Följ oss

Nyheter

Hur utdelningar påverkar aktiekurserna

Publicerad

den

Hur utdelningar påverkar aktiekurserna

Utdelningar kan på flera olika sätt påverka priset på de underliggande aktierna. Medan utdelningshistoriken för en viss aktie spelar en allmän roll i sin popularitet, har deklarationen och betalningen av utdelningar också en specifik och förutsägbar effekt på aktiekurserna. Utdelningar ligger till grund att möjligheten att skapa återkommande investeringsinkomster vilket uppmuntrar investerare att köpa och behålla aktier. Låt oss se hur utdelningar påverkar aktiekurserna.

Även om denna motivation kan tyckas vara rent ekonomisk, är de underliggande övertygelserna om företagets lönsamhet vilka effekter aktiekurserna mest är. För att förstå hur utdelningar påverkar investerarnas tänkande positivt hjälper det först att förstå mekaniken på aktiemarknaden och grunden för hur utdelningar påverkar aktiekurserna.

Marknadspsykologi

Aktiemarknaden är det kollektiva resultatet av besluten från miljoner investerare. Även om aktiekurserna är baserade på det utfärdande bolagets värde, dikteras fluktuationer på aktiemarknaden i stor utsträckning av mänsklig psykologi. Om en investerare tror att framtiden är ljus för ett visst företag vill hon investera så snart som möjligt för att skörda den maximala vinsten. Om tillräckligt många investerare känner på samma sätt, ökar investeringarna i aktien och därigenom uppfyller investerarens förutsägelse.

Omvänt, aktieägare som tror att en aktie är på väg att falla säljer snabbt för att undvika sina förluster. Om tillräckligt många aktieägare köper eller säljer samtidigt, börjar andra investerare att tro att de har missat några viktiga uppgifter. Särskilt bland enskilda småsparare är antagandet i allmänhet att andra vet mer än vad du gör, så det kräver att du följer flocken. Denna mentalitet resulterar ofta i att tidigare neutrala investerare plötsligt kommer in i rörelsen för att undvika att missa vinst eller drabbas av förluster och ytterligare förvärrar effekten.

I huvudsak, när den kollektiva uppfattningen hos investerarna är positiv, går aktiekurserna upp. När den allmänna konsensusen är mindre än optimistisk faller priserna. Trots marknadens till synes komplexa karaktär, kolliderar den mesta aktiviteten till den kumulativa effekten av investerare som försöker förutse vad deras kamrater tänker. I grund och botten är det allt ett stort gissningsspel med ekonomiska konsekvenser som är allt annat än triviala.

Hur utdelningar fungerar

För investerare tjänar utdelning som en populär inkomstkälla. För det utfärdande bolaget är de ett sätt att omfördela vinst till aktieägarna som ett sätt att tacka dem för deras stöd och att uppmuntra till ytterligare investeringar. Utdelningar tjänar också som ett meddelande om företagets framgång. Eftersom utdelningar kommer från ett bolags bibehållna vinst, ger endast företag som är väsentligt lönsamma utdelning med någon konsistens. Även om vissa företag kan ge utdelning för att skapa en illusion av lönsamhet, är detta undantaget snarare än en regel.

Utdelningar betalas ofta kontant, men de kan också utfärdas i form av tilläggsaktier. I båda fallen är det belopp som varje investerare erhåller beroende av deras nuvarande ägarandelar.

Om ett företag har en miljon aktier utestående och kommunicerar en femtioprocentig utdelning, får en investerare med 100 aktier 50 kronor och företaget betalar totalt 500 000 kronor. Om det istället utfärdar en 10 % aktieutdelning, får samma investerare 10 ytterligare aktier, och bolaget emitterar totalt 100 000 nya aktier.

När en utdelning betalas, dras det totala värdet från ett bolags kassa. ”Balanserade vinster” avser den totala vinst som ett företag har ackumulerat över tiden som inte har använts till andra användningsområden. I huvudsak är det det summa pengar ett företag har på konto som det kan använda för att betala utdelningar eller finansiera tillväxtprojekt.

Effekten av utdelningspsykologi

Aktier som betalar konsekventa utdelningar är populära bland investerare. Även om utdelningar inte garanteras på stamaktier, är många företag stolta över generöst givande aktieägare med konsekventa och ibland ökande utdelningar varje år. Företag som gör detta uppfattas som ekonomiskt stabila och ekonomiskt stabila företag ger bra investeringar. Detta gäller särskilt bland buy-and-hold-investerare som mest sannolikt kommer att dra nytta av utdelningar.

När företag visar upp en konsekvent utdelningshistorik blir de attraktivare för investerare. När fler investerare köper in sig för att dra nytta av den här fördelen med aktieägande ökar aktiekursen naturligt. Effekten förstärker tron att aktien är starkt. Om ett företag tillkännager en högre utdelning än normalt, tenderar den offentliga uppfattningen att få aktiekursen att stiga.

Omvänt, när ett företag som traditionellt betalar utdelning kommunicerar en lägre utdelning än tidigare eller ingen utdelning, kan den tolkas som ett tecken på att företaget har svåra tider. Sanningen kan vara att företagets vinster används för andra ändamål – till exempel finansiering av expansion – men marknadens uppfattning om situationen är alltid starkare än sanningen. Många företag arbetar hårt för att betala konsekventa utdelningar för att undvika skrämda investerare, som kan se en överhoppad utdelning som förödande.

Effekten av utdelningsdeklaration och distribution

Innan en utdelning delas ut måste det utfärdande bolaget först deklarera utdelningsbeloppet och det datum då det kommer att betalas. Den tillkännager också den sista dagen när aktier kan köpas för att få utdelningen, kallad ex-dividend date. Detta datum är i allmänhet två arbetsdagar före datumet för utdelningen, vilket är det datum då bolaget granskar sin lista över aktieägare.

Kommunicerande av en utdelning uppmuntrar naturligtvis investerare att köpa aktier. Eftersom investerare vet att de kommer att få utdelning om de köper aktien före ex-dividend-dagen, är de villiga att betala en premie. Detta medför att börspriset ökar under de dagar som går fram till ex-dividenddatumet. I allmänhet är ökningen ungefär lika med utdelningsbeloppet, men den faktiska prisförändringen baseras på marknadsaktivitet och bestäms inte av någon styrande enhet.

På ex-utdelningsdagen kan investerare sänka aktiekursen med utdelningsbeloppet för att ta hänsyn till det faktum att nya investerare inte är berättigade till utdelning och därför inte vill betala premie. Om marknaden däremot är särskilt optimistisk om aktien fram till ex-dividend-dagen, kan den prishöjning det här skapar vara större än det faktiska utdelningsbeloppet, vilket resulterar i en nettoökning trots den automatiska minskningen. Om utdelningen är liten kan minskningen till och med gå obemärkt på grund av fram och tillbaka av normal handel.

Många investerar i vissa aktier vid vissa tillfällen enbart för att samla utdelningar. Vissa investerare köper aktier precis före ex-dividend datum och sedan sälja dem igen direkt efter utdelningsdatumet. Det är en taktik som kan leda till en vinst om det görs korrekt.

Aktieutdelningar

Även om aktieutdelningar inte leder till någon faktisk ökning av värde för investerare vid utfärdandet, har de effekt på aktiekurs som liknar kontantutdelningen. Efter kommunikationen om aktieutdelning ökar aktiekursen ofta. En aktieutdelning ökar antalet utestående aktier medan bolagets värde förblir stabilt. Det spär därför ut det bokfört värde per stamaktie och aktiekursen sänks därefter. En sådan utdelning kan liknas en fondemission.

Liksom vid kontantutdelning kan mindre aktieutdelningar enkelt gå obemärkt förbi. En 2% aktieutdelning som betalas på aktier som handlas på 200 SEK sänker endast aktiekursen till 196 SEK, en minskning som lätt kan vara ett resultat av normal handel. Emellertid får en 35% aktieutdelning aktiekursen att falla till 130 SEK per aktie, vilket är ganska svårt att förklara.

Direktavkastning/utdelningsgrad

Direktavkastningen och utdelningsprocenten är två verktyg som investerare och analytiker använder för att utvärdera bolag som investeringar för utdelningsinkomster. Direktavkastningen visar den årliga avkastningen per aktie som ägs av en investerare från kontantutdelning, eller utdelningsavkastningen per inventerad krona. Den uttrycks i procent och beräknas som:

Direktavkastningen = årlig utdelning per aktie ÷ pris per aktie

Direktavkastningen ger en bra grundläggande överblick för en investerare att använda vid jämförelse av utdelningsinkomster från hans eller hennes nuvarande innehav till potentiell utdelningsinkomst som är tillgänglig genom att investera i andra aktier eller fonder. När det gäller övergripande avkastning på investeringar är det viktigt att notera att ökning av aktiekursen minskar utdelningsräntan, trots att den totala avkastningen på investeringar från att äga aktiebolaget kan ha förbättrats väsentligt. Omvänt visar ett fall i aktiekurs en högre direktavkastning, men kan tyda på att företaget har problem och leder till en lägre totalavkastning på investeringarna.

Utdelningsgraden anses vara mer användbar för att utvärdera bolagets finansiella ställning och möjligheterna att behålla eller förbättra sina utdelningar i framtiden. Utdelningsgraden visar hur stor andel av nettoresultatet ett företag betalar ut i form av utdelning. Den beräknas med följande ekvation:

Utdelningsutdelningsgrad = årlig utdelning per aktie ÷ resultat per aktie

Om utdelningsgraden är alltför hög kan det indikera mindre sannolikhet att ett företag kommer att kunna bibehålla sådana utdelningar i framtiden, på grund av att bolaget använder en mindre andel av vinsten att återinvestera i företagstillväxt. Därför föredras normalt ett stabilt utdelningsutdelningsförhållande över en ovanligt stor. Ett bra sätt att avgöra om ett företags utbetalningsförhållande är rimligt är att jämföra förhållandet med det för liknande företag inom samma bransch.

Utdelning per aktie

Utdelning per aktie (DPS) mäter det totala vinst som ett företag betalar ut till sina aktieägare, i allmänhet över ett år, per aktie. DPS kan beräknas genom att summera de särskilda utdelningarna från summan av alla utdelningar över ett år och dela upp denna siffra med de utestående aktierna. Företaget HIJ har till exempel fem miljoner utestående aktier och betalat utdelning på 2,5 miljoner kromor förra året. Inga särskilda utdelningar betalades. DPS för företag HIJ är 50 öre (2.500.000 ÷ 5.000.000) per aktie. Ett företag kan när som helst minska, öka eller eliminera alla utdelningar.

Ett företag kan minska eller eliminera utdelningar när ekonomin upplever en nedgång. Antag att ett utdelningsföretag inte tjänar tillräckligt med pengar ett år. Det kan se ut att minska eller eliminera utdelning på grund av fallet i försäljning och intäkter. Till exempel, om företaget HIJ upplever en vinstnedgång på grund av en lågkonjunktur nästa år, kan det minska en del av utdelningen.

Ett annat exempel skulle vara om ett företag betalar för mycket i utdelningar. Ett företag kan bedöma om det betalar för mycket av sina vinster till aktieägarna genom att använda utbetalningsgraden. Antag exempelvis att företaget HIJ har en DPS på 50 öre per aktie och dess vinst per aktie (EPS) är 45 öre per aktie. Utbetalningsgraden är 111% (0,50 ÷, 45). Den här siffran visar att HIJ betalar ut mer till sina aktieägare än det tjänar. Företaget måste minska eller eliminera utdelningar eftersom det i långa loppet inte kan betala ut mer än det tjänar.

Dividend Discount Model

Utdelningsdiskonteringsmodellen (DDM), även känd som Gordons tillväxtmodell, förutsätter att en aktie är värd det sammanlagda nuvärdet av alla framtida utdelningar. Detta är en populär värderingsmetod som används av värdeinvesterare. I förenklad teori investerar ett företag sina tillgångar för att ta fram framtida avkastning, återinvesterar den nödvändiga delen av dessa framtida avkastning för att behålla och växa företaget och överför balansen av dessa avkastningar till aktieägarna i form av utdelning.

Enligt DDM beräknas värdet på en aktie som ett förhållande med nästa årliga utdelning i täljaren och diskonteringsräntan med avdrag för utdelningstillväxten i nämnaren. För att kunna använda denna modell måste företaget betala utdelning och den utdelningen måste växa med regelbunden ränta på lång sikt. Diskonteringsräntan måste också vara högre än att tillväxten för utdelningen för modellen skall vara giltig.

DDM är enbart angelägen om att ge en analys av värdet av en aktie baserat uteslutande på förväntade framtida intäkter från utdelningar. Enligt DDM är aktier endast värda den inkomst de genererar i framtida utdelningar. En av de mest konservativa värdena för att värdera aktier, representerar denna modell en finansiell teori som kräver ett betydande antal antaganden vad gäller ett företags utdelningar, tillväxtmönster och framtida räntor. Förespråkare tror att projicerade framtida kontantutdelningar är den enda pålitliga bedömningen av ett företags inneboende värde.

DDM kräver tre delar av data för analysen, inklusive det aktuella eller senaste utdelningsbeloppet som utbetalats av företaget; Utdelningsgraden av utdelningsbetalningarna över företagets utdelningshistoria; och den avkastning som investeraren önskar göra eller anser vara minsta acceptabel.

Den nuvarande utdelningen

Den nuvarande utdelningen finns bland företagets bokslut i kassaflödesanalysen. Tillväxten av utdelningsbetalningar kräver historisk information om företaget som lätt kan hittas på ett antal lagerinformation webbplatser. Den erforderliga avkastningen bestäms av en enskild investerare eller analytiker utifrån en vald investeringsstrategi.

DDM kan anpassas för att tillgodose företag med fluktuerade utdelningar, förutsatt att det finns en stabil långsiktig utdelningstillväxt vid någon tidpunkt i framtiden. Denna metod är känd som flerssteg DDM eller den instabila DDM. Med denna värderingsmetod måste investerarna uppskatta värdet av individuella framtida utdelningar och diskontera på alla dessa betalningar till nuvärdet. När den framtida utdelningsgraden blir stabil kan den vanliga DDM-ekvationen tillämpas på framtida betalningar och värdet från denna ekvation diskonteras till nuvärdet på samma sätt som de oregelbundna betalningarna. Flerstegsmodellen är begränsad eftersom den i slutändan kräver en stabil utdelningstillväxt i framtiden, och förutsätter att förändringar i ränta i de oregelbundna perioderna är omedelbara.

Medan utdelningsdiskonteringsmodellen ger ett solidt sätt att projicera framtida utdelningsinkomster, är den kortfattad som ett eget kapitalvärderingsverktyg genom att inte inkludera eventuella ersättningar till realisationsvinster genom appreciering i aktiekurs.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Nya ETFer från Amundi på Xetra: företag från industriländer som använder faktorstrategier, klimatskydd och hållbarhet samt småbolag

Publicerad

den

Sedan i torsdags har fyra nya ETFer från Amundi Asset Management kunnat handlas via Xetra och Börse Frankfurt. Dessa strategi-ETFer investerar i företag från utvecklade marknader med hjälp av en optimeringsmetod för att maximera exponeringen för varje faktor (minsta volatilitet, momentum eller företagsvärde), minska CO2-utsläpp och andra växthusgaser med 30 procent och förbättra det vägda ESG-poängen jämfört med huvudindex.

Sedan i torsdags har fyra nya ETFer från Amundi Asset Management kunnat handlas via Xetra och Börse Frankfurt. Dessa strategi-ETFer investerar i företag från utvecklade marknader med hjälp av en optimeringsmetod för att maximera exponeringen för varje faktor (minsta volatilitet, momentum eller företagsvärde), minska CO2-utsläpp och andra växthusgaser med 30 procent och förbättra det vägda ESG-poängen jämfört med huvudindex.

Amundi MSCI World Minimum Volatility Screened Factor UCITS ETF fokuserar på företag med låg volatilitet. Tillvägagångssättet syftar till att minimera risken för förlust.

Amundi MSCI World Momentum Screened Factor UCITS ETF investerar i aktier med hög kursmomentum. Urvalet tar hänsyn till aktier som har haft en kursutveckling över genomsnittet under de senaste sex till tolv månaderna.

Amundi MSCI World IMI Value Screened Factor UCITS ETF fokuserar på företag som anses vara undervärderade i förhållande till andra baserat på deras grundläggande mått. Värdekarakteristika som pris-till-bokförhållandet (P/B), pris-till-intjäningskvoten (P/E), vinstprognoser eller operativt kassaflöde används.

Dessutom har investerare möjlighet att investera i Amundi MSCI World Small Cap CTB UCITS ETF, som representerar en portfölj av företag från utvecklade marknader som är mindre till börsvärde. Utöver ESG-kriterier beaktas även klimatförändringsmöjligheter och risker för att uppfylla minimikraven i EU:s Climate Transition Benchmark (EU CTB) förordning.

Alla fyra ETFerna är tillgängliga i de två valutorna euro och brittiska pund. De löpande kostnaderna är 0,25 procent i varje fall.

NamnKortnamnISINValutaReferens-
index
Amundi MSCI World Minimum Volatility Screened Factor UCITS ETF AccWMMVIE0001DKJVC2EURMSCI World Minimum Volatility Select ESG Low Carbon Target Index
Amundi MSCI World Minimum Volatility Screened Factor UCITS ETF AccWMMXIE0001DKJVC2GBPMSCI World Minimum Volatility Select ESG Low Carbon Target Index
Amundi MSCI World Momentum Screened Factor UCITS ETF AccWMSEIE0001FQFU60EURMSCI World Momentum Select ESG Low Carbon Index
Amundi MSCI World Momentum Screened Factor UCITS ETF AccWMSFIE0001FQFU60GBPMSCI World Momentum Select ESG Low Carbon Index
Amundi MSCI World IMI Value Screened Factor UCITS ETF AccWMMSIE000AZV0AS3EURMSCI World IMI Value Select ESG Low Carbon Target Index
Amundi MSCI World IMI Value Screened Factor UCITS ETF AccWMMTIE000AZV0AS3GBPMSCI World IMI Value Select ESG Low Carbon Target Index
Amundi MSCI World Small Cap CTB UCITS ETF AccWMFSIE000UZZ5D45EURMSCI World Small Cap ESG Broad CTB Select
Amundi MSCI World Small Cap CTB UCITS ETF AccWMFTIE000UZZ5D45GBPMSCI World Small Cap ESG Broad CTB Select

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 298 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

Hashdex kryptokorg nominerad till Digital Assets ETP Of The Year

Publicerad

den

Hashdex Nasdaq Crypto Index ETP, den största kryptoindexprodukten i Europa med över 500 miljoner USD i AUM, har nominerats till ETF Stream Awards 2024, i kategorin "Digital Assets ETP Of The Year"!

Hashdex Nasdaq Crypto Index ETP, den största kryptoindexprodukten i Europa med över 500 miljoner USD i AUM, har nominerats till ETF Stream Awards 2024, i kategorin ”Digital Assets ETP Of The Year”!

Hashdex är glada över att se sitt engagemang för att tillhandahålla innovativ, reglerad tillgång till kryptotillgångsklassen erkänd. Detta erkännande belyser deras ledarskap när det gäller att utveckla kryptoinvesteringslösningar.

Hashdex Nasdaq Crypto Index ETP, den största kryptoindexprodukten i Europa med över 500 miljoner USD i AUM, har nominerats till ETF Stream Awards 2024, i kategorin ”Digital Assets ETP Of The Year”!

Detta erkännande belyser Hashdex engagemang för att tillhandahålla innovativa, robusta produkter som förenklar tillgången till kryptotillgångarnas värld. HDX1 erbjuder diversifierad exponering och tydlighet på en komplex marknad, vilket förkroppsligar Hashdex uppdrag att föra kryptons framtid in i nutiden av investeringar.

Prisutdelningen äger rum den 28 november i London, där Hashdex kommer att ansluta sig till branschens främsta ETF-spelare.

Fortsätt läsa

Nyheter

China’s ETF outflows captured elsewhere in Asia

Publicerad

den

For years, India has been ramping up to contend with China as the region’s top technology leader. Pandemic-era supply chain issues hastened its successes in luring foreign tech firms. Now, equity investment flows are following suit. Dina Ting, Head of Global Index Portfolio Management at Franklin Templeton, highlights a few factors behind how the subcontinent is benefiting from rotational flows.

For years, India has been ramping up to contend with China as the region’s top technology leader. Pandemic-era supply chain issues hastened its successes in luring foreign tech firms. Now, equity investment flows are following suit. Dina Ting, Head of Global Index Portfolio Management at Franklin Templeton, highlights a few factors behind how the subcontinent is benefiting from rotational flows.

As China braces for renewed friction over President-elect Donald Trump’s tariff threats, investor flows may be following similar currents as those of regional supply chain shifts—that is to say, diversifying from China and toward opportunities in markets such as India and Japan.

After the People’s Bank of China revealed the most aggressive stimulus package it’s rolled out since the COVID-19 pandemic, China stock markets saw a short-lived rally at the end of September. A lack of detailed measures targeting consumption seems to have disappointed investors and led the bullish sentiment to deflate.

Adding to the country’s economic woes are societal changes like falling birthrates and a rapidly ageing population. Estimates by China’s National Health Commission suggest the country’s elderly population will grow to over 400 million by about 2035. To better cope with this crisis, China’s statutory retirement age will be extended, starting in January 2025, for the first time since the 1950s.

India investors, meanwhile, are finding the subcontinent—which has already overtaken China as the world’s most populous nation—appealing for its relative immunity to global risks, given its domestic-driven economy. Its younger labor force has also attracted a market pivot to this prime alternative to China manufacturing. For the 12-month period prior to China’s September 2024 stimulus announcement, US-listed India equity exchange traded funds (ETFs) garnered US$7.5 billion in flows—a sharp contrast to the US$6 billion in outflows experienced by China ETFs over the same period.1

Judging by India’s impressive initial public offering (IPO) environment, businesses there are feeling the optimism. The country’s 258 IPOs accounted for 30% of the global total by number by the end of September and 12% by the amount of money raised, in an economy that makes up just over 3% of global GDP.2

And investors in India are taking note. Aided by the improving digitalization of finance and increased internet access, India’s middle class is also an expanding retail investor class. By one measure, nationwide stock trading accounts nearly tripled from 2019 to 2023 to roughly 140 million.3

In dollar terms, total returns for Indian stocks have risen by 93% over the past five years, compared with about a 24% rise overall for emerging markets and drop of 5% for China stocks over the same period.

Many investors seeking to better diversify emerging market exposure or layer in targeted broad country allocation can tap single-country exchange-traded strategies.

Emerging markets in the Asia region are not the only beneficiaries of a potential US-China trade war. Earlier this year, investors were already driving up flows into Japan ETFs. Market watchers consider Japanese stocks to be indirect beneficiaries of Trump’s reflationary economic policy—which may keep interest rates high, thereby boosting the dollar and weakening the yen to the advantage of Japanese exporters.

The MSCI Japan Index is up nearly 21% in US dollar terms in the one-year period ending October 31, 2024. Consumer discretionary, financials and industrials holdings led gains during this time.

An element of uncertainty around the policies of a second Trump term, however, are still causing jitters around Asia, especially given the president-elect’s transactional approach to international relations.

Fortunately, Japan is seeing a renaissance in its semiconductor industry for which Tokyo is investing heavily (more than US$25 billion through 2025) and has established strong multilateral trade partnerships.

Japan has already elevated its role in global supply chain reorganization in recent years, and seeks to take advantage of its clout in joint free trade initiatives, such as the US’s Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity to strengthen its regional supply-chain leadership.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära