Därför går det långsammare i Norden. I mitt blogginlägg den 14 februari beskrev jag i stora penseldrag utvecklingen på den globala ETF-marknaden samt utvecklingen på den Nordiska ETF-marknaden. Skillnaderna var enorma. Tillväxten på den globala ETF-marknaden, sett utifrån förvaltat kapital, har varit 29 procent per år under perioden 2003 och 2012. Den nordiska marknaden har vuxit med cirka 7 procent per år under 2006 och 2012. En stor skillnad med andra ord. Varför var min fråga i det blogginlägget (se länk till inlägg längst ner). I detta blogginlägg ska jag ge olika anledningar till varför det ser ut som det gör. Därför går det långsammare i Norden.
Första kontakten med ETF:er har varit hävstångs-ETF:er
Som Norden graferna i mitt första inlägg tydligt illustrerar har utvecklingen i det förvaltade kapitalet på den nordiska ETF-marknaden varit positiv under 2006 och 2012. Omsättningen däremot har varit kraftigt negativ sedan toppen 2009. Under 2012 sjönk ETF-omsättningen med nästan 40 procent jämfört med 2011. Vad säger detta? Detta visar tydligt på att de långsiktiga ”buy-and-hold” investerarna behåller sina ETF-innehav medan de investerare (nästan uteslutande privatinvesterare) som köper och säljer hävstångs-ETF:er har minskat. Andelen hävstångs-ETF:er i Norden sett utifrån total omsättning är ovanligt hög relativt övriga världen. Vad gör dessa privatinvesterare istället? Enligt statistiken ser det ut som att många gått över till att handla certifikat med upp till 10 gånger daglig hävstång. Lycka till med det. En kvalificerad gissning är att majoriteten av dessa personer inte vet vad en ETF är trots att de handlat med instrumentet.
Sverige är ensamt draglok på den nordiska ETF-marknaden
I december 2012 stod Sverige för omkring 70 procent av ETF-omsättningen. Sett utifrån förvaltat kapital är andelen ännu högre. I Danmark finns det inga ETF:er noterade i dagsläget och i Finland finns det bara en. I Sverige finns det cirka 70 noterade ETF:er i dagsläget.
Oligopol marknad
I Sverige kontrollerar de fyra storbankerna Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea i mångt och mycket den svenska sparmarknaden, antingen direkt eller indirekt via sina fondbolag. De har en oerhörd kraft i sin distribution i och med sina kontorsnät. Av dessa banker har samtliga förutom Nordea lanserat sina egna ETF:er. Swedbank och SEB har dock inte gjort några stora avtryck i dagsläget. Om jag ska vara helt ärlig tror jag inte ens att de försöker i någon större omfattning. Jag tror endast att de satt upp en organisation för att de ska vara redo den dagen då ”musiken tystnar” och konsumenterna börjar kräva lägre fondavgifter och högre avkastning (läs åtminstone uppnå indexavkastningen). XACT är den enda ETF-aktören som syns och märks i någon omfattning.
Marknadsstruktur
I Europa drivs majoriteten av ETF-bolagen som dotterbolag till stora banker eller investmentbanker. I USA drivs majoriteten av ETF-bolagen av oberoende kapitalförvaltare som till exempel iShares (del av BlackRock koncernen), Vanguard och Market Vectors. I praktiken innebär detta att det blir mindre internpolitik. Frågan huruvida man ska premiera en produkt med lägre kundnytta som bolaget tjänar mer pengar på dyker inte upp på samma sätt. I Sverige är samtliga ETF-aktörer dotterbolag till en stor bank.
Certifikat eller på engelska Exchange Traded Notes (ETN) och andra Exchange Traded Products (ETP)
I dagsläget tjänar de svenska bankerna, övriga svenska och utländska aktörer som är verksamma i Sverige alldeles för mycket pengar på börshandlade certifikat. Dessa instrument som egentligen inte är något annat än utställda skuldebrev innebär att emittenterna (läs banker och investmentbanker) kan härja ganska fritt då reglerna är få. Certifikat uppfyller inte de europeiska UCITS-kraven som majoriteten av ETF:erna och majoriteten av de traditionella fonderna gör. Totalkostnaderna för att handla dessa instrument är ofta höga och du som investerare är helt utelämnad till emittenten av instrumentet när det gäller prissättning och likviditet.
Utbildning
Vid ett flertal tillfällen har olika personer som har högt uppsatta positioner i finans Sverige lämnat helt felaktiga kommentarer kring vad en ETF är eller vad det innebär att investera i en ETF. Exempel på citat – ”ETF:er är en högriskprodukt”, ”ETF ytterligare en ny förkortning från finanslabben”, ”ETF ytterligare en dyr och komplex produkt med dolda risker” etc. Detta är bara några få exempel på rena felaktigheter som skrämmer bort oinsatta privatinvesterare. Att ETF:er utan hävstång skulle ha hög risk eller att ETF:er är dyra är så långt ifrån sanningen man kan komma.
Kickbacks eller så kallat provisionsförbud
I till exempel USA och i Storbritannien (sedan 2013) är det förbjudet att lämna provisioner till rådgivare. Detta innebär kortfattat att kundens bästa sätts i fokus, inte det som genererar mest provision till rådgivaren. Vad har detta inneburit i praktiken på dessa marknader? En explosiv tillväxt för billiga passiva investeringsalternativ som indexfonder och ETF:er. I Sverige ligger vi som vanligt efter vilket innebär att kickbacks kulturen finns kvar.
Några avslutande ord. Svenska institutionella investerare har i stor utsträckning tagit till sig ETF:er och handlar aktivt i dessa instrument, men då framförallt på utländska börser. I Sverige är det framförallt klassiska OMXS30 ETF:er som attraherar institutionella investerare. Hur länge ska det ta tills dess att svenska och nordiska privatinvesterare förstår det som institutionella investerare redan förstått? Inte allt för länge förhoppningsvis. Därför går det långsammare i Norden
iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) (CBUV ETF) med ISIN IE000RN58M26, försöker följa STOXX Global Metaverse-index. STOXX Global Metaverse-index spårar företag från hela världen som har affärsverksamhet i metaverse-ekosystemet. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,50 % p.a. iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) är den enda ETF som följer STOXX Global Metaverse-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna ackumuleras och återinvesteras.
iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) är en liten ETF med tillgångar på 88 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF anserades den 7 december 2022 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en avkastning, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från STOXX Global Metaverse Index.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Jane Edmondson, Head of Index Product Strategy på TMXVettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera det snabbt utvecklande globala försvarslandskapet och de investeringsimplikationer som en europeisk försvarsutgiftsboom medför. Med geopolitiska spänningar på uppgång och skiftande försvarsprioriteringar måste investerare navigera efter nya möjligheter och risker i sektorn.
Edmondson lyfte fram Europas oöverträffade ökning av försvarsutgifterna, ett direkt svar på USA:s beslut att minska militärt bistånd till Ukraina. Centralt i denna förändring är EUs initiativ ”Rearm Europe Readiness 2030” på 800 miljarder euro, som syftar till att stärka den militära beredskapen. Detta inkluderar betydande investeringar i nyckelförsvarstekniker och en dedikerad kreditfacilitet på 150 miljarder euro för att förbättra militär kapacitet.
”Det kommer att bli mycket utgifter framöver,” noterade Edmondson och betonade stora tillväxtområden som artificiell intelligens, cyberförsvar, drönarteknik och avancerade artillerisystem.
Hon påpekade att ledande europeiska försvarsföretag – inklusive Rheinmetall, BAE Systems, Thales, Dassault och Leonardo SPA – kommer att dra stor nytta av denna expansion. Dessutom framträder Sydkoreas Hanwha Aerospace som en nyckelspelare i globala försvarskontrakt. Däremot upplever amerikanska försvarsföretag motvind på grund av budgetnedskärningar och inställda upphandlingsavtal, vilket leder till en relativ nedgång i sektorn.
En annan kritisk förändring av global försvarsupphandling håller på att utvecklas när traditionella amerikanska allierade omprövar sina försvarsinköp. Kanada och Portugal, till exempel, omvärderar beställningar på USA-tillverkade F-35 stridsflygplan till förmån för alternativa alternativ, som flygplan från Dassault Aviation.
Edmondson betonade att dessa geopolitiska omställningar skapar stark ekonomisk medvind, särskilt för Tyskland, som kommer att investera uppskattningsvis 500 miljarder euro i försvar under de kommande åren. Hon citerade en nyligen gjord rapport från Goldman Sachs, som förutspår att hälften av dessa utgifter direkt kommer att underblåsa BNP-tillväxten – en effekt som redan återspeglas på finansmarknaderna. Medan europeiska aktier, särskilt Euro Stoxx 50-index, tar fart, har stora amerikanska aktieindex kämpat för att hålla jämna steg.
”Detta är en kraftfull påminnelse för investerare att hålla sig diversifierade, behålla exponering utanför amerikanska marknader och allokera kapital till framväxande globala försvarsteman,” rådde Edmondson.
När globala militära strategier fortsätter att utvecklas kan investerare som positionerar sig tidigt i viktiga internationella försvarssektorer dra nytta av denna historiska förändring.
HanETF planerar en ny försvarsfond med fokus på europeiska företag som kommer att börja handlas i nästa vecka. Vi har ännu inte namnet på denna, men kortnamnet på tyska Xetra är 8RMY medan det i London blir tickern ARMY.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF USD Unhedged Acc (WNUC ETF) med ISIN IE0003BJ2JS4, försöker spåra WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index spårar företag över hela världen som är engagerade inom uran- eller kärnenergiindustrin.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % p.a. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF USD Unhedged Acc är den enda ETF som följer WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Denna ETF lanserades den 5 mars 2025 och har sin hemvist i Irland.
WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF (”Fonden”) strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS Index (”Indexet”). Indexet är utformat för att följa resultatet för företag som är involverade i uran- och kärnenergiindustrin.
Varför investera?
Få en unik strategi med hög övertygelse för investeringar i uran- och kärnenergiföretag.
Kärnenergi är avgörande för den framtida hållbara energimixen, eftersom kraven på energi ökar, kommer det att bli nödvändigt att skala upp tillförlitliga källor för ren energi.
Denna ETF erbjuder exponering mot en diversifierad korg av företag som är involverade i uran- och kärnenergimarknaden, såsom uranbrytning, byggande av kärnkraftsinfrastruktur eller bedriver avancerad forskning om framtida kärnteknik.
Analysen för urval och viktning av företag i indexet utförs av WisdomTree med betydande expertis i att konstruera tematiska index, vilket säkerställer att portföljkorgen förblir fokuserad och relevant.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.