Många experter anser att Kina har trumf på handen i handelsförhandlingarna med USA med tanke på sin dominerande ställning som global leverantör av sällsynta jordartsmetaller. Dessa används inte bara i amerikansk industri som flyg- och försvarsindustrin, utan även globalt. Det är emellertid fel att tro att Kina kontrollerar hela marknaden. Kina har inte trumf på handen när det gäller sällsynta jordartsmetaller, och vi skall förklara varför.
Bakgrunden är att USA i dag förlitar sig på Kina för 80 procent av sina leveranser av sällsynta jordartsmetaller. Kina har framfört hot om att landet kan komma att begränsa exporten till amerikanska företag.
”Om Kina ville minska exporten av sällsynta jordartsmetaller skulle det logiska steget vara att sänka gruvkvoten”, sade Helen Lau, en metall- och gruvanalytiker på Argonaut Securities nyligen till Fortune Magazine. Hon sa att Kina kan signalera sina avsikter så tidigt som denna månad när landet beslutar om sina kvoter.
Kan bli ett bakslag
Att begränsa exporten till USA 2019 kan komma att bli ett bakslag enligt artiklar som publicerats i både Wall Street Journal och Barrons. När Kina begränsade sin export av sällsynta jordartsmetaller under 2010 och priserna steg, investerades mycket kapital i gruvor i andra delar av världen. Som ett resultat av detta minskade Kinas andel av den globala produktionen från nästan 100 procent till 70 procent idag.
Vad betyder det för investerarna?
Kinas försäljning sjönk också eftersom stora amerikanska teknikföretag började utveckla andra lösningar och använda material som var mer lättillgängligt. De kommer sannolikt att göra detsamma i år om Kina minskar leveranserna till amerikanska företag.
Det är också förbisett att mycket av efterfrågan på dessa element i USA inte är strategiska till sin natur. Cirka 60 procent av alla av sällsynta jordartsmetaller används som katalysatorer, en ganska grundläggande tillämpning. Endast en procent av de sällsynta jordartsmetallerna i USA går till försvarsdepartementet. Enligt en Fortune-rapport är den amerikanska efterfrågan på Kinas sällsynta jordartsmetaller faktiskt ganska låg och står för endast 4 % av Kinas export 2018. Paradoxalt sett är sällsynta jordartsmetaller inte så ”sällsynta”. De är däremot kostsamma att utvinna i andra regioner, inklusive Brasilien, Australien och Vietnam. Dessa länder har emellertid fyndigheter och försöker nu hitta lösningar i syfte att bryta Kinas kontroll över industrin.
Om Kina spelar ut sitt trumfkort kommer företag i USA och utomlands att vara redo. Under 2010 toppade priserna på sällsynta jordartsmetaller, vilket skadade vissa företag på kort sikt. Robert Macleod, VD för den brittiska katalysatortillverkaren Johnson Matthey, sade nyligen att hans företag lärde sig mycket under 2010. Nu har företaget ”flera inköpsalternativ” enligt Macleod.
Vad kommer härnäst
Kanske är dessa analyser alltför positiva. Skeptiker föreslår att Kinas monopol på dessa material kan utgöra ett betydande hot mot USAs industrier. Jack Lifton, Technology Metals Research grundare, beskrev den potentiella effekten av en exportrestriktion från Kina som ”förödande” för Bloomberg och tillade att det ”skulle vara ett enormt bakslag för konsumentindustrin och bilindustrin”.
iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) (CBUV ETF) med ISIN IE000RN58M26, försöker följa STOXX Global Metaverse-index. STOXX Global Metaverse-index spårar företag från hela världen som har affärsverksamhet i metaverse-ekosystemet. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,50 % p.a. iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) är den enda ETF som följer STOXX Global Metaverse-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna ackumuleras och återinvesteras.
iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) är en liten ETF med tillgångar på 88 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF anserades den 7 december 2022 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en avkastning, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från STOXX Global Metaverse Index.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Jane Edmondson, Head of Index Product Strategy på TMXVettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera det snabbt utvecklande globala försvarslandskapet och de investeringsimplikationer som en europeisk försvarsutgiftsboom medför. Med geopolitiska spänningar på uppgång och skiftande försvarsprioriteringar måste investerare navigera efter nya möjligheter och risker i sektorn.
Edmondson lyfte fram Europas oöverträffade ökning av försvarsutgifterna, ett direkt svar på USA:s beslut att minska militärt bistånd till Ukraina. Centralt i denna förändring är EUs initiativ ”Rearm Europe Readiness 2030” på 800 miljarder euro, som syftar till att stärka den militära beredskapen. Detta inkluderar betydande investeringar i nyckelförsvarstekniker och en dedikerad kreditfacilitet på 150 miljarder euro för att förbättra militär kapacitet.
”Det kommer att bli mycket utgifter framöver,” noterade Edmondson och betonade stora tillväxtområden som artificiell intelligens, cyberförsvar, drönarteknik och avancerade artillerisystem.
Hon påpekade att ledande europeiska försvarsföretag – inklusive Rheinmetall, BAE Systems, Thales, Dassault och Leonardo SPA – kommer att dra stor nytta av denna expansion. Dessutom framträder Sydkoreas Hanwha Aerospace som en nyckelspelare i globala försvarskontrakt. Däremot upplever amerikanska försvarsföretag motvind på grund av budgetnedskärningar och inställda upphandlingsavtal, vilket leder till en relativ nedgång i sektorn.
En annan kritisk förändring av global försvarsupphandling håller på att utvecklas när traditionella amerikanska allierade omprövar sina försvarsinköp. Kanada och Portugal, till exempel, omvärderar beställningar på USA-tillverkade F-35 stridsflygplan till förmån för alternativa alternativ, som flygplan från Dassault Aviation.
Edmondson betonade att dessa geopolitiska omställningar skapar stark ekonomisk medvind, särskilt för Tyskland, som kommer att investera uppskattningsvis 500 miljarder euro i försvar under de kommande åren. Hon citerade en nyligen gjord rapport från Goldman Sachs, som förutspår att hälften av dessa utgifter direkt kommer att underblåsa BNP-tillväxten – en effekt som redan återspeglas på finansmarknaderna. Medan europeiska aktier, särskilt Euro Stoxx 50-index, tar fart, har stora amerikanska aktieindex kämpat för att hålla jämna steg.
”Detta är en kraftfull påminnelse för investerare att hålla sig diversifierade, behålla exponering utanför amerikanska marknader och allokera kapital till framväxande globala försvarsteman,” rådde Edmondson.
När globala militära strategier fortsätter att utvecklas kan investerare som positionerar sig tidigt i viktiga internationella försvarssektorer dra nytta av denna historiska förändring.
HanETF planerar en ny försvarsfond med fokus på europeiska företag som kommer att börja handlas i nästa vecka. Vi har ännu inte namnet på denna, men kortnamnet på tyska Xetra är 8RMY medan det i London blir tickern ARMY.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF USD Unhedged Acc (WNUC ETF) med ISIN IE0003BJ2JS4, försöker spåra WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index spårar företag över hela världen som är engagerade inom uran- eller kärnenergiindustrin.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % p.a. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF USD Unhedged Acc är den enda ETF som följer WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Denna ETF lanserades den 5 mars 2025 och har sin hemvist i Irland.
WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF (”Fonden”) strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS Index (”Indexet”). Indexet är utformat för att följa resultatet för företag som är involverade i uran- och kärnenergiindustrin.
Varför investera?
Få en unik strategi med hög övertygelse för investeringar i uran- och kärnenergiföretag.
Kärnenergi är avgörande för den framtida hållbara energimixen, eftersom kraven på energi ökar, kommer det att bli nödvändigt att skala upp tillförlitliga källor för ren energi.
Denna ETF erbjuder exponering mot en diversifierad korg av företag som är involverade i uran- och kärnenergimarknaden, såsom uranbrytning, byggande av kärnkraftsinfrastruktur eller bedriver avancerad forskning om framtida kärnteknik.
Analysen för urval och viktning av företag i indexet utförs av WisdomTree med betydande expertis i att konstruera tematiska index, vilket säkerställer att portföljkorgen förblir fokuserad och relevant.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.