En LEI-kod (Legal Entity Identifier) är ett 20-siffrigt nummer, som ska användas till att identifiera verksamheter och juridiska personer som utför finansiella transaktioner och handlar med värdepapper till exempel obligationer, aktier och futures, men också fonder. Med andra ord är en LEI-kod en form av ett internationellt organisationsnummer.
Har du en verksamhet som handlar med värdepapper – både lokalt och globalt – så ska du ha en LEI-kod.
LEI står för “Legal Entity Identifier,” och används av verksamheter och banker för att identifiera juridiska enheter (såsom andra verksamheter och organisation), som utför finansiella transaktioner.
LEI-koden fungerar på samma sätt som det svenska organisationsnumret, som också används för att identifiera verksamheter och juridiska enheter – men där ens organisationsnummer bara används i Sverige och LEI är standarden i EU och stora delar av världen.
Både verksamheter, fonder och föreningar ska ha en LEI-kod – dvs. alla juridiska personer som utför finansiella transaktioner.
Själva LEI-koden är på 20-siffror och kan brytas ner i tre delar:
• Tecken 1-4: Identifikation av LOU (Local Operating Unit)
• Tecken 5-18: Identifikation av den juridiska enhet
• Tecken 19-20: Verifikation av identitet
Denna kod och talföljd är baserad på ISO 17442-standarden. Med en LEI-kod är det därför möjligt att identifiera de juridiska enheterna på en global skala – och bekräfta deras identitet.
LEI-koden består av två nivåer av data
• Nivå 1: Vem är vem? Information såsom enhetens juridiska namn, registreringsnummer, juridisk address.
• Nivå 2: Vem äger vem? Relevant information, som beskriver verksamhetens ägarskap och ägarstruktur.
LEI-systemet är dock inte gratis. För att få en ny LEI-kod eller förnya ditt nuvarande, ska du betala en årlig avgift. Detta går till administration och reglering samt drift av systemet.
Vad är syftet med LEI-koder?
En gemensam standard och referenssystem är med för att säkra att finansiella transaktioner kan spåras globalt. Det ser till att alla “talar samma språk”, om du ska identifiera enheter och deras ägare.
Tanken bakom systemet av LEI-koder blev uppstod i 2012 som en följd av finanskrisen. Målet är helt grundläggande att göra finansiella system och transaktioner mer transparenta. Det ska förhindra penningtvätt och andra former av ekonomiska bedrägerier.
LEI blir också använt till att reglera finansiella faktorer i jurisdiktioner, som använder sig av systemet. Målet är att göra det globala systemet till ett standardsystem, som kan användas kors och tvärs över olika marknader och länder.
För att säkra, att LEI är trovärdigt, transparent och pålitligt, är makten inte samlat på ett och samma ställe.
Istället har LEI-systemet en tredelad struktur
• ROC (Regulatory Oversight Committee) är ett råd, som består av tillsynsmyndigheter, som utför kontroller på hela systemet
• GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation) är en nonprofit fond, som är ansvarig för att koordinera och utföra kontroller på LEI-koder
• LOU (Local Operating Unit) är ett lokalt organ, som upprättar LEI-koder till ansökande
Vem behöver ha en LEI-kod?
Alla juridiska enheter- företag, stiftelser, organisationer, banker, försäkringsbolag etc. – som hanterar finansiella transaktioner, aktier, obligationer och andra värdepapper måste ha en LEI-kod. Detta gäller även om du handlar med värdepapper och fonder på en kapitalförsäkring.
Har ett företag eller annan juridisk enhet med ett organisationsnummer
… och den juridiska enheten handlar med aktier, obligationer eller andra typer av värdepapper
Har en juridisk enhet utan ett organisationsnummer som ska handla med aktier, obligationer eller andra typer av värdepapper
Sedan 2018 har ovan varit ett krav om din juridiska enhet är registrerad i ett EU- eller EES-land och du planerar att handla över europeiska marknader.
Priset för LEI-koder beror på om det är en ny kod eller enbart en förnyelse av en redan existerande kod. På LEI Service har vi dock valt att erbjuda samma pris för både förnyelse och registrering av en ny LEI-kod.
Så ansöker du om en LEI-kod
Även om LEI-koden baseras på ett brett spektrum av krav och direktiv, behöver det inte vara särskilt svårt att få tag på ett LEI-nummer – allt kan göras på LEI Service.
Ange bara ditt organisationsnummer här, så hämtas dina uppgifter automatiskt från registret. Därefter ber vi dig att bekräfta de uppgifter som tillhandahålls, och sedan kommer vi att hantera ansökan åt dig så att du kan få din LEI-kod så snart som möjligt – i de flesta fall tar det bara några timmar och högst några dagar.
Hur förnyar jag min LEI?
LEI-koden måste förnyas en gång om året så att all nödvändig information uppdateras.
Beroende på vilket abonnemang du väljer kan LEI Service säkerställa att din kod automatiskt förnyas. Vi gör detta genom att uppdatera nödvändig information, men kunden är skyldig att uppdatera oss om ändringar, om det är relevant.
