Stainless Monthly Metals Index (MMI) sjönk med 8,87 procent under perioden juni 2022 till juli 2022. Efter att nickelpriserna nått botten i mitten av juli, följde de basmetalltrenden uppåt. I början av augusti 2022 hade återhämtningen dock vacklat och priserna på basmetaller återtog sin nedgång.
Både förra månadens ökningar och denna månads nedgångar var extremt smala. Av den anledningen verkar priserna konsoliderade inom sitt nuvarande intervall, vilket inte lämnar någon tydlig riktning för den kommande månaden.
Indonesien planerar nya exportskatter
Indonesien fortsätter att sträva efter mervärden till sina nickelreserver. Förhoppningen är att detta kommer att bidra till att förbättra dess produktionskapacitet för rostfritt stål och batterier genom exportskatter på råvaror. Redan 2020 förbjöd Indonesien exporten av nickelmalm helt. Syftet var att pressa gruvsektorn att investera i bearbetningskapacitet.
Detta drag tvingade Kina att ersätta malmimporten med nickel tackjärn och ferronickel i ett försök att mata sina rostfria stålverk. Nu planerar Indonesien att lägga till en exportskatt på båda dessa produkter. Detta bör ge finansiering för att möjliggöra ytterligare investeringar i dess stålförsörjningskedja. Sedan 2021 står Indonesien enbart för ungefär hälften av all global nickelproduktion.
Historisk påverkan på nickelpriser
Det första exportförbudet för nickelmalm inträffade i januari 2014. Efter genomförandet av det förbudet steg nickelpriserna med mer än 39 % under de första fem månaderna det året. Så småningom pressade marknadsdynamiken priserna ned igen. Denna dramatiska prisökning inträffade trots svaga ekonomiska förhållanden i delar av världen, inklusive delar av EU. För Indonesien hade förbudet den avsedda effekten eftersom många företag i både Indonesien och Kina snart tillkännagav planer på att bygga NPI-anläggningar på skärgården. Utanför Indonesien tvingade förbudet länder som Kina, Australien och Japan att söka andra källor till metallen. Snart hade företag säkrat direktfraktmalm (DSO) från platser som Filippinerna och Salomonöarna.
Indonesien lättade avsevärt på förbudet i början av 2017. Detta berodde på flera faktorer. En var ett budgetunderskott för 2016. En annan gällde hur framgångsrikt förbudet var – att stimulera utvecklingen av nio ytterligare nickelsmältverk (upp från två). I slutändan ledde detta till en nedgång på nästan 19 % i nickelpriserna bara under första halvåret 2017.
Framtida nickelpriser och kinesisk import
Trots tidigare uttalade avsikter att återinföra exportförbudet 2022 påskyndade Indonesien istället sitt återupptagande till januari 2020. Beslutet syftade till att stärka den inhemska förädlingssektorn, som utvecklades snabbt under den tiden. Flytten fick också Kina att öka NPI-projekt och rostfria stålprojekt i Indonesien, eftersom det dramatiskt begränsade malmimporten. Den kinesiska importen av NPI från Indonesien ökade också som ett resultat. Men återinförandet av förbudet utlöste inte samma effekt när det gäller prisutvecklingen. Detta berodde troligen på den framväxande pandemin. Istället höll priserna sig inom en övergripande nedåtgående trend som inte nådde botten förrän i slutet av mars samma år.
Exportskatter på horisonten
Det senaste tillkännagivandet om potentiella exportskatter kommer som ett resultat av det ökade flödet av NPI-export. Det stöddes av den prognostiserade ökningen av antalet inhemska NPI- och ferronickelbearbetningsanläggningar. Faktum är att den nuvarande uppskattningen förutspår en ökning från 16 anläggningar till 29 under bara fem år. Ändå kommer en lågvärdig produkt och begränsad export av NPI att stimulera utländska investeringar i Indonesien när länder driver batteri- och rostfritt ståltillverkning. Det skulle också tvinga importörer som Kina att söka alternativa källor för sina leveranser.
Men tillkännagivandet har ännu inte utlöst någon märkbar prishöjning. Istället har nickelpriserna fortsatt nedåt sedan deras senaste rally avstannade i början av augusti. Enligt Septian Hario Seto, biträdande samordningsminister för sjöfarts- och investeringsfrågor, kan skatten börja redan under tredje kvartalet 2022. Som sagt, inget formellt datum har ännu meddelats. När det kommer, kommer enbart tillkännagivandet sannolikt att utlösa en kraftig ökning av den indonesiska NPI-exporten när länder förbereder sig för att absorbera skatten. Naturligtvis kommer alla faktiska svar från nickelpriser sannolikt att följa det beslutade avgiftsdatumet.
Europeiska kommissionen inleder en undersökning mot kringgående
Den 26 juli inledde Europeiska kommissionen en ny undersökning mot kringgående. Ämnet var varmvalsade rostfria plåtar och ringar som importerats från Turkiet, men som har sitt ursprung i Indonesien. EUROFER, sammanslutningen av europeiska stålproducenter, startade undersökningen angående anklagelser om att import från Turkiet bryter mot de antidumpningsåtgärder som införts mot Indonesien. Indonesien är fortfarande hem för flera kinesiska tillverkare av rostfritt stål. I nuläget väntas ärendet avslutas under de närmaste nio månaderna. Under tiden kommer all import av SSHR från Turkiet att registreras med omedelbar verkan enligt instruktioner från EG.
Kan USA bli nästa?
Hittills har president Biden i stort sett fortsatt det protektionistiska tillvägagångssättet mot Kina som hans föregångare presenterade. Även om resultatet av undersökningen och efterföljande svar på dess resultat fortfarande är obestämt, kan Europas agerande inspirera USA att följa efter. Antidumpning har trots allt alltid varit en politiskt gynnad agenda. Dessutom kan undersökningen leda till att material som en gång var avsett för Europa istället flyttas mot den amerikanska marknaden. Om det händer kan det uppmuntra amerikanska bruk att lobba för politiska åtgärder för att skydda inhemska intressen.
Året för investeringar i healthcare har varit blygsamt. Men när man ser hur marknaden går i år kan man säga att de ”håller sig”. Under det första kvartalet 2025 uppvisade MSCI World Index, som mäter utvecklingen för stora och medelstora aktier i 23 utvecklade länder, en blygsam genomsnittlig avkastning på 2,57 %.
Med tanke på ödet för vissa andra sektorer, såsom teknik, i detta sammanhang av osäkerhet som drivs av Donald Trumps ankomst till Vita huset, kan det till och med vara positivt. ”Hälsovårdssektorn har återigen visat sin defensiva karaktär i en osäker miljö. Hittills under 2025 har stora läkemedelsföretag etablerat sig som marknadsvinnare, medan bioteknikföretag står inför flera utmaningar”, kommenterade DNB AM nyligen.
Förra året släpade sektorn även efter andra sektorer i den globala ekonomin. Detta minskade dess representation i MSCI World Index till 10,7 %, den lägsta nivån på mer än ett decennium.
Men experter insisterar: branschvärderingar är mycket attraktiva, så vi kan stå inför en stor marknadsmöjlighet. ”De utomordentligt låga värderingar vi för närvarande har pekar på undervärderad vitalitet som kan erbjuda intressanta instegspunkter”, kommenterade Vinay Thapar, co-chief investment officer och senior analysanalytiker på Alliance Bernstein, nyligen.
Resultatet är en ”solid outlook” som kan erbjuda möjligheter till investerare som söker tillväxtpotential och ”historiskt attraktiva” priser. Vidare lyfter han fram den defensiva karaktären hos dessa företag, som kan fungera som en defensiv motvikt i portföljer, ”särskilt om inflationen och räntorna förblir höga under längre tid.”
Den stora möjligheten 2025?
Hälso- och sjukvård är ett ämne som omfattar mycket mer än en enskild sektor, som omfattar olika specialiteter: från läkemedelstillverkare till tillverkare av sjukhusutrustning, inklusive bioteknik och cancerforskning.
