Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

Börshandlade råvarufonder är återigen en favorit

Publicerad

den

Börshandlade råvarufonder är återigen en favorit. Råvaror var återigen en favorit under det första kvartalet 2014 då råvarupriserna steg

Börshandlade råvarufonder är återigen en favorit. Råvaror var återigen en favorit under det första kvartalet 2014 då råvarupriserna steg 7 procent enligt DJ-UBS Commodity Index och börshandlade råvaruprodukter uppvisade nettoinflöden för första gången på fyra kvartal. Det totala kapitalet investerat i råvaru ETFer ökade till 122,4 miljarder dollar i slutet av första kvartalet 2014 från 122,1 miljarder dollar i slutet av 2013. De största inflödena under kvartalet gick till ädelmetaller, jordbruksprodukter och industrimetaller, med silver i toppen.

Guld såldes av under januari men blev åter mycket populärt under februari och mars när investerarna reviderade ner sina höga förväntningar på den amerikanska ekonomins tillväxt samtidigt som de blev mer riskaverta. Råvaru ETFer uppvisade stora inflöden under första kvartalet då många investerare valde tillgångsklassen som ett alternativ till aktier på de högt värderade utvecklingsmarknaderna, säger Peter Lidblom, Nordenchef på ETF Securities.

Sammanfattning av de främsta trenderna under första kvartalet 2014:

Råvaru ETFer uppvisade under kvartalet nettoinflöden för första gången på ett år. Totala nettoinflöden till råvaru ETFer uppgick till 271 miljoner dollar under första kvartalet 2014. Inflödena, i kombination stigande råvarupriser, bidrog till att det totala förvaltade kapitalet i råvaru ETFer steg till 122,4 miljarder dollar från 122,1 miljarder dollar i slutet av förra kvartalet.

Börshandlade silverprodukter uppvisade de största nettoinflödena av samtliga råvaror med 354 miljoner dollar. En trolig förklaring till de starka nettoinflödena är att investerare anser att silver ger motsvarande exponering som guld men med en hävstångseffekt.

Stark efterfrågan på börshandlade guldprodukter då investerare blev mer riskaverta. Börshandlade guldprodukter uppvisade de starkaste inflödena av alla börshandlade produkter under februari och mars, med inflöden om 322 respektive 536 miljoner dollar. Utflöden motsvarande 946 miljoner dollar under januari medförde att nettoutflödet under kvartalet uppgick till på 88 miljoner dollar. Det starka intresset för guld under slutet av kvartalet berodde i huvudsak på att investerare reviderade ned tillväxtprognoser för den amerikanska ekonomin samt ökade ekonomiska och politiska risker till följd av finansiell och politisk turbulens på ett antal tillväxtmarknader. Oron på Krimhalvön har även bidragit till att investerare vänt sig till guld som en försäkring mot fortsatta negativa politiska och ekonomiska överraskningar.

Risk för utbudsstörningar i Sydafrika driver platinapriset

En långdragen strejk i Sydafrika, som står för mer än 70 procent av det globala utbudet på platina, har pressat upp priserna under första kvartalet 2014.

Breda råvaru ETFer åter populära bland investerare

Intresset för råvaru ETFer med bred exponering markerar ett skifte mot råvaror som tillgångsklass. Priserna på många råvaror var vid årsskiftet långt under toppnoteringarna för tre år sedan, vilket i kombination med att värderingen på aktier i utvecklingsländer börjar se ansträngd ut, har gjort att ett antal investerare börjat allokera mot råvaror under de senaste två månaderna.

Jordbruksprodukter allt mer populära i takt med ökade marknadspriser

 Börshandlade jordbruksprodukter återhämtade sig under första kvartalet och uppvisade inflöden på netto 217 miljoner dollar, av vilket diversifierade börshandlade jordbruksprodukter stod för 182 miljoner dollar. Av samtliga jordbruksprodukter hade majs inflöden uppgående till 109 miljoner dollar under kvartalet.

Stora prisökningar i Arabicakaffe medförde vinsthemtagningar. Efter att kaffepriset sjönk till ett sjuårslägsta under 2013 uppvisade börshandlade kaffeprodukter rekordstora inflöden under 2013, vilket fick till följd att kaffepriset steg med 70 procent i början av 2014. Detta medförde i sin tur att investerare sålde börshandlade kaffeprodukter till ett värde av 264 miljoner dollar under februari och mars 2014. Idag har investerare positionerat sig för en fortsatt nedgång.

Vinsthemtagningar i börshandlade naturgasprodukter efter kraftiga prisökningar på amerikansk naturgas (Henry Hub) till följd av kallt väder i USA. Under andra hälften av 2013 uppvisade amerikansk naturgas (Henry Hub) inflöden när priset låg runt 3,5 dollar per MMBtu. I samband med pristoppen på 7,98 dollar per MMBtu i mars 2014 skedde vinsthemtagningar, vilket medförde utflöden i mars på 218 miljoner dollar. Precis som i fallet med kaffe positionerar sig investerare främst för en prisnedgång.

Börshandlade platinaprodukter uppvisade starka inflöden efter att en långdragen strejk i Sydafrika, som står för 70 procent av det globala utbudet, skapade oro för störningar i utbudet. Vi anser att det finns risk för en långdragen strejk och därmed fortsatta prisökningar och nettoinflöden till ETFer. För börshandlade kaffe- och naturgasprodukter såg vi däremot stora vinsthemtagningar efter att dåligt väder gjort att priserna på de båda råvarorna skjutit i höjden. Vad gäller börshandlade oljeprodukter uppvisade dessa nettoutflöden då stark amerikansk efterfrågan på olja gjorde att priset steg markant och många investerare passade på att säkra vinster, säger Peter Lidblom.

Om ETF Securities

ETF Securities är en av världens ledande och oberoende leverantörer av börshandlade produkter (ETP) och en pionjär inom råvaruområdet. ETF Securitiesär fokuserade på att utveckla likvida och transparenta investeringsprodukter som kan handlas på en majoritet av världens börser. Bolaget har en stark historia av produktinnovation och det är fortfarande en viktig grundbult i ETF Securities filosofi. EFT Securities listade världens första börshandlade guldprodukt 2003 och detta har följts av många andra marknadsledande investeringslösningar. Idag erbjuder ETF Securities vad bolaget anser vara världens mest omfattande sortiment av börshandlade råvaror och förvaltar cirka 19 miljarder dollar åt sina kunder världen över.*

* 31 mars 2014.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

DWLD ETF köper aktier från utvecklade länder världen över

Publicerad

den

Franklin FTSE Developed World UCITS ETF USD Capitalisation (DWLD ETF) med ISIN IE000CVOSY02, försöker spåra FTSE Developed-indexet. FTSE Developed Index spårar de största aktierna på utvecklade marknader över hela världen.

Franklin FTSE Developed World UCITS ETF USD Capitalisation (DWLD ETF) med ISIN IE000CVOSY02, försöker spåra FTSE Developed-indexet. FTSE Developed Index spårar de största aktierna på utvecklade marknader över hela världen.

ETF:s TER (total cost ratio) uppgår till 0,09 % p.a. Franklin FTSE Developed World UCITS ETF USD Capitalization är den billigaste ETF som följer FTSE Developed index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.

Franklin FTSE Developed World UCITS ETF USD Capitalization är en mycket liten ETF med tillgångar på 7 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 24 juni 2024 och har sin hemvist i Irland.

Översikt

Fonden strävar efter att ge exponering mot stora och medelstora aktier i utvecklade marknadsländer globalt. Fonden strävar efter att följa utvecklingen av FTSE Developed Index NR (”Index”) så nära som möjligt, oavsett om indexnivån stiger eller faller, samtidigt som man försöker minimera tracking error mellan fondens resultat och index så långt som möjligt.

Handla DWLD ETF

Franklin FTSE Developed World UCITS ETF USD Capitalisation (DWLD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURWORLD
XETRAEURDWLD
London Stock ExchangeGBPWORL
London Stock ExchangeUSDDWLD

Största innehav

VärdepapperSektorVikt %
MICROSOFT CORPINFORMATIONSTEKNOLOGI4.99
APPLE INCINFORMATIONSTEKNOLOGI4.69
NVIDIA CORPINFORMATIONSTEKNOLOGI4.45
AMAZON.COM INCSÄLLANKÖPSVAROR2.68
META PLATFORMS INC CLASS AKOMMUNIKATIONSTJÄNSTER1.63
ALPHABET INC CL AKOMMUNIKATIONSTJÄNSTER1.59
ALPHABET INC CL CKOMMUNIKATIONSTJÄNSTER1.35
BROADCOM INCINFORMATIONSTEKNOLOGI1.15
ELI LILLY + COHEALTH CARE1.11
BERKSHIRE HATHAWAY INC CL BFINANS1.08

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Bitwise fortfarande optimistisk om Bitcoin trots tullturbulens

Publicerad

den

Bradley Duke, chef för Bitwise Asset Managements Europachef, pratade med Stephen Gunnion från Proactive om Bitcoins motståndskraft mitt i marknadsvolatiliteten och de makroekonomiska faktorer som fortsätter att ge en positiv bakgrund för kryptovalutan.

Bradley Duke, Bitwise Asset Managements Europachef, pratade med Stephen Gunnion från Proactive om Bitcoins motståndskraft mitt i marknadsvolatiliteten och de makroekonomiska faktorer som fortsätter att ge en positiv bakgrund för kryptovalutan.

I ett uttalande från Paris Blockchain Week noterade Duke att trots att Bitcoin fallit från sina tidiga årshögsta nivåer på nästan 110 000 dollar till cirka 83 000 dollar, är marknadsförhållandena fortfarande stödjande. Han pekade på förväntningar om inflation, potentiella globala räntesänkningar och en växande penningmängd som starka medvindar. ”Upplägget är mycket optimistiskt just nu”, sa han och noterade att utbudsbegränsningar kan påskynda en eventuell prisåterhämtning.

Duke lyfte också fram det växande intresset från statliga och företagsinvesterare. Han citerade diskussioner i länder som Sverige, Frankrike och Japan kring att hålla Bitcoin som en strategisk reserv, tillsammans med börsnoterade företag och mindre privata företag som lägger till Bitcoin i sina kassor. ”För närvarande överstiger företagens efterfrågan på Bitcoin utbudet med mer än dubbelt”, förklarade Duke.

Han avslutade med att notera Bitcoins historiskt låga börssaldon, vilket signalerar en brist på säljare. ”Min känsla är att när det väl börjar stiga igen, kommer det att hoppa upp eftersom det helt enkelt inte finns några säljare”, tillade han.

Fortsätt läsa

Nyheter

STOR ETF för exponering mot hydrogen

Publicerad

den

iShares Energy Storage & Hydrogen UCITS ETF USD (Acc) (STOR ETF) med ISIN IE000DR59CI3, försöker följa STOXX Global Energy Storage and Hydrogen-index. STOXX Global Energy Storage and Hydrogen-index spårar resultatet för företag världen över som är engagerade i energilagrings- eller vätgasindustrin. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

iShares Energy Storage & Hydrogen UCITS ETF USD (Acc) (STOR ETF) med ISIN IE000DR59CI3, försöker följa STOXX Global Energy Storage and Hydrogen-index. STOXX Global Energy Storage and Hydrogen-index spårar resultatet för företag världen över som är engagerade i energilagrings- eller vätgasindustrin. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,50 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

iShares Energy Storage & Hydrogen UCITS ETF USD (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 7 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 6 februari 2025 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från STOXX Global Energy Storage and Hydrogen Index, fondens jämförelseindex (index).

Handla STOR ETF

iShares Energy Storage & Hydrogen UCITS ETF USD (Acc) (STOR ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDSTOR
SIX Swiss ExchangeUSDSTOR

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
300750CONTEMPORARY AMPEREX TECHNOLOGY LTIndustri8,34CNE100003662CNY
3407ASAHI KASEI CORPMaterials7,73JP3111200006JPY
AILAIR LIQUIDE SOCIETE ANONYME POURMaterials7,26FR0000120073EUR
LINLINDE PLCMaterials7,04IE000S9YS762USD
APDAIR PRODUCTS AND CHEMICALS INCMaterials6,94US0091581068USD
6981MURATA MANUFACTURING LTDInformations-
teknologi
5,47JP3914400001JPY
006400SAMSUNG SDI LTDInformations-
teknologi
4,46KR7006400006KRW
BEBLOOM ENERGY CLASS A CORPIndustri4,05US0937121079USD
4004RESONAC HOLDINGSMaterials3,76JP3368000000JPY
5333NGK INSULATORS LTDIndustri3,69JP3695200000JPY

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära