Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

Hur man handlar med sojabönsråvaruterminer

Publicerad

den

Sojabönor används till allt från fjäderfäråvara till skapandet av vegetabilisk olja. Det finns olika sojabönextrakt som du kan handla på råvarumarknaderna: sojabönor själva, sojabönolja och sojamjöl. Hur man handlar med sojabönsråvaruterminer är temat för denna artikel.

Sojabönor används till allt från fjäderfäråvara till skapandet av vegetabilisk olja. Det finns olika sojabönextrakt som du kan handla på råvarumarknaderna: sojabönor själva, sojabönolja och sojamjöl. Hur man handlar med sojabönsråvaruterminer är temat för denna artikel.

Sojabönor

Även om de flesta sojabönor används för utvinning av sojabönolja (används som vegetabilisk olja för kulinariska ändamål) och sojamjöl (används främst som jordbruksråvara), är hela sojabönor också en handelsvara. Sojabönor är ätbara, och om du någonsin har gått till en sushirestaurang kan du ha blivit erbjuden sojabönor som aptitretare, under det japanska namnet edamame.

USA dominerar sojabönsmarknaden och står för över 50 procent av den totala globala produktionen. Brasilien har en avlägsen andraplats, med cirka 20 procent av marknaden. Skörden i USA börjar i september, och produktionen av sojabönor är cyklisk.

Priset på sojabönorterminer på CME, 2001-2010.

Det mest direkta sättet att handla sojabönor är genom Chicago Mercantile Exchange (CME) sojabönsterminskontrakt:

• Kontraktssymbol: S

• Elektronisk ticker (CME Globex): ZS

• Kontraktsstorlek: 5 000 bushels

• Underliggande råvara: Premiumnr. 1, nr. 2 och nr. 3 gula sojabönor

• Prisfluktuationer: 0,0025 USD/skäppa (12,50 USD per kontrakt)

• Öppettider: 9.30 till 13.15. Open Outcry, 18:31 till 06:00 elektronisk (Chicago Time)

• Handelsmånader: januari, mars, maj, juli, augusti, september, november

Sojabönsolja

Sojaolja är ett extrakt av sojabönor som du och jag känner som vegetabilisk olja. Sojaolja är den mest använda kulinariska oljan i USA och runt om i världen, delvis på grund av dess hälsosamma, näringsmässiga egenskaper. Den innehåller cirka 85 procent omättat fett och väldigt lite mättat fett, vilket gör det tilltalande för hälsomedvetna konsumenter.

Utöver dess gastronomiska användningsområden, blir sojaolja en alltmer populär tillsats i teknik för alternativa energikällor, såsom biodiesel. Ett ökande antal bilar i USA och utomlands, till exempel, utrustas med motorer som gör att de kan konvertera från vanlig diesel till sojaolja under drift. På grund av deras ekonomiska körsträcka och låga miljöpåverkan blir dessa sojaolja-aktiverade bilar, kända som frybrids, mer populära.

Efterfrågan på sojabönolja har ökat de senaste åren i takt med att efterfrågan på dessa renare brinnande bränslen ökar och eftersom biltekniken är mer kapabel att tillgodose användningen av sådana biodieslar. Enligt Commodity Research Bureau (CRB) ökade produktionen av sojabönolja från i genomsnitt 15 miljarder pund i mitten av 1990-talet till mer än 22 miljarder pund 2003.

Om du vill handla med sojabönolja måste du gå igenom Chicago Board of Trade (CBOT), som erbjuder standardkontraktet för sojabönolja. Här är kontraktsinformationen:

• Kontraktssymbol: BO

• Elektronisk ticker (CME Globex): ZL

• Kontraktsstorlek: 60 000 pund

• Underliggande råvara: Premium rå sojaolja

• Prisfluktuationer: 0,0001 USD/pund (6,00 USD per kontrakt)

• Öppettider: 9.30 till 13.15. Open Outcry, 18:31 till 06:00 elektronisk (Chicago Time)

• Handelsmånader: januari, mars, maj, juli, augusti, september, oktober, december

Sojamjöl

Sojamjöl, liksom sojabönolja, är ett extrakt av sojabönor. I grund och botten kan det som finns kvar efter att sojaolja har extraherats från sojabönor sedan omvandlas till sojamjöl. Sojamjöl är ett foder med högt proteininnehåll och hög energihalt som främst används som råvara för nötkreatur, svin och fjäderfä.

För att investera i sojamjöl kan du handla med terminskontraktet för sojamjöl på CME. Här är informationen som hjälper dig att komma igång med handeln med detta kontrakt:

• Kontraktssymbol: SM

• Elektronisk ticker (CME Globex): ZM

• Kontraktsstorlek: 100 ton

• Underliggande råvara: 48% protein sojamjöl

• Prisfluktuation: 0,10 USD/ton (10,00 USD per kontrakt)

• Öppettider: 9.30 till 13.15. Open Outcry, 18:31 till 06:00 elektronisk (Chicago Time)

• Handelsmånader: januari, mars, maj, juli, augusti, september, oktober, december

Andra sätt att handla med sojabönor

Ett annat, oftast enklare sätt att handla med råvaror är genom en CFD-mäklare.

Handla sojabönor hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla sojabönor hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla sojabönor hos IG

IG är en ledande aktör som låter dig handla många börshandlade fonder och all världens råvaror via CFD-kontrakt.

Även IG erbjuder emellertid handel i sojabönor. Till IGs Screener.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Montrose storsatsning på ETFer fortsätter – lanserar Sveriges första globala ETF med hävstång

Publicerad

den

Efter att ha lanserat Sveriges första månatligt utdelande ETF tar Montrose nu ytterligare ett steg för att utveckla den svenska ETF-marknaden. Nu introduceras Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF, Sveriges första globala ETF med hävstång. Den nya ETFen ger investerare en bred global exponering med en inbyggd hävstång på 1,25x.

Efter att ha lanserat Sveriges första månatligt utdelande ETF tar Montrose nu ytterligare ett steg för att utveckla den svenska ETF-marknaden. Nu introduceras Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF, Sveriges första globala ETF med hävstång. Den nya ETFen ger investerare en bred global exponering med en inbyggd hävstång på 1,25x.

Första handelsdag är 10 april 2025.

Den svenska ETF-marknaden har länge legat steget efter den internationella, men intresset växer snabbt. Montrose vill driva utvecklingen genom att erbjuda innovativa och lättillgängliga investeringsprodukter som tidigare saknats på den svenska börsen.

”Vi såg ett stort intresse för vår första ETF och ser att svenska investerare efterfrågar fler alternativ som är både enkla och effektiva. Med Montrose Global Leverage 125 gör vi det möjligt att förstärka sin globala exponering utan att behöva ta traditionell belåning,” säger Alexander Boman, vd på Montrose.

En ETF för långsiktiga investerare

Montrose Global Leverage 125 är särskilt anpassad för investerare som har en lång placeringshorisont och tror på global tillväxt. ETFen kan vara ett intressant alternativ för investerare som vill ha mer än 100% aktieexponering i sina investeringar inom exempelvis tjänstepension eller barnspar, där traditionell belåning ofta inte är ett alternativ.

Finansieringskostnaden för hävstången är STIBOR 3M + 0,60 och rebalanseras i slutet av varje månad.

”Trots den turbulens vi ser på börsen just nu har historien visat att långsiktighet lönar sig.

Sedan 1987 har MSCI World levererat en årlig snittavkastning på 8,45%, trots IT-krasch, finanskris, brexit, coronakrasch och krig. Med en inbyggd hävstång kan långsiktiga investerare förstärka ränta på ränta-effekten över tid, medan kortsiktiga investerare får ett flexibelt alternativ för taktisk allokering – särskilt i en marknad där index redan tappat 7 procent och dollarn försvagats med 15 procent mot kronan sen årshögsta,” säger Nicklas Andersson, sparekonom på Montrose.

Kortfakta om Montrose Global Leverage 125

  • Hävstång: 1,25x
  • Total avgift: 0,405%
  • Handlas i: SEK
  • Utdelning: Ackumulerande
  • Rebalansering: Månatlig
  • Börshandlad: Ja, handlas i realtid

Montrose driver innovation på den svenska ETF-marknaden

ETFer har länge varit populära internationellt, men i Sverige har marknaden utvecklats långsammare. Montrose har som mål att förändra detta genom att lansera innovativa ETFer som ger svenska investerare bättre verktyg för att bygga långsiktiga portföljer.

”Många svenska investerare känner fortfarande inte till fördelarna med ETFer, och utbudet har varit begränsat. Vi vill ändra på det genom att lansera produkter som möter verkliga behov – vare sig det handlar om månadsutdelning, hävstång eller andra strategiska verktyg för sparande,” säger Daniel Bargiel Almer, produktchef på Montrose.

Med Montrose Global Leverage 125 introduceras en kontrollerad hävstång på den svenska ETF-marknaden, vilket ger investerare möjlighet att öka sin exponering utan att behöva ta eget lån och därmed riskera tvångsförsäljning vid nedgångar.

Så handlar du Montrose Global Leverage 125

Montrose Global Leverage 125 är en börshandlad fond (ETF), vilket innebär att den kan köpas och säljas i realtid under börsens öppettider. Fonden finns tillgänglig hos nätmäklare och banker och har kortnamnet MONTLEV. Hos Montrose köps den courtagefritt.

Första handelsdag är 10 april 2025.

I samarbete med Morgan Stanley

Investeringsförvaltaren är FundLogic SAS, medan MSIM Fund Management (Ireland) Limited, som förvaltare och global distributör, har utsett Montrose by Carnegie AB som underdistributör. Morgan Stanley agerar som hedge-leverantör och har kontrakterats för att tillhandahålla derivat. ETFens juridiska namn är Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF.

Vill du veta mer?

Läs mer om Montrose Global Leverage 125

Om Montrose

Montrose är en investeringsplattform byggd för investerare, av investerare. Vi kombinerar avancerade verktyg, expertkunskap och insiktsfull marknadsanalys för att ge våra kunder full kontroll över sina investeringar. Vårt mål är att skapa den bästa upplevelsen för alla som älskar investeringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kommer snart – en europeisk försvars-ETF, från ett europeiskt företag, utan USA-exponering

Publicerad

den

En europeisk försvarsöversikt: Med ökande hot och USA:s stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 % av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.

En europeisk försvarsöversikt: Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 % av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.

Ett europeiskt försvar

Europa åtar sig att göra seriösa försvarsinvesteringar

Efter årtionden av underutnyttjande, rustar Europa äntligen upp sig. EU har fastställt en försvarsplan på 800 miljarder euro, medan enskilda europeiska NATO-medlemmar – från Polen till Storbritannien – snabbt ökar sina egna militärbudgetar.

Strategisk autonomi innebär att köpa europeiskt

Europas upprustning handlar inte bara om att spendera mer – det handlar om att bygga europeiskt oberoende och självständighet inom försvaret. För att minska beroendet av amerikansk utrustning prioriterar EU europeiskt tillverkade vapen, fordon och system, vilket ger en stark medvind till den europeiska försvarssektorn.

Byggd av Europas ledande ETF-experter för försvar

Denna ETF bygger på HANetfs bevisade framgång inom globala försvarsinvesteringar. Uppbackad av teamet bakom den snabbväxande NATO ETF erbjuder den diversifierad tillgång till Europas försvarssektor – från traditionella försvarsnamn till cybersäkerhet, vilket speglar den moderna krigföringens natur. HANetf är ett europeiskt företag.

Indexmetodik

Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 procent av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.

Landsviktningar

Största innehav

Data as of March 31, 2025. Source: VettaFi

Rheinmetall

Rheinmetall, en tyskbaserad försvarsentreprenör, har legat i framkant när det gäller att modernisera NATOs militärer och åtgärda kritiska luckor i europeisk försvarskapacitet. Rheinmetall är känt för sin expertis inom pansarfordon, artillerisystem och ammunition, och har sett en ökning i efterfrågan på grund av ökade Natos försvarsutgifter efter Rysslands invasion av Ukraina.

Att ta itu med geopolitiska spänningar

Rheinmetall har utnyttjat de europeiska NATO-medlemmarnas strävan att nå eller överträffa målet för försvarsutgifterna på 2 procent av BNP. Med många Nato-länder som försöker modernisera sina landstyrkor, har Rheinmetalls erbjudanden, inklusive Leopard 2-stridsvagnsuppgraderingarna och Lynx pansarfordon, varit i hög efterfrågan.

Stark orderbok

Shell produktionskapacitet

BAE Systems

BAE Systems, med huvudkontor i Storbritannien, är en av de största försvarsentreprenörerna globalt och en kritisk leverantör för Natos försvarsinfrastruktur. Med en portfölj som spänner över luft-, hav-, land- och cyberdomäner har BAE Systems varit avgörande för att göra det möjligt för NATO-medlemmar att förbättra sin försvarsförmåga.

Betydande bidrag till luftförsvaret

BAE Systems tillverkar nyckelkomponenter till Eurofighter Typhoon och F-35 LightningII, båda väsentliga för Natos överlägsenhet i luften. Företaget tillhandahåller även avancerade radar- och elektroniska krigföringssystem för att stödja NATO-operationer.

AUKUS ubåtsprogram

Cyber och elektronisk krigföring

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  NordnetSAVRDEGIRO och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vem ska ha en LEI-kod?

Publicerad

den

Alla juridiska personer – företag, stiftelser, organisationer, föreningar, banker, försäkringsbolag etc. – som hanterar finansiella transaktioner, aktier, obligationer och andra värdepapper måste ha en LEI-kod.

Alla juridiska personer – företag, stiftelser, organisationer, föreningar, banker, försäkringsbolag etc. – som hanterar finansiella transaktioner, aktier, obligationer och andra värdepapper måste ha en LEI-kod.

Din bank måste registrera din LEI-kod innan de genomför värdepapperstransaktioner för din räkning, så de har förmodligen redan meddelat dig om du behöver en LEI-kod.

Var kan jag få tag på en LEI-kod?

Du kan beställa en LEI-kod från en rad olika registratorer, till exempel hjälper LEI Service alla bankkunder i Sverige, oavsett vilken bank du använder. Priset på LEI-koder beror ofta på om det är en registrering eller en förnyelse. LEI Service har dock valt att erbjuda samma låga pris för både förnyelse och registrering av en ny LEI-kod.

Behöver jag en LEI-kod i Sverige?

I Sverige måste du ha en LEI-kod om du:

  1. Har ett företag eller annan juridisk enhet med ett organisationsnummer som handlar med aktier, obligationer eller andra typer av värdepapper.
  2. Har en juridisk enhet utan organisationsnummer, som handlar med aktier, obligationer eller andra typer av värdepapper

Fysiska personer, inklusive enskilda näringsverksamheter (enskild firma), är undantagna.

När krävs en LEI-kod?

Sedan januari 2018 har det varit ett krav för alla företag i EU att ha en LEI-kod för att köpa eller sälja aktier och obligationer. En LEI-kod har krävts för handel med värdepapper sedan november 2017. Observera att det gäller även om du handlar med aktier i en kapitalförsäkring.

Om du har ett företag som handlar med värdepapper – både lokalt och globalt – måste du ha en LEI-kod. Antalet eller värdet på värdepapperna har ingen betydelse.

Orsaken till LEI-koder

LEI-kodsystemet skapades på grund av en begäran från G20-länderna i syfte att stärka den globala tillsynen av finansmarknaderna. LEI inrättades som ett gemensamt standard- och referenssystem som innehåller data för att säkerställa att finansiella transaktioner kan spåras globalt.

Ett LEI-nummer består av två datanivåer

• Nivå 1: Vem är vem?
Information som personens juridiska namn, registreringsnummer, juridisk adress och m.m.

• Nivå 2: Vem äger vem?
Relevant information relaterad till företagets ägare och ägarstruktur.

För vilka enheter finns det krav på LEI-kod?

Av Legal Entity (Efter ISO 17442), inkluderar begreppet, men begränsat inte till, unika identifierbara parters som antingen är juridiskt eller ekonomiskt ansvariga för finansiella transaktioner, eller har laglig rätt (i jurisdiktion) att teckna juridiska avtal oberoende av varandra. Detta oavsett om de kan införlivas eller bildas på något annat sätt (t.ex. trusts). Det inkluderar inte individuella personer, men inkluderar överstatliga- och statliga organisationer.

Ett lagligt krav för att få ett LEI regleras av nationella finansiella tillsynsmyndigheter. Du kan se en lista över reglerings initiativen som rör LEI-antagande här.

Har banken rätt till att kräva att du skaffar en LEI-kod?

Vem behöver LEI nummer? Enligt de nuvarande EU regleringarna, behöver banker och liknande institutioner rapportera partners som tar del av finansiella transaktioner. Därför kan banken kräva att du skaffar ett LEI om du vill handla.

När behövs en LEI-kod?

När behövs LEI kod? Alla juridiska personer legal entities som har MiFID II och som vill genomföra finansiella transaktioner med finansiella instrument (såsom fonder, obligationer, swaps, terminsaffärer etc.), för att göra detta behövs ett LEI nummer. De flesta banker eller värdepappersföretag tillåter dig inte att handla utan ett LEI.

Hur får jag en Legal Entity Identifier (LEI) för en fond eller välgörenhet som saknar organisationsnummer?

Vi kan också hjälpa dig med Legal Entity Identifier Sverige för en fond eller välgörenhet. Det är även obligatoriskt att skaffa ett LEI nummer för fonder och välgörenhet. Vänligen kontakta oss på info@leiservice.se och vi kommer då hjälpa dig med en smidig och enkel LEI nummer applikation för din fond eller välgörenhet, eller i andra fall om du inte har ett organisationsnummer.

Billigaste LEI-koden

När det kommer till tjänster som inte ger något mervärde oavsett hos vilken leverantör de inhandlas så här betalar man gärna så lite som möjligt. Därför har vi kikat på några olika leverantörer av LEI-kod och sammanställt prisnivåerna för nyteckning av LEI.

I det fall de skiljer sig har vi även i parentes skrivit med priserna som gäller ifall du väljer att förnya/förlänga en befintlig LEI via någon av tjänsterna. Samtliga priser är angivna exklusive moms.

Skaffa LEI-kod här

LeverantörPris kr/år vid köp 1årPris kr/år vid köp 3årPris kr/år vid köp 5år
leiservice.se695kr595kr485kr
swedlei.se680kr565kr490kr
sverigelei.se890kr (690kr)650kr (590kr)580kr (540kr)
unilei.com695kr598kr519kr
nordlei.org999kr (799kr)735kr (665kr)679kr (639kr)

Fortsätt läsa

Populära