Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

Hur fungerar motpartsrisken vid köp av en ETF?

Publicerad

den

Hur fungerar motpartsrisken vid köp av en ETF?

Många börshandlade fonder backas upp av banker som fungerar som motparter. När skuldkrisen i Euroområdet fortsätter att utvecklas ser vi vad detta innebär för ETF-investerare. Investerarnas förtroende för euroområdets banker kommer att fortsätta testas när skuldkrisen skakar från en milstolpe till en annan. Många europeiska banker klarade det senaste ”stresstestet” men det fortfarande oklart vilka förluster Coronakrisen kommer att generera för banker och inverkan på deras ekonomisk stabilitet.

Under tiden kan dödläget över det amerikanska skuldtaket orsaka kaos i det finansiella systemet om den politiska återvändsgränden inte löses snart eller om det leder till en historisk nedgradering av landets kreditbetyg.

Syntetiska ETFer

När det gäller syntetiska ETF:er, som artificiellt genererar avkastning på index som FTSE 100, kommer risken från att deras avkastning garanteras av enskilda banker, medan investerare i fysiska ETF:er riskeras av sin vana att låna ut de aktier de äger.

Investerare som har syntetiska ETF:er som stöds av en bank i euroområdet bör ta reda på hur mycket exponering de har för den banken och om den är tillräckligt stark för att överleva vilken storm som krisen ger upphov till. De bör också ta reda på om de större tvivel som Bank of England väcker om ETF kan skada deras investeringar.

Syntetiskt mot fysiskt

Så vad är skillnaden mellan syntetiska och fysiska ETF:er? En syntetisk ETF är en fond som spårar resultatet av ett index, säger FTSE 100, utan att äga aktier i de företag som utgör indexet. Däremot kommer en fysisk ETF att köpa och hålla aktier i alla FTSE 100-företag för att replikera indexavkastningen.

Effektivt erbjuder en syntetisk ETF tillgång till hela indexet, precis som en fysisk ETF, men det går förbi besväret med att köpa in i enskilda aktier genom att gå direkt till en bank och byta ut sina investerares kontanter för FTSE 100:s resultat. . Tredjepartsarrangemangets karaktär, eller swap, öppnar emellertid investerare för motpartsrisk, där deras avkastning är beroende av att en enda institution överlever. Denna risk har dock begränsats.

EU-regler hindrar ETF från att riskera mer än 10% av sina tillgångar på en enda motpart eller banken. Tyvärr är det inte slutet på berättelsen. Trots taket på 10% på motpartsrisken, enligt Bank of England, måste en investerare ta hänsyn till de 90% de sitter kvar med. Det framhöll också att den återstående portföljen inte längre kommer att återspegla investerarens ursprungliga avsikter. I vilken utsträckning detta är ett problem beror på vilken form av affär ETF har gjort med en bank eller motpart.

Djävulen i detaljer

En syntetisk modell som granskas är den som används av db x-trackers FTSE 100 ETF, som kallas en ”fullfinansierad” swap. Detta innebär att motparten, i detta fall Deutsche Bank, tar det fulla ansvaret för en investerares kontanter.

På det sättet lovar den att hålla tillgångar, så kallade säkerheter, värda mer än den ursprungliga investeringen (mellan 107% och 120%), som den kommer att returnera till investeraren om den skulle gå i konkurs. Frågan för investerare med den här modellen är att Deutsche Bank ”äger” säkerheten fram till den punkt då den går i konkurs, vilket innebär att den får välja vilken form denna säkerhet tar.

Kritiken från Bank of Englands Financial Stability Board var att den här modellen skulle kunna öppna dörren för missbruk av bankerna, som ”kan ha incitament att använda den syntetiska ETF-strukturen som en källa till säkerhetsupplåning för att finansiera illikvida portföljer” – med andra ord banker kan fylla i dessa portföljer med vad vissa investerare kan klassificera som skräp. Om motparten eller banken skulle gå i konkurs, skulle en investerare ärva denna portfölj.