Billigaste LEI-koden
När det kommer till tjänster som inte ger något mervärde oavsett hos vilken leverantör de inhandlas så här betalar man gärna så lite som möjligt. Därför har vi kikat på några olika leverantörer av LEI-kod och sammanställt prisnivåerna för nyteckning av LEI.
I det fall de skiljer sig har vi även i parentes skrivit med priserna som gäller ifall man väljer att förnya/förlänga en befintlig LEI via någon av tjänsterna. Samtliga priser är angivna exklusive moms.
Virtune, en svensk reglerad kapitalförvaltare av kryptotillgångar, meddelar idag lanseringen av Virtune Stellar ETPpå Nasdaq Stockholm, den största börsen i Norden.
Om Virtune Stellar
Virtune Stellar erbjuder exponering mot Stellar (XLM). Precis som alla Virtunes börshandlade produkter är Virtune Stellar ETP 100% fysiskt backad och handlas i SEK för den nordiska marknaden och tillgänglig på Avanza och Nordnet.
Stellar är en kryptotillgång utvecklad för att möjliggöra snabba och kostnadseffektiva internationella betalningar, med särskilt fokus på att inkludera människor utan tillgång till traditionella banktjänster och att förenkla valutaväxling. Projektet grundades av Jed McCaleb, som även var med och grundade Ripple (XRP), och drivs idag av den ideella Stellar Development Foundation.
Christopher Kock, VD för Virtune:“Vi är stolta över att meddela en fortsatt utvidgning av vårt produkterbjudande – denna gång genom lanseringen av en Stellar ETP. Produkten ger investerare ett enkelt och säkert sätt att få exponering mot ett av kryptomarknadens mest framstående projekt. Stellar möjliggör snabba och kostnadseffektiva transaktioner och har potential att spela en nyckelroll i att ge människor i tillväxtmarknader tillgång till finansiella tjänster, där traditionella banksystem ännu saknas.
I likhet med våra övriga produkter samarbetar vi med ledande aktörer som Coinbase, som förvaringsinstitut, och Flow Traders som market maker – för att säkerställa en robust och tillförlitlig produktstruktur.”
Timmer och skogar är garanter för att mildra klimatförändringarna och en naturlig träkälla. Skogarna täcker stora landområden, utgör en oumbärlig åtgärd för att minska koldioxidutsläppen och är de främsta producenterna av syre. Det finns även börshandlade fonder för den som vill investera i skogen.
Detta ger möjligheter för företag som äger skog eller är inblandade i skogsskötseln. Träförädlingsindustrin är också en del av denna trend, liksom börsnoterade skogsfonder i form av REITs (Real Estate Investment Trusts). Dessa företag kan användas för att skapa ett index.
I den här investeringsguiden hittar du alla ETFer som gör att du kan investera i skogen. För närvarande finns det ett index tillgängligt spårat av två olika ETFer som båda har en årlig förvaltningskostnad på 0,65 procent.
Skogs-ETFer i jämförelse
När man väljer en ETF för skogsbruk bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla skogs-ETFer med detaljer om namn, kortnamn, kostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om respektive börshandlad fond klicka på kortnamnet för att ta del av allt vi skrivit om dessa.
Namn ISIN
Kortnamn
Avgift %
Utdelningspolicy
Hemvist
Replikeringsmnetod
iShares Global Timber & Forestry UCITSETF IE00B27YCF74
Global X Telemedicine & Digital Health UCITSETFDist GBP (EDOG ETF) med ISIN IE00BLR6QC17, försöker följa indexet Solactive Telemedicine & Digital Health. Solactive Telemedicine & Digital Health-index spårar företag över hela världen som är verksamma inom området telemedicin och digital hälsa.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,68 % p.a. Global X Telemedicine & Digital Health UCITSETFDist GBP är den billigaste ETF som följer Solactive Telemedicine & Digital Health-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
Global X Telemedicine & Digital Health UCITSETFDist GBP är en mycket liten ETF med tillgångar på 0 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 17 december 2020 och har sin hemvist i Irland.
Skäl att överväga EDOG
Hög tillväxtpotential: Den globala telemedicinmarknaden ökade med 35 % från 2019 till 2020 och översteg 55 miljarder dollar. Prognoser tyder på att marknaden kan nå nästan 300 miljarder dollar år 2028 (Källa: ”Telemedicine Market Size, Share & Trends Analysis Report By Component” Grand View Research, februari 2021).
Strukturella medvindar: Under 2019 saknade uppskattningsvis hälften av världens befolkning nödvändig hälsovård. När mer underbetjänade marknader får tillgång till bredband erbjuder telemedicin stora möjligheter att överbrygga klyftan (Källa: World Economic Forum).
Nya konsumentinställningar: Pandemin ökade antagandet av digitala hälsotjänster, med många vänder sig till telemedicin för första gången, vilket påskyndade temats räckvidd.