Det kan knappast ha undgått någon att det från och med den 3 januari år inte längre går att köpa de nordamerikanska börshandlade fonderna. Både Nordnet och Avanza meddelade innan jul att det inte längre skulle kunna gå att köpa amerikanska ETFer, certifikat, ETCer och ETNer och hänvisade till MIFID IIoch PRIIPs. Beslutet som dessa mäklarfirmor fattat är helt korrekt, och det gäller inte endast dessa två företag, det gäller samtliga europeiska mäklare. Flera personer har föreslagit att det skulle kunna gå att öppna konton hos till exempel DEGIRO för att kunna hantera detta. Så är alltså inte fallet. Detta beslut påverkar samtliga europeiska finansiella institut. Vad händer med amerikanska ETFer?
Beslutet är alltså inget som Nordnet, Avanza, Skandiabanken eller DEGIROfattat själva. De styrs helt enkelt av den gällande lagstiftningen. Vad händer med amerikanska ETFer i framtiden undrar många. Det gör vi också, vi har en idé om vad som kommer att hända, men just nu har det inte skett.
Nordnet skriver på sin hemsida att företaget arbetade in i det sista för att nå en lösning på detta, samt varit i kontakt med många produktbolag i USA för att hitta en lösning. Detta är ingenting de svenska företagen styr över, och det drabbar alla banker i Sverige.
Gäller endast nordamerikanska ETFer
Den som har en nordamerikansk ETF i sin depå måste inte sälja den, det går att behålla den. Både Avanza och Nordnet har sagt att de kommer att fortsätta hantera befintliga innehav. Det betyder att de sköter eventuella splittar, tar emot utdelningar och hanterar försäljningar. Nackdelen är att det inte går att återköpa en nordamerikansk ETF när den säljs.
De nordamerikanska producenterna som de svenska bankerna haft kontakt med säger att de inte har möjlighet att inte delge europeiska banker den nödvändiga information som krävs med det nya regelverket. De svenska och europeiska bankerna får inte heller producera delar av den här informationen själva. Därför kommer de inte längre kunna erbjuda möjligheten att investera i värdepapper då inte kan uppfylla de nya direktiven.
Det är sannolikt att detta kommer att ändras framgent. ETFer är en fråga om volymer i kombination med låga avgifter. Många tror därför att detta kommer att ändras i framtiden när de nordamerikanska utgivarna märker att de tappar volymer. Det är då sannolikt att de kommer att delge de europeiska distributörerna den information som de behöver för att de ska kunna distribuera produkterna.
Vad vi ännu inte fått besked om är om det kanske går att som europé att öppna ett konto hos en amerikansk Internetmäklare för att komma runt detta.
Glöm inte den europeiska marknaden
Nasdaq Nordic erbjuder handel i en del börshandlade fonder. Det finns möjlighet att få exponering mot såväl Brasilien, Nordamerika och Stilla Havsregionen, men det är inte alls lika stort utbud som i USA. Det går framförallt inte att köpa de mer nischade ETFerna som till exempel Global X Lithium ETF och andra typer av smala börshandlade fonder.
Däremot finns det en betydande handel av ETFer på både Londonbörsen och på tyska Xetra. Handel på Londonbörsen är svårt, det ingår vanligen inte hos de svenska bankerna. Däremot Xetra ingår oftast. Vad är då Xetra? Xetra, med MIC kod XETR, är en handelsplats som drivs av Wertpapierbörse (FWB, Frankfurtbörsen). Det är referensmarknaden för alla tyska aktier och börshandlade fonder, vare sig det är aktiva eller passiva fonder. På samma marknad handlas också ETCer (exchange traded commodities) och ETNer (exchange traded notes).
Nedan finns en lista på börshandlade fonder från till exempel Lyxoroch iShares. Utöver detta finns börshandlade fonder från ETF Securities, PowerShares, Deutsche Bank med fler emittenter att handla på Xetra
Populära USA-exponeringar som även handlas i Tyskland
MiFID II och MiFIR antogs i maj 2014 av Europaparlamentet och rådet. De är resultatet av en översyn av reglerna på värdepappersområdet. EU-direktiven MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) och PRIIPs (Packaged Retail Investment and Insurance Products)ställer bland annat krav på de svenska bankerna, som distributörer av finansiella instrument, att för sina kunder visa på alla kostnader och avgifter som är relaterade till en investering i ett särskilt instrument, kunna visa upp information om produktens risker och egenskaper samt tillhandahålla ett s.k. KID-dokument, även kallat faktablad.
Förordningen om faktablad för paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter för icke-professionella investerare (PRIIPs) syftar till att införa en gemensam standard för produktinformation, faktablad, till icke-professionella kunder. Faktabladet (Key Information Document, KID), på max tre sidor, ska på ett lättförståeligt sätt lämna information till konsumenter om paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter. Faktabladet ska kommunicera basfakta om produkten samt information om vilka risker och kostnader som är förenade med en investering i produkten.