Nedan finns fem aktie-ETFer inom hälsosektorn, rankade från lägsta till högsta årliga avkastning under en treårsperiod.
iShares Aging Population UCITS ETF USD (Acc)
BlackRocks iShares Aging Population Index försöker följa resultatet för iSTOXX FactSet Aging Population Index, som inkluderar globala företag som genererar betydande intäkter från att tillhandahålla varor och tjänster till en åldrande befolkning.
Med tillgångar på 372,1 miljoner euro har denna ETF sett en avkastningsminskning på -1,01 % 2025. Dess treåriga årliga avkastning är dock 4,05 %. Dess toppinnehav inkluderar Robinhood Markets, Intra-Cellular Therapies, BeiGene Ltd, Exelixis och Unum Group, alla med vikter nära 0,8% till 0,9% av portföljen. Det fångar möjligheter inom olika segment som bioteknik, försäkringar etc., allt kopplat till tillväxten av seniorbefolkningen.
Xtrackers MSCI USA Health Care UCITS ETF 1D
Xtrackers MSCI USA Health Care UCITSETFföljer MSCI USA Health Care Index, som består av amerikanska hälsovårdsföretag med stora och medelstora företag. Med tillgångar på 630,2 miljoner euro har denna ETF haft en avkastning på 1,62 % 2025 och en årlig avkastning på 4,46 % över tre år.
Dess portfölj domineras av färre företag än den tidigare ETFen, av tungviktare som Eli Lilly (12,23 %), UnitedHealth Group (8,38 %), Johnson & Johnson (7,10 %), AbbVie (6,79 %) och Merck & Co (4,31 %). Dessa bolag står för mer än en tredjedel av fondens totala portfölj, vilket visar dess kapitaliseringsviktade fokus på etablerade industriledare.
Invesco Health Care S&P US Select Sector UCITS ETF
Invesco Health Care S&P US Select Sector UCITSETF syftar till att spåra resultatet för S&P Select Sector Capped 20% Health Care Index, som representerar hälso- och sjukvårdssektorn i S&P 500. Med tillgångar på 400,5 miljoner euro, har denna ETF en avkastning på 3-2,0 % per år. 4,55 %.
Den börshandlade fonden investerar genom en TRS (Total Return Swap) på S&P Select Sector Capped 20% Health Care Index. Detta innebär att det använder ett finansiellt derivat som gör att det kan replikera indexets lönsamhet till 100 %, utan att fysiskt behöva köpa värdepapperen.
För att undvika överdriven koncentration i ett enskilt företag föreskriver indexet att inget företag får ha en vikt större än 19 %. Om något företag överskrider denna gräns omfördelas överskottet mellan de andra företagen i indexet.
Några av de stora företagen som vanligtvis ingår i detta index inkluderar Johnson & Johnson, Pfizer, Merck & Co., UnitedHealth Group och Abbott Laboratories.
SPDR S&P U.S. Health Care Select Sector UCITS ETF
Denna ETF, SPDR S&P U.S. Health Care Select Sector UCITSETF, som förvaltas av State Street Global Advisors, följer S&P Health Care Select Sector Index, som grupperar de ledande hälsovårdsaktierna inom S&P 500, inklusive stora läkemedelsföretag, sjukförsäkringsbolag och tillverkare av medicinsk utrustning. Med tillgångar på 355,6 miljoner euro uppnådde detta börsnoterade företag en avkastning på 2,01 %, medan dess treåriga årliga avkastning är 4,56 %.
Den har en liknande sammansättning som Invesco ETF, men utan gränsen på 19 %. De högsta innehaven är Eli Lilly (13,31 %), UnitedHealth Group (8,02 %), Johnson & Johnson (7,29 %), AbbVie (6,78 %) och Abbott Laboratories (4,39 %). Dessa företag representerar nästan 40 % av den totala fonden.
Amundi STOXX Europe 600 Healthcare UCITS ETF Acc
Denna Amundi ETF, Amundi STOXX Europe 600 Healthcare UCITSETFAcc, är den enda på listan som fokuserar på den europeiska marknaden. Det replikerar STOXX Europe 600 Health Care, ett index som samlar kontinentens ledande hälsovårdsföretag, inklusive läkemedels-, bioteknik- och medicintekniska tillverkare. Med tillgångar på 797 miljoner euro är det också den största fonden i rankingen (även om den inte är den största i kategorin: det skulle vara Xtrackers MSCI World Health Care med mer än 2,6 miljarder dollar).
Även om lönsamheten 2025 är mer blygsam (+0,64%), sticker den tydligt ut när man analyserar dess långsiktiga resultat: med en 3-årig årlig avkastning på 7,31%, rankas den som den mest lönsamma ETFen i hälsovårdssektorn över 3 år inom sin kategori.
Dess portfölj är starkt koncentrerad till en handfull stora aktier i sektorn. De fem största positionerna är Roche (13,41%), AstraZeneca (13,09%), Novartis (12,67%), Novo Nordisk (12,61%) och Sanofi (7,52%), som tillsammans står för nästan 60% av den totala portföljen.
Dessutom inkluderar de tio bästa innehaven även kända namn som EssilorLuxottica (5,16 %), GSK (4,73 %) och Alcon (2,73 %).
När man väljer en ETF som ger exponering mot healthcare bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.
Börshandlade fonder för investeringar i healthcare : Den stora möjligheten 2025?
Alla dessa börshandlade fonder utom Invesco Health Care S&P US Select Sector UCITSETF handlas på tyska Xetra. Invesco Health Care S&P US Select Sector UCITS ETFandlas på London Stock Exchange.
Det betyder att det går att handla andelar i dessa ETFer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Detta innehåll har utarbetats under redaktionella kriterier och utgör ingen rekommendation eller investeringsförslag. Att investera innehåller risker. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat.
UBS ETF (IE) S&P 500 Equal Weight SF UCITSETF (USD) A-dis (S5EW ETF) med ISIN IE000OAZZ3X6, försöker följa S&P 500® Equal Weight-index. S&P 500® Equal Weight (EWI)-index följer stora amerikanska aktier med lika vikt och fast vikt på 0,20 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,12 % p.a. UBS ETF (IE) S&P 500 Equal Weight SF UCITSETF (USD) A-dis är den billigaste ETF som följer S&P 500® Equal Weight-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
ETFen lanserades den 20 februari 2025 och har sin hemvist i Irland.
Översikt
Investeringsmålet är att replikera resultatet för S&P 500 Equal Weight Index.
Fonden replikerar syntetiskt indexutvecklingen genom att investera i en swap.
Swapmotparten överför säkerheter till ETFen i form av G10-statsobligationer, överstatliga obligationer och kontanter.
Fördelar
Kunder drar nytta av flexibiliteten hos en börshandlad investering och investerarskyddet som en fond erbjuder.
Ger tillgång till detta segment av marknaden med en enda transaktion.
Optimerad risk/avkastningsprofil tack vare en bred diversifiering över en rad sektorer.
Fonden erbjuder en hög grad av transparens och kostnadseffektivitet och är lätt att handla.
The impact of US tariffs continues to dominate market sentiment and risk assets, including crypto, struggled with this uncertainty throughout the month. The Nasdaq Crypto Index™ (NCI™) fell 4.46% in March as the S&P 500 and Nasdaq 100 dropped 5.63% and 7.61%, respectively.
Despite the macro uncertainty from Washington, US policymakers are continuing to embrace crypto in an unprecedented way, including launching a Bitcoin Strategic Reserve, Digital Asset Stockpile, and engaging in expansive work at the regulatory agencies and in Congress.
Our team spent the last week of the month in Washington, meeting with regulators to share our experiences and views on what’s most important for crypto investors in the US. In his latest Notes from the CIO, Samir Kerbage shares what he learned from these meetings and how investors should be thinking about the new regulatory regime in the US.
As always, we are greatly appreciative of your trust in us and are here to answer any questions you may have.
-Your Partners at Hashdex
Market Review
March was marked by the tariff dispute triggered by the Trump administration. Back-and-forth fiscal policies, threats, and retaliations dominated the month’s agenda. The uncertain macroeconomic environment put investors into a defensive stance and negatively impacted crypto assets. The Nasdaq Crypto Index™ (NCI™) closed the month down -4.46% after a period of high volatility. Major market indices, the S&P 500 and Nasdaq-100, also recorded steep declines of -5.63% and -7.61%, respectively. These concurrent drawdowns across equities and crypto underscored March’s broad market caution, as trade war uncertainty prompted investors to flee risk assets.
During times of uncertainty, it is common to observe increased correlation among different classes of risk assets. This pattern played out in March: the 6-month rolling correlation of monthly returns between the NCI™ and the Nasdaq-100 surged to roughly 0.91 (see chart below), its highest level since 2021, indicating that crypto assets were moving almost in lockstep with tech stocks. This spike in correlation confirms that crypto was behaving like a high-beta extension of the tech sector—an amplified version of the Nasdaq-100. The lack of clarity in the global landscape leads investors to reduce their risk exposure and seek protection, a movement known in financial markets as “risk-off” allocation.
6-Month Rolling Correlation of Monthly Returns between the Nasdaq Crypto Index and Nasdaq-100 (Apr 2021–Apr 2025).
The chart illustrates how this correlation has been increasing since the American elections in November 2024 and spiked to approximately 0.91 in the most recent period—a multi-year high. This visual evidence reinforces the view that crypto assets have been moving closely in tandem with tech stocks, effectively acting as a high-beta version of the Nasdaq-100 during the March risk-off phase.
Following this trend, risk reduction was evident within the crypto asset class. Among the NCI’s constituents, Bitcoin (BTC) posted a decline of -1.93%, withstanding the downturn far better than other constituents such as Ether (ETH, -17.4%) and Litecoin (LTC, -34.6%). BTC’s relatively mild drop in this sell-off aligns with the idea that it increasingly trades like a high-beta proxy for large-cap tech. It still declined, but less severely, whereas smaller-cap crypto assets behaved more like speculative growth stocks and suffered outsized losses. The only exception to the negative results was Cardano (ADA), which surprised with a positive return of 3.88% despite no significant protocol developments during the month.
Thematic indices also faced a challenging environment. As highlighted in previous letters, smaller capitalization assets tend to suffer more during periods of market stress, mirroring how speculative small-cap stocks are hit hardest in equity sell-offs. The biggest negative highlight was the Digital Culture Index, which dropped -17.45%, followed by the Decentralized Finance (DeFi) and Smart Contract Platform (Web3) indices, which fell -16.73% and -12.07%, respectively. The Vinter Hashdex Risk Parity Momentum Index recorded a negative result of -8.26% but outperformed the three other thematic indices, benefiting from its high allocation in BTC and TRX (which gained 4.68%). The heavy weighting in BTC – the more resilient large-cap crypto – helped cushion this index, underscoring the relevance of the momentum factor in a well-diversified strategy during times of market stress.
The market remains on the lookout for the outcome of the fiscal policy discussions, hoping for a reduction in uncertainties and an end to the tariff war. That would likely mark the moment when investors regain their appetite for risk assets, including crypto assets. The U.S. government has also signaled interest in advancing the crypto agenda, a development that could drive the asset class to a new level of adoption. We remain confident in our positive outlook for the rest of the year and the long term.
Top Stories
US creates Bitcoin Strategic Reserve and Digital Asset Stockpile
The Bitcoin Reserve will be capitalized with BTC owned by the Department of Treasury, which could further increase via new budget-neutral acquisitions. The stockpile will also include assets owned by the Treasury. This marks a major milestone, with the US government starting to integrate major crypto assets and continues the new administration’s work to lead the global crypto economy.
Stablecoins surpass $230 billion in market value
The total stablecoins market capitalization surpassed $230 billion amid institutional demand for dollar-backed digital assets. This showcases one of the most successful applications for crypto technology enhancing traditional financial payments. It could also pave the way for new use cases that require a strong and reliable global payment system.
FDIC eases banks’ ability to engage in crypto activities
The FDIC has rescinded previous guidelines which prevented financial institutions from engaging with crypto activities without prior sign-off. By removing bureaucratic hurdles, banks may more readily over crypto-related services, potentially leading to broader adoption and integration of digital assets into the financial system.