Innan kriget bröt ut sågs den ryska marknaden och Rysslandsfonder som ett spännande tillägg för en hel del investerare som hade tillräckligt med is i magen för att klara av stora svängningar. Moskvabörsen tenderade nämligen att vara väldigt volatil. Ryssland har en hel del spännande bolag och deras huvudsektorer är energi-, gruv-, skogs- och lantbruksverksamhet. Detta är något vi i Europa har blivit än mer varse om då vi nu försöker frigöra oss från exempelvis rysk olja och gas. De är även världsledande när det kommer till produktion av diamanter, med ungefär dubbelt så hög produktion som Botswana som är nummer två på listan.
Att man som investerare har intresserat sig för den ryska marknaden är därmed inte särskilt förvånande. Visst finns det intressanta avkastningsmöjligheter. Men investeringarna har kommit med flertalet risker. Den första risken är den politiska. Ryssland har länge haft en ansträngd relation till många andra länder, men även inom landet har det vittnats om allvarliga problem länge. Bland annat uppges respekten för mänskliga rättigheter försämras, utrymmet för det civila samhället krymper och lagstiftning mot bland annat extremism, landsförräderi, terrorism och separatism används för att tysta oliktänkande och kritiker.
Utöver detta tillkommer det även alltid en valutarisk när man investerar i andra marknaden än den svenska. Den ryska rubeln kan dock ses som än mer volatil än många andra valutor, mycket på grund av den politiska risken i landet och hur omvärlden ser på Ryssland.
Den ryska marknaden har även varit starkt påverkad av hur efterfrågan på olja, gas och råvaror förändrats, då dessa är en så pass stor andel av den ryska marknaden. I och med omställningen till mer hållbara energikällor har tillgångar som dessa länge rankat dåligt i diverse olika hållbarhetsindex och betyg.
Hur mycket pengar rör det sig om?
Vid utgången av 2021 låg det drygt 12 miljarder kronor i svenskregistrerade fonder inom kategorin ”Russia Equity”. För 2022 och 2023 har vi ingen data då fonderna har haft stängt och därmed inte kunnat rapporterat in någon avkastningsdata eller NAV-kurser.
Det kan låta mycket med 12 miljarder, en summa som nu troligtvis är nästintill helt utraderad då förvaltare har meddelat att man behövt skriva ned värdet av innehaven drastiskt. Men om man jämför med den totala förmögenheten i svenskregistrerade fonder vid utgången av 2021, som låg på 6 415 miljarder, så var det endast 0,2% av det förvaltade kapitalet.
Så här har Rysslandsfonderna i Sverige agerat
Fonder med en del ryska tillgångar – Typiskt sett östeuropafonder. Dessa fonder var från början stängda. När det framgick att de ryska tillgångarna hade tappat i värde till i princip noll blev den ryska delen en så liten del av hela fonden att fonderna kunde öppna upp för inlösen igen, trots osäkerheten i värderingen. En andelsägare kunde på så sätt välja att sälja sina andelar men i princip utan att få betalt för de ryska tillgångarna. De flesta fonderna är dock fortfarande stängda för nya insättningar.
Den 24 februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina. Kriget pågår mer än två och ett halvt år senare fortfarande. I denna artikel lägger vi ingen vikt på kriget som sådant, inte för att vi inte egna åsikter kring detta, utan för att denna artikel då skulle bli för lång. Istället tittar vi på om Rysslandsfonder är värdelösa eftersom det är många som söker information kring detta.
I slutet på februari 2022 hade svenska sparare investerat tio miljarder kronor i Rysslandsfonder sa, ytterligare sex miljarder i Östeuropafonder som delvis innehöll ryska tillgångar, normalt upp till 50 procent. Dessa sexton miljarder kronor är mycket pengar, men utgör endast 0,24 respektive 0,16 procent av svenskarnas premiepension.
Ett par dagar efter Rysslands attack mot Ukraina stängdes den ryska börsen. Kort därefter avregistrerades de fyra Rysslandsfonder från premiepensionens fondtorg. Fondinnehaven är enligt pensionsmyndigheten värdelösa, vilket vi håller med då de inte kan säljas. Om och när detta åter blir möjligt återstår att se, och det är först då du vet om dina Rysslandsfonder är värdelösa. Den som äger denna typ av fonder kan således bara vänta och se vad som händer.
Det som styr fondernas förutsättningar är lagen om värdepappershandel där det också står att ”Senareläggning bör endast kunna ske i situationer av oförutsedd karaktär där inte andra för andelsägarna mer rimliga åtgärder står till buds”. Det är väldigt ovanligt att fonder tvingas stänga för handel på detta sätt, men i enlighet med lagen är det alltså nödvändigt för att alla andelsägare ska behandlas lika.
Har raderat pensionen för tusentals svenskar
Sveriges Radio rapporterade att det fanns 3 300 svenskar som gått all in i Rysslandsfonder med sin premiepension, medan ytterligare 24 000 placerat en del av sin pension i de fonder som investerar i Ryssland eller Östeuropa.
Ole Settergren, analyschef på pensionsmyndigheten, sade till Sveriges Radios Ekot att de 3 300 placerarna som satsat allt på Ryssland fått se sina konton för premiepension nollas. Eftersom det enbart handlar om premiepensionen och inte hela pensionen rör det sig om en pensionsminskning på upp till 2 000 SEK per månad, vilket är relativt överkomligt för de flesta.
Sedan finns det de som investerat en del av sin pension i något av de fyra Rysslandsfonderna och så finns det de som valde att stoppa in premiepensionen i någon av de tre så kallade Östeuropafonderna. I en sådan ingår, eller ingick, Ryssland normalt med cirka 50 procent. Även Östeuropafonder stoppades, men där har flera förvaltare hittat alternativa lösningar.
Pensionsmyndigheten har skrivit ned värdena med 99,5 procent
Pensionsmyndigheten har till exempel skrivit ned värdet med 99,5 procent eftersom det inte finns några aktiekurser som kan bidra till att värdera fonderna och deras innehav.
Östeuropafonder
Swedbank Robur Östeuropafond
East Capital Östeuropa
Baring Eastern Europe
SEB Östeuropafond
SEB Östeuropafond Små och medelstora bolag
Blackrock Emerging Europe
Flera östeeuropafonder har delats upp
En mer permanent lösning för en Östeuropafond är att dela upp den. Den sparare som väljer att inte sälja sina andelar fick efter uppdelningen två fonder, en stängd “Rysslandsfond” och en öppen fond med resten av de östeuropeiska aktierna. Vad det verkliga värdet på den ryska fonden är kan ingen veta. För att ett värde som går att handla på ska uppstå behöver Moskvabörsen öppna för handel även för investerare utanför Ryssland. Och när det sker vet vi inget om. Till dess antas värdet vara mer eller mindre noll. Den öppna fonden kan handlas som vanligt.
Baring och East Capital har de beslutat att splitta sin fond en rysk och en icke-rysk del.
Så här har Carnegie gjort
Carnegie har stängt sin Rysslandsfond för handel. På företagets hemsida framgår att på grund av Rysslands krig i Ukraina är Carnegie Rysslandsfond stängd för handel. Det går varken att köpa eller att sälja fondandelar och företaget inte vet när en ordnad handel kan komma igång igen.
Det redovisade värdet per senaste kvartalsskifte bygger på en uppskattning och kan därför vara missvisande. Faktiska relevanta prisuppgifter på fondens innehav saknas på grund av att börshandeln i ryska aktier inte är öppen för utländska investerare.
Sedan den 28 februari 2022 är fonden avgiftsfri.
Så här har SEB gjort
SEB Östeuropafond återöppnades redan i slutet av mars 2022 och Pensionsmyndigheten sålde hela sitt innehav i juni 2022. Alla likvider tilldelades spararna.
SEB Östeuropafond Små och Medelstora bolag fonden delades i februari 2023 upp. Resultatet blev att spararna har erhållit andelarna i den likvida delen som de själva kan välja att sälja eller behålla.
Andra fonder
Ett antal svenska Rysslandsfonder har sedan kriget bröt ut även bestämt sig för att likvidera fonden helt. Dessa är till exempel nedanstående PPM-fonder,
Carnegie Rysslandsfond
Swedbank Robur Rysslandsfond
East Capital Ryssland
Nordea Rysslandsfond
Fonder med obetydlig andel ryska tillgångar
Fonder som till exempel emerging markets eller BRIC fonder, alternativt större indexfonder som hade en så liten andel ryska tillgångar att utvecklingen inte påverkade värderingen av fonden. De kunde fortsatt hålla öppet för både köp och sälj.
Ryska fonder i premiepensionen
De som hade valt Rysslandsfonder inom premiepensionen fick sina konton låsta eftersom det bara går att ha fem olika fonder i premiepensionen. Vid ett byte av fonder anges den nya procentuella fördelningen mellan de olika fonderna. En effekt av detta är att om en fond är stängd för handel går det inte att agera i någon av de andra fonderna heller.
För att komma runt problemet valde Pensionsmyndigheten att under sommaren 2022 avregistrera rysslandsfonderna från fondtorget och överta andelarna. Spararna fick en halv procent av det gamla värdet som ersättning vilket ungefär motsvarade kassan i fonderna. När den ryska börsen öppnar igen för utländska investerare kommer Pensionsmyndigheten att sälja andelarna och spararna kommer få det överskott som eventuellt uppstår.
Låt oss ta Nordeas Rysslandsfond som ett exempel
Fonden hade dels lite kassa, dels något innehav som inte var noterat på den ryska börsen och det har gjort att Nordea har kunnat göra två utdelningar. Pengar som delats vidare till spararna.
Hur stor del har spararna och pensionärerna generellt fått tillbaka på ett ungefär?
Det blir mellan tummen och pekfingret, eftersom värderingarna kring krigsutbrottet var väldigt svajiga, men de med Östeuropafonder har fått tillbaka ungefär hälften, alltså hela den östeuropeiska delen, medan de med Rysslandsfonder fått tillbaka kanske 5 procent av det värde som fanns.
Andelarna i de ryska fonderna finns kvar. Den kommer att fortsätta betala ut så fort det finns möjlighet att få loss pengarna. Det är väldigt svårt att sia om hur lång tid det kommer att ta, det är något vi räknar med att behöva bevaka i flera år.
Fondforum – hur har det gått för den ryska ekonomin?
Den 17 februari 2023 anordnade Fondbolagens förening ett digitalt fondforum för att diskutera Rysslands ekonomi ett år efter invasionen. Seminariet inleds med en genomgång om vad som händer med fonder som investerat i ryska tillgångar.
Stablecoins are digital currencies tied to assets like the U.S. dollar, offering the price stability needed for payments. They maintain their peg by being backed 1:1 by their underlying fiat currency, with issuers holding equivalent amounts in cash and cash equivalents, making stablecoins a digital representation of those reserves. Their market has doubled to over $235 billion, with daily usage nearly doubling in two years.
Why are stablecoins making headlines now?
Due to their clear product-market fit and growing mainstream adoption, stablecoins have become a top priority for regulation, with both industry leaders and policymakers calling for swift action.
On April 4, the Securities and Exchange Commission’s Division of Corporation Finance finally clarified that stablecoins are not securities if backed one-for-one by USD or similar assets and used for payments or value storage. These “Covered Stablecoins” are not marketed as investments, lack profit incentives, and include protections like reserves, making securities law registration unnecessary for issuance or redemption.
