Nyheter
Vilken Ethereumprodukt är bäst?
Publicerad
4 månader sedanden
I början av mars skrev vi en text med Vilken Bitcoinprodukt är bäst, med samma tema, att undersöka de olika börshandlade produkterna som ger exponering mot denna kryptovaluta. Denna månad tittar vi på vilken Ethereumprodukt är bäst. Orsaken är att den amerikanska Finansinspektionen, SEC, i slutet av juli godkände handeln med börshandlade produkter som ger exponering mot Ethereum. I USA kallas dessa produkter för ETFer, medan UCITS-regelverket gör att de i Europa klassificeras som ETPer, Exchange Traded Products.
Dessa amerikanska ETFer är noterade på Nasdaq, NYSE och CBOE och spårar Ethereumindex, vilket potentiellt breddar Ethereum marknadstillgänglighet. Privatpersoner och institutionella investerare kan nu sömlöst investera i en Ethereumprodukt utan att behöva oroa sig för förvarings- eller säkerhetsfrågor.
De europeiska produkterna är certifikat, och liknarbörshandlade fonder i mycket men det finns en del skillnader. I denna text har vi emellertid endast valt att fokusera på de olika produkterna som ger exponering mot Ethereum.
Vad är Ethereum?
Ethereum är en decentraliserad global mjukvaruplattform som drivs av blockchain-teknik. Det är mest känt av investerare för sin inhemska kryptovaluta, eter (ETH), och av utvecklare för dess användning i blockchain och decentraliserad finansapplikationsutveckling.
Vem som helst kan använda Ethereum – det är designat för att vara skalbart, programmerbart, säkert och decentraliserat – för att skapa vilken säker digital teknik som helst. Dess token är utformad för att betala för arbete som utförs för att stödja blockkedjan, men deltagarna kan också använda det för att betala för materiella varor och tjänster om de accepteras.
Ethereums historia
Vitalik Buterin, krediterad för att ha skapat Ethereum, publicerade en vitbok som introducerade kryptovalutan redan 2014. Denna kallade han ”Ethereum Whitepaper.”
Ethereum-plattformen lanserades 2015 av Buterin och Joe Lubin, grundare av blockchain-mjukvaruföretaget ConsenSys. Grundarna av Ethereum var bland de första att överväga den fulla potentialen av blockchain-teknik utöver att bara möjliggöra en säker virtuell betalningsmetod.
Sedan lanseringen av Ethereum har eter som kryptovaluta stigit till att bli den näst största kryptovalutan efter marknadsvärde. Det är bara Bitcoin som är större än Ethereum.
En historisk splittring
En anmärkningsvärd händelse i Ethereums historia är den hårda gaffeln, eller splittringen, av Ethereum och Ethereum Classic. Under 2016 fick en grupp nätverksdeltagare kontroll över de smarta kontrakten som används av ett projekt kallat The DAO för att stjäla mer än 50 miljoner dollar i eter.
Raidens framgång tillskrevs involveringen av en tredjepartsutvecklare för det nya projektet. De flesta av Ethereum-gemenskapen valde att vända stölden genom att ogiltigförklara den befintliga Ethereum-blockkedjan och godkänna en blockkedja med en reviderad historia.
En bråkdel av samhället valde dock att behålla den ursprungliga versionen av Ethereum blockchain. Den oförändrade versionen av Ethereum delas permanent för att bli Ethereum Classic (ETC).
Proof-of-Stake Transistion
Inledningsvis använde Ethereum en konkurrenskraftig valideringsprocess för proof-of-work liknande den för Bitcoin. Efter flera års utveckling bytte Ethereum äntligen till proof-of-stake 2022, som använder mycket mindre processorkraft och energi.
Dencun uppgradering
Dencuns hårdgaffel aktiverades den 13 mars 2024. Denna hårdgaffel introducerade proto-danksharding (uppkallad efter förslagsställarna, Protolambda och Dankrad Feist) till Ethereums huvudkedja. Proto-danksharding är ett språngbräde för framtida uppgraderingar av Ethereum blockchain.
Hur fungerar Ethereum?
Blockchain-teknik
Ethereum använder en blockchain, som är en distribuerad huvudbok (som en databas). Information lagras i block som vart och ett innehåller kodad data från blocket före det och den nya informationen. Detta skapar en kodad informationskedja som inte kan ändras. Genom hela blockchain-nätverket distribueras en identisk kopia av blockkedjan.
Varje cell, eller block, skapas med nya eter-tokens som tilldelas valideraren för det arbete som krävs för att validera informationen i ett block och föreslå ett nytt. Etern tilldelas validatorns adress.
När ett nytt block har föreslagits, valideras det av ett nätverk av automatiserade program som når en konsensus om transaktionsinformationens giltighet. På Ethereum-blockkedjan uppnås konsensus efter att data och hash har skickats mellan konsensuslagret och exekveringslagret. Tillräckligt många validerare måste visa att de alla hade samma jämförande resultat, och blocket slutförs.
Process för validering av insatsbevis
Proof-of-stake skiljer sig från proof-of-work genom att det inte kräver den energikrävande beräkningen som kallas gruvdrift för att validera block. Den använder ett finaliseringsprotokoll som heter Casper-FFG och algoritmen LMD Ghost, kombinerat till en konsensusmekanism som kallas Gasper. Gasper övervakar konsensus och definierar hur validerare får belöningar för arbete eller straffas för oärlighet eller brist på aktivitet.
Solovaliderare måste satsa 32 ETH för att aktivera sin valideringsförmåga. Individer kan satsa mindre mängder ETH, men de måste gå med i en valideringspool och dela eventuella belöningar. En validator skapar ett nytt block och intygar att informationen är giltig i en process som kallas attestation. Blocket sänds till andra validerare som kallas en kommitté, som verifierar det och röstar för dess giltighet.
Validatorer som agerar oärligt straffas under proof-of-stake. De som försöker attackera nätverket identifieras av Gasper, som flaggar blocken för att acceptera och avvisa baserat på validerarnas röster.
Oärliga validerare straffas genom att deras insatta ETH bränns och tas bort från nätverket. ”Burning” är termen för att skicka krypto till en plånbok utan privata nycklar, vilket effektivt tar den ur cirkulation.
Plånböcker
Ethereum-ägare använder plånböcker för att lagra sina eternycklar. En plånbok är ett digitalt gränssnitt som låter dig komma åt din kryptovaluta. Din plånbok har en adress, som kan ses som en e-postadress eftersom det är dit användarna skickar eter, ungefär som de skulle göra ett e-postmeddelande.
Eter lagras inte i din plånbok. Din plånbok innehåller privata nycklar som du använder som ett lösenord när du initierar en transaktion. Du får en privat nyckel för varje eter du äger. Den här nyckeln är viktig för att komma åt din eter – du kan inte använda den utan den. Det är därför du hör så mycket om att säkra nycklar med olika förvaringsmetoder.
Ethereum vs Bitcoin
Ethereum jämförs ofta med Bitcoin. Även om de två kryptovalutorna har många likheter, finns det några viktiga skillnader.
Ethereum beskrivs av grundare och utvecklare som ”världens programmerbara blockchain”, som positionerar sig som en distribuerad virtuell dator på vilken applikationer kan utvecklas.
Bitcoin blockchain, däremot, skapades endast för att stödja bitcoin kryptovalutan som betalningsmetod.
Det maximala antalet bitcoins som kan komma i omlopp är 21 miljoner.
Mängden ETH som kan skapas är obegränsad, även om tiden det tar att bearbeta ett block av ETH begränsar hur mycket som kan präglas varje år.
Antalet Ethereum-mynt i omlopp i maj 2024 är drygt 120 miljoner.
En annan betydande skillnad mellan Ethereum och Bitcoin är hur de respektive nätverken behandlar transaktionsavgifter. Dessa avgifter, kända som gas på Ethereum-nätverket, betalas av deltagarna i Ethereum-transaktioner och bränns av nätverket. Avgifterna i samband med Bitcoin-transaktioner betalas till Bitcoin-gruvarbetare.
