De mest populära ETFerna just nu. 2014 är det femte året av den nuvarande tjurmarknaden, och marknaderna försöker sig på att leverera ett sjätte år. Under förra månaden knäckte S&P 500 1 900 för första gången, vilket många analytiker tolkade som en psykologisk haussesignal.
Året som helhet har emellertid varit relativt ryckigt, vi har sett hur många aktier kämpat för att upprätthålla en definitiv riktning. Detta har lett till ett uppsving i intresset för råvaror och obligationer, två tillgångsslag som i huvudsak suttit på åskådarplats för marknaden under uppgången.
Vi tog en titt på dessa tre tillgångsslag (råvaru-, aktie-och obligationer) för att titta på se mest populära ETFerna just nu och hur de privata placerarna hanterar den allmänna känslan av osäkerhet som för närvarande plågar aktiemarknaden. Här är vad nettoflödena ser ut för de mest populära breda ETF för var och en av de tre stora tillgångsslag YTD (observera, vi använde DJP istället DBC eftersom det ger en mer allomfattande råvaruexponering samtidigt som den bibehåller en god likviditet):
Trots att denna ETF befinner sig nära rekordnivåer, har SPY sett utflöden på mer än 12 procent hittills under 2014. Detta kan vara en indikator på att privata investerare väljer att agera mer försiktigt på aktiemarknaderna, men tänk på att SPY är också en utmärkt fond; detta resultat kan också påverkas av kraftiga spekulationer på både hausse och baisse sidan.
BND är en klar ledare när det gäller de tre stora tillgångsslagen, eftersom investerarna har börjat flytta in mer av sitt kapital i obligationer. Ofta gynnas av privata investerare och de som har en längre tidslinje, är detta troligen ett tecken på att den genomsnittlige investeraren söker fast inkomst som en fristad för att undvika en del av den senaste tidens volatilitet på marknaden.
Slutligen har råvaror sett det största utflödet i procent av omsättningstillgångar 2014, i alla fall på den amerikanska aktiemarknaden. I viss mån är detta påverkas av handlare, men DJP har lägre omsättning än andra råvaruprodukter, vilket betyder att den är mer utnyttjas av dem med längre innehavstiden. Med andra ord verkar det som privatinvesterare också drar bort från sina råvaruinvesteringar, i huvudsak är det nog försäljningar av den gulduppbackade börshandlade fonden GLD som bidragit till att vi ser ett totalt nettoutflöde på råvarusidan. Märkligt nog ser vi i Europa hur placerarna köper råvaror, men på denna sida Atlanten har inte GLD haft en lika stor dominans.
För att sätta alla dessa flöden i perspektiv, ta en titt på YTD prestanda för var och en av dessa tre produkter:
Trots att ha sett utflöden i både aktier och råvaror, både tillgångsklasser är upp under året. Vad som är ännu mer förvånande är att råvaror är långt före sina peers, men har varit föremål för några tunga utflöden. Obligationer har som väntat har lägst absolut avkastning, eftersom räntetillgångsslag är mycket stabilare än aktier eller råvaror.
Slutsats
På inget sätt vill vi att det skall tolkas att de trender vi anser oss se bland dessa ETFer kan användas som ett bombsäkert hjälpmedel i den totala marknaden. Ta siffrorna med en nypa salt.
ETFen ger tillgång till en covered call-strategi på teknikaktier. En covered call-strategi kombinerar en lång position i en tillgång med försäljning av köpoptioner på denna tillgång.
Den börshandlade fondens TER (total expense ratio) uppgår till 0,99 % per år. Utdelningen i ETFen delas ut till investerarna (månadsvis).
ETFen lanserades den 25 mars 2025 och har sitt säte i Irland.
Fondens mål
YieldMax™ Big Tech Option Income UCITSETF (YYYY) är en aktivt förvaltad ETF som söker löpande intäkter och kapitaltillväxt via direktinvesteringar i en utvald portfölj av teknik- och teknikrelaterade företag. YYYY ETF strävar efter att dela ut sådan intäkt varje månad.
Investeringsstrategi
YieldMax™ UCITS ETFer förvaltas aktivt där varje fond strävar efter att generera månatlig intäkt från en diversifierad portfölj av covered call-strategier. Strategin med covered call-optioner är en allmänt använd inkomststrategi som bygger på försäljning av optioner för att skörda intäkter från en akties volatilitet, inklusive de som erbjuder små eller inga egna utdelningar.
YieldMax™ UCITS ETFer syftar till att generera månatliga intäkter från försäljning av amerikansknoterade köpoptioner på amerikansknoterade aktier. Fonderna strävar också efter att fånga kapitaltillväxt genom exponering mot aktiekursavkastningen för samma aktier.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Virtune, en svensk reglerad kapitalförvaltare av kryptotillgångar, meddelar idag lanseringen av Virtune Stellar ETPpå Nasdaq Stockholm, den största börsen i Norden.
Om Virtune Stellar
Virtune Stellar erbjuder exponering mot Stellar (XLM). Precis som alla Virtunes börshandlade produkter är Virtune Stellar ETP 100% fysiskt backad och handlas i SEK för den nordiska marknaden och tillgänglig på Avanza och Nordnet.
Stellar är en kryptotillgång utvecklad för att möjliggöra snabba och kostnadseffektiva internationella betalningar, med särskilt fokus på att inkludera människor utan tillgång till traditionella banktjänster och att förenkla valutaväxling. Projektet grundades av Jed McCaleb, som även var med och grundade Ripple (XRP), och drivs idag av den ideella Stellar Development Foundation.
Christopher Kock, VD för Virtune:“Vi är stolta över att meddela en fortsatt utvidgning av vårt produkterbjudande – denna gång genom lanseringen av en Stellar ETP. Produkten ger investerare ett enkelt och säkert sätt att få exponering mot ett av kryptomarknadens mest framstående projekt. Stellar möjliggör snabba och kostnadseffektiva transaktioner och har potential att spela en nyckelroll i att ge människor i tillväxtmarknader tillgång till finansiella tjänster, där traditionella banksystem ännu saknas.
I likhet med våra övriga produkter samarbetar vi med ledande aktörer som Coinbase, som förvaringsinstitut, och Flow Traders som market maker – för att säkerställa en robust och tillförlitlig produktstruktur.”
Timmer och skogar är garanter för att mildra klimatförändringarna och en naturlig träkälla. Skogarna täcker stora landområden, utgör en oumbärlig åtgärd för att minska koldioxidutsläppen och är de främsta producenterna av syre. Det finns även börshandlade fonder för den som vill investera i skogen.
Detta ger möjligheter för företag som äger skog eller är inblandade i skogsskötseln. Träförädlingsindustrin är också en del av denna trend, liksom börsnoterade skogsfonder i form av REITs (Real Estate Investment Trusts). Dessa företag kan användas för att skapa ett index.
I den här investeringsguiden hittar du alla ETFer som gör att du kan investera i skogen. För närvarande finns det ett index tillgängligt spårat av två olika ETFer som båda har en årlig förvaltningskostnad på 0,65 procent.
Skogs-ETFer i jämförelse
När man väljer en ETF för skogsbruk bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla skogs-ETFer med detaljer om namn, kortnamn, kostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om respektive börshandlad fond klicka på kortnamnet för att ta del av allt vi skrivit om dessa.
Namn ISIN
Kortnamn
Avgift %
Utdelningspolicy
Hemvist
Replikeringsmnetod
iShares Global Timber & Forestry UCITSETF IE00B27YCF74