En annan modell är den ofinansierade swap som Lyxors FTSE 100 ETF. I det här fallet betalar Lyxor sitt moderbolag Societe Generale, investeringsbanken, en avgift mot att få FTSE 100-avkastningen.

Fonden är inte ”säkerhet” eftersom Lyxor äger och driver portföljen, inte Societe Generale. Så utöver den motpartsrisk som bytet innebär, kan en investerare försäkra sig om Lyxors investeringsprioriteringar och innehållet. Motpartsrisken är alltså begränsad till bytet och inkluderar inte säkerheter. Enligt bankens modell lämnas investeraren kvar en portfölj som har förvaltats av Lyxor och kan därför inte återspegla deras ursprungliga avsikter.

Valet för investerare är om de vill överlämna allt till motparten och få mer än 100% skydd; eller hålla fonden under ETF-leverantörens kontroll och förlora det uppenbara totala skyddet. Inget av detta är dolt, investerare kan se varje post i sin säkerhetsfond på db x-trackers webbplats. I skrivande stund stod detta på cirka 109% skydd. Och investerare kan kontrollera den underliggande portföljen för Lyxor på sin webbplats (som hade motsvarande 95,7% skydd). Syntetiska ETF:er tog största delen av kritiken från Bank of England, främst på grund av risken för oändliga kedjor av säkerheter och potentialen för okända risker. Men nivån på öppenhet för investerare i syntetiska ETF:er är mer än för fysiska ETF:er, som också kom under granskning från Bank of England.

Ogenomskinliga modeller

Banken varnade för att fysiska ETF:er ser relativt enkla ut bredvid syntetiska ETF:er, men motpartsrisken för portföljen är mindre transparent eftersom de kan låna ut aktier till vem de vill.

Hamid, chef för ETF-strategi på Lyxor, sa: ”Med en fysisk ETF har du olika risker, som värdepappersutlåning, där du behöver veta motpartsrisken för vissa aktier. Jag tror inte att den informationen tillhandahålls just nu.Men rådgivare och analytiker är splittrade över huruvida investerare ska försöka bedöma sådan risk för sig själva”

Debbie Fuhr, som då var global chef för ETF-analys på BlackRock, sa: ”Jag tror att människor kan [bedöma tredje parts risk] men jag tror att du måste göra dina läxor. Först och främst kan du förstå det och för det andra är du bekväm med det? Bara för att du förstår att det inte betyder att det är OK. ’

Hon sa: ” Om du vill använda syntetiska ETF:er måste du verkligen förstå produkten, hur den är strukturerad, vem som är marknadsskapare, som är motparter och vad som hålls i portföljen. Om du inte förstår det ska du inte köpa det.”

Men Justin Urquhart Stewart på Seven Investment Management, som förvaltar cirka en miljard pund i sina passiva placeringsportföljer, inklusive syntetiska ETF:er, sa att han hade ett team på åtta personer som bedömde motpartsrisk, tillade han: ’Privata investerare borde inte göra detta och de flesta mellanhänder [rådgivare] borde inte göra detta.

Christopher Aldous på Evercore Pan Asset, som nyligen slutade använda syntetiska ETF, tvivlade på att det var realistiskt för investerare att kunna bedöma motpartsrisk: ”Det är praktiskt taget omöjligt, och för oss också. Vi kan titta på betyg men det berättar inte mycket för oss. Det räknas inte så mycket om när Europeiska centralbanken säger att den kanske inte accepterar kreditvärderingsinstitutets nedgraderingar av statsobligationer”

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kommer snart – en europeisk försvars-ETF, från ett europeiskt företag, utan USA-exponering

Publicerad

den

En europeisk försvarsöversikt: Med ökande hot och USA:s stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 % av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.

En europeisk försvarsöversikt: Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 % av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.

Ett europeiskt försvar

Europa åtar sig att göra seriösa försvarsinvesteringar

Efter årtionden av underutnyttjande, rustar Europa äntligen upp sig. EU har fastställt en försvarsplan på 800 miljarder euro, medan enskilda europeiska NATO-medlemmar – från Polen till Storbritannien – snabbt ökar sina egna militärbudgetar.

Strategisk autonomi innebär att köpa europeiskt

Europas upprustning handlar inte bara om att spendera mer – det handlar om att bygga europeiskt oberoende och självständighet inom försvaret. För att minska beroendet av amerikansk utrustning prioriterar EU europeiskt tillverkade vapen, fordon och system, vilket ger en stark medvind till den europeiska försvarssektorn.

Byggd av Europas ledande ETF-experter för försvar

Denna ETF bygger på HANetfs bevisade framgång inom globala försvarsinvesteringar. Uppbackad av teamet bakom den snabbväxande NATO ETF erbjuder den diversifierad tillgång till Europas försvarssektor – från traditionella försvarsnamn till cybersäkerhet, vilket speglar den moderna krigföringens natur. HANetf är ett europeiskt företag.

Indexmetodik

Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 procent av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.

Landsviktningar

Största innehav

Data as of March 31, 2025. Source: VettaFi

Rheinmetall

Rheinmetall, en tyskbaserad försvarsentreprenör, har legat i framkant när det gäller att modernisera NATOs militärer och åtgärda kritiska luckor i europeisk försvarskapacitet. Rheinmetall är känt för sin expertis inom pansarfordon, artillerisystem och ammunition, och har sett en ökning i efterfrågan på grund av ökade Natos försvarsutgifter efter Rysslands invasion av Ukraina.

Att ta itu med geopolitiska spänningar

Rheinmetall har utnyttjat de europeiska NATO-medlemmarnas strävan att nå eller överträffa målet för försvarsutgifterna på 2 procent av BNP. Med många Nato-länder som försöker modernisera sina landstyrkor, har Rheinmetalls erbjudanden, inklusive Leopard 2-stridsvagnsuppgraderingarna och Lynx pansarfordon, varit i hög efterfrågan.

Stark orderbok

Shell produktionskapacitet

BAE Systems

BAE Systems, med huvudkontor i Storbritannien, är en av de största försvarsentreprenörerna globalt och en kritisk leverantör för Natos försvarsinfrastruktur. Med en portfölj som spänner över luft-, hav-, land- och cyberdomäner har BAE Systems varit avgörande för att göra det möjligt för NATO-medlemmar att förbättra sin försvarsförmåga.

Betydande bidrag till luftförsvaret

BAE Systems tillverkar nyckelkomponenter till Eurofighter Typhoon och F-35 LightningII, båda väsentliga för Natos överlägsenhet i luften. Företaget tillhandahåller även avancerade radar- och elektroniska krigföringssystem för att stödja NATO-operationer.

AUKUS ubåtsprogram

Cyber och elektronisk krigföring

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  NordnetSAVRDEGIRO och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vem ska ha en LEI-kod?

Publicerad

den

Alla juridiska personer – företag, stiftelser, organisationer, föreningar, banker, försäkringsbolag etc. – som hanterar finansiella transaktioner, aktier, obligationer och andra värdepapper måste ha en LEI-kod.

Alla juridiska personer – företag, stiftelser, organisationer, föreningar, banker, försäkringsbolag etc. – som hanterar finansiella transaktioner, aktier, obligationer och andra värdepapper måste ha en LEI-kod.

Din bank måste registrera din LEI-kod innan de genomför värdepapperstransaktioner för din räkning, så de har förmodligen redan meddelat dig om du behöver en LEI-kod.

Var kan jag få tag på en LEI-kod?

Du kan beställa en LEI-kod från en rad olika registratorer, till exempel hjälper LEI Service alla bankkunder i Sverige, oavsett vilken bank du använder. Priset på LEI-koder beror ofta på om det är en registrering eller en förnyelse. LEI Service har dock valt att erbjuda samma låga pris för både förnyelse och registrering av en ny LEI-kod.

Behöver jag en LEI-kod i Sverige?

I Sverige måste du ha en LEI-kod om du:

  1. Har ett företag eller annan juridisk enhet med ett organisationsnummer som handlar med aktier, obligationer eller andra typer av värdepapper.
  2. Har en juridisk enhet utan organisationsnummer, som handlar med aktier, obligationer eller andra typer av värdepapper

Fysiska personer, inklusive enskilda näringsverksamheter (enskild firma), är undantagna.

När krävs en LEI-kod?

Sedan januari 2018 har det varit ett krav för alla företag i EU att ha en LEI-kod för att köpa eller sälja aktier och obligationer. En LEI-kod har krävts för handel med värdepapper sedan november 2017. Observera att det gäller även om du handlar med aktier i en kapitalförsäkring.

Om du har ett företag som handlar med värdepapper – både lokalt och globalt – måste du ha en LEI-kod. Antalet eller värdet på värdepapperna har ingen betydelse.

Orsaken till LEI-koder

LEI-kodsystemet skapades på grund av en begäran från G20-länderna i syfte att stärka den globala tillsynen av finansmarknaderna. LEI inrättades som ett gemensamt standard- och referenssystem som innehåller data för att säkerställa att finansiella transaktioner kan spåras globalt.

Ett LEI-nummer består av två datanivåer

• Nivå 1: Vem är vem?
Information som personens juridiska namn, registreringsnummer, juridisk adress och m.m.

• Nivå 2: Vem äger vem?
Relevant information relaterad till företagets ägare och ägarstruktur.

För vilka enheter finns det krav på LEI-kod?

Av Legal Entity (Efter ISO 17442), inkluderar begreppet, men begränsat inte till, unika identifierbara parters som antingen är juridiskt eller ekonomiskt ansvariga för finansiella transaktioner, eller har laglig rätt (i jurisdiktion) att teckna juridiska avtal oberoende av varandra. Detta oavsett om de kan införlivas eller bildas på något annat sätt (t.ex. trusts). Det inkluderar inte individuella personer, men inkluderar överstatliga- och statliga organisationer.

Ett lagligt krav för att få ett LEI regleras av nationella finansiella tillsynsmyndigheter. Du kan se en lista över reglerings initiativen som rör LEI-antagande här.

Har banken rätt till att kräva att du skaffar en LEI-kod?

Vem behöver LEI nummer? Enligt de nuvarande EU regleringarna, behöver banker och liknande institutioner rapportera partners som tar del av finansiella transaktioner. Därför kan banken kräva att du skaffar ett LEI om du vill handla.

När behövs en LEI-kod?

När behövs LEI kod? Alla juridiska personer legal entities som har MiFID II och som vill genomföra finansiella transaktioner med finansiella instrument (såsom fonder, obligationer, swaps, terminsaffärer etc.), för att göra detta behövs ett LEI nummer. De flesta banker eller värdepappersföretag tillåter dig inte att handla utan ett LEI.

Hur får jag en Legal Entity Identifier (LEI) för en fond eller välgörenhet som saknar organisationsnummer?

Vi kan också hjälpa dig med Legal Entity Identifier Sverige för en fond eller välgörenhet. Det är även obligatoriskt att skaffa ett LEI nummer för fonder och välgörenhet. Vänligen kontakta oss på info@leiservice.se och vi kommer då hjälpa dig med en smidig och enkel LEI nummer applikation för din fond eller välgörenhet, eller i andra fall om du inte har ett organisationsnummer.

Billigaste LEI-koden

När det kommer till tjänster som inte ger något mervärde oavsett hos vilken leverantör de inhandlas så här betalar man gärna så lite som möjligt. Därför har vi kikat på några olika leverantörer av LEI-kod och sammanställt prisnivåerna för nyteckning av LEI.

I det fall de skiljer sig har vi även i parentes skrivit med priserna som gäller ifall du väljer att förnya/förlänga en befintlig LEI via någon av tjänsterna. Samtliga priser är angivna exklusive moms.

Skaffa LEI-kod här

LeverantörPris kr/år vid köp 1årPris kr/år vid köp 3årPris kr/år vid köp 5år
leiservice.se695kr595kr485kr
swedlei.se680kr565kr490kr
sverigelei.se890kr (690kr)650kr (590kr)580kr (540kr)
unilei.com695kr598kr519kr
nordlei.org999kr (799kr)735kr (665kr)679kr (639kr)

Fortsätt läsa

Nyheter

BSE9 ETF bara företagsobligationer med förfall 2029

Publicerad

den

Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Acc (BSE9 ETF) med ISIN IE000P5IB8I8, försöker följa Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened-index. Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index spårar företagsobligationer denominerade i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2029) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2029 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Acc (BSE9 ETF) med ISIN IE000P5IB8I8, försöker följa Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened-index. Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index spårar företagsobligationer denominerade i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2029) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2029 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,10 % p.a. Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Acc är den billigaste och största ETF som följer Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) ackumuleras och återinvesteras.

Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Acc är en mycket liten ETF med tillgångar på 6 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 juni 2024 och har sin hemvist i Irland.

Produktbeskrivning

Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF Acc syftar till att tillhandahålla den totala avkastningen för Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index (”Referensindexet”), minus avgifternas inverkan. Fonden har en fast löptid och kommer att upphöra på Förfallodagen.

Referensindexet är utformat för att återspegla resultatet för EUR-denominerade, investeringsklassade, fast ränta, skattepliktiga skuldebrev emitterade av företagsemittenter. För att vara kvalificerade för inkludering måste företagsvärdepapper ha minst 300 miljoner euro i nominellt utestående belopp och en effektiv löptid på eller mellan 1 januari 2029 och 31 december 2029.

Värdepapper är uteslutna om emittenter: 1) är inblandade i kontroversiella vapen, handeldvapen, militära kontrakt, oljesand, termiskt kol eller tobak; 2) inte har en kontroversnivå enligt definitionen av Sustainalytics eller har en Sustainalytics-kontroversnivå högre än 4; 3) anses inte följa principerna i FN:s Global Compact; eller 4) kommer från tillväxtmarknader.

Portföljförvaltarna strävar efter att uppnå fondens mål genom att tillämpa en urvalsstrategi, som inkluderar användning av kvantitativ analys, för att välja en andel av värdepapperen från referensindexet som representerar hela indexets egenskaper, med hjälp av faktorer som index- vägd genomsnittlig varaktighet, industrisektorer, landvikter och kreditkvalitet. När en företagsobligation som innehas av fonden når förfallodag kommer kontanterna som fonden tar emot att användas för att investera i kortfristiga EUR-denominerade skulder.

ETFen förvaltas passivt.

En investering i denna fond är ett förvärv av andelar i en passivt förvaltad indexföljande fond snarare än i de underliggande tillgångarna som ägs av fonden.

Förfallodag: den andra onsdagen i december 2029 eller sådant annat datum som bestäms av styrelseledamöterna och meddelas aktieägarna.

Handla BSE9 ETF

Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Acc (BSE9 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBSE9

Största innehav

NamnCUSIPISINKupongräntaVikt %
AT&T Inc 2.35% 05/09/2900206RHH8XS19071207912,3502,22%
Holcim Finance Luxembourg SA 1.75% 29/08/29L4806FAH4XS16721514921,7502,14%
Unibail-Rodamco-Westfield SE 1.5% 29/05/29F95094ST0XS16195683031,5002,08%
Baxter International Inc 1.3% 15/05/29XS19982155591,3002,08%
Euronext NV 1.125% 12/06/29N3113KAT5XS20099433791,1252,06%
Blackstone Property Partners Europ 1.75% 12/03/29L1051PAD9XS20516703001,7502,04%
Walmart Inc 4.875% 21/09/29U9311FAG3XS04531339504,8751,72%
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA 4.375% 14/10/29E118054J9XS25452061664,3751,65%
Toyota Motor Credit Corp 4.05% 13/09/29U89233WV5XS25970930094,0501,63%
Nykredit Realkredit AS 4.625% 19/01/29K74493TG0DK00305124214,6251,62%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära