Svenska börsbolag har låg kunskap om sina ägare. Merparten av de svenska noterade bolagen har begränsad kunskap om sina aktieägare, är osäkra på investerarnas syn på sin egen aktie och väljer att inte ge tydliga marknadsutsikter i sin kommunikation till kapitalmarknaden. Det visar en omfattande undersökning av samtliga 540 noterade bolag i Stockholm, genomförd av kommunikationsrådgivaren Fogel & Partners.
Fogel & Partners har i sin undersökning, som är den största hittills i sitt slag, kartlagt hur samtliga 540 bolag på NASDAQ Stockholm, First North, NGM och Aktietorget, arbetar med sina investerarrelationer. Resultatet i studien bygger även på en enkät till bolagen.
Undersökningen visar bland annat att endast 24 procent av bolagen har en fullständig bild av vilka deras aktieägare är idag. Vidare är endast 39 procent av bolagen säkra på att de attraherat rätt typ aktieägare. Bolagen upplever även att kunskapen bland investerarna om vad som driver bolagets affär och värdering brister. Endast en tredjedel av bolagen i undersökningen anser att dess investerare förstår dem väl.
Inga tydliga riktlinjer
Idag finns inga tydliga riktlinjer för hur bolagen bör vägleda sina aktieägare och på frågan om hur bolagen gör, svarade bara en tredjedel att man väljer att ge tydliga marknadsutsikter. I kartläggningen av kvartalsrapporterna visade det sig sedan att hälften väljer att ge marknadsutsikter och då i mer kvalitativa termer. Endast ett bolag av fem väljer att tydligt guida om den egna utvecklingen, oftast i mer kvalitativa än kvantitativa termer. Större bolag tycks vägleda mer än mindre och vissa sektorer vägleder mer än andra. Detta kan vara ett tecken på att det ändå finns en viss praxis när det gäller vägledningsfrågorna.
En typisk handelsdag på NASDAQ OMX i Stockholm står 7 procent av bolagen för 80 procent av börsomsättningen. 60 procent av bolagen har samtidigt en dagsomsättning i aktien understigande 1 MSEK. Många bolag meriterar därför inte löpande analytikertäckning då de inte klarar bankernas mininivå för marknadsvärde och likviditet. Samtidigt krymper analysavdelningarna vilket försämrar förutsättningarna ytterligare för djupare aktieanalys av flertalet bolag. Dessa utmaningar ställer högre krav på bolagen att själva ligga nära sina aktieägare och arbeta mer proaktivt för att nå ut med sina budskap.
”Sämre analytikertäckning i kombination med att endast ett fåtal bolag har en fullständig bild av sina investerare är ett oroväckande tecken. Att en majoritet av bolagen samtidigt är osäkra på om man har rätt typ av investerare tyder på att bolagen borde lägga mer tid och resurser på proaktiva IR-aktiviteter som är mer välriktade” säger Anders Isakson. Senior Advisor på Fogel & Partners.
We’re seeing increasing client interest in how crypto behaves during market stress. This week’s Hash Insider, our weekly research letter, dives into correlation dynamics.
Crypto Correlations Shift Pattern
Toward the end of February, correlations between crypto and other asset classes—excluding gold—began to rise, influenced by key US policy decisions on international trade tariffs. This trend, captured in the 30-day correlation window, is typical during periods of market stress, when assets often move in tandem, reflecting a broader risk-off sentiment.
However, in the wake of “Liberation Day,” this pattern unexpectedly broke, with crypto correlations declining (except to gold). This anomaly mirrors the first week of April when digital assets outperformed traditional markets despite economic uncertainty.
Nasdaq Crypto Index correlation with traditional asset classes:
In addition, our team looked at market rebound past dynamics:
Bitcoin: Post-Stress Winner
Looking back at six major dislocations since 2020, Bitcoin saw sharp drawdowns in the first 10 days—but outperformed all major assets 60 days later in four of the six cases. In my view, the current environment could offer interesting entry point to build a position into the broad crypto market via the Nasdaq Crypto Index. More details about our flagship ETP replicating this index on its Product Page .
iShares S&P 500 3% CappedUCITSETF (SP3C) erbjuder en mer balanserad exponering mot de största amerikanska företagen utan att offra potentiell avkastning
BlackRock tillkännager lanseringen av SP3C, vilket ger investerare en balanserad exponering mot de 500 största amerikanska företagen med större diversifiering mellan emittenter och sektorer.
Som den första 3%-takviktade ETFen i Europa följer SP3C investeringsresultaten för S&P 500 3% Capped Index, som består av S&P 500-företagen så att inget företag har en vikt över 3% av indexet vid varje kvartalsvis ombalansering. Överskottsvikter omfördelas till de återstående innehaven baserat på deras respektive börsvärde för att spegla de grundläggande egenskaperna hos ett börsvärdeviktat index.
Manuela Sperandeo, chef för iShares Product Europe & Middle East på BlackRock, säger: ”SP3C introducerar en aktuell innovation som hjälper europeiska investerare att anpassa sin kärnexponering mot amerikanska aktier. Genom att kombinera fördelarna med större aktie- och sektordiversifiering syftar SP3C till att utrusta investerare med en enkel verktygslåda för att navigera på dagens aktiemarknad.”
Dessa produkter ger investerare möjlighet att få tillgång till resultat från olika amerikanska företag och sektorer på ett differentierat sätt och att uttrycka sina egna marknadssynpunkter.
iShares Nasdaq Top 30 UCITSETFger investerare möjlighet att investera i de 30 största internationella företagen i Nasdaq-100 Index efter börsvärde för första gången. iShares Nasdaq ex-Top 30 UCITSETF, å andra sidan, spårar resultatet för de nästa 70 största internationella företagen från Nasdaq-100 Index.
Nasdaq-100 Index omfattar de 100 största internationella företagen noterade på Nasdaq utanför finanssektorn.
Båda ETFerna är tillgängliga i den ackumulerande andelsklassen.
Invesco ChiNext 50 UCITSETFAcc (CNFY ETF) med ISIN IE000AWRDWI7, försöker spåra ChiNext 50 Capped-index. ChiNext 50 Capped-indexet spårar de 50 största och mest likvida kinesiska aktierna noterade på ChiNext-marknaden, innovationssegmentet på Shenzhen-börsen.
Den börsnoterade fonden TER (total cost ratio) uppgår till 0,49 % p.a. Invesco ChiNext 50 UCITSETFAccär den enda ETF som följer ChiNext 50 Capped-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Invesco ChiNext 50 UCITSETFAccär en mycket liten ETF med tillgångar på 2 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 juni 2024 och har sin hemvist i Irland.
Översikt
Invesco ChiNext 50 UCITSETFAccsyftar till att ge nettototalavkastningen för ChiNext 50 Capped Index (”Referensindexet”), minus avgifternas inverkan. Referensindexet speglar utvecklingen för 50 av de största och mest likvida värdepapperen som är noterade på ChiNext-marknaden på Shenzhen-börsen i Kina. Referensindexet är konstruerat från ChiNext 50 Index (”Moderindexet”), som väljer 50 värdepapper med det största genomsnittliga dagliga handelsvärdet för sex månader från ChiNext-marknaden. Referensindexet inkluderar samma värdepapper som ingår i moderindexet och tillämpar tak så att vid varje ombalansering av referensindexet, ingen individuell värdepappersvikt överstiger 8 % och den sammanlagda vikten av värdepapper med vikter över 4,5 % inte överstiger 38 %. Referensindexet balanseras om kvartalsvis.
Fonden kommer i allmänhet att använda en replikeringsmetod som försöker hålla, så långt det är möjligt och praktiskt möjligt, alla värdepapper i referensindexet i sina respektive vikter. Men under omständigheter där detta inte rimligen är möjligt kommer fonden att använda samplingstekniker för att välja värdepapper i referensindexet, vilket kan inkludera men inte är begränsat till industrisektorer och likviditet. Användningen av samplingsmetoden kommer att resultera i att fonden har ett mindre antal värdepapper än vad som finns i det underliggande indexet.
En investering i denna fond är ett förvärv av andelar i en passivt förvaltad, indexföljande fond snarare än i de underliggande tillgångar som fonden ägs.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.