ETFGI, ett ledande oberoende forsknings- och konsultföretag som täcker trender i det globala ETF-ekosystemet, rapporterar att ETFmarknaden i Europa firar sitt 24-årsjubileum med rekordtillgångar på nästan 2 biljoner US-dollar. De första europanoterade ETF:erna gjorde sin debut den 11 april 2000. Dessa två ETFer var baserade på Euro Stoxx 50– och Stoxx Europe 50-indexen, och de var noterade på Deutsche Boerse i Tyskland.
Tillgångar som investerats i ETF-branschen i Europa nådde rekordhöga 1,96 biljoner USD i slutet av mars. Under mars samlade ETF-branschen i Europa nettoinflöden på 11,02 miljarder USD, vilket ger årets nettoinflöden till 49,52 miljarder USD, enligt ETFGIs mars 2024 europeiska ETFer och ETPers industrilandskapsrapport, den månatliga rapporten som är en del av en årlig betald forskningsprenumerationstjänst. (Alla dollarvärden i USD om inget annat anges.)
Höjdpunkter
Tillgångar som investerats på ETFmarknaden i Europa nådde ett rekord på 1,96 Tn i slutet av mars och slog det tidigare rekordet på 1,90 Tn i slutet av februari 2024.
Tillgångarna ökade med 7,8 % YTD 2024, från 1,82 Tn USD i slutet av 2023 till 1,96 Tn USD.
Nettoinflöden på 11,02 miljarder USD i mars 2024.
YTD nettoinflöden på 49,52 miljarder USD är tredje högsta någonsin efter YTD nettoinflöden på 59,30 miljarder USD 2021 och YTD nettoinflöden på 49,73 miljarder USD 2022.
Artonde månaden med på varandra följande nettoinflöden.
”S&P 500-indexet ökade med 3,22 % i mars och är upp 10,56 % YTD 2024. De utvecklade marknaderna exklusive det amerikanska indexet ökade med 3,62 % i mars och steg 5,26 % YTD 2024. Spanien (upp 10,72 %) och Italien (upp 6,34 %) såg de största ökningarna bland de utvecklade marknaderna i mars. Emerging markets-indexet ökade med 1,50 % under mars och steg 2,08 % YTD 2024. Peru (upp 10,27 %) och Columbia (upp 8,19 %) såg de största ökningarna bland tillväxtmarknaderna i mars”, enligt Deborah Fuhr, managing partner, grundare och ägare av ETFGI.
Tillgångstillväxt i ETF-branschen i slutet av mars
Källa: ETFGI
I slutet av mars hade ETFmarknaden i Europa 3 037 produkter, med 12 209 noteringar, tillgångar på $1,96 Tn, från 99 leverantörer listade på 29 börser i 24 länder.
Under mars samlade ETFer nettoinflöden till 11,02 miljarder USD. Aktie-ETFer samlade nettoinflöden på 9,81 miljarder USD under mars, vilket förde YTD nettoinflöden till 39,30 miljarder USD, högre än 19,38 miljarder USD i nettoinflöden av eget kapital YTD 2023. Ränte-ETFer rapporterade nettoinflöden på 719,00 USD YTD under 1 mars, vilket gav 25 USD nettoinflöden. miljarder, lägre än 15,49 miljarder USD i nettoinflöden YTD år 2023. Råvaru-ETFer rapporterade nettoutflöden på 75,35 miljoner USD under mars, vilket förde YTD nettoutflöden till 2,32 miljarder USD, lägre än 1,67 miljarder USD i nettoinflöden YTD 2023. på 670,27 miljoner USD under månaden, vilket samlade ett nettoinflöde för året i Europa på 2,33 miljarder USD, högre än 2,17 miljarder USD i nettoinflöden YTD 2023.
Betydande inflöden kan tillskrivas de 20 bästa ETFerna av nya nettotillgångar, som samlat in 9,63 miljarder USD under mars. iShares Core S&P 500 UCITSETF – Acc (CSSPX SW) samlade in 918,91 miljoner USD, det största enskilda nettoinflödet.
Topp 20 ETFer efter nettoinflöden i mars 2024: Europa
De 10 bästa ETPerna av nya nettotillgångar samlade ihop 1,69 miljarder USD under mars. WisdomTree Physical Silver – Acc (PHAG LN) samlade in 832,90 miljoner USD, det största enskilda nettoinflödet.
Topp 10 ETPer efter nettoinflöden i mars 2024: Europa
Två nya andelsklasser från AXA IM MSCI Emerging Markets Ex-China Equity PAB UCITSETFutgivna av AXA Investment Managers har kunnat handlas på Xetra och Börse Frankfurt sedan i torsdags.
Den nyligen börsnoterade AXA IM MSCI Emerging Markets Ex-China Equity PAB UCITSETF är nu tillgänglig för investerare i både den distribuerande och den ackumulerande andelsklassen valutasäkrad till euro. Den utdelande andelsklassen erbjuds i de två handelsvalutorna euro och US-dollar.
AXA IM MSCI Emerging Markets Ex-China Equity PAB UCITSETFföljer utvecklingen av MSCI Emerging Markets ex-China Climate Paris Aligned Index. Jämförelseindexet omfattar för närvarande 240 stora och medelstora företag från 23 av de 24 tillväxtmarknaderna (exklusive Kina). Länderna med högst vikt är Taiwan, Indien och Sydkorea.
Jämförelseindexet syftar till att minska omställnings- och fysiska klimatrisker, dra nytta av möjligheter som uppstår vid övergången till en koldioxidsnål ekonomi och anpassa sig till kraven i klimatavtalet från Paris.
Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 359 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 18 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.
VOO är nu världens största börshandlade fond. Fredagen den 14 februari 2025 (Alla hjärtans dag), sista arbetsdagen före Presidents Day, firandet av George Washingtons födelsedag, kommer verkligen att komma ihåg som dagen VOO kunde överträffa SPYs enorma AUM (631,9 miljarder USD respektive 630,4 miljarder USD).
SPY, som lanserades 1993 och förvaltas av State Street SPDR ETFer, är fortfarande den överlägset mest likvida ETFen i världen och den första ETF som är tillgänglig för amerikanska investerare.
Introducerad 2010 och förvaltad av Vanguard, är VOO nu den största ETF i världen.
SPLG, som fortfarande förvaltas av SPDR, är den billigaste ETF som spårar utvecklingen för S&P Global S&P 500-index, med bara 2 bps (0,02 procent).
Anledningen till dagens milstolpe är främst orsakad av de olika kostnadskvoterna (VOO 3 bps vs SPY 9 bps) som förvärras över tiden, vilket påverkar avkastningen.
SPY, strukturerad som en Unit Investment Trust (UIT), som begränsar dess förmåga att återinvestera utdelningar direkt i fonden, möjliggör de mest effektiva ingångs- och exitpunkterna, eftersom dess enorma likviditet minimerar bud-försäljningsspreadar och marknadspåverkan.
VOO, strukturerad som en öppen fond som SPLG, har flexibiliteten att återinvestera utdelningar, vilket gör det mer attraktivt för långsiktiga investerare som prioriterar sammansatt tillväxt (bättre på en stigande marknad), utöver den attraktiva lägre kostnaden.
Sprott Direktör för ETF Product Management Steve Schoffstall gick med Steve Darling från Proactive för att diskutera de senaste trenderna som formar marknaderna för kärnenergi och uran. Han gav insikter om politiska förändringar, investerares sentiment och långsiktiga tillväxtfaktorer i sektorn.
Schoffstall lyfte fram den potentiella effekten av den tidigare amerikanska presidenten Donald Trumps politik på kärnenergi, och noterade ett starkt fokus på energioberoende, nätsäkerhet och en accelererad utbyggnad av kärnkraft. Han påpekade att den nyligen utnämnde USA:s energiminister Chris Wright redan vidtar åtgärder för att stödja sektorn, inklusive att främja forskning om nästa generations kärnreaktorer och effektivisera tillståndsprocesser för att påskynda projektutvecklingen.
Investerarnas intresse för uran och kärnkraftsfokuserade ETFer är fortsatt starkt trots den senaste tidens marknadsvolatilitet driven av geopolitiska faktorer. Schoffstall tog också upp de utmaningar som de senaste tullförändringarna medför, inklusive en 10 % tull på kanadensiskt uran och en 17,5 procent höjning av tullarna på anrikat uran från Kina. Denna utveckling introducerar osäkerhet för energiförsörjnings- och bränsleanskaffningsstrategier.
När vi blickar framåt pekade Schoffstall på viktiga långsiktiga efterfrågedrivkrafter, inklusive förväntad efterfrågan på el och ett pågående underskott av uranförsörjning.
Trots kortsiktiga prisfluktuationer förblir han optimistisk om urangruveföretag, eftersom investerare fortsätter att inse starka fundamenta och framtida möjligheter i sektorn.
Med ökande statligt stöd och ökande efterfrågan på kärnkraft ser Sprott uran som en nyckeltillgång för energisäkerhet och långsiktig investeringstillväxt.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.