Vid investeringar avser beta inte broderskap, produkttest eller gamla videokassetter. Vid investeringar är beta ett mått på marknadsrisk eller volatilitet – det sorgliga syndromet som gör att vissa människor inte vill investera i aktier. Dessa riskaverta investerare kan inte dämpa lagarnas tendens att fluktuera i pris. Men de borde inte frukta. Visst finns det alltid möjlighet att en aktie eller en börshandlad fond förlorar något eller hela sitt värde, men volatiliteten gör det också möjligt för investerare att göra stora pengar – om de gör de rätta valen.
Vad är Beta?
Beta mäter en akties volatilitet, i vilken grad aktiekursen varierar i förhållande till den totala aktiemarknaden. Med andra ord ger det en känsla av aktiemarknadsrisken jämfört med den större marknadens. Beta används också för att jämföra en aktiemarknadsrisk med andra aktier. Investeringsanalytiker använder den grekiska bokstaven ”ß” för att representera beta.
Denna åtgärd beräknas med hjälp av regressionsanalys. En beta om 1 indikerar att aktien tenderar att röra sig i samklang med marknaden. En beta som är större än 1 indikerar att aktiekursen tenderar att vara mer volatilt än marknaden. Ett beta mindre än 1 betyder att den aktiekursen att vara mindre volatil än marknaden. Många verktyg för tillgångssektorer har en beta på mindre än 1, och omvänt har många högteknologiska Nasdaq-noterade aktier en beta som är större än 1.
I huvudsak uttrycker beta den grundläggande avvägningen mellan minimering av risk och maximering av avkastningen. Låt oss ge en illustration. Säg att ett företag har en beta på 2. Det betyder att aktien är två gånger så volatilt som den övergripande marknaden. Låt oss säga att vi förväntar oss att marknaden ska ge en avkastning på 10% på en investering. Vi förväntar oss att bolaget ska avkasta 20%. Å andra sidan, om marknaden skulle falla och ge en avkastning på -6%, skulle investerare i det bolaget kunna förvänta sig en avkastning på -12% (en förlust på 12%). Om en aktie hade ett beta på 0,5, skulle vi förvänta oss att den var hälften så volatil som marknaden: En marknadsavkastning på 10% skulle innebära en 5% vinst för just det företaget.
Här är en grundläggande guide till olika betas:
Negativ beta. En beta mindre än 0, vilket skulle indikera en invers relation till marknaden, är möjlig men mycket osannolikt. En del investerare tror emellertid att guld- och guldaktier borde ha negativt beta eftersom de tenderade att utvecklas bättre när aktiemarknaden faller.
Beta på 0. I princip har kontanter ett beta på 0. Med andra ord, oavsett vilken marknad som rör sig, förblir värdet av kontanter oförändrat (givet ingen inflation).
Beta mellan 0 och 1. Företag med volatiliteter som är lägre än marknaden har ett beta på mindre än 1 (men mer än 0). Som vi nämnde tidigare hamnar många utilities inom detta område.
Beta på 1. En beta på 1 representerar volatiliteten i det angivna indexet som används för att representera den totala marknaden, mot vilken andra aktier och deras beta mäts. S & P 500 är ett sådant index. Om en aktie har en beta på ett kommer det att röra sig på samma sätt och riktning som indexet. Så, en indexfond som til exempel SPY ETF som speglar S & P 500 kommer att ha en beta nära 1.
Beta större än 1. Detta betecknar en volatilitet som är högre än det underliggande indexet. Återigen, som vi nämnde ovan, har många teknikföretag på Nasdaq ett beta högre än 1.
Beta större än 100. Detta är omöjligt, eftersom det i huvudsak betyder en volatilitet som är 100 gånger större än marknaden. Om en aktie hade ett beta på 100, skulle det förväntas gå till 0 vid en nedgång i aktiemarknaden. Om du någonsin ser en beta på över 100 på en webbplats är det vanligen ett resultat av ett statistiskt fel eller det givna beståndet har upplevt stora svängningar på grund av låg likviditet. För det mesta har aktier av kända företag sällan någonsin en beta högre än 4.
Varför borde du veta vad Beta är
Är du beredd att förlora delar av dina investeringar? Många människor är det inte och väljer därför investeringar med låg volatilitet. Andra människor är villiga att ta på sig ytterligare risk eftersom de får möjlighet till ökad belöning. Det är mycket viktigt att investerare inte bara har en bra förståelse för sin risktolerans utan också vet vilka investeringar som matchar deras riskpreferenser.
Genom att använda beta för att mäta volatilitet kan du bättre välja de värdepapper som uppfyller dina kriterier för risk. Investerare som är väldigt riskfyllda bör sätta sina pengar i tillgångar med lågt beta, till exempel verktygsaktier och statsskuldväxlar. De investerare som är villiga att ta på sig mer risk kan vilja investera i aktier med högre beta.
Varningar om Beta
Det viktigaste tillvägagångssättet för att använda beta för att fatta investeringsbeslut är att beta är en historisk betraktelse av volatiliteten i en aktiekurs. Tidigare beta-siffror eller historisk volatilitet förutsätter inte nödvändigtvis framtida beta- eller framtida volatilitet. Med andra ord, om ett företags beta är två just nu finns det ingen garanti för att betet kommer att vara detsamma om ett år. En studie av Gene Fama och Ken French, ”The Cross Section of Expected Stock Returns” (publicerad 1992 i Journal of Finance) om tillförlitligheten av tidigare beta, drog slutsatsen att för enskilda lager över beta inte är en bra förutsägelse för framtida beta. Ett intressant konstaterande i denna studie är att betas verkar återgå till det genomsnittliga. Detta innebär att ett högre beta tenderar att falla tillbaka mot en och lägre be beta tenderar att öka sig mot ett.
Den andra varningen att använda beta är att det är ett mått på systematisk risk, vilket är risken för att marknaden som helhet står inför. Marknadsindexet som en aktie jämförs med påverkas av marknadsrisker. Så, eftersom beta är att finna genom att jämföra volatiliteten hos en aktie till indexet, tar beta endast hänsyn till effekterna av marknadsrisker på aktien. Övriga risker som företaget står inför är fastspecifika risker, som inte förstås fullt i betat. Så medan beta ger investerare en bra uppfattning om hur förändringar på marknaden påverkar aktien ser det inte ut alla risker som företaget ensam står inför.
Låt oss titta på ett gammalt exempel
Även om siffrorna har förändrats avsevärt sedan 2005, tjänar denna illustration fortfarande sitt syfte när det gäller att beskriva användningarna för beta. Nedan följer ett diagram över IBMs aktie för handelsperioden juni 2004 till juni 2005. Den röda linjen är IBM-procentförändringen under perioden och den gröna linjen är den procentuella förändringen av S & P 500. Detta diagram hjälper till att illustrera hur IBM rört sig i förhållande till marknaden, som representerat av S & P 500 under ettårsperioden.
Data Source: Barchart.com
Den 8 juni 2005, var IBMs beta enligt Yahoo! 1.636, vilket innebar att IBM fram till den tiden hade en tendens att röra sig snabbare i båda riktningarna jämfört med S & P 500 – och diagrammet ovan visar IBMs tendens till högre volatilitet. När marknaden gick upp, tenderade IBM (röd linje) att öka mer (se oktober-december-intervallet), och IBMs aktier föll mer än marknaden när den sjönk (se Jan-Mar-serien). Den stora nedgången i IBM-aktien från mars till april 2005, samtidigt som den sjönk med en mindre nedgång i S & P, berodde på en företagsspecifik risk: företaget missade analytikernas resultatprognos.
Genom att visa IBMs beteende under denna period visar detta diagram både det värde som kommer med beta och den försiktighet som måste visas när den används. Det hjälper till att mäta volatilitet, men det är inte hela historien.
Vi hoppas att detta har hjälpt till att skingra lite på ett ofta undervärderat finansiellt förhållande. Analytiker, mäklare och förvaltare har använt beta i årtionden för att hjälpa dem att bestämma risknivån för en investering, och du borde också vara medveten om detta mätverktyg i ditt investeringsbeslut.