Polens officiella valuta är polska zloty, representerad av Forex-symbolen PLN. Det finns självklart valutahandel med PLN. Som en decimalbaserad valuta delas varje Zloty upp i 100 Grosz, och Zloty representeras vanligtvis av symbolen zł.
Medan zlotyn för närvarande ses som en regional valuta har debatter pågått nyligen om huruvida Polen kommer att byta valuta till euron eller bli en del av euroområdet. Men för närvarande har detta ännu inte hänt. Den polska centralbanken är Narodowy Bank Polski (NBP), som ansvarar för genomförandet av penningpolitiken med det främsta målet att upprätthålla stabila priser. Denna institution har direktinriktat sig mot inflationen sedan 1998 genom att fastställa ett acceptabelt mål för inflationstakten, som har fastställts till 2,5% sedan 2004, med en avvikelse på 1%.
NBP är också ansvarigt för att utfärda valutan och för att fungera som ett tillsynsorgan för landets inhemska banker. Den polska zloty, som oftast är ihopkopplad med euro (EUR/PLN), handlas också ofta med amerikanska dollar (USD/PLN), brittiska pundet (GBP/PLN), schweiziska franc (CHF/PLN) och australiensiska Dollar (AUD/PLN). Flera spekulanter med intresse för carry trade ser ofta på den polska zlotyn som en av deras föredragna valutor för investeringar.
Polska zlotys historia
Under årens lopp har den polska zlotyn, vars namn är hämtat från det polska ordet ”zloto”, översatt som ”gyllene”, tagit många former och former. Zloty har funnits i form av ett guld- eller silvermynt sedan medeltiden. Men genom sin historia har valutan ändrats på många sätt för att ta itu med farhågor om stabilisering av priser och inflation. Polen har alltid påverkats starkt av sina grannländer, och fram till slutet av 1700 -talet användes den polska zlotyn tillsammans med flera andra valutor, inklusive ryska rubel, österrikiska Guldens och preussiska Thalers, som var i bruk i flera av dess regionala distrikt. Första världskriget avslutade detta system, och när Polen hade etablerat nya gränser 1923, sattes den polska zlotyn i paritet med den schweiziska francen.
Valutan har lidit av många kaotiska värderingar under 1900 -talet eftersom nationens suveränitet stod inför många utmaningar. Under båda världskriget led valutan av hyperinflation, och det fanns väldigt lite globala investeringar eller industri i landet fram till 1950 -talet. Under de senaste 70 åren har valutan kämpat mot inflationen, varje årtionde har en tid med välstånd snabbt följt av inflation och devalvering. Sedan anslutningen till EU 2004 har det pågått en diskussion om euron ska antas som Polens officiella valuta.
Polens ekonomi och dess ekonomiska faktorer
Polen befinner sig fortfarande i en övergångsperiod från ett postkommunistiskt, centraliserat land till ett med en kapitalistisk ekonomi. Polens BNP (per capita) ligger under EU -genomsnittet, och en betydande minoritet av landets invånare lever fortfarande under fattigdomsgränsen. Över 90% av landets ekonomi består av industri- och tjänstesektorn, och över hälften av arbetskraften är anställd inom den senare, med cirka 12% av arbetarna anställda inom jordbruksindustrin.
Polens viktigaste industrier inkluderar stål- och järnproduktion, gruvdrift, produktion av kemiskt gödningsmedel och skeppsbyggnad. Merparten av handeln sker med Tyskland och Ryssland samt andra EU-nationer. Polens Warszawa-börs är landets största finansmarknad och det är också en av de ledande och snabbast växande börserna på EME (Emerging Markets Europe) index. Landets primära import inkluderar varor som krävs för tillverkning och industriell ombyggnad, med dess stora export inklusive maskiner, livsmedel, möbler, lövträsprodukter, kläder, kosmetika, skor, lätta flygplan och motorbåtar. Populär jordbruksexport inkluderar färsk och rökt fisk, potatis, mejeriprodukter, specialbröd och choklad.
Faktorer som påverkar Polens ekonomi
Som med vilken ekonomi som helst har nivåerna av internationell efterfrågan på Polens export en stor roll att spela i landets ekonomi och värdet av den polska zlotyn, som även om Polen är mindre beroende som nation av sin utrikeshandel än andra länder i Central- och Östeuropa, det är fortfarande beroende av en stor handelsvolym med EU. Eftersom kol och järn är två av landets största exporter kommer sannolikt alla förändringar i priset på dessa varor att påverka valutans värde.
Varje politisk oro i området måste också nödvändigtvis påverka valutans värde, och volatiliteten i grannlandet Ryssland kommer att påverka Zlotys värde på valutamarknaderna, eftersom en stor mängd polsk exporthandel sker med Ryssland. En annan faktor som sannolikt alltmer kommer att påverka valutakursen är alla upplevda framsteg mot att komma in i euroområdet och anta euron som den polska officiella valutan.
Polska zloty är en intressant fallstudie för att utvärdera påverkan av inte strikt ekonomiska faktorer på dynamiken i en valuta.
I början av 2000 -talet uppvisade Zlotyn betydande fluktuationer, medan den blev mycket mer stabil efter den stora lågkonjunkturen, stödd av Polens starka ekonomiska utveckling. Polen har faktiskt registrerat tillväxttakter över EU -genomsnittet i många år. År 2018 ökade BNP med nästan 5%. Men även i detta sammanhang med stark tillväxt upplevde Zloty vissa svaghetsfaser, som det hände under 2018.
Du kan se de olika faserna av avskrivningar i grafen nedan, som visar dynamiken i valutan mot euron.
2018 dynamik: blygsam avskrivning för Zloty
Zlotyn tillhör gruppen valutor på tillväxtmarknader som upplevde en försvagning mot euron 2018: i slutet av året tappade den nästan 3% av sitt värde mot euron. Detta utgör dock en blygsam nedgång jämfört med den som registrerats av många andra länder.
Bortsett från de extrema situationerna för den argentinsk peson (som förlorade nästan 86% av sitt värde mot euron) och turkiska lira (nästan 32%) kan valutorna på tillväxtmarknaderna som upplevt en försvagning mot euron sammanfattas i diagrammet nedan.
Avskrivning mot euron (2018)
Tillväxtmarknaders valutor
Källa: StudiaBo utarbetade data från exportplanning.com.
Motstridiga värdedrivare påverkar Zlotyn
Som du kan se i tidsseriediagrammet ovan, började februari efter flera månaders stabilitet med en ny försvagning av den polska valutan mot euron. Dessa fluktuationer kan förklaras av den kombinerade effekten av olika drivkrafter, som pressade valutan i motsatta riktningar. Å ena sidan sprider olika nyheter som publicerades den senaste veckan om polsk ekonomisk utveckling i januari 2019 optimism på valutamarknaden; Å andra sidan bidrog vissa osäkerhetsmoment till försvagningen.
Nyheter som nyligen släppts av det polska statistikkontoret tyder på att landets ekonomi är vid god hälsa: industriproduktionen växte med 6,1% i januari (åååå), vilket överträffade förväntningarna; detaljhandeln visade också en positiv dynamik (+ 6,6%). När det gäller arbetsmarknaden ökade sysselsättningen med 3% i januari (åååå) medan lönerna ökade med 7,5%.
Trots hög ekonomisk tillväxt och högre löner accelererade inte inflationen och den ligger fortfarande under målet som fastställts av centralbanken.
Samtidigt kan den dynamik som Zloty visat under de senaste veckorna spegla yttre faktorer, till exempel marknadens oro för tillväxten i euroområdet. inom euroområdet är Tysklands avmattning en stor källa till oro för Polen, eftersom landet representerar sin stora marknad.
Ändå är majoriteten av analytikerna överens om att Polen har potential att motstå en tillväxtsvikt i grannekonomierna. Därför finns det inga risker för värdeminskning för valutan, som inte hotas av handelsbalansen (nära jämvikt) och kan upprätthållas, vid överdriven försvagning, av den höga mängden internationella reserver som centralbanken innehar. Polen (112 miljarder dollar i december).
Det finns många mäklare som erbjuder valutahandel. En av dessa är CMC Markets som även tillåter sina användare att öppna ett demokonto för att pröva sina kunskaper.
SPDR MSCI World Technology UCITSETF (SPFT ETF) med ISIN IE00BYTRRD19, strävar efter att spåra MSCI World Information Technology-index. MSCI World Information Technology-index spårar informationsteknologisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering).
ETFENs TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. SPDR MSCI World Technology UCITSETF är den billigaste ETF som följer MSCI World Information Technology index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFEn ackumuleras och återinvesteras i ETFEn.
SPDR MSCI World Technology UCITSETFär en stor ETF med tillgångar på 709 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 29 april 2016 och har sin hemvist i Irland.
Fondens mål
Fondens investeringsmål är att följa resultatet för företag inom tekniksektorn, över utvecklade marknader globalt.
Indexbeskrivning
MSCI World Information Technology 35/20 Capped Index mäter utvecklingen för globala aktier som klassificeras som fallande inom tekniksektorn, enligt Global Industry Classification Standard (GICS).
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Dogecoin has outperformed other major cryptoassets over the past decade, while also exhibiting a low correlation to crypto and traditional assets. This creates a compelling argument for a portfolio allocation. We tested a Bitcoin-enhanced growth portfolio, which is a traditional 60/40 infused with 3% Bitcoin, and we introduced a modest 1% DOGE allocation. Since most prospective investors likely already hold Bitcoin, this offers a lens into how the two assets can complement each other.
Despite the small portfolio allocation, every approach delivered stronger returns. The benchmark returned 7.25% annually, while DOGE-enhanced portfolios reached as high as 8.95%. Sharpe ratios improved in almost all tests, indicating better risk-adjusted returns. Volatility did slightly tick up, but drawdowns remained largely contained. Even with no rebalancing, the max drawdown only deepened by a few percentage points, underscoring that even a 1% DOGE allocation adds meaningful punch without destabilizing the broader portfolio.
Rebalancing remains essential to capturing upside effectively. Without it, returns can plateau while risk quietly compounds. Monthly or weekly rebalancing offered the best balance, maximizing returns while keeping volatility and drawdowns in check, especially during periods of broader market stress, as we’ve recently seen. Given Dogecoin’s momentum-driven nature, a more strategic approach linked to broader crypto market cycles may offer even greater optimization beyond routine rebalancing.
With the right structure, a 1% allocation to Dogecoin isn’t reckless—it’s rewarding.
Bear Case
Despite strong fundamentals and a rich cultural legacy, Dogecoin’s recent rally, fueled by post-election memecoin mania, may have front-run its true cycle potential. As attention shifts to newer narratives, DOGE risks being seen as ’yesterday’s play,’ potentially underperforming even in a rising market. Still, that wouldn’t signal a flaw in its model, just a pause in a fast-rotating cycle.
Assuming a continued 10% compounded annual growth rate (CAGR) from its 2021 peak of $0.73, DOGE would be projected to land around $0.38 by 2025—still more than 2x from today’s levels but modest relative to past cycles. More notably, this would mark the first time Dogecoin fails to reach a new all-time high in a full market cycle.
Neutral Case
Dogecoin may not dominate headlines like it did at its peak, but it still holds cultural relevance and widespread recognition. In a scenario where the total crypto market cap peaks at $5 trillion this cycle and DOGE maintains a solid, albeit slightly reduced, market share of 3% instead of its previous 4%, this would result in a market capitalization of approximately $150 billion for DOGE.
At that valuation, DOGE would trade near $1 per coin, a ~5.5x gain from current levels around $0.185. This neutral case assumes Dogecoin retains its stature as the leading memecoin, despite increased competition, with stable adoption and renewed retail interest, but without the same euphoria of the last cycle.
Bull Case
If we take DOGE’s bottom price of $0.007 just before the last bull run began and fast-forward two years to the bottom of the current cycle at $0.0585, that move reflects a CAGR of 189%. If DOGE were to mirror this explosive growth, DOGE would reach approximately $1.42.
In this scenario, Dogecoin benefits from renewed memecoin mania, increasing real-world adoption, and stronger interest fueled by regulatory clarity and potential integration with major platforms like Elon Musk’s X. A full return of retail enthusiasm and broad cultural momentum could reestablish DOGE as the breakout asset of the cycle, potentially even doubling its all-time high.
Research Newsletter
Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com
Disclaimer
The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.
VanEck Bitcoin ETN (VBTC ETN) med ISIN DE000A28M8D0, spårar värdet på kryptovalutan Bitcoin. Den börshandlade produktens TER (total cost ratio) uppgår till 1,00 % p.a. Denna ETN replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av kryptovalutan.
VanEck Bitcoin ETN är en stor ETN med 568 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETN lanserades den 19 november 2020 och har sin hemvist i Liechtenstein.
Produktbeskrivning
Kombinera spänningen med bitcoin med enkelheten och säkerheten hos traditionell finans. Bitcoin är den äldsta kryptovalutan, med det största börsvärdet. Det ses ofta som digitalt guld, ett digitalt värdelager i en tid av osäkerhet. VanEck Bitcoin ETN är en fullständigt säkerställd börshandlad sedel som investerar i bitcoin.
100 % uppbackad av bitcoin (BTC)
Förvaras hos en reglerad kryptodepå, med kryptoförsäkring (upp till ett begränsat belopp)
Kan handlas som en ETF på reglerade börser (om än inom ett annat segment)
Huvudriskfaktorer
Volatilitetsrisk: Handelspriserna för många digitala tillgångar har upplevt extrem volatilitet under de senaste perioderna och kan mycket väl fortsätta att göra det. Digitala tillgångar har bara introducerats under det senaste decenniet och klarhet i regelverket är fortfarande svårfångad i många jurisdiktioner.
Valutarisk, teknikrisk, juridiska och regulatoriska risker. Du kan förlora pengar genom att investera i fonderna. Värdet på investeringarna kan gå upp eller ner och investeraren kanske inte får tillbaka det investerade beloppet.
Underliggande index
MarketVector Bitcoin VWAP Close Index (MVBTCV Index).
Handla VBTC ETN
VanEck Bitcoin ETN (VBTC ETN) är en europeisk börshandlad kryptovaluta. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Amsterdam.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.