Amundi EUR Short Term High Yield Corporate Bond ESG UCITSETFinvesterar i BB/B-klassade eurodenominerade företagsobligationer. Fonden följer en ”bäst-i-klassen”-strategi och väljer företag med de bästa ESG-betygen inom samma sektor.
Amundi S&P 500 Equal-Weight UCITSETF spårar resultatet för de 500 största börsnoterade företagen i USA, där varje företag får samma vikt i kvartalsöversynen. ETF:en är tillgänglig för investerare i handelsvalutan euro och US-dollar.
The Future of European Defence UCITSETF investerar i försvarsföretag som genererar minst 50 procent av sina intäkter från tillverkning och utveckling av militära flygplan, försvarsutrustning eller cybersäkerhetskontrakt med ett NATO+-medlemsland. Endast företag med huvudkontor i ett NATO+-land beaktas, förutom USA.
WisdomTree STOXX Europe Aerospace & Defence 3x Daily Leveraged ETNär en säker seddel som spårar prestanda för STOXX Europe Total Market Aerospace & Defence Index med trippel hävstång. Referensindexet består av företag med huvudkontor i Europa som genererar minst 50 procent av sina intäkter från tillverkning, service, leverans och distribution till flyg- och militärförsvarsindustrin.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF & ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 402 ETFer, 198 ETCer och 256 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på mer än €21 miljarder är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.
21Shares, en av världens största emittenter av börshandlade kryptoprodukter (ETP), har bildat ett exklusivt partnerskap med House of Doge för att skapa den enda Dogecoin ETP som godkänts av Dogecoin Foundation, som kommer att noteras på SIX Swiss Exchange (ticker: DOGE). Detta samarbete markerar en viktig milstolpe när det gäller att ge institutionell exponering för Dogecoin, en av de mest samhällsdrivna och allmänt erkända digitala tillgångarna.
21Shares Dogecoin ETP är 100 % fysiskt uppbackad, och erbjuder ett transparent och sömlöst sätt för investerare att få exponering mot Dogecoin genom traditionella finansiella kanaler. Dogecoin, som ursprungligen lanserades 2013 som ett lättsamt alternativ till Bitcoin, har sedan dess vuxit till en av de mest erkända och tillgängliga kryptovalutorna, känd för sina snabba transaktionshastigheter, låga avgifter och ökande handelsantagande. Idag accepterar ledande varumärken som Microsoft och AMC Theatres Dogecoin som en betalningsmetod, vilket förstärker dess roll i mainstream finans.
Utöver sina tekniska fördelar har Dogecoin byggt en mycket engagerad och socialt påverkande gemenskap, som samlar sig kring principen om ”Gör bara bra varje dag.” Under åren har dess anhängare hjälpt till att driva initiativ som sträcker sig från välgörenhetsinsamling till insatser för ekonomisk tillgänglighet, och visat de decentraliserade samhällenas kraft när det gäller att forma framtiden för digital finans.
”Med detta exklusiva partnerskap ger vi investerare det mest direkta och tillgängliga sättet att få exponering för Dogecoin-ekosystemet”, säger Duncan Moir, VD på 21Shares. ”Dogecoin har blivit mer än en kryptovaluta: den representerar en kulturell och finansiell rörelse som fortsätter att driva mainstream adoption, och DOGE erbjuder investerare en reglerad väg att vara en del av detta spännande projekt.”
”Detta partnerskap markerar ett mycket stort steg framåt för Dogecoin-visionen”, säger Jens Wiechers, Advisory Board Member på House of Doge och Co-Executive Director för Dogecoin Foundation. ”Dogecoin skapades för att vara en rolig, tillgänglig form av peer-to-peer-pengar, och genom åren har den visat verklig användbarhet i betalningar, dricks och välgörenhet. För att Dogecoin ska nå sin fulla potential som en global valuta är institutionellt stöd och företagspartnerskap avgörande. Det här initiativet med 21Shares ger en reglerad väg för institutioner att delta i och stärka pengarna samtidigt som ”honorgecoin” gemenskapens anda är avgörande, och vi är glada över att ta nästa steg – se till att Dogecoin förblir roligt, men får den trovärdighet och stöd som behövs för att trivas i skala.
”Vårt partnerskap med 21Shares visar Dogecoins växande mognad och legitimitet i finansvärlden”, säger Sarosh Mistry, VD och koncernchef för Sodexo North America och tillträdande direktör för House of Doge. ”Institutionella produkter kommer att ge nya typer av investerare möjlighet att delta i Dogecoin-ekosystemet, vilket förstärker dess roll som ledare i framtiden för digitala tillgångar.”
Med över 7,3 miljarder dollar i tillgångar under förvaltning och notering på 11 stora börser, inklusive SIX Swiss Exchange, Nasdaq och Euronext, fortsätter 21Shares att driva integrationen av digitala tillgångar i mainstream-finans.
The Future of European Defence UCITSETF (8RMY) investerar i försvarsföretag som genererar minst 50 procent av sina intäkter från tillverkning och utveckling av militära flygplan, försvarsutrustning eller cybersäkerhetskontrakt med ett NATO+-medlemsland. Endast företag med huvudkontor i ett NATO+-land beaktas, förutom USA.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.