Nyheter

Amsterdam går om London som Europas största aktiehandelsnav

Publicerad

den

Storbritanniens avgång från EU uppmanar skift i handel med aktier och derivat I genomsnitt handlades aktier för 9,2 miljarder euro per dag på Euronext Amsterdam och de nederländska delarna av CBOE Europe och Turquoise i januari. Det är mer än 400 procent mer än i december 2020. Att Amsterdam går om London som Europas största aktiehandelsnav beror på att Holland till stor del övertagit rollen som Europas största aktiehandelsnav sedan Brexit.

Ökningen kom när volymerna i London sjönk kraftigt till 8,6 miljarder euro. Detta vilket förde Storbritannien från sin historiska position som det viktigaste aktiehandelsnav för den europeiska marknaden, enligt uppgifter från CBOE Europe. Skiftet föranleddes av ett förbud mot EU-baserade finansinstitut som handlar i London, eftersom Bryssel inte har erkänt brittiska börser och handelsplatser som har samma tillsynsstatus som sitt eget. Utan denna så kallade likvärdighet för att underlätta gränsöverskridande handel skedde en omedelbar övergång på 6,5 miljarder euro till EU när Brexit-övergångsperioden avslutades i slutet av förra året. Det var ungefär hälften av den affär som Londonbanker och mäklare normalt skulle hantera när de hade Europas största aktiehandelsnav.

Innebär inte att tusentals jobb försvinner från London

Analytiker och chefer säger att överföringen inte skulle innebära tusentals jobb som lämnar London, medan skatten drabbades skulle vara begränsad till de effekter som rörelsen i handeln skulle ha på de inblandade företagen, sa de. Finansiella tjänster bidrog med nästan 76 miljarder pund i skatteintäkter till det brittiska statskassan förra året.

”Det är symboliskt genom att London har förlorat sin status som hem för EU:s aktiehandel, men det har en chans att ta fram sin egen nisch om handel”, säger Anish Puaar, marknadsanalytiker vid Rosenblatt Securities i London. ”Fondförvaltare kommer att vara mer intresserade av tillgången på likviditet och kostnaderna för en handel, snarare än om en order utförs i London eller Amsterdam,” tillade Puaar. Regeringen är inte riktigt intresserad av likvärdighet eftersom den tror att finanssektorn kommer att regleras bättre och mer effektivt av Treasury och Bank of England än Bryssel Mujtaba Rahman, Eurasiens politiska riskrådgivning Paris och Dublin hade också sett små ökningar i affärer förra månaden när affärern slussats genom de europeiska grenarna av Aquis och Liquidnet.

Upphävt förbudet att handla schweiziska aktier

Som svar har London upphävt ett förbud mot handel med schweiziska aktier som Nestle och Roche, som för närvarande är förbjudet på EU-börser. Ändå gör den stora flytten av aktiehandel till Amsterdam staden till en av de tidiga vinnarna från Brexit.

Sedan årsskiftet har Amsterdam också tagit upp aktiviteter på swappar och statsmarknadsmarknader som vanligtvis skulle ha ägt rum i London före Brexit. CBOE Europe startar en derivathandel i den nederländska huvudstaden under första halvåret. USA-baserade Intercontinental Exchange planerar också att flytta marknaden för handel med koldioxidutsläpp på 1 miljard euro per dag till Nederländerna, även om clearing kommer att finnas kvar i London.

EU:s aktiehandel kan återvända till London som en del av diskussioner mellan Storbritannien och blocket om finansiella tjänster, säger analytiker. De två sidorna är angelägna om att slutföra ett samförståndsavtal i mars, även om förhoppningarna i staden har försvagat att det kommer att innehålla bestämmelser om likvärdighet. Mujtaba Rahman, vd för Europa vid Eurasiens politiska riskrådgivning, sa att diskussionerna skulle fokusera på omständigheterna under vilka tillsynsmyndigheter skulle interagera med varandra. ”Regeringen är inte riktigt intresserad av likvärdighet eftersom den tror att finanssektorn kommer att regleras bättre och mer effektivt av Treasury och Bank of England än Bryssel,” sa han.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version