Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

Inflationens påverkan på aktieavkastningen

Publicerad

den

Det är inte bara centralbanker som bevakar och oroar sig för inflationen. Även privatpersoner och företag gör detta eftersom de är medvetna om inflationens påverkan på aktieavkastningen.

Det är inte bara centralbanker som bevakar och oroar sig för inflationen. Även privatpersoner och företag gör detta eftersom de är medvetna om inflationens påverkan på aktieavkastningen. Inflationen – ökningen av priset på varor och tjänster – minskar köpkraften varje valutaenhet kan köpa. Stigande inflation har en skrämmande effekt: Inköpspriserna blir högre, konsumenterna kan köpa färre varor, intäkter och vinster minskningar. Samtidigt saktar ekonomin ned en tid tills en stabil status uppnås.

Den negativa inverkan som en stigande inflation har håller centralbankerna sysselsatta. De försöker att upptäcka tidiga varningssignaler och förutse eventuella oväntade inflationsökningar. När den oförutsedda inflationen får ett fäste i ekonomin kan en snabb och stabil inflationsnivå få varierande effekter.

Den oförutsedda inflationsökningen kan vara den mest smärtsamma

Med andra ord anses den oförutsedda inflationsökningen allmänt vara den mest smärtsamma, eftersom det krävs att företagen måste ha flera kvartal för att kunna vidarebefordra högre inköpspriser till konsumenterna. På samma sätt känner konsumenterna det oväntade ”nypa” när varor och tjänster börjar kostar mer. Näringslivet och konsumenterna blir så småningom acklimatiserade till den nya prissättningsmiljön, och då kan en förväntad inflation uppstå efter det att ett nytt högre stabilt tillstånd uppnås, vilket kan leda till att konsumenterna spenderar mer pengar. Dessa konsumenter blir mindre benägna att hålla pengar eftersom dess värde över tiden minskar med inflationen. För investerare kan detta leda till förvirring, eftersom inflationen verkar påverka ekonomin och aktiekursen, men inte i samma takt.

En hög inflation kan vara bra då den till viss del stimulerar jobbtillväxten. En hög inflation kan emellertid också påverka företagens vinster genom högre insatskostnader. Detta får företag att oroa sig för framtiden och sluta anställa, vilket påverkar individens levnadsstandard, särskilt de med fasta inkomster.

Eftersom det inte finns något bra svar måste enskilda investerare se genom förvirringen för att fatta kloka beslut om hur denne ska investera i inflationsperioder. Olika grupper av aktier verkar fungera bättre under perioder med hög inflation.

Inflation och aktieåtervinning

Att undersöka historiska avkastningsdata under perioder med hög respektive låg inflation kan ge tydlighet för investerarna. Många studier har tittat på inflationens inverkan på aktieavkastningen. Tyvärr har dessa studier visat på motstridiga resultat när flera faktorer beaktas – nämligen geografi och tidsperiod. De flesta studier anser att förväntad inflation antingen kan påverka aktierna positivt eller negativt beroende på möjligheten att säkra och regeringens penningpolitik. En oväntad inflation visade mer avgörande resultat, framförallt en stark positiv korrelation med aktieavkastningen under ekonomiska sammandrag, vilket visar att tidpunkten för konjunkturcykeln är särskilt viktig för investerare att mäta inverkan på aktieavkastningen. Denna korrelation antas också bero på att oväntad inflation innehåller ny information om framtida priser. På samma sätt korrelerade större volatilitet av aktierörelser med högre inflation.

Högre inflation är i allmänhet kopplad till tillväxtländer

Studierna har visat att högre inflation i allmänhet är kopplad till tillväxtländer och volatiliteten i aktierna är större i dessa regioner än på mer utvecklade marknader. Sedan 1930-talet tyder forskningen på att nästan varje land drabbades av den värsta reala avkastningen under höga inflationsperioder.

Realavkastning är den faktiska avkastningen minus inflationen. När man undersöker S & P 500 avkastning för olika årtionden och justerat för inflationen visar resultaten att den högsta reala avkastningen uppstår när inflationen är 2 till 3 procent. Inflationen som är högre än eller mindre än 2 till 3 procent tenderar att signalera en makroekonomisk miljö i USA med större problem som har en varierande inverkan på aktiekurserna. Kanske viktigare än den faktiska avkastningen är den volatiliteten på avkastningen som inflationen orsakar och hur man investerar i den miljön.

Tillväxt jämfört med värdeutveckling och inflation

Många investerare väljer att dela upp aktier i två kategorier, värde eller Value, och tillväxt eller Growth. Value Stocks har starka kassaflöden som kommer att sakta över tiden medan tillväxtaktierna i dagsläget har små, eller negativa kassaflöden. Förhoppningen är att dessa skall öka över tiden.

Därför påverkas tillväxtaktierna betydligt mer negativt än värdeaktier när det gäller värdering av aktier med hjälp av diskonterade kassaflödesmetoder, i takt med stigande räntor. Detta eftersom räntan tenderar att vara starkt korrelerad med inflationen. I tider med hög inflation tenderar tillväxtaktierna alltså att gå dåligt. Detta tyder på en positiv korrelation mellan inflationen och avkastningen på värdeaktier och en negativ sådan för tillväxtaktierna.

Detta förklarar styrkan av värdeaktier under hög inflation, som 1973-74, och styrkan i tillväxtaktierna under början av 1930-talet när deflation inträffade, liksom under 1990-talet då inflationen ständigt gick nedåt. Intressant påverkar förändringsgraden av inflationen inte avkastningen av värde mot tillväxtaktierna lika mycket som absolut nivå. Tanken är att investerare kan överträffa sina framtida tillväxtförväntningar och uppåtriktade tillväxtaktierna. Med andra ord, investerare misslyckas med att erkänna när tillväxtaktierna blir värdeaktier, och den nedåtriktade effekten på tillväxtaktierna är hård.

Inkomstgenererande aktier och inflationen

När inflationen ökar sjunker köpkraften, och varje krona kan köpa färre varor och tjänster. För investerare som är intresserade av inkomstgenererande aktier eller aktier som betalar utdelningar, gör effekten av hög inflation att dessa aktier blir mindre attraktiva än under låg inflation, eftersom utdelningar tenderar att inte hålla takt med inflationen. Förutom att sänka köpkraften orsakar beskattningen på utdelningar en dubbel-negativ effekt. Trots att man inte håller på med inflationen och beskattningsnivåerna ger de utdelande aktierna en partiell säkring mot inflationen.

Priset på de utdelande aktierna påverkas emellertid av inflationen, på samma sätt som obligationer påverkas av ökande räntor och priserna minskar generellt. Att äga utdelningsbetalande aktier i tider med ökad inflation betyder vanligtvis att aktiekurserna kommer att vara varor. Men investerare som vill ta positioner i aktier ges möjlighet att köpa dem billigt när inflationen stiger, vilket ger attraktiva inträdespunkter.

Slutsats

Investerare försöker förutse de faktorer som påverkar portföljens resultat och fatta beslut utifrån dessa förväntningar. Inflationen är en av de faktorer som påverkar en portfölj. I teorin bör aktierna ge viss säkring mot inflationen, eftersom ett företags intäkter och vinster ska växa i samma takt som inflationen efter en period av anpassning. Inflationens varierande inverkan på aktier förvirrar dock beslutet att handla positioner som redan hållits eller att ta nya positioner. På den amerikanska marknaden är det historiska beviset bullrigt, men det visar en korrelation till hög inflation och lägre avkastning för den övergripande marknaden under de flesta perioder.

När aktierna är uppdelade i tillväxt- och värdekategorier är bevisen tydligare att värdet av aktierna fungerar bättre under höga inflationsperioder och tillväxtlagren fungerar bättre under låg inflation. Ett sätt som investerare kan förutsäga förväntad inflation är att analysera råvarumarknaderna, även om tendensen är att tro att råvarupriserna stiger, eftersom aktierna ska öka eftersom företagen ”producerar” råvaror. Men ofta pressar höga råvarupriser vinsterna, vilket i sin tur minskar börsavkastningen. Följaktligen kan råvarumarknaden ge insikt om framtida inflationstakt.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

iShares och Franklin Templeton listar nya ETFer på Xetra

Publicerad

den

iShares S&P 500 3% Capped UCITS ETF investerar i de 500 största amerikanska företagen från de ledande branscherna i den amerikanska ekonomin, där inget enskilt företag står för mer än 3 procent av indexviktningen.

iShares S&P 500 3% Capped UCITS ETF investerar i de 500 största amerikanska företagen från de ledande branscherna i den amerikanska ekonomin, där inget enskilt företag står för mer än 3 procent av indexviktningen.

Franklin S&P 500 Screened UCITS ETF investerar i de nuvarande 408 största amerikanska företagen i S&P 500-indexet som anses vara miljömedvetna och socialt ansvarsfulla. Viktningen av företag justeras baserat på deras S&P Global ESG-poäng för att uppnå ett bättre totalt ESG-poäng än huvudindexet.

Franklin S&P World Screened UCITS ETF investerar i stora och medelstora företag från 24 utvecklade länder världen över som anses vara miljömedvetna och socialt ansvarsfulla. Viktningen av företag justeras baserat på deras S&P Global ESG-poäng för att uppnå ett bättre totalt ESG-poäng än S&P World Index.

NamnISIN
Kortnamn
AvgiftUtdelnings-
policy
iShares S&P 500 3% Capped UCITS ETF USD (Acc)IE000YIXESS9
SP3C (EUR)
0,20%Ackumulerande
Franklin S&P 500 Screened UCITS ETF (Acc)IE0006FAD976
FSPU (EUR)
0,09%Ackumulerande
Franklin S&P World Screened UCITS ETF (Acc)IE0006WOV4I9
FSPW (EUR)
0,14%Ackumulerande

Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 404 ETFer, 198 ETCer och 256 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på mer än 21 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

BE28 ETF företagsobligationer med förfall 2028 och inget annat

Publicerad

den

Invesco BulletShares 2028 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Dis (BE28 ETF) med ISIN IE000LKGEZQ6, försöker följa Bloomberg 2028 Maturity EUR Corporate Bond Screened-index. Bloomberg 2028 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index följer företagsobligationer denominerade i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2028) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2028 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Invesco BulletShares 2028 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Dis (BE28 ETF) med ISIN IE000LKGEZQ6, försöker följa Bloomberg 2028 Maturity EUR Corporate Bond Screened-index. Bloomberg 2028 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index följer företagsobligationer denominerade i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2028) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2028 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,10 % p.a.. Invesco BulletShares 2028 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Dis är den billigaste ETF som följer Bloomberg 2028 Maturity EUR Corporate Bond Screened index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Invesco BulletShares 2028 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Dis är en mycket liten ETF med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 juni 2024 och har sin hemvist i Irland.

Produktbeskrivning

Invesco BulletShares 2028 EUR Corporate Bond UCITS ETF Dist syftar till att tillhandahålla den totala avkastningen för Bloomberg 2028 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index (”Referensindexet”), minus påverkan av avgifter. Fonden har en fast löptid och kommer att upphöra på Förfallodagen. Fonden delar ut intäkter på kvartalsbasis.

Referensindexet är utformat för att återspegla resultatet för EUR-denominerade, investeringsklassade, fast ränta, skattepliktiga skuldebrev emitterade av företagsemittenter. För att vara kvalificerade för inkludering måste företagsvärdepapper ha minst 300 miljoner euro i nominellt utestående belopp och en effektiv löptid på eller mellan 1 januari 2028 och 31 december 2028.

Värdepapper är uteslutna om emittenter: 1) är inblandade i kontroversiella vapen, handeldvapen, militära kontrakt, oljesand, termiskt kol eller tobak; 2) inte har en kontroversnivå enligt definitionen av Sustainalytics eller har en Sustainalytics-kontroversnivå högre än 4; 3) anses inte följa principerna i FN:s Global Compact; eller 4) kommer från tillväxtmarknader.

Portföljförvaltarna strävar efter att uppnå fondens mål genom att tillämpa en urvalsstrategi, som inkluderar användning av kvantitativ analys, för att välja en andel av värdepapperen från referensindexet som representerar hela indexets egenskaper, med hjälp av faktorer som index- vägd genomsnittlig varaktighet, industrisektorer, landvikter och kreditkvalitet. När en företagsobligation som innehas av fonden når förfallodag kommer de kontanter som fonden tar emot att användas för att investera i kortfristiga EUR-denominerade skulder utgivna av det amerikanska finansdepartementet.

ETFen förvaltas passivt.

En investering i denna fond är ett förvärv av andelar i en passivt förvaltad indexföljande fond snarare än i de underliggande tillgångarna som ägs av fonden.

Förfallodag: den andra onsdagen i december 2028 eller sådant annat datum som bestäms av styrelseledamöterna och meddelas aktieägarna.

Handla BE28 ETF

Invesco BulletShares 2028 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Dis (BE28 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Borsa Italiana.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURBE28
XETRAEURBE28

Största innehav

NamnCUSIPISINKupongräntaVikt %
Volkswagen Leasing GmbH 3.875% 11/10/28D9T70CNQ3XS27457251553.8752.20%
Swedbank AB 4.25% 11/07/28W94240FJ7XS25724966234.2501.63%
ABN AMRO Bank NV 4.375% 20/10/28N0R37XLP3XS26136587104.3751.62%
Carlsberg Breweries AS 4% 05/10/28K3662HDY6XS26960464604.0001.60%
RCI Banque SA 4.875% 14/06/28F7S48DSE5FR001400IEQ04.8751.59%
Booking Holdings Inc 3.625% 12/11/28XS26210072313.6251.59%
Banco Santander SA 3.875% 16/01/28E2R99DB46XS25759526973.8751.58%
Nordea Bank Abp 4.125% 05/05/28X5S8VP8C3XS26189065854.1251.58%
E.ON SE 3.5% 12/01/28D2T8J8CT1XS25748732663.5001.57%
General Motors Financial Co Inc 3.9% 12/01/28U37047BA1XS27472706303.9001.57%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Trump’s trade war puts Bitcoin in the spotlight

Publicerad

den

Since U.S. President Donald Trump announced tariffs on April 2, termed "Liberation Day," global markets have experienced significant volatility. The S&P 500 shed $5.83 trillion in market value over just four days, marking its steepest drop since the 1950s. Asian markets saw their worst session since 2008, reflecting widespread fears of an economic slowdown.

Since U.S. President Donald Trump announced tariffs on April 2, termed ”Liberation Day,” global markets have experienced significant volatility. The S&P 500 shed $5.83 trillion in market value over just four days, marking its steepest drop since the 1950s. Asian markets saw their worst session since 2008, reflecting widespread fears of an economic slowdown.

The U.S. 10-year Treasury yields initially fell below 4% as investors sought safety, but by April 8-9, they surged to a seven-week high of 4.515%. This spike, driven by bond market sell-offs potentially from basis trading or China’s strategic moves to pressure U.S. negotiations, suggests a precarious economic situation rather than risk-on sentiment.

On April 9, President Trump announced a 90-day pause on tariffs for most countries (excluding China, where tariffs jumped to 145%) in an effort to give markets time to absorb the changes and calm volatility. The move sparked a broad rally, with the S&P 500 surging 9.5% for its best day since 2008 and Bitcoin rebounding above $80,000 after a turbulent stretch.

Bitcoin is macro now

Despite persistent concerns about crypto volatility, Bitcoin’s price over the past two weeks has closely mirrored the S&P 500 and has actually been less volatile. This alignment reflects Bitcoin’s growing maturity as an asset class and highlights its resilience. As a highly liquid and accessible asset, it continues to attract investors looking for relative value in turbulent markets.

Sentiment shifts toward crypto ETFs

Spot Bitcoin ETFs recorded $700 million in outflows, while Ethereum ETFs lost $400 million since March, marking a sharp reversal after nine consecutive months of inflows. The pullback points to growing institutional caution amid broader macro uncertainty. Still, on-chain data reveals that long-term holders have been steadily accumulating since January lows, signaling continued confidence in the asset class.

Macroeconomic uncertainty takes center stage

The latest U.S. CPI print came in at 2.4%, which was lower than expected. A rate cut in May still seems premature as markets assess the full impact of new protectionist measures. Federal Reserve Chair Jerome Powell has warned that tariffs could raise inflation while slowing growth. As a result, the probability of three rate cuts in 2025 now exceeds 60%. Declining yields may be an early signal of future monetary easing, which could favor risk assets like crypto if economic pressures intensify.

Bitcoin: Dollar’s ally or alternative?

In the face of policy uncertainty, the debate around the U.S. dollar’s reserve currency status is gaining momentum. With its decentralized and censorship-resistant design, Bitcoin is emerging as both a potential complement and challenger to the dollar, especially as the U.S. increasingly wields its currency as a geopolitical tool through tariffs and sanctions.

Meanwhile, Bitcoin’s fundamentals remain solid. Hashrate is at all-time highs, regulatory clarity is improving, and long-term holders continue to accumulate. With prices consolidating above $80K, the current correction may offer a strategic opportunity for investors positioning for the next leg of growth, particularly as the macro picture evolves.

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Populära