Nedan presenteras Nordnet ETF/ETC/ETN-statistik februari 2014 baserat på information från Nordnets kunder i Sverige, Finland, Norge och Danmark.
Observera att siffrorna inte inkluderar Warrants, Mini Futures etc. Kategorierna som presenteras är: Topp-10 omsättning, Topp-10 innehav, Topp-10 nettoinflöden och Topp-10 nettoutflöden.
Under februari 2014 uppgick den totala handeln i ETP:er (Exchange Traded Products, börshandlade produkter) hos Nordnet till:
ETF omsättning/Total omsättning ETP hos Nordnet steg till 53 procent (52).
Som vanligt domineras handeln av börshandlade fonder som replikerar OMX, både Bull och Bear, men vi noterar även att Direxion Small Cap 3X Shares, både Bull & Bear-varianterna behåller sin placering högt upp på listorna.
ETF:en som flest Nordnetkunder håller är fortsatt OMX HELSINKI 25 ETF som replikerar utvecklingen på den finska marknaden. Samma sak gällde för övrigt under januari 2014, och denna ETF brukar återfinnas högt upp på listorna. Vanguard MSCI Emerging MarketsETF är en annan av de börshandlade fonder som brukar återfinnas på denna lista. Under februari fick den sällskap av en annan av Vanguards börshandlade fonder, Vanguard Total US
Största nettoutflödena hade XACT BULL 2 (svenska aktier), KAFFE S (råvaror), BULL OMX X15 SG. BULL OMX X10 BNP och XACT BULL (svenska aktier), vilket i kombination med statistiken för nettoinflödena tyder på att flera och fler placerare oroar sig för en nedgång. Att KAFFE S återfinns bland de största utflödena tillsammans med EL S beror dels på den extrema uppgången vi sett i kaffepriset, men att det certifikat som replikerar elpriset, EL S, nu avser elpriset för det tredje kvartalet under 2014. Den milda vintern har också gjort att vi under vintern 2013/2014 inte sett samma uppgång på elpriset som tidigare år.
Flera läsare har hört av sig och frågat om motsvarande siffror från Avanza. Vi publicerar gärna dessa siffror också, och ser att det vore spännande med en jämförelse mellan de olika mäklarföretagens kunders innehav och agerande. Vi har emellertid ännu inte kunnat ta del av dessa siffror, men vi arbetar på att få tillgång till dem.
Franklin FTSE Developed World UCITSETF USD Capitalisation (DWLD ETF) med ISIN IE000CVOSY02, försöker spåra FTSE Developed-indexet. FTSE Developed Index spårar de största aktierna på utvecklade marknader över hela världen.
ETF:s TER (total cost ratio) uppgår till 0,09 % p.a. Franklin FTSE Developed World UCITSETF USD Capitalization är den billigaste ETF som följer FTSE Developed index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.
Franklin FTSE Developed World UCITSETF USD Capitalization är en mycket liten ETF med tillgångar på 7 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 24 juni 2024 och har sin hemvist i Irland.
Översikt
Fonden strävar efter att ge exponering mot stora och medelstora aktier i utvecklade marknadsländer globalt. Fonden strävar efter att följa utvecklingen av FTSE Developed Index NR (”Index”) så nära som möjligt, oavsett om indexnivån stiger eller faller, samtidigt som man försöker minimera tracking error mellan fondens resultat och index så långt som möjligt.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Bradley Duke, Bitwise Asset Managements Europachef, pratade med Stephen Gunnion från Proactive om Bitcoins motståndskraft mitt i marknadsvolatiliteten och de makroekonomiska faktorer som fortsätter att ge en positiv bakgrund för kryptovalutan.
I ett uttalande från Paris Blockchain Week noterade Duke att trots att Bitcoin fallit från sina tidiga årshögsta nivåer på nästan 110 000 dollar till cirka 83 000 dollar, är marknadsförhållandena fortfarande stödjande. Han pekade på förväntningar om inflation, potentiella globala räntesänkningar och en växande penningmängd som starka medvindar. ”Upplägget är mycket optimistiskt just nu”, sa han och noterade att utbudsbegränsningar kan påskynda en eventuell prisåterhämtning.
Duke lyfte också fram det växande intresset från statliga och företagsinvesterare. Han citerade diskussioner i länder som Sverige, Frankrike och Japan kring att hålla Bitcoin som en strategisk reserv, tillsammans med börsnoterade företag och mindre privata företag som lägger till Bitcoin i sina kassor. ”För närvarande överstiger företagens efterfrågan på Bitcoin utbudet med mer än dubbelt”, förklarade Duke.
Han avslutade med att notera Bitcoins historiskt låga börssaldon, vilket signalerar en brist på säljare. ”Min känsla är att när det väl börjar stiga igen, kommer det att hoppa upp eftersom det helt enkelt inte finns några säljare”, tillade han.
iShares Energy Storage & Hydrogen UCITSETF USD (Acc) (STOR ETF) med ISIN IE000DR59CI3, försöker följa STOXX Global Energy Storage and Hydrogen-index. STOXX Global Energy Storage and Hydrogen-index spårar resultatet för företag världen över som är engagerade i energilagrings- eller vätgasindustrin. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,50 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
iShares Energy Storage & Hydrogen UCITSETF USD (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 7 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 6 februari 2025 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från STOXX Global Energy Storage and Hydrogen Index, fondens jämförelseindex (index).