Följ oss

Nyheter

Vilken kreditrisk mot emittenten finns med ETFer?

Publicerad

den

Vilken kreditrisk mot emittenten finns med ETFer?

En av de vanligaste frågorna vi får är om kreditrisk mot emittenten en väsentlig risk vid köp av börshandlade fonder? ETF:ernas framgångshistoria har inte stoppats. Men motpartsrisken förknippad med dem har skjutits in i rampljuset, skriver Angele Spiteri Paris.

Swap-baserade börshandlade fonder (ETF) fångade mycket uppmärksamhet för den inneboende motpartsrisken i deras struktur. Inte heller fysiska ETF:er fick det inte heller lätt. De fysiska fonderna, som innehar värdepapper i stället för att förlita sig på derivat, fick uppmärksamhet eftersom de är inblandade i värdepappersutlåning.

Läs det finstilta

Dessa ytterligare riskmoment tyder på att kanske båda typerna av ETF inte var helt enkla, oskyldiga produkter de verkade vara. Investerare uppmanas starkt att läsa det finstilta (som de ändå borde göra). Även om ETF-leverantörer införde åtgärder för att lugna denna rädsla verkar det i vissa fall opacitet fortfarande råda. De misslyckas således med att lugna.

I takt med att ETF: er blev populär blev de olika typerna av fordon tillgängliga. ETF-världen kan, förenklat, delas in i två läger. De helt fysiskt replikerade fonderna och de syntetiska som använder swappar.

Båda typerna av ETF: er har en viss motpartsrisk, antingen på grund av en swap eller på grund av att värdepappren som lånas ut. Alla detaljer om hur dessa transaktioner genomförs finns i fondens prospekt. Men investerare var inte alltid medvetna om deras konsekvenser när de valde att investera i en viss ETF.

Chris Sutton, senior investeringskonsult på Towers Watson (den nyligen sammanslagna Watson Wyatt och Towers Perrin) säger: ”Vårt största bekymmer med ETF: er är att investerare inte köpte produkten för att ta den här typen av kreditrisk mot emittenten.”

Speciellt om de inte får tillräckligt lön för sin exponering

Sutton säger: ”Just nu är avkastningen från värdepappersutlåningen inte så hög. Så denna praxis är att leverera en relativt liten avkastning och lägga till ett extra risklager som jag inte tror att innehavaren av ETF någonsin ville ha i första hand.

”Det är inte klart för mig att ETF-innehavaren kompenseras tillräckligt för den risken. Samtidigt hävdar ETF-sponsorerna att detta faktiskt sänker avgiften för ETF, vilket jag tycker är dubbelt räknat. Avgiften är lägre eftersom du i första hand har tagit motpartsrisken. ”

Oavsett orsaken, och oavsett om avgiften är lägre eller inte, är det faktum att det finns ytterligare risker inbäddade i produkter som marknadsförs för deras enkelhet och transparens.

Transparent opacitet

Investeringsprocessen för ETF är verkligen transparent men när det gäller att hantera de metoder som pågår inom den faktiska produkten kanske leverantörerna inte är lika kommande.

Sutton säger: ”Mycket ofta faller transparensen lite ner när man går ner för att diskutera verksamheten om vad som händer med säkerheter i aktieutlåning eller swappar. Sponsorer kommer inte särskilt fram om hur de klarar det. ”

Sutton hänvisar till såväl leverantörer av fysiska ETF: er som de syntetiska. En branschaktör kommenterar specifikt swap-baserade ETF-leverantörer och säger: ”Historiskt har de inte tillhandahållit den detaljnivån, vad gäller portföljerna. Även om vissa har försökt bli bättre. ”

Leverantörer av swap-baserade ETF: er har en annan uppfattning. Manooj Mistry, chef för ETF-strukturering hos Deutsche Banks db x-trackers, säger: ”Människor gör mycket buller om motpartsriskETF, särskilt de syntetiska, men jag tror att det är för överdrivet. Alla dessa produkter styrs av Ucits så dessa fonder hanteras grundligt och har robusta procedurer på plats. ”

Historiskt sett hölls inga säkerheter mot swapparna. Mark Weeks, verkställande direktör för ETF-Exchange på ETF Securities, säger: ”Den potentiella nackdelen för investeraren under de flesta andra generationens modeller är att du har motpartsrisken för den bytesleverantören. Du måste se till att du är nöjd med den motpartsrisken, för om det finns en standard måste investeraren köa med alla andra borgenärer för att få tillbaka pengarna från den investeringsbanken. ”

Säkerhet mot dessa swappar

Vissa företag har börjat ställa säkerhet mot dessa swappar i ett försök att gå ett steg längre för att skydda investerare.

Mistry, på db x-trackers, säger: ”Vissa leverantörer, som Deutsche Bank, har överlagrat sina egna gränser och regler när det gäller hur mycket exponering. Till exempel, för de flesta aktie-ETF:erna har vi en process där vi har ett helt säkerhetsmässigt substansvärde (NAV). ”

Detta infördes i mars 2011 efter att investerare uttryckte oro för motpartsrisk efter Lehman Brothers kollaps. Mistry förklarar hur detta fungerar. ”För att följa Ucits-förordningen som förespråkar en maximal exponering på 10% mot en enskild motpart måste swap-exponeringen ställas som säkerhet. Så bytesmotparten levererar tillgångar till ett avskärmat konto hos vårdnadshavaren för att säkerheten ska fungera som säkerhet. ”

Han säger att enligt Ucits-regler krävs minst 90% säkerhet men i db x-trackers helt säkerställda ETF: er står säkerheten för cirka 103-105% av NAV. Mistry säger att Deutsche Bank är den enda motparten för db x-trackers. Han ifrågasatte om detta någonsin har väckt ögonbryn hos kunderna, säger han: ”De ställer frågan men normalt när vi förklarar för dem att vi har den helt säkerställda NAV-strukturen är människor ganska bekväma med det. Eftersom det finns säkerheter i fonden mildras deras oro något. ”

Den godkända deltagaren

Men Weeks på ETF Securities säger: ”En av svagheterna i andra generationens ETF [swap-baserade produkter] är att om du bara har en swap-motpart, så kontrollerar de många aspekter av den fonden. De är emittenten, den godkända deltagaren, bytesleverantören, som kontrollerar de flesta aspekter av själva fonden. Så om du har en standard, även om dina tillgångar kan vara inhägnad i en Ucits III-fond, kan det ta flera månader att ta ut dem igen. ”

En sak som kan hjälpa investerare att vara lugna är att säkerheten som db x-trackers innehar på det inhägnade kontot inte i sig lånas ut. Mistry säger: ”I några av dessa andra modeller pågår utlåning så att du introducerar ytterligare ett riskelement i detta.”

Weeks säger: ”Detta lägger till ytterligare ett risklager. Om du mildrar investerarnas risk genom att ställa säkerhet och sedan fortsätter att låna ut det, minskar du faktiskt fördelen med att inneha säkerheten …

”Det kan vara vettigt på många sätt, åtminstone ur ett ekonomiskt perspektiv. Det är ytterligare en möjlighet att öka din avkastning. Om det sätt du strukturerar denna säkerhet är mer av en pant – den tillhör fonden, i händelse av fallissemang – finns det möjligheten att du kan låna ut säkerheten. ”

Alla experter hörde att denna praxis genomförs, men ingen var villiga att namnge något företag som gör detta. Enligt deras prospekt förbehåller sig db x-trackers rätten att låna ut säkerheterna, men har aldrig gjort det.

Alarmklockor hos vissa investerare

Utlåningen av säkerheter som hålls mot en byte kan leda till alarmklockor hos vissa investerare, men Sutton, på Towers Watson, säger: ”Du får exakt samma problem [i termer av risk].”

Detta beror på att ETF-leverantören sedan skulle ta säkerhet i utbyte mot att låna ut dessa tillgångar. Detta väcker åter oro över ytterligare motpartsrisk och hur säkerheter hanteras.

Allt är bra om ingenting går fel, men vid fallissemang för investeringsbankens räkning som skrev swap kan saker och ting bli mycket komplicerade om säkerheten hölls för att garantera att swap lånades ut. Så, värdepappersutlåning inom ETF:er medför risker, oavsett om det sker med säkerhet eller själva fondens värdepapper.

Låneproblem

Vid första anblicken verkar swapbaserade ETF: er ha mer exponering mot motparter än fysiska ETF: er. Men det skulle vara fel att anta att det inte finns några motpartsproblem när det gäller dessa produkter. Utövandet av värdepappersutlåning inom fysiskt stödda produkter har kritik i sig. Oro har väckts om motpartsriskerna som investerare utsätts för när tillgångarna inom en ETF lånas ut.

Weeks säger: ”De [fysiska ETF-leverantörer] har gillat påståendet att det inte finns någon motpartsrisk under den strukturen, men jag vill påpeka att det finns risk under varje struktur.”

Deborah Fuhr som då var chef för global ETF-forskning på BlackRock, anser att argumentet mot värdepapperslån handlar mer om skrämsel. Hon säger: ”Verkligheten är att de flesta fonder har ägnat sig värdepappersutlåning under mycket lång tid. Det är en reglerad verksamhet enligt Ucits-riktlinjerna. Det är inte som att börshandlade fonder gör något som är olämpligt. ” Hon föreslår att det handlar mer om att leverantörer försöker motverka det faktum att människor har varit oroliga för den motpartsrisk som är involverad när man använder swappar.

Argumentet mot värdepappersutlåning inom ETF:er

Oavsett grunden för argumentet mot värdepappersutlåning inom ETF:er har vissa leverantörer av fysiskt stödda produkter börjat överkreditera. Detta hävdar en källa som inte ville bli namngiven. De ber om mer säkerhet än nödvändigt vid värdepapperslån på fysiska ETF:er. Att ha säkerheter som sitter på ett segregerat konto är bra. Sutton säger emellertid att kreditrisken kring dessa säkerhetspooler är en av de mest oroande aspekterna.

Han säger: ”Säkerhetspoolerna kan investeras i en mängd olika saker. I swapptransaktioner beror det på villkoren för swapparna medan de i värdepapperslån ofta investeras i kortfristiga obligationer och penningmarknadsinstrument.

”Oron är att ett säkerhetsobligation eller pantlån som hålls som säkerhet är värdelös och när du behöver den säkerheten har du inte fått det. ”Det värsta fallet är en säkerhetspool där risken är för hög och den hanteras dåligt och att det finns en standard.”

Även om detta definitivt är ett obehagligt scenario verkar det som om chanserna att det blir verklighet är ganska små. Tim Mitchell, chef för specialfonder på Invesco, säger: ”Du kan inte släcka risken helt och den här typen av risker är exceptionellt små. Du måste sätta dem i sitt sammanhang. ” Som ett resultat av UCC-reglering kan en ETF inte ha mer än 10% exponering för någon motpart. Därför kan investerare tekniskt sett bara tappa 10% av sin investering om en motpart går i konkurs.

Det finns en riskprocess

Mitchell säger: ”Om du tittar på dessa fonder kommer du att upptäcka att det finns en riskprocess med att välja en motpart. De kommer inte att gå till några konstiga gruppinvesterare som aldrig har hört talas om att skriva swap. Motparterna kommer att bli de stora investeringsbankerna. ”

Enligt Mitchell skulle något katastrofalt behöva hända för att en av dessa banker skulle falla sönder. ”En förlust på 10% skulle vara nästan irrelevant vid den tidpunkten eftersom de underliggande tillgångspriserna också skulle ha kollapsat.”

Weeks säger: ”Allt beror på säkerheten och korrelationen mellan säkerheten och den underliggande ETF. Om din ETF spårar ett index på tillväxtmarknader kan aktiesäkerhet från utvecklade marknader betraktas som hög kvalitet.

”Du måste lyfta fram dessa risker, men det som oroar mig är att för mycket betoning läggs på den låga chansen att något sådant kommer att hända.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

LAAA ETF – Europas första CLO ETF

Publicerad

den

Fair Oaks AAA CLO Fund UCITS ETF EUR Dist (LAAA ETF), med ISIN LU2785470191, är en aktivt förvaltad ETF. Denna börshandlade fond ger tillgång till europeiska och amerikanska låneobligationer (CLO) med en AAA-rating.

Fair Oaks AAA CLO Fund UCITS ETF EUR Dist (LAAA ETF), med ISIN LU2785470191, är en aktivt förvaltad ETF. Denna börshandlade fond ger tillgång till europeiska och amerikanska låneobligationer (CLO) med en AAA-rating.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,35 % p.a. Fair Oaks AAA CLO Fund UCITS ETF EUR Dist är den enda ETF som följer Fair Oaks AAA CLO Fund index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Fair Oaks AAA CLO Fund UCITS ETF EUR Dist är en mycket liten ETF med tillgångar på 2 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 10 september 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.

Beskrivning

Fair Oaks AAA CLO Fund (“FAAA”, “Fonden”) erbjuder exponering mot exklusivt AAA-klassade Collateralised Loan Obligations (“CLOs”), med stöd av seniora företagslån. Fonden förvaltas aktivt med stor tonvikt på fundamental kreditanalys underifrån och upp. Fonden strävar efter att generera attraktiv riskjusterad avkastning genom att investera i och förvalta en portfölj av europeiska AAA-rankade CLO-sedlar på en lång och likvid basis. Fonden har inget jämförelseindex.

Höjdpunkter

  1. Flexibel tillgång till den europeiska CLO-marknaden
  2. Rörlig ränta AAA-klassad skuld
  3. Attraktiv avkastning och defensiv meritlista genom flera marknadscykler

Handla LAAA ETF

Fair Oaks AAA CLO Fund UCITS ETF EUR Dist (LAAA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Frankfurt Stock ExchangeEURLAAA
London Stock ExchangeEURFAAA
London Stock ExchangeGBPAAAG
XETRAEURLAAA

Största innehav

NamnVikt (%)
BECLO 5X B4.2
OCPE 2017-1X ARE3.4
CGMSE 2018-1X A2A3.3
DILPK 1X A3.3
BLUME 2016-1X BR3.3
CFOUR 1X A2.9
VOYE 6X AR2.7
CRNCL 2021-14X A2.7
CGMSE 2017-2X AA2R2.7
AVOCA 18X B12.5

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

AK8G ETF köper tyska statsobligationer med förfall 2027

Publicerad

den

Amundi Fixed Maturity 2027 German Bund Government Bond UCITS ETF Dist (AK8G ETF) med ISIN LU2780871823 försöker spåra FTSE German Government 2027 Maturity index. FTSE German Government 2027 Maturity Index följer tyska statsobligationer. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2027) i indexet. Betyg: AAA. Löptid: december 2027 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Amundi Fixed Maturity 2027 German Bund Government Bond UCITS ETF Dist (AK8G ETF) med ISIN LU2780871823 försöker spåra FTSE German Government 2027 Maturity index. FTSE German Government 2027 Maturity Index följer tyska statsobligationer. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2027) i indexet. Betyg: AAA. Löptid: december 2027 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,09 % p.a. Amundi Fixed Maturity 2027 German Bund Government Bond UCITS ETF Dist är den enda ETF som följer FTSE German Government 2027 Maturity index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).

Denna lanserades den 25 april 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.

Investeringsmål

Amundi Fixed Maturity 2027 German Bund Government Bond UCITS ETF Dist försöker replikera, så nära som möjligt, utvecklingen av FTSE German Government 2027 Maturity Index (”Indexet”) oavsett om trenden är stigande eller fallande, och att minimera tracking error mellan delfondens nettotillgångsvärde och indexets utveckling. Den förväntade nivån av tracking error under normala marknadsförhållanden anges i delfondens prospekt. Indexet är ett totalavkastningsindex: de kuponger som betalas av indexbeståndsdelarna ingår i indexavkastningen.

Handla AK8G ETF

Amundi Fixed Maturity 2027 German Bund Government Bond UCITS ETF Dist (AK8G ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURAK8G

Största innehav

Denna fond använder fysisk replikering för att spåra indexets prestanda.

NamnValutaVikt %Sektor
GERMANY BRD 0.5% 15AUG27EUR20,03 %Statsobligationer
FEDERAL REPUB BOBL 1.3% 15OCT27EUR19,02 %Statsobligationer
GERMANY BRD 0.25% 15FEB27EUR18,75 %Statsobligationer
FEDERAL REPUB BOBL % 16APR27EUR13,37 %Statsobligationer
FEDERAL REPUB BRD % 15NOV27EUR13,21 %Statsobligationer
GERMANY BRD 6.5% 04JUL27EUR10,55 %Statsobligationer
FEDERAL REPUB BOBL 1.3% 15OCT27EUR5,07 %Statsobligationer

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

FLXS ETF är ett sätt att få exponering mot Saudiarabien

Publicerad

den

Franklin FTSE Saudi Arabia UCITS ETF (FLXS ETF) med ISIN IE000C7DDDX4, försöker följa FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped-index. FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped-index följer den saudiarabiska aktiemarknaden. Den största positionen i indexet är begränsad till en vikt på 30 procent. Alla andra bolag i indexet är begränsade till 18 procent.

Franklin FTSE Saudi Arabia UCITS ETF (FLXS ETF) med ISIN IE000C7DDDX4, försöker följa FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped-index. FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped-index följer den saudiarabiska aktiemarknaden. Den största positionen i indexet är begränsad till en vikt på 30 procent. Alla andra bolag i indexet är begränsade till 18 procent.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,39 % p.a. Franklin FTSE Saudi Arabia UCITS ETF är den enda ETF som följer FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 28 oktober 2024 och har sin hemvist i Irland.

Sammanfattning av fondens mål

Fondens mål är att ge exponering mot stora och medelstora aktier i Saudiarabien. Fonden strävar efter att följa resultatet för FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped Index-NR (”Indexet”) så nära som möjligt, oavsett om indexnivån stiger eller faller, samtidigt som man försöker minimera spårningen så långt som möjligt felet mellan fondens och indexets resultat.

Handla FLXS ETF

Franklin FTSE Saudi Arabia UCITS ETF (FLXS ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURSAUDI
XETRAEURFLXS
London Stock ExchangeUSDKSA

Största innehav

VärdepapperSektorVikt %
AL RAJHI BANKFINANS14,53
AL RAJHI BANKFINANS14,53
SAUDI ARABIAN OIL COENERGI10,02
SAUDI ARABIAN OIL COENERGI10,02
THE SAUDI NATIONAL BANKFINANS7,73
THE SAUDI NATIONAL BANKFINANS7,73
ACWA POWER COUTILITIES6,83
ACWA POWER COUTILITIES6,83
SAUDI TELECOM COKOMMUNIKATIONSTJÄNSTER6,01
SAUDI TELECOM COKOMMUNIKATIONSTJÄNSTER6,01

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära