Vi går igenom grunderna för handel med nötkreatur och förklarar marknadens dynamik och man handlar boskap.
Grunderna för handel med nötkreatur
Den globala nötkreatursmarknaden är värd hundratals miljarder dollar. Nötkreatur omvandlas främst till nötkött för att föda världens växande befolkning, även om biprodukter används för att skapa läder eller gelatin.
Det finns färre spekulanter som handlar med nötkreatur jämfört med andra råvaror, med många marknadsaktörer som handlar med nötkreatur för att skydda sig mot risker. Att etablera en nötkreatur från början kan ta över ett decennium men bara några år av tuffa förhållanden kan visa sig dödliga för en bondes besättning. Detta gör marknaden mycket cyklisk och sårbar för volatila prisrörelser.
Vi går igenom grunderna på nötkreatursmarknaden och förklarar hur man handlar boskap
Det finns två sorters nötkreatur som handlas: levande nötkreatur och feeder cattle. Skillnaderna mellan de två beskrivs i denna korta beskrivning av nötkreatursprocessen:
Jordbrukare föder upp kor och tjurar antingen genom naturlig avel eller, vanligare, artificiell insemination.
Kalvar föds och förvaras hos modern i sex till åtta månader.
När kalven har nått en vikt på cirka 500-600 pund, avvänjas den från sin mor och uppfostras på ranchen i mellan sex till tio månader.
När kalven har uppnått en vikt på 600-800 pound klassas den som feeder cattle: redo att gödas upp med högenergimaterial innan den slaktas.
Jordbrukare separerar besättningen och behåller dem som kan reproduceras för framtida uppfödning och öronmärker dem som ska slaktas. Nötkreatur kan väljas för slakt av olika anledningar, inklusive dålig hälsa, ålder eller höga foderkostnader.
Nötkreaturen som ska slaktas matas antingen på bondens ranch, i en tredje parts kommersiella foderplats (varigenom bonden äger nötkreaturen men någon annan är ansvarig för utfodring och uppfödning), eller säljs vidare.
När det har nått en vikt på mellan 1200-1400 pund (även om detta varierar, med vissa nötkreatur som väger så mycket som 1900 pund) klassas nötkreaturen som levande nötkreatur som är redo för slakt.
Levande nötkreatur säljs sedan antingen direkt till livsmedelsproduktionsföretag eller auktioneras ut.
I ett nötskal representerar de två kategorierna nötkreatur i olika skeden av produktionscykeln. Levande nötkreatur är en färdig produkt medan feeder cattle är en oavslutad produkt.
Vad påverkar priset på nötkreatur?
Eftersom feeder cattle representerar framtida bestånd av levande nötkreatur är priset på båda starkt sammanflätade. Även om vissa faktorer orsakar samma effekt på priset på levande boskap och feeder cattle, kan priserna påverkas omvänt av andra, nämligen:
Efterfrågan på nötkött
Pris på foder
Säsong och väder
Rapport om nötkreatur på foder
Efterfrågan på nötkött
Nötkött är en dyrare proteinkälla jämfört med alternativ som lamm eller kyckling, och efterfrågan kan ofta spegla ekonomiska förhållanden. Efterfrågan sjunker ofta under lågkonjunktur för att pressa priserna och stiga under tider av tillväxt och välstånd. Till exempel ökar konsumtionen av nötkött per person per person i tillväxtekonomier i öst när människors inkomst ökar.
Dessutom påverkar förändringar i kostvanor också efterfrågan. Detta är särskilt akut just nu bland ökningen av populariteten för vegetariska och veganska dieter i västerländska ekonomier som USA och Storbritannien, där konsumtionen av nötkött per capita är betydligt lägre än för decennier sedan. Ändå innebär ökningen av den totala befolkningen (och därför den totala konsumtionen) att efterfrågan på nötkött i avancerade ekonomier fortfarande växer, om än i en långsammare takt än andra som Kina, Brasilien eller Argentina.
Både utbud och efterfrågan kan också påverkas av sjukdomar, till exempel ”galna ko -sjukan” (bovin spongiform encefalopati).
Pris på foder
Priset på foder är en viktig drivkraft bakom priset på nötkreatur och en primär anledning till att efterfrågan kan skifta mellan levande och matande nötkreatur, vilket skapar en omvänd relation i priserna. Medan levande nötkreatur kan köpas och omedelbart slaktas, måste foderkreaturen bevaras i sex till tio månader. Detta innebär att ytterligare kostnadssatsningar måste beaktas vid köp av matfoder för att förstå vad ”efterbehandlingskostnaderna” är. Denna primära omfattar kostnaderna för att mata boskapen för att det ska vara klart för slakt, men andra faktorer beaktas också, till exempel hur mycket mark som behövs för att uppfostra boskapen eller om vaccinationer behövs.
Kostnaden för foder dikterar därför den vinstmarginal som kan uppnås genom att köpa foderkreatur och sälja det vid ett senare tillfälle som levande nötkreatur. Det är därför rörelser i priset på foder är så inflytelserika över priset på nötkreatur och skiftande efterfrågan från levande till foder, eller vice versa.
Nötkreatur äter en mängd olika råvaror, men ur investerarens synvinkel är de fyra råvarorna värda att titta på är majs, korn, Chicagovete och sojabönor. När priserna på råvaror sjunker är den möjliga marginalen för foderkreatur större och kan därför öka efterfrågan. När priserna stiger är motsatsen sant och levande nötkreatur blir en mer attraktiv investeringsmöjlighet. Foderpriserna kan också ha andra allvarliga effekter på kvaliteten och kvantiteten på utbudet av nya levande nötkreatursförsörjningar: foderkreatur kan för tidigt läggas fram för slakt om foderkostnaderna stiger högre eller hålls tillbaka när de minskar för att öka vikten ytterligare och maximera möjligheten. Det är också därför som man uppmärksammar andra egenskaper hos foderkreaturen som köps, till exempel förhållandet mellan foder och vikt (möjligheten att omvandla foder till viktökning).
Årstid och väder
Nötkreatur- och nötköttsmarknaderna är mycket cykliska, därför kan alla avbrott i utbudet eller minskad efterfrågan ha en allvarlig effekt på priserna. Väder och naturkatastrofer kan föröda jordbruksmarknaderna genom översvämningar eller torka, vilket kan påverka både nötkreatur och de grödor som matar dem. Till exempel finns över 40% av alla nötkreatur i Kanada i Alberta, som tidigare drabbats av torka. Landets jordbruks- och skogsbruksavdelning sa bara förra året att brist på nederbörd och höga temperaturer orsakade problem och att bönder i Saskatchewan – ansvariga för 21% av landets nötkreatur – investerar i större gräsmattor för att skydda sig mot framtida torka.
Cattle on Feed –rapport
Den månatliga rapporten Cattle on Feed släpps den tredje fredagen i varje månad och ger insiktsfull statistik om den amerikanska nötkreatursmarknaden, som är den största i världen. Det samlar in data från över 2 000 ranchers, vilket motsvarar över 98% av USA: s utbud.
Rapporten innehåller tre viktiga delar av informationen. Den första är antalet marknadsföringar, som representerar mängden nötkreatur som har flyttats från matplatser för att slaktas och visar mängden nuvarande utbud på marknaden. Den andra är antalet nötkreatur som har placerats i fodermarker, vilket motsvarar den mängd som redo för slakt och leverans som kommer ut på marknaden inom några månader. Den tredje är antalet kalvar som har avvänjats och flyttats till foder, vilket representerar framtida utbud på längre sikt.
Andra länder som släpper ut uppgifter om nötkreatursmarknader inkluderar Kanada och Australien. CanFax rapporterar siffror för de två största regionerna i Kanada, och Meat and Livestock Australia tillhandahåller siffror för Australien.
Strategier för handel med nötkreatur
Handel med nötkreatur är ett globalt spel där deltagare ofta investerar för att skydda sig mot inflationen eller för att utnyttja den ökande efterfrågan till följd av global tillväxt. Priset på nötkreatur och andra boskap lider ofta av inflation när ekonomier drabbas av en lågkonjunktur och när ekonomier ökar konsumenternas köpkraft ökar för att driva efterfrågan på nötkött högre, med det senare särskilt sant på tillväxtmarknader i Sydamerika och Asien.
Priserna på levande nötkreatur och foderkreatur är mycket korrelerade, så handlare försöker dra nytta av spreaden mellan de två. Till exempel handlar en del på spreaden som finns på priset på levande nötkreatur kontra priset på foderkreatur plus spannmålen som behövs för att mata dem. Detta ser näringsidkare köper levande nötkreatur futures och säljer futures i matare nötkreatur och majs, eller vice versa.
Handlare kan också leta efter obalanser i priset mellan levande boskap och cattle feeder. Eftersom foderkreatur representerar framtida utbud bör alla avbrott leda till priset på levande nötkreatur, och om det finns ett överutbud av levande nötkreatur bör detta väga in priset för nya nötkreatur som kommer ut på marknaden, och så vidare.
Ett annat alternativ är att handla köttproduktion och bearbeta lager, till exempel Tyson Foods, den största exportören av nötkött från USA, eller Storbritannien-baserade FTSE 250-beståndsdelen Cranswick. Investerare måste dock tänka på en massa andra variabler som gäller för aktier som detta: priset på nötkreatur är bara en drivkraft för sina aktiekurser.
Nötkreatursmarknad: en global ögonblicksbild
Den globala nötköttsmarknaden är värd över 300 miljarder dollar och efterfrågan förväntas överträffa produktionsökningar under den närmaste framtiden, enligt US Department of Agriculture (USDA). USA är världens överlägset största nötköttsmarknad och är världens största producent, konsument och importör av nötkreatur. De snabbast växande länderna befinner sig dock i tillväxtekonomier, med efterfrågan ökar i Kina och Sydkorea och exporten ökar i länder som Brasilien och Argentina.
Toppspelare på den globala nötkreaturmarknaden 2019 (% av den globala andelen)
Världens största producenter av nötkreatur
Rank
Producent
Marknadsandel
1
US
20%
2
Brasilien
16%
3
EU
12.3%
4
Kina
11.6%
5
Indien
6.8%
6
Argentina
4.7%
7
Australien
3.4%
8
Mexiko
3.1%
9
Pakistan
2.9%
10
Turkiet
2.2%
11
Ryssland
2.1%
Världens största konsumenter av nötkreatur
Rank
Konsument
Marknadsandel
1
USA
20.5%
2
Kina
14.1%
3
Brasilien
13%
4
EU
12.7%
5
Indien
4.4%
6
Argentina
3.9%
7
Mexiko
3.1%
8
Ryssland
2.9%
9
Pakistan
2.9%
10
Turkiet
2.4%
11
Japan
2.1%
Största importörer av boskap
Rank
Importör
Marknadsandel
1
USA
16.2%
2
Kina
15.2
3
Japan
9.8%
4
Hong Kong
6.9%
5
Sydkorea
6.5%
6
Ryssland
5.4%
7
EU
4.3%
8
Egypten
3.8%
9
Chile
3.7%
10
Kanada
2.9%
11
Mexiko
2.5%
Största exportörerna av boskap
Rank
Exportör
Marknadsandel
1
Brasilien
20.8%
2
Indien
15.4%
3
Australien
14.3%
4
USA
13.9%
5
Nya Zeeland
5.6%
6
Argentina
5.4%
7
Kanada
4.9%
8
Uruguay
3.9%
9
Paraguay
3.4%
10
EU
3.3%
11
Mexiko
3.1%
Hur ser utsikterna ut för den globala nötkreatursmarknaden?
Den globala produktionen av nötkreatur beräknas växa 1% jämfört med föregående år till 63,6 miljoner ton, enligt USDA, driven av Brasilien, Argentina och USA. Båda sydamerikanska länderna ökar produktionen för att möta den växande efterfrågan på asiatiska marknader och för att utnyttja de tuffa förhållandena i Australien, som är en viktig exportör av nötkött till länder som Japan. De två förväntas kompensera lägre export från Australien och Indien för att hålla den totala globala exporten platt på 10,6 miljoner ton 2019.
Fem steg till en lyckad handel med nötkreatur
Det finns fem steg en trader bör ta innan han öppnar en position på nötkreatur:
Lär dig hur CFD fungerar
Skapa ett konto och sätt in dina pengar
Analysera utbud och efterfrågan på nötkreaturmarknaderna
Välj den handelsstrategi som fungerar bäst för dig
Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITSETF (MONTLEV), Sveriges första globala ETF med hävstång är utvecklad för investerare som tror på långsiktig tillväxt och vill ha en extra skjuts i sin portfölj. Perfekt för pensionsspar, barnspar eller som en långsiktig bas i din investeringsstrategi.
Eftersom ETFen är noterad och handlas i Sverige slipper du valutaväxling. Handlar du ETFen hos Montrose köper du den även helt courtagefritt.
ETFen är optimerad för den långsiktiga investeraren som vill maximera sin marknadsexponering på ett effektivt och stabilt sätt. För konton där traditionell belåning inte är möjlig, som tjänstepension och barnspar, erbjuder den även ett sätt att öka avkastningspotentialen.
Hävstången ger en förstärkt marknadsexponering, där en uppgång på 10% i det underliggande indexet innebär en ökning på cirka 12,5% – och vice versa vid nedgång. Finansieringskostnaden för hävstången är STIBOR 3M + 0,60 och rebalanseras i slutet av varje månad.
Innehav och exponering
Starkare global exponering med MSCI World Index
Få möjlighet att ta del av avkastningen från världens största bolag, som NVIDIA, Apple och Microsoft. Med MSCI World Index får du en bred global exponering mot över 1500 ledande företag från 23 utvecklade marknader – med 1,25x hävstång för extra potential.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Notera att MONTLEV ETF handlas courtagefritt hos Montrose.
Börsnoteringar
Börs
Valuta
Kortnamn
Nasdaq Stockholm
SEK
MONTLEV
Montrose Global Leverage 125 – 10 största innehav
Värdepapper
Vikt %
Apple
4,90%
Microsoft
4,03%
Nvidia
4,03%
Amazon
3,17%
Alphabeth Inc
3,12%
Meta
2,13%
Tesla
1,56%
Broadcom
1,37%
JPMorgan Chase
1,06%
Eli Lilly
0,92%
Innehav kan komma att förändras
Vilka parter är involverade i ETFen?
Investeringsförvaltaren är FundLogic SAS, medan MSIM Fund Management (Ireland) Limited, som förvaltare och global distributör, har utsett Montrose by Carnegie AB som underdistributör. Morgan Stanley agerar som hedge-leverantör och har kontrakterats för att tillhandahålla derivat.
ETFens juridiska namn är Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITSETF. Montrose som underdistributör får ersättning baserat på AUM i ETFen. Ersättningen beror på volymen i ETFen och uppgår mellan 0,07% – 0,12%
Vad kostar Montrose Global Leverage 125?
ETFen har en estimerad total avgift på 0,405%. 0,38% i löpande avgift och 0,025% i transaktionsavgifter.
Vilken risknivå har ETFen?
Fonden har risknivå 5 på en sjugradig skala. Om den svenska valutan stärks mot underliggande utländska valutor kan ETFen minska i värde.
Ger ETFen ut någon utdelning?
Nej, alla utdelningar återinvesteras direkt i ETFen och återspeglas därför direkt i NAVet och utvecklingen.
Vilket underligggande index har ETFen?
Det underliggande indexet är MSCI World Developed Market Index, denominerat i SEK (NDDUWI composite SEK).
Hur ofta rebalanseras belåningen?
I slutet på varje månad sker en omviktning för att återställa belåningen till 125%. Beroende på hur marknaden har gått sedan den senaste omviktningen kan den faktiska belåningen vara både högre eller lägre. I de fall som marknaden har gått ner är belåningen högre än 125% och ifall den har gått upp är den lägre än 125%. Genom att inte rebalasera dagligen så undviker man att kortsiktigt snabba marknadsrörelser urholkar värdet på ETF.en.
Justeras finansieringskostnaden regelbundet?
Ja, finansieringskostnaden justeras dagligen baserat på änringar av 3M STIBOR. Går räntan upp blir finansieringen dyrare och vice versa om den går ner.
Vad är finansieringskostnaden per år i procent?
För den extra inbyggda 25% belåningen i ETFen är finansieringskostnaden 3M STIBOR + 60 bps. STIBOR (Stockholm Interbank Offered Rate) är den ränta som banker i Sverige tar ut av varandra för kortfristiga lån utan säkerhet på interbankmarknaden. Det är en referensränta som ofta används för att bestämma räntor på olika finansiella produkter, såsom lån, obligationer och derivat. 2025-03-13 var 3M STIBOR 2,339%. Aktuell ränta går att se här.
De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Den svenska ETF-marknaden har länge legat steget efter den internationella, men intresset växer snabbt. Montrose vill driva utvecklingen genom att erbjuda innovativa och lättillgängliga investeringsprodukter som tidigare saknats på den svenska börsen.
”Vi såg ett stort intresse för vår första ETF och ser att svenska investerare efterfrågar fler alternativ som är både enkla och effektiva. Med Montrose Global Leverage 125 gör vi det möjligt att förstärka sin globala exponering utan att behöva ta traditionell belåning,” säger Alexander Boman, vd på Montrose.
En ETF för långsiktiga investerare
Montrose Global Leverage 125 är särskilt anpassad för investerare som har en lång placeringshorisont och tror på global tillväxt. ETFen kan vara ett intressant alternativ för investerare som vill ha mer än 100% aktieexponering i sina investeringar inom exempelvis tjänstepension eller barnspar, där traditionell belåning ofta inte är ett alternativ.
Finansieringskostnaden för hävstången är STIBOR 3M + 0,60 och rebalanseras i slutet av varje månad.
”Trots den turbulens vi ser på börsen just nu har historien visat att långsiktighet lönar sig.
Sedan 1987 har MSCI World levererat en årlig snittavkastning på 8,45%, trots IT-krasch, finanskris, brexit, coronakrasch och krig. Med en inbyggd hävstång kan långsiktiga investerare förstärka ränta på ränta-effekten över tid, medan kortsiktiga investerare får ett flexibelt alternativ för taktisk allokering – särskilt i en marknad där index redan tappat 7 procent och dollarn försvagats med 15 procent mot kronan sen årshögsta,” säger Nicklas Andersson, sparekonom på Montrose.
Montrose driver innovation på den svenska ETF-marknaden
ETFer har länge varit populära internationellt, men i Sverige har marknaden utvecklats långsammare. Montrose har som mål att förändra detta genom att lansera innovativa ETFer som ger svenska investerare bättre verktyg för att bygga långsiktiga portföljer.
”Många svenska investerare känner fortfarande inte till fördelarna med ETFer, och utbudet har varit begränsat. Vi vill ändra på det genom att lansera produkter som möter verkliga behov – vare sig det handlar om månadsutdelning, hävstång eller andra strategiska verktyg för sparande,” säger Daniel Bargiel Almer, produktchef på Montrose.
Med Montrose Global Leverage 125 introduceras en kontrollerad hävstång på den svenska ETF-marknaden, vilket ger investerare möjlighet att öka sin exponering utan att behöva ta eget lån och därmed riskera tvångsförsäljning vid nedgångar.
Så handlar du Montrose Global Leverage 125
Montrose Global Leverage 125 är en börshandlad fond (ETF), vilket innebär att den kan köpas och säljas i realtid under börsens öppettider. Fonden finns tillgänglig hos nätmäklare och banker och har kortnamnet MONTLEV. Hos Montrose köps den courtagefritt.
Första handelsdag är 10 april 2025.
I samarbete med Morgan Stanley
Investeringsförvaltaren är FundLogic SAS, medan MSIM Fund Management (Ireland) Limited, som förvaltare och global distributör, har utsett Montrose by Carnegie AB som underdistributör. Morgan Stanley agerar som hedge-leverantör och har kontrakterats för att tillhandahålla derivat. ETFens juridiska namn är Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITSETF.
Montrose är en investeringsplattform byggd för investerare, av investerare. Vi kombinerar avancerade verktyg, expertkunskap och insiktsfull marknadsanalys för att ge våra kunder full kontroll över sina investeringar. Vårt mål är att skapa den bästa upplevelsen för alla som älskar investeringar.
En europeisk försvarsöversikt: Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 % av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.
Ett europeiskt försvar
Europa åtar sig att göra seriösa försvarsinvesteringar
Efter årtionden av underutnyttjande, rustar Europa äntligen upp sig. EU har fastställt en försvarsplan på 800 miljarder euro, medan enskilda europeiska NATO-medlemmar – från Polen till Storbritannien – snabbt ökar sina egna militärbudgetar.
Strategisk autonomi innebär att köpa europeiskt
Europas upprustning handlar inte bara om att spendera mer – det handlar om att bygga europeiskt oberoende och självständighet inom försvaret. För att minska beroendet av amerikansk utrustning prioriterar EU europeiskt tillverkade vapen, fordon och system, vilket ger en stark medvind till den europeiska försvarssektorn.
Byggd av Europas ledande ETF-experter för försvar
Denna ETF bygger på HANetfs bevisade framgång inom globala försvarsinvesteringar. Uppbackad av teamet bakom den snabbväxande NATO ETF erbjuder den diversifierad tillgång till Europas försvarssektor – från traditionella försvarsnamn till cybersäkerhet, vilket speglar den moderna krigföringens natur. HANetf är ett europeiskt företag.
Indexmetodik
Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 procent av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.
Landsviktningar
Största innehav
Data as of March 31, 2025. Source: VettaFi
Rheinmetall
Rheinmetall, en tyskbaserad försvarsentreprenör, har legat i framkant när det gäller att modernisera NATOs militärer och åtgärda kritiska luckor i europeisk försvarskapacitet. Rheinmetall är känt för sin expertis inom pansarfordon, artillerisystem och ammunition, och har sett en ökning i efterfrågan på grund av ökade Natos försvarsutgifter efter Rysslands invasion av Ukraina.
Att ta itu med geopolitiska spänningar
Rheinmetall har utnyttjat de europeiska NATO-medlemmarnas strävan att nå eller överträffa målet för försvarsutgifterna på 2 procent av BNP. Med många Nato-länder som försöker modernisera sina landstyrkor, har Rheinmetalls erbjudanden, inklusive Leopard 2-stridsvagnsuppgraderingarna och Lynx pansarfordon, varit i hög efterfrågan.
Stark orderbok
Shell produktionskapacitet
BAE Systems
BAE Systems, med huvudkontor i Storbritannien, är en av de största försvarsentreprenörerna globalt och en kritisk leverantör för Natos försvarsinfrastruktur. Med en portfölj som spänner över luft-, hav-, land- och cyberdomäner har BAE Systems varit avgörande för att göra det möjligt för NATO-medlemmar att förbättra sin försvarsförmåga.
Betydande bidrag till luftförsvaret
BAE Systems tillverkar nyckelkomponenter till Eurofighter Typhoon och F-35 LightningII, båda väsentliga för Natos överlägsenhet i luften. Företaget tillhandahåller även avancerade radar- och elektroniska krigföringssystem för att stödja NATO-operationer.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.