Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera de betydande milstolparna och framtidsutsikterna för NATO Future Defense ETF. ETFen firar sitt ettårsjubileum och har samlat på sig över 400 miljoner dollar i tillgångar och har presterat starkt. Denna period sammanfaller också med Natos 75-årsjubileum, som för närvarande markeras av ett toppmöte i Washington, D.C. Edmondson betonade att 23 av de 32 NATO-medlemsländerna nu uppfyller försvarsmålet på två procent av BNP, en betydande ökning från sex länder 2021. Denna ökning i försvarsutgifter hänförs delvis till den ryska invasionen av Ukraina.
Stora utgiftsökningar noteras i Tyskland och andra europeiska länder, med fokus på att uppgradera försvarskapaciteten med ny teknik som AI, robotik, drönare och cyberförsvar. Politisk osäkerhet, särskilt när det gäller det amerikanska valet, har sporrat europeiska NATO-medlemmar att bidra mer, vilket minskat deras beroende av USA. Det är särskilt viktigt att Polen nu spenderar över fyra procent av sin BNP på försvar, med Estland, Lettland och Grekland som överstiger tre procent. Edmondson påpekade att företag som tyska Rheinmetall, svenska Saab och finska Nokia kommer att dra betydande fördelar av de ökade försvarsutgifterna.
NATO Future Defense ETFsyftar till att ge investerare exponering för dessa växande försvarssektorer, i linje med Natos värderingar och den förväntade ökningen av utgiftsmål, potentiellt upp till fyra procent av BNP. ETFens starka resultat och betydande tillgångstillväxt återspeglar investerarnas förtroende för försvarssektorns framtida potential. När globala geopolitiska spänningar fortsätter att påverka försvarspolitiken, positionerar NATO Future Defence ETF sig som ett strategiskt investeringsinstrument, vilket ger investerare möjligheter att dra fördel av de ökade försvarsutgifterna och utvecklingen av banbrytande försvarsteknik.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.