Ethereum använder en proof-of-stake konsensusmekanism. Bitcoin använder den energiintensiva proof-of-work-konsensus, som kräver att gruvarbetare tävlar om belöningar.
Framtiden för Ethereum
Ethereums övergång till proof-of-stake-protokollet, som gjorde det möjligt för användare att validera transaktioner och skapa ny ETH baserat på deras eterinnehav, var en del av en betydande uppgradering av Ethereum-plattformen. Emellertid har Ethereum nu två lager. Det första lagret är exekveringsskiktet, där transaktioner och valideringar sker. Det andra skiktet är konsensusskiktet, där intyg och konsensuskedja upprätthålls.
Uppgraderingen tillförde kapacitet till Ethereum-nätverket för att stödja dess tillväxt, vilket så småningom kommer att hjälpa till att lösa kroniska problem med överbelastning av nätverket som har drivit upp gasavgifterna.
Skalbarhetslösningar
För att ta itu med skalbarhet fortsätter Ethereum att utveckla en skalbarhetslösning som kallas ”danksharding”. Sharding var ett planerat koncept som skulle tillåta delar (skärvor) av blockkedjan att lagras på noder snarare än hela blockkedjan. Emellertid ersattes sharding med planer för danksharding, där transaktioner bearbetas utanför kedjan, rullas upp (sammanfattade med hjälp av datatillgänglighetssampling) och skickas till huvudkedjan via en BLOB (Binary Large OBject).
Danksharding, med hjälp av BLOBs, sammanslagningar och sampling av datatillgänglighet, förväntas avsevärt minska kostnaderna och öka transaktionsbehandlingshastigheterna när de så småningom kombineras i en framtida uppdatering.
Färdkarta för utveckling
Slutligen publicerar Ethereum en färdplan för framtida planer. Från och med maj 2024 var fyra primära kategorier listade för framtida arbete. Dessa ändringar kommer att driva på:
Billigare transaktioner: Ethereum noterar att sammanslagningar är för dyra och tvingar användare att lita för mycket på sina operatörer.
Extra säkerhet: Ethereum noterar att de vill vara förberedda för framtida typer av attacker.
Bättre användarupplevelser: Ethereum vill ha bättre stöd för smarta kontrakt och lätta noder.
Framtidssäkring: Ethereum-lappar vill proaktivt lösa problem som ännu inte har visat sig.
Web3
Web3 är fortfarande ett koncept, men det är generellt en teori om att det kommer att drivas av Ethereum eftersom många av de applikationer som utvecklas för ”internets framtid” använder det.
Använd i spel
Ethereum implementeras också i spel och virtuell verklighet. Decentraland är en virtuell värld som använder Ethereum blockchain för att säkra föremål som finns i den. Virtuell mark, avatarer, wearables, byggnader och miljöer tokeniseras genom blockkedjan för att skapa ägande.
Axie Infinity är ett annat spel som använder blockkedjeteknik och har en egen kryptovaluta som heter Smooth Love Potion (SLP). SLP används för belöningar och transaktioner inom spelet.
Icke-fungibla tokens
Icke-fungibla tokens (NFT) blev populära 2021. NFTer är tokeniserade digitala föremål skapade med Ethereum.
Generellt sett ger tokenisering en digital tillgång en identifierande token med en privat nyckel. Nyckeln ger endast ägaren tillgång till token.
NFT kan handlas eller säljas och är en transaktion på blockkedjan. Nätverket verifierar transaktionen och äganderätten överförs.
NFTer utvecklas för alla typer av tillgångar. Till exempel kan sportfantaster köpa en sporttoken – även kallad fantoken – av sina favoritidrottare, som kan behandlas som samlarkort. Några av dessa NFT:er är bilder som liknar ett handelskort, och några av dem är videor av ett minnesvärt eller historiskt ögonblick i idrottarens karriär.
De applikationer du kan använda i metaversen, som din plånbok, en dApp eller den virtuella världen och byggnader du besöker, har troligen byggts på Ethereum.
Utvecklingen av DAOs
Decentraliserade autonoma organisationer (DAO) är en samarbetsmetod för att fatta beslut över ett distribuerat nätverk.
De har skapats för många användningsområden, från Web 3-utveckling till spel och riskkapital.
Så här är DAO generellt utformade: Föreställ dig att du skapade en riskkapitalfond och samlade in pengar genom insamling, men du vill att beslutsfattandet ska vara decentraliserat och distributionen ska vara automatisk och transparent.
Din DAO kan använda smarta kontrakt och applikationer för att samla in rösterna från fondmedlemmarna, köpa in sig i företag baserat på majoriteten av gruppens röster och automatiskt distribuera eventuell avkastning. Transaktionerna kunde ses av alla parter, och det skulle inte finnas någon tredje parts inblandning i hanteringen av några medel.
Sammanfattning
Ethereum är en decentraliserad blockchain och utvecklingsplattform. Det låter utvecklare bygga och distribuera applikationer och smarta kontrakt. Ethereum använder sin inhemska kryptovaluta, ether (ETH), för transaktioner och stimulerar nätverksdeltagare genom validering av proof-of-stake (PoS).
Vilken roll kryptovaluta kommer att spela i framtiden är fortfarande vag. Ethereum verkar dock ha en betydande, kommande roll inom personlig och företagsekonomi och många aspekter av det moderna livet.
Staking
Innan vi tittar närmare på de olika produkterna så måste vi titta på Staking, då detta är något som en del emittenter använder sig, medan andra valt att inte arbeta med detta.
Staking gör det möjligt för användare att delta i styrningen och samförståndet av en Proof-of-Stake (PoS) blockchain, och tjänar belöningar för sitt bidrag. Medan Proof-of-Work-blockkedjor använder energislukande gruvarbetare för att validera och generera nya block, så väljer PoS-nätverk validatorer som satsar (låser upp) säkerheter för att validera och lägga till nya block i kedjan.
Validatorer tjänar belöningar när deras föreslagna blockering når konsensus genom att verifieras av andra validerare i nätverket. Om nätverket skulle bedöma det nya blocket ogiltigt, straffas den valda valideraren i form av att en del av sina insatsinnehav skärs ned. Denna process säkerställer att varje nytt block som läggs till i kedjan innehåller transaktioner som är verifierbara, vilket garanterar nätverkets status och säkerhet.
Staking kan således liknas vid en löpande avkastning, men till skillnad från en löpande utdelning är det snarast en ackumulerande eller återinvesterande utdelning. Ersättningen från stakingen adderas således hela tiden till den börshandlade produkten.
Vi tittade på vad stakingen gav det datum vi skrev denna text, den 29 juli 2024. Vi fann att den årliga stakingbelöningen uppgick till 2,17 procent hos förvaringsinstitutet Coinbase detta datum. Den svenska emittententen Virtune gav vid samma datum 1,77 procent, en skillnad på 0,40 procent jämfört med vad Coinbase erbjuder. Det skall nämnas att Virtune använder Coinbase för förvaring av sina Ethereumprodukter.
Källa Statista/CoinGecko
Ethereums prishistorik tyder på att denna kryptovaluta var värd betydligt mindre 2024 än under slutet av 2021, även om den inte var i närheten av det lägsta noterade priset. Ungefär som Bitcoin (BTC) steg priset på ETH 2021, men av olika anledningar: Ethereum, till exempel, slog till på nyheterna när ett digitalt konstverk såldes som världens dyraste NFT för över 38 000 ETH – eller 69,3 miljoner US dollar.
Till skillnad från Bitcoin varav pristillväxten drevs av USAs börsintroduktioner berodde rallyt på Ethereum på en teknisk utveckling som orsakade mycket spänning bland handlare säger Coinbase. Först rullade den så kallade ”Berlin-uppdateringen” ut på Ethereum-nätverket i april 2021, en uppdatering som så småningom skulle leda till Ethereum-fusionen 2022 och sänkta ETH-gaspriser – eller sänkta transaktionsavgifter.
Kollapsen av FTX i slutet av 2022 förändrade dock mycket för kryptovalutan. Den 28 juli 2024 var Ethereum värt 3 271,46 US-dollar – betydligt mindre än 4 400 US-dollar i slutet av 2021.
Även Europa erbjuder börshandlade produkter på Ethereum
Även i Europa, till och med i Sverige, finns det börshandlade produkter på Ethereum. De är samtliga så kallade ETPer, och med ett undantag är de alla fysiskt uppbackade. Att de är ETPer och inte ETFer beror på att lagstiftningen i den Europeiska Unionen inte tillåter att en ETF har ett enda innehav. Det kan inte heller kallas för en UCITS-produkt.
En UCITS ETF är en börshandlad fond som följer ett system med säkerhetsåtgärder i enlighet med UCITS-bestämmelser. Detta innebär att dess innehav måste diversifieras, utan att ett enstaka innehav överstiger 10 procent av fondens nettotillgångsvärde (NAV). Med en enda underliggande tillgång så överstiger detta tio procent fondens nettotillgångsvärde.
Den måste vara likvid, vilket ger investerare flexibilitet att sälja sina aktier när som helst. Vidare måste UCITS ETFer hållas separat från fondleverantörens och övervakas av en oberoende förvaringsinstitut, för att skydda investerarnas tillgångar om leverantören hamnar i ekonomiska problem. För den som vill veta mer har vi skrivit en artikel om vad som är vad där vi förklarar skillnaden mellan produkter som ETP, ETF, ETC, ETN och ETI.
Nedanstående lista visar en rad olika produkter som erbjuder exponering mot priset på Ethereum. De flesta av dem handlas på den tyska börsen Xetra och kan enkelt nås genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Utöver detta finns faktiskt tre emittenter som på ena eller andra sättet finns på den svenska marknaden. 21Shares som är specialiserade på kryptovalutor, och fyller sex år i år, har noterat flera produkter på Nasdaq i Stockholm.
Schweiziska Valour noterade tidigt sina produkter på svenska Nordic Growth Market, NGM, och har faktiskt flera anställda som kommer från denna marknadsplats. Detta företag har en del produkter som handla på Spotlight.
Slutligen finns svenska Virtune som fick sitt tillstånd förra året, och har noterat flera produkter på svenska Nasdaq. Virtune har även börjat notera produkter i Tyskland, där den mest likvida marknaden för börshandlade produkter i EU finns i dag.
Olika börshandlade produkter som ger exponering mot Ethereum
Namn | Kortnamn | Valuta | Utlåning | Staking | Avgift | ISIN |
21Shares Ethereum Staking ETP | ETHA | USD | Nej | Ja | 1,49% | CH0454664027 |
CoinShares Physical Staked Ethereum | CETH | USD | Nej | Ja | 0,00% | GB00BLD4ZM24 |
VanEck Ethereum ETN | VETH | USD | Nej | Ja | 1,00% | DE000A3GPSP7 |
ETC Group Physical Ethereum | ZETH | USD | Nej | Nej | 1,49% | DE000A3GMKD7 |
WisdomTree Physical Ethereum | WETH | USD | Nej | 0,35% | GB00BJYDH394 | |
ETC Group Ethereum Staking ETP | ET32 | USD | Nej | Ja | 0,65% | DE000A3G90G9 |
21Shares Ethereum Core ETP | ETHC | USD | Nej | Nej | 0,21% | CH1209763130 |
AMINA Ethereum ETP | SETE | USD | Nej | Nej | 0,75% | CH0587418630 |
Global X Ethereum ETP | ET0Y | USD | Nej | Nej | 0,00%* | GB00BLBDZW12 |
Xtrackers Galaxy Physical Ethereum ETC Securities | XETH | USD | Nej | Nej | 0,35% | CH1315732268 |
DDA Physical Ethereum ETP | IETH | USD | Nej | Nej | 0,95% | DE000A3GTML1 |
1Valour Ethereum Physical Staking | 1VET | USD | Nej | Ja | 1,49% | GB00BRBMZ190 |
Valour Ethereum (ETH) Zero | Valour Ethereum Zero | EUR | Nej | Nej | 0,00% | CH0585378752 |
Valour Ethereum (ETH) Zero SEK | VALOUR ETH ZERO SEK | SEK | Nej | Nej | 0,00% | CH1104954362 |
Virtune Staked Ethereum ETP | VIRSETHS | SEK | Nej | Ja | 1,40% | SE0020541639 |
Virtune Staked Ethereum ETP | V10E | EUR | Nej | Ja | 1,40% | SE0020541639 |
*ETHX är en fysiskt stödd börshandlade produkt som försöker fånga den långsiktiga tillväxtpotentialen för Ethereum. Den ger kostnadseffektiv tillgång till Ethereum, med den relativa transparensen och säkerheten för handel med räntebärande värdepapper på en reglerad börs. Avgiftsbefrielsen, som även kommer att gälla för ET0Y, kommer att pågå till den 3 januari 2025 och framöver kommer arrangörsavgiften för båda Global X kryptoprodukterna att vara 0,29 procent.
Vilken produkt är billigast?
Vi valde att sortera om tabellen, och istället se vilka produkter som är billigast. Valour, som bland annat noterar sin Valour Ethereum (BTC) Zero SEK på svenska NGM, har för närvarande ingen förvaltningsavgift alls, något som kan komma att förändras.
Denna produkt finns även som en Euro-noterad produkt, inte heller denna har någon förvaltningskostnad. Dessa produkter går att handla genom de flesta svenska banker och mäklare. Notera, detta är den enda av de Bitcoinprodukter som vi tittar på som inte är fysiskt uppbackad, det är ett tracker certifikat.
De är däremot 100 procent hedgade med riktiga coins, så den är inte syntetisk i den meningen att den backas upp av terminer eller annat, utan den backas av riktiga coins. Men heller inte ”fysiskt uppbackad” i den legala mening där coinsen är knutna eller ”pledgeade” till investeringen.
Global X Ethereum ETP (ET0Y) är avgiftsbefriad fram till och med den 3 januari 2025. Därefter kommer avgiften att ligga på 0,29 procent per år.
Namn | Kortnamn | Valuta | Utlåning | Staking | Avgift | ISIN |
Global X Ethereum ETP | ET0Y | USD | Nej | Nej | 0,00%* | GB00BLBDZW12 |
Valour Ethereum (ETH) Zero | Valour Ethereum Zero | EUR | Nej | Nej | 0,00% | CH0585378752 |
Valour Ethereum (ETH) Zero SEK | VALOUR ETH ZERO SEK | SEK | Nej | Nej | 0,00% | CH1104954362 |
CoinShares Physical Staked Ethereum | CETH | USD | Nej | Ja | 0,00% | GB00BLD4ZM24 |
21Shares Ethereum Core ETP | ETHC | USD | Nej | Nej | 0,21% | CH1209763130 |
WisdomTree Physical Ethereum | WETH | USD | Nej | Ja | 0,35% | GB00BJYDH394 |
Xtrackers Galaxy Physical Ethereum ETC Securities | XETH | USD | Nej | Nej | 0,35% | CH1315732268 |
ETC Group Ethereum Staking ETP | ET32 | USD | Nej | Ja | 0,65% | DE000A3G90G9 |
AMINA Ethereum ETP | SETE | USD | Nej | Nej | 0,75% | CH0587418630 |
DDA Physical Ethereum ETP | IETH | USD | Nej | Nej | 0,95% | DE000A3GTML1 |
VanEck Ethereum ETN | VETH | USD | Nej | Ja | 1,00% | DE000A3GPSP7 |
Virtune Staked Ethereum ETP | VIRSETHS | SEK | Nej | Ja | 1,40% | SE0020541639 |
Virtune Staked Ethereum ETP | V10E | EUR | Nej | Ja | 1,40% | SE0020541639 |
21Shares Ethereum Staking ETP | ETHA | USD | Nej | Ja | 1,49% | CH0454664027 |
ETC Group Physical Ethereum | ZETH | USD | Nej | Nej | 1,49% | DE000A3GMKD7 |
1Valour Ethereum Physical Staking | 1VET | USD | Nej | Ja | 1,49% | GB00BRBMZ190 |
Schweiziska 21Shares har kanske den längsta historiken av alla kryptoemittenterna, faktum är att detta företag haft sin produkt noterad i sex år. För deras 21Shares Ethereum Core ETP ligger förvaltningskostnaden på endast 0,21 procent. Denna ETP kan handlas i både Euro och i dollar, beroende på den enskilde investerarens preferenser. Därav har den en fördel över Valours produkt som inte erbjuder ett pris i dollar.
WisdomTree Physical Ethereum och Xtrackers Galaxy Physical Ethereum ETC Securities är två börshandlade produkter för 0,35 procent per år vilket får anses vara ett bra pris. På 1,40 procent återfinner vi Virtune Staked Ethereum ETP i SEK och Euro. Dessa två ETPer har en relativt hög avgift, men i gengäld arbetar de med staking vilket gör att stakingen kompenserar för denna.
Den produkt som har den högsta förvaltningskostnaden är brittiska ETC Group Physical Bitco Ethereum in där den årliga kostnaden ligger på 1,49 procent. Det är betydligt högre än vad många av konkurrenterna tar ut, men detta till trots så har denna Ethereum-produkt en mycket hög marknadsandel på den tyska börsen Xetra, vilket beror på att det var en av de första att börja handlas där. Vi ser ett så kallat First mover advantage här, något som är väldigt vanligt när det gäller börshandlade produkter. Det är nämligen så att ZETH som är marknadsledare när det gäller både storlek och handelsvolymer, trots sin höga förvaltningsavgift.
Vilken Ethereumprodukt är bäst?
I grund och botten är alla dessa olika förvaltarnas Ethereumprodukter mycket lika varandra. De har till exempel alla en fysisk replikering. Ja det heter faktiskt så, även om det är digitala produkter. Det betyder att även om alla dessa emittenter, med ett undantag, erbjuder börshandlade produkter, det vill säga i detta fall en form av skuldebrev, så är risken minimerad genom att emittenterna har köpt minst det motsvarande värdet av den underliggande kryptovalutan.
Det finns en del skillnader, till exempel har en del av dessa förvaltare valt att sponsra sin Ethereumprodukt för att ta marknadsandelar, och få investerarna att känna sig trygga med dem, vilket kanske kan få dem att köpa andra produkter. Slutligen finns det de emittenter som arbetar med så kallad staking, vilket kan jämföras med aktielån, vilket gör att det kommer in en del pengar i ersättning som kan användas för att sänka förvaltningskostnaden. I grunden är det emellertid samma underliggande produkt, kryptovalutan Ethereum, som ligger till grund för varje enskild Ethereumprodukt.
Vi ger inte råd, vi vill inte ha ett rådgivaransvar, men om det endast är avgiften som skiljer så är det storleken på denna som fokus skall läggas på. I nästa hand kommer det företag som emitterat produkten. Många av dessa stora namn erbjuder en egen produkt, vid sidan av en globalfond eller en ETF som ger exponering mot det amerikanska S&P500 indexet. Andra företag arbetar enbart med kryptovalutor, vilken kan anses som en styrka då de då bör besitta en högre kompetens inom detta område.
Tänk även på, i vissa fall är den så kallade spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkursen, högre hos vissa emittenter än hos andra. Det gör att det kan vara värt att köpa en produkt från en emittent med högre förvaltningskostnad om spreaden är lägre än hos konkurrenterna.