Indonesiska aktier, liksom resten av världen, drabbades bland de ekonomiska effekterna av Covid-19. Med tanke på dess relativa storlek fungerar emellertid aktiemarknaden som en pålitlig indikator på den totala ekonomin?
James Guild noterade i The Diplomat att ”börsen kan slå under sin vikt, i förhållande till storleken på Indonesiens ekonomi, har den ökat snabbt och listat 147 nya börsnoterade företag under de senaste fem åren och nådde 55 000 aktiva dagliga investerare under 2019. Obligationsmarknaden har också tagit fart, med volymen statsobligationer ökat med 37,8 procent och företagsobligationer med 18,6 procent från 2018 till 2019. Detta hände inte i ett vakuum utan är en del av en större vision för ekonomin. När president Joko “Jokowi” Widodo tillträdde 2014, satsade han på innovativa sätt att finansiera sina expansiva infrastrukturplaner. ”
Få exponering i Indonesien genom ETF:er
Börshandlade fondinvesterare (ETF) som känner av en möjlighet kan titta på VanEck Vectors Indonesia Index ETF (IDX). IDX strävar efter att replikera så nära som möjligt, före avgifter och utgifter, pris- och avkastningsprestanda för MVIS® Indonesia Index.
Fonden investerar normalt minst 80% av dess totala tillgångar i värdepapper som utgör fondens jämförelseindex. Indexet inkluderar värdepapper från indonesiska företag. Ett företag anses i allmänhet vara ett indonesiskt företag om det är registrerat i Indonesien eller är registrerat utanför Indonesien men har minst 50% av sina intäkter/relaterade tillgångar i Indonesien. Sådana företag kan inkludera små och medelstora företag.
Under tiden har de ekonomiska trösklarna i Indonesien återspeglats i motsvarande ETF, såsom iShares MSCI Indonesia ETF (EIDO). EIDO försöker spåra investeringsresultaten för MSCI Indonesia IMI 25/50 Index.
Fonden kommer i allmänhet att investera minst 90% av sina tillgångar i de underliggande indexens värdepapper och i investeringar som har ekonomiska egenskaper som är väsentligen identiska med det underliggande indexets värdepapper. Indexet är utformat för att mäta utvecklingen för de stora, medelstora och små kapitaliseringssegmenten på den indonesiska aktiemarknaden.
Investerare som vill ha bred exponering mot EM kan titta på fonder som Vanguard FTSE Emerging MarketsETF (NYSEArca: VWO). VWO använder en strategi för indexering av investeringar som är utformad för att spåra resultatet för FTSE Emerging Markets All Cap China A Inclusion Index. Det investerar genom att sampla indexet, vilket innebär att det innehar en brett diversifierad samling av värdepapper som totalt sett approximerar indexet när det gäller nyckelegenskaper.
Sedan i onsdags är åtta nya aktivt förvaltade börshandlade fonder utgivna av J.P. Morgan Asset Management säljbara via Xetra och Börse Frankfurt. J.P. Morgan AM utökar sitt produktsortiment för Research Enhanced Index Equity till att omfatta ytterligare regioner. De aktivt förvaltade ETFerna kombinerar en grundläggande forskningsmetod med indexförvaltning inom ett robust ESG-ramverk för att generera positiv överavkastning för investerare. REI-metoden utnyttjar många små övervikts- och underviktade positioner i aktier i förhållande till jämförelseindex, vilket ger möjlighet att överträffa index.
JPM All Country Research Enhanced Index Equity Active UCITSETF investerar i en portfölj av stora och medelstora företag på utvecklade och tillväxtmarknader världen över. Fonden strävar efter att ge en långsiktig avkastning över MSCI ACWI Index.
JPM Europe Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned Active UCITSETFinvesterar främst i en portfölj av europeiska företag som är i linje med målen i Paris klimatavtal. MSCI Europe SRI EU PAB Overlay ESG Custom Index fungerar som jämförelseindex.
JPM EUR High Yield Bond Active UCITSETFriktar sig till investerare som är intresserade av obligationsmarknaden för högavkastande företagsobligationer. Den aktivt förvaltade fonden strävar efter att leverera en avkastning över ICE BofA Euro Developed Markets High Yield Constrained Index på lång sikt. För detta ändamål investerar man huvudsakligen i en portfölj av företagsobligationer noterade i euro med en klassificering av sub-investment grade. Dessutom emitteras obligationerna av emittenter som har hemvist i ett europeiskt land eller bedriver merparten av sin affärsverksamhet där.
De fyra nya ETFerna är tillgängliga i en ackumulerande och distribuerande andelsklass. JPM All Country Research Enhanced Index Equity Active UCITSETF kan också investeras i basvalutan euro eller alternativt som en valutasäkrad andelsklass.
Namn
Kortnamn
ISIN
Avgifter
Utdelnings- policy
JPM All Country Research Enhanced Index Equity Active UCITSETF – USD (acc)
Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 326 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.
Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 1,00 % p.a. BNPP RICI Enhanced Brent Öl (TR) ETC är den största ETCsom följer RICI Enhanced BrentCrude Oil-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.
BNPP RICI Enhanced Brent Öl (TR) ETC är en mycket liten ETC med 5 miljoner euro förvaltade tillgångar. Denna ETC lanserades den 2 september 2016 och har sin hemvist i Nederländerna.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Valour Render (RENDER) SEK (VALOUR RNDR SEK) with ISIN CH1108679288, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar RENDER, den ursprungliga kryptovalutan i Render Network. Render utnyttjar blockchain-teknik för att decentralisera GPU-baserad rendering, vilket ger skapare kostnadseffektiv och skalbar tillgång till beräkningskraft för visuella effekter, spel och design.
Render-nätverket är designat för att stärka digital kreativitet och kopplar samman användare som söker renderingstjänster med GPU-ägare, vilket optimerar resurser och minskar kostnaderna. RENDER-tokens används för betalning och incitament för deltagare i nätverket, vilket möjliggör sömlöst samarbete över det kreativa ekosystemet. RENDER-innehavare stödjer en vision om decentraliserad datoranvändning, som främjar innovation och tillgänglighet inom den digitala konst- och underhållningsindustrin.
Beskrivning
Valour’s Certificate-produktlinje erbjuder börshandlade produkter som uppfyller kraven, var och en helt säkrad av sina respektive digitala tillgångar. För att säkerställa säker kylförvaring samarbetar Valour med nivå 1-licensierade förvaringsinstitut som Copper. Handlade på reglerade börser och MTFer ger dessa certifikat transparent prissättning och likviditet, vilket stärker investerarnas förtroende för säkra digitala tillgångsinvesteringar. Valours grundprospekt är godkända av Finansinspektionen och uppfyller EUs krav på fullständighet, tydlighet och konsekvens.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.