The GENIUS Act, introduced in February and advanced by the U.S. Senate Banking Committee in March, marks a major step toward creating a clear legal framework for stablecoin issuance and oversight. This clarity is driving momentum as Fidelity is set to launch its own stablecoin, and Bank of America is preparing to follow it once legislation is finalized.
Globally, the European Union’s Markets in Crypto Assets (MiCA) framework has already come into effect, reinforcing a broader shift toward formal integration of stablecoins into traditional finance. These developments reflect a growing consensus that stablecoins are emerging as essential infrastructure for global payments, treasury management, and digital asset adoption.
What are the benefits of stablecoins?
Stablecoins are digital currencies designed for fast, low-cost, and stable transactions. Since their launch in 2014, they’ve become a go-to tool for online payments, especially cross-border transfers. As they’re pegged to stable assets like the U.S. dollar or euro, they avoid the wild price swings seen in other cryptocurrencies.
They’re accessible to anyone with internet, making them especially valuable in regions with high inflation or limited banking access, like Argentina or Turkey.
With some built on public blockchains, stablecoins offer transparency, letting users track transfers and supply in real time. For institutions, they also simplify treasury management by acting as efficient digital cash that can be deployed instantly.
Who are the major players in the stablecoin race?
Tether (USDT) and Circle (USDC), the two largest stablecoin issuers, collectively hold over $204 billion in U.S. Treasuries, making them the 14th largest holders globally. Their combined treasury holdings surpass those of entire nations, including Norway and Brazil.
USDT leads with $144 billion in circulation; USDC, backed by Coinbase and known for compliance, has become a trusted digital dollar across global finance.
Why stablecoins matter: A revenue engine for blockchains
Stablecoins generate steady revenue for blockchains like Ethereum and Solana by driving transaction fees with each transfer. With trillions in annual volume, they help sustain network activity beyond speculation.
On Ethereum, for example, USDT and USDC transactions are major contributors to daily gas fees. Year to date, Tether ranks #3 and USDC ranks #5 in terms of total gas consumed. Tether and Circle also dominate daily transaction activity on Ethereum, averaging approximately 12 million and 6 million transactions per day, respectively, making them the top two entities on the network by daily transaction count.
Meanwhile, on Solana, stablecoin activity has surged, helping sustain validator rewards and strengthen protocol economics. In addition to the mainstream utility, stablecoins represent reliable, protocol-level cash flow, making them crypto’s killer use case.
Research Newsletter
Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com
Disclaimer
The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.
Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITSETF EUR Dis (BE29 ETF) med ISIN IE000ZC4C5Q1, försöker följa Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened-index. Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index spårar företagsobligationer denominerade i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2029) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2029 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,10 % p.a. Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITSETF EUR Dis är den billigaste ETF som följer Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).
Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITSETF EUR Dis är en mycket liten ETF med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 juni 2024 och har sin hemvist i Irland.
Produktbeskrivning
Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITSETFDistsyftar till att tillhandahålla den totala avkastningen för Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index (”Referensindexet”), minus avgifternas inverkan. Fonden har en fast löptid och kommer att upphöra på Förfallodagen. Fonden delar ut intäkter på kvartalsbasis.
Referensindexet är utformat för att återspegla resultatet för EUR-denominerade, investeringsklassade, fast ränta, skattepliktiga skuldebrev emitterade av företagsemittenter. För att vara kvalificerade för inkludering måste företagsvärdepapper ha minst 300 miljoner euro i nominellt utestående belopp och en effektiv löptid på eller mellan 1 januari 2029 och 31 december 2029.
Värdepapper är uteslutna om emittenter: 1) är inblandade i kontroversiella vapen, handeldvapen, militära kontrakt, oljesand, termiskt kol eller tobak; 2) inte har en kontroversnivå enligt definitionen av Sustainalytics eller har en Sustainalytics-kontroversnivå högre än 4; 3) anses inte följa principerna i FN:s Global Compact; eller 4) kommer från tillväxtmarknader.
Portföljförvaltarna strävar efter att uppnå fondens mål genom att tillämpa en urvalsstrategi, som inkluderar användning av kvantitativ analys, för att välja en andel av värdepapperen från referensindexet som representerar hela indexets egenskaper, med hjälp av faktorer som index- vägd genomsnittlig varaktighet, industrisektorer, landvikter och kreditkvalitet. När en företagsobligation som innehas av fonden når förfallodag kommer kontanterna som fonden tar emot att användas för att investera i kortfristiga EUR-denominerade skulder.
ETFen förvaltas passivt.
En investering i denna fond är ett förvärv av andelar i en passivt förvaltad indexföljande fond snarare än i de underliggande tillgångarna som ägs av fonden.
”Förfallodag”: den andra onsdagen i december 2029 eller annat datum som bestäms av styrelseledamöterna och meddelas aktieägarna.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Under hypervolatila marknader omvärderar investerare vanligtvis vad de äger. De ser också över vilka investeringar som är bäst lämpade för att navigera i svåra tider. Guld är alltid ett självklart val, och under den nuvarande turbulensen har det inte gjort dem besvikna. Faktum är att gammaldags guld-ETF, börshandlade fonder som investerar i guld slår till och med bitcoinfonder med en enorm marginal.
Marknadsreferenser som SPDR S&P 500 ETF såg stora dippar från 1 januari till 15 april 2025 SPDR-fonden föll med 7,99 procent under den tiden medan iShares Bitcoin Trust ETF sjönk med 10 procent. Samtidigt steg SPDR Gold Shares-fonden, världens största ETF med fysiskt guld som backas upp, med nästan 23 procent. Fonden har tillgångar på över 98 miljarder dollar.
Medan S&P 500 belönade investerare rikligt under 2023 och 2024, ”sedan befrielsedagen, den 2 april i år, har spelplanerna för 2025 ändrats lite”, säger John Kinnane, chef för nyckelkunder på Sprott Asset Management.
Mitt i de krympande marknaderna har det skett en översvämning av ETFer som fysiskt stöds av guld och silver. I april ökade ETFer för ädelmetaller med 6,6 miljarder dollar i nya tillgångar och vann de största nettoinflödena för månaden i råvarukategorin.
Även ETFer för gruvaktier har klarat sig bra. VanEck Gold Miners ETF, till exempel, avkastade över 49 procent för året fram till den 15 april.
Det finns också specialiserade strategier. USCF Gold Strategy Plus Income Fund erbjuder en unik inkomsttwist på guld genom att sälja täckta köpoptioner för att generera intäkter. Den har en 30-dagars SEC-avkastning på 3,36 procent och har hittills i år ökat med 20,72 procent.
”En av guldets bestående egenskaper är att det faktiskt är en okorrelerad tillgång. Investerare av alla slag letar efter låg korrelation så att de i tider av volatilitet – som vi befinner oss i just nu – får en jämnare avkastning för sin totala portfölj”, säger Kinnane.
I februari lanserade Sprott Sprott Active Gold & Silver Miners ETF. Den inkluderar aktier i guld- och silvergruvor i en ETF-ticker med en aktivt förvaltad strategi.
Medan guldlänkade fonder har blomstrat har varken bitcoin eller resten av kryptovalutamarknaden gett investerarna något särskilt skydd.
Bitwise 10 Crypto Index Fund, ett mått på 10 olika kryptovalutor, inklusive bitcoin, sjönk med 21,28 procent från 1 januari till 15 april. Mindre kryptovalutor, särskilt meme-mynt och tokens, har presterat usla.
Guldets överprestationer har hjälpts av den kraftigt ökande efterfrågan från investerare, men också av köp från centralbanker. 2024 var tredje året i rad som de lade till mer än 1 005 ton till sina globala guldreserver.
”Respondenterna var tydliga med att centralbanksgemenskapen skulle fortsätta att öka sina allokeringar till guld inom kort”, stod det i en rapport om reserver från World Gold Council från 2024.