De geopolitiska osäkerheterna har ökat markant de senaste åren. Detta har fört tillbaka försvarsindustrin i större fokus – även bland investerare. Hector McNeil, medgrundare och medordförande för HanETF, om möjligheter och risker.
Kriget i Ukraina chockade västerländska regeringar. Kansler Olaf Scholz och hans västerländska allierade såg den europeiska säkerhetsordningen i fara, vilket ledde till den så kallade ”vändpunkten”: försvarsutgifterna ökade avsevärt och vapen- och ammunitionsproduktionen ökade i hela Europa. Enligt analysplattformen Apricitas Economics har produktionen av försvarsmateriel i EU ökat med cirka sju procent sedan Rysslands invasion av Ukraina och med cirka 15 procent jämfört med perioden före Corona.
Orderstocken i den tyska försvarsindustrin har ökat med 150 procent sedan krigets början. Inledningsvis kom mycket av den ytterligare efterfrågan från utlandet, inklusive från Ukraina och andra östeuropeiska länder som ville förbättra sin egen försvarskapacitet.
Efterfrågan i Tyskland har också ökat markant. Scholz lovade att förbättra Bundeswehrs kapacitet och att ställa 100 miljarder euro till förfogande för detta ändamål. Detta motsvarar två gånger den årliga försvarsbudgeten och är avsett att främja moderniseringen av Bundeswehr. Kanslern lovade också att öka Tysklands försvarsutgifter utöver målet på 2 procent av bruttonationalprodukten.
Cyberförsvar blir allt viktigare
Förutom militärens fysiska styrka blir det också allt viktigare att säkra det digitala rummet. I juni i år publicerade den tyska regeringen sin första nationella säkerhetsstrategi. Utmaningarna som nämns pekar på ett växande antal cyberattacker mot statliga och privata mål initierade av stater som Kina och Ryssland.
Givet ökande geopolitiska spänningar förväntas dessa attacker öka och betydelsen av cybersäkerhet kommer att fortsätta att öka. Cyberförsvar spelar därför en viktig roll inom området för nationell säkerhet och Tyskland satsar mer på att skydda sin digitala infrastruktur.
Rheinmetall med order värda tvåsiffriga miljarder
Högre försvarsutgifter kan visa sig vara en katalysator för företag som Hensoldt, Rheinmetall, BAE Systems, Thales och Leonardo. Dessa spelar en avgörande roll för den tyska försvarssektorn, enligt Chloe Lemarie, analytiker på den amerikanska investeringsbanken Jefferies. Med tanke på kriget i Ukraina och stationeringen av NATO-trupper i grannländerna, säger Lemarie att varor som ammunition sannolikt kommer att vara de första som lagras.
Rheinmetall, bland annat, verkar särskilt intressant ur en investerares perspektiv. Företaget förväntar sig försvarsorder värda tiotals miljarder bara i år. Det levererar också högteknologisk utrustning som SurveilSpire-spaningssystemen till de ukrainska väpnade styrkorna. Sensorspecialisten Hensoldt genererade cirka 52 procent av sin försäljning 2020 i den tyska försvarssektorn. Det italienska företaget Leonardo har en andel på 25 procent i Hensoldt och kan därför också dra nytta av ökade tyska säkerhetsutgifter.
Breda försvarsinvesteringar med ETFer
Istället för att köpa enskilda aktier och de tillhörande riskerna tillåter en försvarsfokuserad ETF bred exponering mot en mängd olika företag. Ett sådant exempel är Future of Defence UCITS ETF (ASWC, ISIN: IE000OJ5TQP4). Denna börshandlade fond erbjuder investeringar i företag som genererar sin försäljning i Nato-länder och deras allierade och som anses vara ansvarsfulla geopolitiska aktörer.
Med tanke på global geopolitisk instabilitet och rekordstora försvarsutgifter på 2,2 biljoner dollar 2022 erbjuder branschen intressanta investeringsmöjligheter.
Handla ASWC ETF
Future of Defense UCITS ETF (ASWC) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.