Det billigaste sättet att handla ETFer är att registrera sig med en investeringsplattform som endast utför exekvering, det vill säga en vanlig nätmäklare som inte ger råd utan bara utför de affärer som deras kunder vill ha exekverade.
Vad ska du leta efter i en bra investeringsplattform eller mäklare? Dessa är de viktigaste funktionerna för att bocka av din checklista:
Se till att du väljer en investeringsplattform som erbjuder valet av investeringar du vill ha. Till exempel, även om de flesta plattformar har ETFer, tillhandahåller vissa ett brett utbud medan andra bara erbjuder en handfull.
En liten line-up kan vara användbar om du känner dig överväldigad av den stora mångfalden av ETF-produkter som finns tillgängliga.
Å andra sidan, de mest intressanta och billigaste ETFerna finns vanligtvis hos mäklare som erbjuder ett stort urval.
En bra mäklare tillhandahåller en sökfunktion som gör att du snabbt kan skanna deras produktlista. Om du inte är säker på att de har det du behöver, skicka e-post till plattformens kundtjänstteam för ett definitivt svar.
Endast exekvering är det billigaste sättet
En execution-only börsmäklartjänst är en investeringsplattform som är det billigaste sättet att investera eftersom du inte betalar avgifter för rådgivning. Endast exekvering innebär att du öppnar ett investeringskonto online eller i appen. Du är då fri att handla med dina investeringar på gör-det-själv-basis. Naturligtvis betyder det att din investeringsplattform inte hjälper dig att bestämma vilka investeringar du ska välja. När det kommer till avgifter, välj den plattform som bäst passar din situation och investeringsstil.
Om du är en aktiv handlare, håll utkik efter generösa rabatter på handelsavgifter för frekvent handel. Om du tänker köpa flera ETFer varje månad, överväg regelbundna investeringsplaner eller ETF-sparplaner som gör att du kan dra ner handelskostnaderna ordentligt. I Sverige erbjuder möjligheten att månadsspara i börshandlade fonder, helt utan courtage. Det är Nordnet, oss veterligen, ensamma om i Sverige. Avvägningen är att köpen är begränsade till en bestämd dag i månaden.
Några mäklare i Europa låter dig till och med handla gratis, även om du kanske upptäcker att de tar ut extra avgifter för andra tjänster. Även nollkommissionsmäklare måste fortfarande tjäna pengar.
Om du sällan handlar, fokusera på mäklare med mycket låga plattformsavgifter. De flesta plattformsavgifter delas in i en av tre huvudkategorier:
Den procentuella avgiften: En del plattformar tar ut en procentandel av värdet på dina tillgångar. Detta är bäst för investerare som har relativt små konton.
Ingen plattformsavgift: Du kan inte slå noll kostnader för värde, men se till att du kontrollerar om mäklarens andra avgifter gäller för din investeringsstil. Några få plattformar tar ingenting alls för att driva ditt ETF-konto, så vi har samlat dessa plus några andra mycket konkurrenskraftiga erbjudanden i tabellen nedan.
Avgiftssystemen varierar – kolla vilken plattform som passar dig
Naturligtvis finns det inte en enda plattform som passar absolut alla. Den bästa värdeplattformen för dig beror på storleken på dina tillgångar, antalet och typen av konton du har, plus vilken typ av investeringar du handlar och hur ofta du handlar.
Det är också viktigt att kontrollera att en plattform erbjuder rätt konton. Investeringssparkonton och kapitalförsäkringar är universella men valutakonton kanske inte är tillgängliga. Utomlands finns ett fåtal plattformar erbjuder rabatt för familjekonton även om de flesta inte gör det. Kontrollera varje plattforms kontotjänstsida eller dess FAQ innan du förbinder dig.
Tänk på att de flesta plattformar med enbart exekvering erbjuder en mycket strömlinjeformad tjänst. Om du vill göra telefonbeställningar eller få pappersarbete i posten eller få tillgång till investeringsanalyser kommer du att betala mycket mer.
Om portföljverktyg är viktiga för dig så erbjuder några plattformar demokonton så att du kan prova innan du bestämmer dig. Detta gäller framförallt CFD-mäklare. Väldigt få mäklare tar ut utträdesavgifter längre, så det är relativt enkelt att byta om du bestämmer dig för att en plattform inte är rätt för dig.
Som en tumregel är en investeringsplattform eller mäklare som erbjuder den mest intuitiva användarupplevelsen i första hand appar, eller har attraktiva, genomtänkt designade webbplatser som är lätta att använda.
Kundservicenivåer är de svåraste av alla att bedöma eftersom de i hög grad beror på personliga förväntningar, erfarenheter och komplexiteten i din individuella situation.
Om dina behov är komplicerade, tänk då två gånger på att välja den billigaste plattformen och försök fråga användarnas åsikter på onlineforum.
Är du skyddad av investerarskyddet?
Om ett finansiellt institut som hanterar dina värdepapper går i konkurs och det visar sig att du inte kan få ut dina värdepapper eller pengar kan investerarskyddet träda in. Det innebär att du kan få ersättning för ett belopp på högst 250 000 kronor.
Brittiska Financial Services Compensation Scheme (FSCS) erbjuder en ännu bättre kompensation till brittiska investerare om en FCA-auktoriserad mäklare kollapsar och det inte finns något annat sätt att få tillbaka dina tillgångar. Systemet erbjuder upp till 85 000 GBP ersättning per person och investeringsplattform om det någonsin skulle behövas. I huvudsak är detta investeringsversionen av systemet som går in för att skydda kontantinsättningar om en bank misslyckas. Alla bra mäklare som är verksamma i Storbritannien omfattas av systemet så det är värt att kontrollera att din plattform är en av dem.
Avanza är en svensk bank, främst verksam inom sparande, placeringar och pension. Avanza grundades 1999 för att erbjuda digital aktiehandel för privatpersoner till konkurrenskraftiga priser.
Nordnet är en digital bank för sparande och investeringar som finns i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Bolaget grundades 1996 som en av Sveriges första internetmäklare och har senare utökat verksamheten till att även omfatta bank- och pensionstjänster. Till Nordnet.
DEGIRO är ett holländskt mäklarföretag baserat i Amsterdam, grundat 2008. I december 2019 tillkännagavs att de tyska nätmäklaren flatex AG skulle förvärva 100 % av DEGIRO, men behålla det befintliga varumärket DEGIRO.
Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITSETF (MONTLEV), Sveriges första globala ETF med hävstång är utvecklad för investerare som tror på långsiktig tillväxt och vill ha en extra skjuts i sin portfölj. Perfekt för pensionsspar, barnspar eller som en långsiktig bas i din investeringsstrategi.
Eftersom ETFen är noterad och handlas i Sverige slipper du valutaväxling. Handlar du ETFen hos Montrose köper du den även helt courtagefritt.
ETFen är optimerad för den långsiktiga investeraren som vill maximera sin marknadsexponering på ett effektivt och stabilt sätt. För konton där traditionell belåning inte är möjlig, som tjänstepension och barnspar, erbjuder den även ett sätt att öka avkastningspotentialen.
Hävstången ger en förstärkt marknadsexponering, där en uppgång på 10% i det underliggande indexet innebär en ökning på cirka 12,5% – och vice versa vid nedgång. Finansieringskostnaden för hävstången är STIBOR 3M + 0,60 och rebalanseras i slutet av varje månad.
Innehav och exponering
Starkare global exponering med MSCI World Index
Få möjlighet att ta del av avkastningen från världens största bolag, som NVIDIA, Apple och Microsoft. Med MSCI World Index får du en bred global exponering mot över 1500 ledande företag från 23 utvecklade marknader – med 1,25x hävstång för extra potential.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Notera att MONTLEV ETF handlas courtagefritt hos Montrose.
Börsnoteringar
Börs
Valuta
Kortnamn
Nasdaq Stockholm
SEK
MONTLEV
Montrose Global Leverage 125 – 10 största innehav
Värdepapper
Vikt %
Apple
4,90%
Microsoft
4,03%
Nvidia
4,03%
Amazon
3,17%
Alphabeth Inc
3,12%
Meta
2,13%
Tesla
1,56%
Broadcom
1,37%
JPMorgan Chase
1,06%
Eli Lilly
0,92%
Innehav kan komma att förändras
Vilka parter är involverade i ETFen?
Investeringsförvaltaren är FundLogic SAS, medan MSIM Fund Management (Ireland) Limited, som förvaltare och global distributör, har utsett Montrose by Carnegie AB som underdistributör. Morgan Stanley agerar som hedge-leverantör och har kontrakterats för att tillhandahålla derivat.
ETFens juridiska namn är Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITSETF. Montrose som underdistributör får ersättning baserat på AUM i ETFen. Ersättningen beror på volymen i ETFen och uppgår mellan 0,07% – 0,12%
Vad kostar Montrose Global Leverage 125?
ETFen har en estimerad total avgift på 0,405%. 0,38% i löpande avgift och 0,025% i transaktionsavgifter.
Vilken risknivå har ETFen?
Fonden har risknivå 5 på en sjugradig skala. Om den svenska valutan stärks mot underliggande utländska valutor kan ETFen minska i värde.
Ger ETFen ut någon utdelning?
Nej, alla utdelningar återinvesteras direkt i ETFen och återspeglas därför direkt i NAVet och utvecklingen.
Vilket underligggande index har ETFen?
Det underliggande indexet är MSCI World Developed Market Index, denominerat i SEK (NDDUWI composite SEK).
Hur ofta rebalanseras belåningen?
I slutet på varje månad sker en omviktning för att återställa belåningen till 125%. Beroende på hur marknaden har gått sedan den senaste omviktningen kan den faktiska belåningen vara både högre eller lägre. I de fall som marknaden har gått ner är belåningen högre än 125% och ifall den har gått upp är den lägre än 125%. Genom att inte rebalasera dagligen så undviker man att kortsiktigt snabba marknadsrörelser urholkar värdet på ETF.en.
Justeras finansieringskostnaden regelbundet?
Ja, finansieringskostnaden justeras dagligen baserat på änringar av 3M STIBOR. Går räntan upp blir finansieringen dyrare och vice versa om den går ner.
Vad är finansieringskostnaden per år i procent?
För den extra inbyggda 25% belåningen i ETFen är finansieringskostnaden 3M STIBOR + 60 bps. STIBOR (Stockholm Interbank Offered Rate) är den ränta som banker i Sverige tar ut av varandra för kortfristiga lån utan säkerhet på interbankmarknaden. Det är en referensränta som ofta används för att bestämma räntor på olika finansiella produkter, såsom lån, obligationer och derivat. 2025-03-13 var 3M STIBOR 2,339%. Aktuell ränta går att se här.
De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Den svenska ETF-marknaden har länge legat steget efter den internationella, men intresset växer snabbt. Montrose vill driva utvecklingen genom att erbjuda innovativa och lättillgängliga investeringsprodukter som tidigare saknats på den svenska börsen.
”Vi såg ett stort intresse för vår första ETF och ser att svenska investerare efterfrågar fler alternativ som är både enkla och effektiva. Med Montrose Global Leverage 125 gör vi det möjligt att förstärka sin globala exponering utan att behöva ta traditionell belåning,” säger Alexander Boman, vd på Montrose.
En ETF för långsiktiga investerare
Montrose Global Leverage 125 är särskilt anpassad för investerare som har en lång placeringshorisont och tror på global tillväxt. ETFen kan vara ett intressant alternativ för investerare som vill ha mer än 100% aktieexponering i sina investeringar inom exempelvis tjänstepension eller barnspar, där traditionell belåning ofta inte är ett alternativ.
Finansieringskostnaden för hävstången är STIBOR 3M + 0,60 och rebalanseras i slutet av varje månad.
”Trots den turbulens vi ser på börsen just nu har historien visat att långsiktighet lönar sig.
Sedan 1987 har MSCI World levererat en årlig snittavkastning på 8,45%, trots IT-krasch, finanskris, brexit, coronakrasch och krig. Med en inbyggd hävstång kan långsiktiga investerare förstärka ränta på ränta-effekten över tid, medan kortsiktiga investerare får ett flexibelt alternativ för taktisk allokering – särskilt i en marknad där index redan tappat 7 procent och dollarn försvagats med 15 procent mot kronan sen årshögsta,” säger Nicklas Andersson, sparekonom på Montrose.
Montrose driver innovation på den svenska ETF-marknaden
ETFer har länge varit populära internationellt, men i Sverige har marknaden utvecklats långsammare. Montrose har som mål att förändra detta genom att lansera innovativa ETFer som ger svenska investerare bättre verktyg för att bygga långsiktiga portföljer.
”Många svenska investerare känner fortfarande inte till fördelarna med ETFer, och utbudet har varit begränsat. Vi vill ändra på det genom att lansera produkter som möter verkliga behov – vare sig det handlar om månadsutdelning, hävstång eller andra strategiska verktyg för sparande,” säger Daniel Bargiel Almer, produktchef på Montrose.
Med Montrose Global Leverage 125 introduceras en kontrollerad hävstång på den svenska ETF-marknaden, vilket ger investerare möjlighet att öka sin exponering utan att behöva ta eget lån och därmed riskera tvångsförsäljning vid nedgångar.
Så handlar du Montrose Global Leverage 125
Montrose Global Leverage 125 är en börshandlad fond (ETF), vilket innebär att den kan köpas och säljas i realtid under börsens öppettider. Fonden finns tillgänglig hos nätmäklare och banker och har kortnamnet MONTLEV. Hos Montrose köps den courtagefritt.
Första handelsdag är 10 april 2025.
I samarbete med Morgan Stanley
Investeringsförvaltaren är FundLogic SAS, medan MSIM Fund Management (Ireland) Limited, som förvaltare och global distributör, har utsett Montrose by Carnegie AB som underdistributör. Morgan Stanley agerar som hedge-leverantör och har kontrakterats för att tillhandahålla derivat. ETFens juridiska namn är Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITSETF.
Montrose är en investeringsplattform byggd för investerare, av investerare. Vi kombinerar avancerade verktyg, expertkunskap och insiktsfull marknadsanalys för att ge våra kunder full kontroll över sina investeringar. Vårt mål är att skapa den bästa upplevelsen för alla som älskar investeringar.
En europeisk försvarsöversikt: Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 % av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.
Ett europeiskt försvar
Europa åtar sig att göra seriösa försvarsinvesteringar
Efter årtionden av underutnyttjande, rustar Europa äntligen upp sig. EU har fastställt en försvarsplan på 800 miljarder euro, medan enskilda europeiska NATO-medlemmar – från Polen till Storbritannien – snabbt ökar sina egna militärbudgetar.
Strategisk autonomi innebär att köpa europeiskt
Europas upprustning handlar inte bara om att spendera mer – det handlar om att bygga europeiskt oberoende och självständighet inom försvaret. För att minska beroendet av amerikansk utrustning prioriterar EU europeiskt tillverkade vapen, fordon och system, vilket ger en stark medvind till den europeiska försvarssektorn.
Byggd av Europas ledande ETF-experter för försvar
Denna ETF bygger på HANetfs bevisade framgång inom globala försvarsinvesteringar. Uppbackad av teamet bakom den snabbväxande NATO ETF erbjuder den diversifierad tillgång till Europas försvarssektor – från traditionella försvarsnamn till cybersäkerhet, vilket speglar den moderna krigföringens natur. HANetf är ett europeiskt företag.
Indexmetodik
Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 procent av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.
Landsviktningar
Största innehav
Data as of March 31, 2025. Source: VettaFi
Rheinmetall
Rheinmetall, en tyskbaserad försvarsentreprenör, har legat i framkant när det gäller att modernisera NATOs militärer och åtgärda kritiska luckor i europeisk försvarskapacitet. Rheinmetall är känt för sin expertis inom pansarfordon, artillerisystem och ammunition, och har sett en ökning i efterfrågan på grund av ökade Natos försvarsutgifter efter Rysslands invasion av Ukraina.
Att ta itu med geopolitiska spänningar
Rheinmetall har utnyttjat de europeiska NATO-medlemmarnas strävan att nå eller överträffa målet för försvarsutgifterna på 2 procent av BNP. Med många Nato-länder som försöker modernisera sina landstyrkor, har Rheinmetalls erbjudanden, inklusive Leopard 2-stridsvagnsuppgraderingarna och Lynx pansarfordon, varit i hög efterfrågan.
Stark orderbok
Shell produktionskapacitet
BAE Systems
BAE Systems, med huvudkontor i Storbritannien, är en av de största försvarsentreprenörerna globalt och en kritisk leverantör för Natos försvarsinfrastruktur. Med en portfölj som spänner över luft-, hav-, land- och cyberdomäner har BAE Systems varit avgörande för att göra det möjligt för NATO-medlemmar att förbättra sin försvarsförmåga.
Betydande bidrag till luftförsvaret
BAE Systems tillverkar nyckelkomponenter till Eurofighter Typhoon och F-35 LightningII, båda väsentliga för Natos överlägsenhet i luften. Företaget tillhandahåller även avancerade radar- och elektroniska krigföringssystem för att stödja NATO-operationer.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.