Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

Beta mäter aktiemarknadens fluktuationer

Publicerad

den

Beta mäter aktiemarknadens fluktuationer

Vid investeringar avser beta inte broderskap, produkttest eller gamla videokassetter. Vid investeringar är beta ett mått på marknadsrisk eller volatilitet – det sorgliga syndromet som gör att vissa människor inte vill investera i aktier. Dessa riskaverta investerare kan inte dämpa lagarnas tendens att fluktuera i pris. Men de borde inte frukta. Visst finns det alltid möjlighet att en aktie eller en börshandlad fond förlorar något eller hela sitt värde, men volatiliteten gör det också möjligt för investerare att göra stora pengar – om de gör de rätta valen.

Vad är Beta?

Beta mäter en akties volatilitet, i vilken grad aktiekursen varierar i förhållande till den totala aktiemarknaden. Med andra ord ger det en känsla av aktiemarknadsrisken jämfört med den större marknadens. Beta används också för att jämföra en aktiemarknadsrisk med andra aktier. Investeringsanalytiker använder den grekiska bokstaven ”ß” för att representera beta.

Denna åtgärd beräknas med hjälp av regressionsanalys. En beta om 1 indikerar att aktien tenderar att röra sig i samklang med marknaden. En beta som är större än 1 indikerar att aktiekursen tenderar att vara mer volatilt än marknaden. Ett beta mindre än 1 betyder att den aktiekursen att vara mindre volatil än marknaden. Många verktyg för tillgångssektorer har en beta på mindre än 1, och omvänt har många högteknologiska Nasdaq-noterade aktier en beta som är större än 1.

I huvudsak uttrycker beta den grundläggande avvägningen mellan minimering av risk och maximering av avkastningen. Låt oss ge en illustration. Säg att ett företag har en beta på 2. Det betyder att aktien är två gånger så volatilt som den övergripande marknaden. Låt oss säga att vi förväntar oss att marknaden ska ge en avkastning på 10% på en investering. Vi förväntar oss att bolaget ska avkasta 20%. Å andra sidan, om marknaden skulle falla och ge en avkastning på -6%, skulle investerare i det bolaget kunna förvänta sig en avkastning på -12% (en förlust på 12%). Om en aktie hade ett beta på 0,5, skulle vi förvänta oss att den var hälften så volatil som marknaden: En marknadsavkastning på 10% skulle innebära en 5% vinst för just det företaget.

Här är en grundläggande guide till olika betas:

Negativ beta. En beta mindre än 0, vilket skulle indikera en invers relation till marknaden, är möjlig men mycket osannolikt. En del investerare tror emellertid att guld- och guldaktier borde ha negativt beta eftersom de tenderade att utvecklas bättre när aktiemarknaden faller.

Beta på 0. I princip har kontanter ett beta på 0. Med andra ord, oavsett vilken marknad som rör sig, förblir värdet av kontanter oförändrat (givet ingen inflation).

Beta mellan 0 och 1. Företag med volatiliteter som är lägre än marknaden har ett beta på mindre än 1 (men mer än 0). Som vi nämnde tidigare hamnar många utilities inom detta område.

Beta på 1. En beta på 1 representerar volatiliteten i det angivna indexet som används för att representera den totala marknaden, mot vilken andra aktier och deras beta mäts. S & P 500 är ett sådant index. Om en aktie har en beta på ett kommer det att röra sig på samma sätt och riktning som indexet. Så, en indexfond som til exempel SPY ETF som speglar S & P 500 kommer att ha en beta nära 1.

Beta större än 1. Detta betecknar en volatilitet som är högre än det underliggande indexet. Återigen, som vi nämnde ovan, har många teknikföretag på Nasdaq ett beta högre än 1.

Beta större än 100. Detta är omöjligt, eftersom det i huvudsak betyder en volatilitet som är 100 gånger större än marknaden. Om en aktie hade ett beta på 100, skulle det förväntas gå till 0 vid en nedgång i aktiemarknaden. Om du någonsin ser en beta på över 100 på en webbplats är det vanligen ett resultat av ett statistiskt fel eller det givna beståndet har upplevt stora svängningar på grund av låg likviditet. För det mesta har aktier av kända företag sällan någonsin en beta högre än 4.

Varför borde du veta vad Beta är

Är du beredd att förlora delar av dina investeringar? Många människor är det inte och väljer därför investeringar med låg volatilitet. Andra människor är villiga att ta på sig ytterligare risk eftersom de får möjlighet till ökad belöning. Det är mycket viktigt att investerare inte bara har en bra förståelse för sin risktolerans utan också vet vilka investeringar som matchar deras riskpreferenser.

Genom att använda beta för att mäta volatilitet kan du bättre välja de värdepapper som uppfyller dina kriterier för risk. Investerare som är väldigt riskfyllda bör sätta sina pengar i tillgångar med lågt beta, till exempel verktygsaktier och statsskuldväxlar. De investerare som är villiga att ta på sig mer risk kan vilja investera i aktier med högre beta.

Varningar om Beta

Det viktigaste tillvägagångssättet för att använda beta för att fatta investeringsbeslut är att beta är en historisk betraktelse av volatiliteten i en aktiekurs. Tidigare beta-siffror eller historisk volatilitet förutsätter inte nödvändigtvis framtida beta- eller framtida volatilitet. Med andra ord, om ett företags beta är två just nu finns det ingen garanti för att betet kommer att vara detsamma om ett år. En studie av Gene Fama och Ken French, ”The Cross Section of Expected Stock Returns” (publicerad 1992 i Journal of Finance) om tillförlitligheten av tidigare beta, drog slutsatsen att för enskilda lager över beta inte är en bra förutsägelse för framtida beta. Ett intressant konstaterande i denna studie är att betas verkar återgå till det genomsnittliga. Detta innebär att ett högre beta tenderar att falla tillbaka mot en och lägre be beta tenderar att öka sig mot ett.

Den andra varningen att använda beta är att det är ett mått på systematisk risk, vilket är risken för att marknaden som helhet står inför. Marknadsindexet som en aktie jämförs med påverkas av marknadsrisker. Så, eftersom beta är att finna genom att jämföra volatiliteten hos en aktie till indexet, tar beta endast hänsyn till effekterna av marknadsrisker på aktien. Övriga risker som företaget står inför är fastspecifika risker, som inte förstås fullt i betat. Så medan beta ger investerare en bra uppfattning om hur förändringar på marknaden påverkar aktien ser det inte ut alla risker som företaget ensam står inför.

Låt oss titta på ett gammalt exempel

Även om siffrorna har förändrats avsevärt sedan 2005, tjänar denna illustration fortfarande sitt syfte när det gäller att beskriva användningarna för beta. Nedan följer ett diagram över IBMs aktie för handelsperioden juni 2004 till juni 2005. Den röda linjen är IBM-procentförändringen under perioden och den gröna linjen är den procentuella förändringen av S & P 500. Detta diagram hjälper till att illustrera hur IBM rört sig i förhållande till marknaden, som representerat av S & P 500 under ettårsperioden.

Data Source: Barchart.com

Den 8 juni 2005, var IBMs beta enligt Yahoo! 1.636, vilket innebar att IBM fram till den tiden hade en tendens att röra sig snabbare i båda riktningarna jämfört med S & P 500 – och diagrammet ovan visar IBMs tendens till högre volatilitet. När marknaden gick upp, tenderade IBM (röd linje) att öka mer (se oktober-december-intervallet), och IBMs aktier föll mer än marknaden när den sjönk (se Jan-Mar-serien). Den stora nedgången i IBM-aktien från mars till april 2005, samtidigt som den sjönk med en mindre nedgång i S & P, berodde på en företagsspecifik risk: företaget missade analytikernas resultatprognos.

Genom att visa IBMs beteende under denna period visar detta diagram både det värde som kommer med beta och den försiktighet som måste visas när den används. Det hjälper till att mäta volatilitet, men det är inte hela historien.

Vi hoppas att detta har hjälpt till att skingra lite på ett ofta undervärderat finansiellt förhållande. Analytiker, mäklare och förvaltare har använt beta i årtionden för att hjälpa dem att bestämma risknivån för en investering, och du borde också vara medveten om detta mätverktyg i ditt investeringsbeslut.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Michael Saylor’s bold Bitcoin bet and Strategy’s risk analysis

Publicerad

den

Michael Saylor’s bold Bitcoin bet and Strategy’s risk analysis Bitcoin price technical analysis: Where are the liquidation levels?
  • Michael Saylor’s bold Bitcoin bet and Strategy’s risk analysis
  • Bitcoin price technical analysis: Where are the liquidation levels?
  • What are real-world assets and why do we need tokenization?

Michael Saylor’s bold Bitcoin bet and Strategy’s risk analysis

Strategy (formerly MicroStrategy) has amassed a staggering $43 billion in Bitcoin, positioning itself at the forefront of the corporate “reserve race.” Under the leadership of Bitcoin maximalist Michael Saylor, the company now boasts an $84 billion market cap. But with such an aggressive strategy, how sustainable is its approach—and what risks lie ahead? We break it down in today’s analysis.

Bitcoin price technical analysis: Where are the liquidation levels?

A drop below $72,000 could flush longs, while a breakout above $90,000 may squeeze shorts. One key positive indicator is that Bitcoin continues to print higher lows since March 10, which preserves a bullish market structure in our view. Dive into our technical analysis.

What are real-world assets and why do we need tokenization?

Imagine owning a slice of a skyscraper or a piece of fine art with just a few clicks. Tokenization, the act of converting ownership rights to real-world assets (RWAs) into tradable tokens, has surpassed $10 billion in on-chain value, unlocking global 24/7 access to once-exclusive markets with liquidity, efficiency, and yield. Find out how it works.

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Nyheter

BSE0 ETF köper bara företagsobligationer med förfall 2030

Publicerad

den

Invesco BulletShares 2030 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Acc (BSE0 ETF) med ISIN IE000I25S1V5, försöker följa Bloomberg 2030 Maturity EUR Corporate Bond Screened-index. Bloomberg 2030 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index följer företagsobligationer denominerade i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2030) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2030 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Invesco BulletShares 2030 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Acc (BSE0 ETF) med ISIN IE000I25S1V5, försöker följa Bloomberg 2030 Maturity EUR Corporate Bond Screened-index. Bloomberg 2030 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index följer företagsobligationer denominerade i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2030) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2030 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,10 % p.a. Invesco BulletShares 2030 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Acc är den billigaste och största ETF som följer Bloomberg 2030 Maturity EUR Corporate Bond Screened index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) ackumuleras och återinvesteras.

Invesco BulletShares 2030 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Acc är en mycket liten ETF med tillgångar på 6 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 juni 2024 och har sin hemvist i Irland.

Produktbeskrivning

Invesco BulletShares 2030 EUR Corporate Bond UCITS ETF Acc syftar till att ge den totala avkastningen för Bloomberg 2030 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index (”Referensindexet”), minus avgifternas inverkan. Fonden har en fast löptid och kommer att upphöra på Förfallodagen.

Referensindexet är utformat för att återspegla resultatet för EUR-denominerade, investeringsklassade, fast ränta, skattepliktiga skuldebrev emitterade av företagsemittenter. För att vara berättigade till inkludering måste företagsvärdepapper ha minst 300 miljoner euro i nominellt utestående belopp och en effektiv löptid på eller mellan 1 januari 2030 och 31 december 2030.

Värdepapper är uteslutna om emittenter: 1) är inblandade i kontroversiella vapen, handeldvapen, militära kontrakt, oljesand, termiskt kol eller tobak; 2) inte har en kontroversnivå enligt definitionen av Sustainalytics eller har en Sustainalytics-kontroversnivå högre än 4; 3) anses inte följa principerna i FN:s Global Compact; eller 4) kommer från tillväxtmarknader.

Portföljförvaltarna strävar efter att uppnå fondens mål genom att tillämpa en urvalsstrategi, som inkluderar användning av kvantitativ analys, för att välja en andel av värdepapperen från referensindexet som representerar hela indexets egenskaper, med hjälp av faktorer som index- vägd genomsnittlig varaktighet, industrisektorer, landvikter och kreditkvalitet. När en företagsobligation som innehas av fonden når förfallodag kommer kontanterna som fonden tar emot att användas för att investera i kortfristiga EUR-denominerade skulder.

ETFen förvaltas passivt.

En investering i denna fond är ett förvärv av andelar i en passivt förvaltad indexföljande fond snarare än i de underliggande tillgångarna som ägs av fonden.

Förfallodag: andra onsdagen i december 2026 eller sådant annat datum som bestäms av styrelseledamöterna och meddelas aktieägaren

Handla BSE0 ETF

Invesco BulletShares 2030 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Acc (BSE0 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBSE0

Största innehav

NamnCUSIPISINKupongräntaVikt %
Fresenius SE & Co KGaA 5.125% 05/10/30D2R9K1AL3XS26987136955.1252.55%
Mercedes-Benz Group AG 2.375% 22/05/30D1668RZW0DE000A289XG82.3752.19%
Akzo Nobel NV 1.625% 14/04/30N01803YV6XS21565982811.6252.08%
Eni SpA 0.625% 23/01/30T3666JJV9XS21073154700.6251.98%
Prologis International Funding II 2.375% 14/11/30L7763MAD2XS19046903412.3751.78%
REWE International Finance BV 4.875% 13/09/30N74119AA1XS26798981844.8751.65%
CaixaBank SA 4.25% 06/09/30E2R193R97XS26768144994.2501.64%
Verizon Communications Inc 4.25% 31/10/30XS25508811434.2501.64%
Liberty Mutual Group Inc 4.625% 02/12/30U52932BR7XS25616473684.6251.62%
AXA SA 3.75% 12/10/30F0609NBG2XS25372511703.7501.60%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

US regulatory shift provides a beacon for optimism

Publicerad

den

Since President Trump appointed Mark Uyeda as acting SEC chair two months ago, many investigations into crypto businesses have been dropped, as the SEC moves away from regulation by enforcement and works to create a framework for digital assets. As regulations become clearer and news flow turns more positive, crypto prices—which dropped sharply this week—should begin to better reflect the new regulatory landscape in the US.

Since President Trump appointed Mark Uyeda as acting SEC chair two months ago, many investigations into crypto businesses have been dropped, as the SEC moves away from regulation by enforcement and works to create a framework for digital assets. As regulations become clearer and news flow turns more positive, crypto prices—which dropped sharply this week—should begin to better reflect the new regulatory landscape in the US.

We believe this regulatory shift could ultimately help trigger the next leg of the current bull run, as investors better understand the significance of regulatory clarity and seek to acquire bitcoin and altcoins at what we believe are currently very favorable levels.

Market Highlights

SEC Dismisses Crypto Enforcement Actions

The SEC dropped its enforcement actions against crypto-related companies Kraken, Consensys, and Cumberland DRW.

This indicates a shift in SEC’s regulatory approach, favoring clearer guidelines over enforcement actions. Such a pivot could foster a more predictable environment, encouraging innovation within the sector.

Banks to Engage in Crypto Activities

The FDIC has rescinded previous guidelines which prevented financial institutions from engaging with crypto activities without prior sign-off.

By removing bureaucratic hurdles, banks may more readily offer crypto-related services, potentially leading to broader adoption and integration of digital assets.

Bitcoin ETFs Inflow Streak Surpassed $1 Billion

US spot Bitcoin ETFs have recorded a 10-day inflow streak exceeding $1 billion marking the longest such streak in 2025.

This underscores growing institutional and retail investor confidence in Bitcoin as an asset class that helps increase market stability and possibly paving the way for the approval of other crypto-based financial products.

Market Metrics

All NCITM constituents had negative performance last week, with XRP (-10.8%) and UNI (-10.7%) seeing the steepest declines. ETH also experienced a sharp drop (-9.1%), contributing to NCITM’s underperformance relative to BTC (-2.9%). The NCITM -4.2% decline reflects a broader risk-off sentiment in the crypto market, as investors reassess their positions amid ongoing macroeconomic uncertainties.

NCITM (-4.2%) extended its underperformance last week, deepening year-to-date losses. Traditional indices like the S&P 500 (-1.5%) and Nasdaq 100 (-2.4%) saw smaller declines. The gap between crypto and other risk assets continues to widen, while gold has emerged as the top performer in 2025, gaining nearly 20% amid ongoing macroeconomic uncertainties. This trend highlights a growing risk-off sentiment, with investors shifting toward defensive assets and away from high-volatility investments.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära