För några år sedan var fonder som satsade på clean energy mycket populära. I dag är de inte fullt lika populära, men utbudet av förnyelsebar energi har ökat kraftigt som en följd av detta.
Rank
Land
Total förnybar energiförsörjning (PJ)
Total övergripande energiförsörjning (PJ)
% av förnybar energiförsörjning
1
Island
221
247
89.47%
2
Norge
625
1150
54.35%
3
Costa Rica
108
200
54.00%
4
Sverige
960
1877
51.15%
5
Lettland
78
179
43.58%
6
Danmark
264
638
41.38%
7
Nya Zealand
338
824
41.02%
8
Finland
492
1329
37.02%
9
Österrike
451
1320
34.17%
10
Estland
56
187
29.95%
Med 89,47 % av sin totala energiförsörjning som omfattar förnybara energikällor är Island topp på listan. De två primära källorna till förnybar energi här är vattenkraft och geotermisk kraft, som båda är lämpade för det kallare klimatet i detta land.
Norge är tvåa på listan. På samma sätt som på Island har detta land implementerat många vattenkraftverk för att hjälpa till att producera elektricitet till sina norska invånare. Utöver detta har människorna här anammat användningen av elbilar som ett sätt att minska de producerade växthusgasutsläppen.
Costa Rica missade precis andraplatsen. Costa Rica ligger nära ekvatorn och har utnyttjat sitt soliga väder genom att etablera en serie solkraftverk över hela landet.
De tio länder med lägst utbud av förnybar energi
Rank
Land
Total förnybar energiförsörjning (PJ)
Total övergripande energiförsörjning (PJ)
% av förnybar energiförsörjning
1
Sydkorea
388
11560
3.36%
2
Israel
43
883
4.87%
3
Australien
418
5485
7.62%
4
Japan
1360
16109
8.44%
5
USA
7387
85324
8.66%
6
Mexiko
689
7407
9.30%
7
Nederländerna
305
2903
10.51%
8
Belgien
227
2107
10.77%
9
Ungern
135
1099
12.28%
10
Luxembourg
18
143
12.59%
Med endast 3,36 % av sin totala energiförsörjning kommer från förnybara källor, hamnar Sydkorea högst upp på vår lista. Trots att Sydkorea har den lägsta andelen förnybar energiförsörjning har Sydkorea erkänt detta och har föreslagit sätt att öka sin användning av förnybar energi i framtiden.
Näst på listan över länder med lägst andel förnybar energi är Israel. Eftersom mycket av landets elsektor fortfarande använder fossila bränslen, verkar det som om Israel fortfarande förlitar sig på traditionella former av energiförsörjning – bevisat av det faktum att endast 4,87 % av energin här kommer från förnybara källor.
Trots att endast 7,62 % av landets energi levereras från förnybara källor, använder Australien olika typer av förnybar energi. Av dessa hållbara energiförsörjningar är biomassa och vindkraft bland de mest använda.
Ytterligare fakta
Oljeprodukter utgör över 44 % av den totala energiförbrukningen världen över – mer än någon annan produkt. Detta följs av el (23,01 %) och naturgas (21,36 %).
Danmark har sett den största förändringen i sitt utbud av förnybara energikällor – ökat med 19,39 % under det senaste decenniet.
iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) (CBUV ETF) med ISIN IE000RN58M26, försöker följa STOXX Global Metaverse-index. STOXX Global Metaverse-index spårar företag från hela världen som har affärsverksamhet i metaverse-ekosystemet. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,50 % p.a. iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) är den enda ETF som följer STOXX Global Metaverse-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna ackumuleras och återinvesteras.
iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) är en liten ETF med tillgångar på 88 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF anserades den 7 december 2022 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en avkastning, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från STOXX Global Metaverse Index.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Jane Edmondson, Head of Index Product Strategy på TMXVettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera det snabbt utvecklande globala försvarslandskapet och de investeringsimplikationer som en europeisk försvarsutgiftsboom medför. Med geopolitiska spänningar på uppgång och skiftande försvarsprioriteringar måste investerare navigera efter nya möjligheter och risker i sektorn.
Edmondson lyfte fram Europas oöverträffade ökning av försvarsutgifterna, ett direkt svar på USA:s beslut att minska militärt bistånd till Ukraina. Centralt i denna förändring är EUs initiativ ”Rearm Europe Readiness 2030” på 800 miljarder euro, som syftar till att stärka den militära beredskapen. Detta inkluderar betydande investeringar i nyckelförsvarstekniker och en dedikerad kreditfacilitet på 150 miljarder euro för att förbättra militär kapacitet.
”Det kommer att bli mycket utgifter framöver,” noterade Edmondson och betonade stora tillväxtområden som artificiell intelligens, cyberförsvar, drönarteknik och avancerade artillerisystem.
Hon påpekade att ledande europeiska försvarsföretag – inklusive Rheinmetall, BAE Systems, Thales, Dassault och Leonardo SPA – kommer att dra stor nytta av denna expansion. Dessutom framträder Sydkoreas Hanwha Aerospace som en nyckelspelare i globala försvarskontrakt. Däremot upplever amerikanska försvarsföretag motvind på grund av budgetnedskärningar och inställda upphandlingsavtal, vilket leder till en relativ nedgång i sektorn.
En annan kritisk förändring av global försvarsupphandling håller på att utvecklas när traditionella amerikanska allierade omprövar sina försvarsinköp. Kanada och Portugal, till exempel, omvärderar beställningar på USA-tillverkade F-35 stridsflygplan till förmån för alternativa alternativ, som flygplan från Dassault Aviation.
Edmondson betonade att dessa geopolitiska omställningar skapar stark ekonomisk medvind, särskilt för Tyskland, som kommer att investera uppskattningsvis 500 miljarder euro i försvar under de kommande åren. Hon citerade en nyligen gjord rapport från Goldman Sachs, som förutspår att hälften av dessa utgifter direkt kommer att underblåsa BNP-tillväxten – en effekt som redan återspeglas på finansmarknaderna. Medan europeiska aktier, särskilt Euro Stoxx 50-index, tar fart, har stora amerikanska aktieindex kämpat för att hålla jämna steg.
”Detta är en kraftfull påminnelse för investerare att hålla sig diversifierade, behålla exponering utanför amerikanska marknader och allokera kapital till framväxande globala försvarsteman,” rådde Edmondson.
När globala militära strategier fortsätter att utvecklas kan investerare som positionerar sig tidigt i viktiga internationella försvarssektorer dra nytta av denna historiska förändring.
HanETF planerar en ny försvarsfond med fokus på europeiska företag som kommer att börja handlas i nästa vecka. Vi har ännu inte namnet på denna, men kortnamnet på tyska Xetra är 8RMY medan det i London blir tickern ARMY.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF USD Unhedged Acc (WNUC ETF) med ISIN IE0003BJ2JS4, försöker spåra WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index spårar företag över hela världen som är engagerade inom uran- eller kärnenergiindustrin.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % p.a. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF USD Unhedged Acc är den enda ETF som följer WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Denna ETF lanserades den 5 mars 2025 och har sin hemvist i Irland.
WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF (”Fonden”) strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS Index (”Indexet”). Indexet är utformat för att följa resultatet för företag som är involverade i uran- och kärnenergiindustrin.
Varför investera?
Få en unik strategi med hög övertygelse för investeringar i uran- och kärnenergiföretag.
Kärnenergi är avgörande för den framtida hållbara energimixen, eftersom kraven på energi ökar, kommer det att bli nödvändigt att skala upp tillförlitliga källor för ren energi.
Denna ETF erbjuder exponering mot en diversifierad korg av företag som är involverade i uran- och kärnenergimarknaden, såsom uranbrytning, byggande av kärnkraftsinfrastruktur eller bedriver avancerad forskning om framtida kärnteknik.
Analysen för urval och viktning av företag i indexet utförs av WisdomTree med betydande expertis i att konstruera tematiska index, vilket säkerställer att portföljkorgen förblir fokuserad och relevant.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Pingback: De tio länder som har det högsta utbudet av förnyelsebar energi | Aktiegruvan