Följ oss

Nyheter

Vilken Bitcoinprodukt är bäst?

Publicerad

den

Den 10 januari 2024 gav SEC grönt ljus till elva USA-noterade ETFer som investerar i spotbitcoin. Detta skedde ett decennium efter de första ETF-ansökningarna kom in 2013. Stora aktörer som ARK Investments, BlackRock och Fidelity är bland de godkända förvaltarna som såg sin Bitcoinprodukt få godkänt av den amerikanska finansinspektionen SEC.

Den 10 januari 2024 gav SEC grönt ljus till elva USA-noterade ETFer som investerar i spotbitcoin. Detta skedde ett decennium efter de första ETF-ansökningarna kom in 2013. Stora aktörer som ARK Investments, BlackRock och Fidelity är bland de godkända förvaltarna som såg sin Bitcoinprodukt få godkänt av den amerikanska finansinspektionen SEC.

Dessa ETFer är noterade på Nasdaq, NYSE och CBOE och spårar bitcoinindex, vilket potentiellt breddar Bitcoins marknadstillgänglighet. Privatpersoner och institutionella investerare kan nu sömlöst investera i en Bitcoinprodukt utan att behöva oroa sig för förvarings- eller säkerhetsfrågor.

Medan den första bitcoin-terminsbaserade ETFen godkändes 2021, är den senaste nicken en betydande förändring av marknadsplanen. USA, hem för betydande besparingar och kapital, kan bevittna ett betydande inflöde av medel till Bitcoin ETFer, vilket gynnar RIAer, pensionsplaner och större fonder.

Källa Statista/Coingecko

Bitcoin (BTC)-priset nådde sin all time high nivå på 67 566,83 dollar den 8 november 2021. Just den prishöjningen var kopplad till lanseringen av en Bitcoin ETF i USA, medan andra toppar under 2021 berodde på evenemang som involverar Tesla respektive Coinbase. Teslas tillkännagivande i mars 2021 att de hade förvärvat 1,5 miljarder US-dollars värde av det digitala myntet. Samma år såg vi börsintroduktionen av USA största kryptobörsen vilket väckte ett stort intresse hos allmänheten. Marknaden var dock märkbart annorlunda i slutet av 2022, men Bitcoin-priserna nådde ungefär 46 105,95 den 10 januari 2024 efter att en annan kryptobörs, FTX, ansökte om konkurs.

Håller världen få slut på Bitcoin?

Till skillnad från fiatvaluta som den amerikanska dollarn – eftersom Federal Reserve helt enkelt kan besluta att skriva ut fler sedlar – är Bitcoins utbud begränsat: BTC har ett maximalt utbud inbäddat i sin design, av vilket ungefär 89 procent hade uppnåtts i april 2021. Det antas att Bitcoin kommer att ta slut till 2040, trots kraftfullare gruvutrustning. Detta beror på att gruvdrift blir exponentiellt svårare och mer maktkrävande vart fjärde år, en del av Bitcoins ursprungliga design. På grund av detta kan en Bitcoin gruvtransaktion vara lika med energiförbrukningen i ett litet land 2021.

Bitcoins prisutsikter: en potentiell bubbla?

Kryptovalutor har få mått tillgängliga som tillåter prognoser, om än bara för att det ryktas att endast ett fåtal kryptovalutainnehavare äger en stor del av tillgängligt utbud. Dessa stora innehavare – kallade ”valar” – sägs utgöra två procent av anonyma ägarkonton, samtidigt som de äger ungefär 92 procent av BTC . Utöver detta är de flesta som använder kryptovalutarelaterade tjänster över hela världen privatkunder snarare än institutionella investerare. Detta innebär att utsikterna för huruvida Bitcoin-priserna kommer att falla eller växa är svåra att mäta, eftersom rörelser från en stor val redan har en betydande inverkan på denna marknad.

Även Europa erbjuder börshandlade produkter på Bitcoin

Även i Europa, till och med i Sverige, finns det börshandlade produkter på Bitcoin. Med ett undantag, Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF, är alla dessa produkter så kallade ETPer, då lagstiftningen i den Europeiska Unionen inte tillåter att en ETF har ett enda innehav. Det kan inte heller kallas för en UCITS-produkt. Jacobi-produkten är emellertid inte en UCITS-ETF, och kan endast säljas i Storbritannien och Nederländerna. Den har en dessutom ett krav minsta investering på 100 000 dollar.

En UCITS ETF är en börshandlad fond som följer ett system med säkerhetsåtgärder i enlighet med UCITS-bestämmelser. Detta innebär att dess innehav måste diversifieras, utan att ett enstaka innehav överstiger 10 procent av fondens nettotillgångsvärde (NAV). Med en enda underliggande tillgång så överstiger detta tio procent fondens nettotillgångsvärde.

Den måste vara likvid, vilket ger investerare flexibilitet att sälja sina aktier när som helst. Vidare måste UCITS ETFer hållas separat från fondleverantörens och övervakas av en oberoende förvaringsinstitut, för att skydda investerarnas tillgångar om leverantören hamnar i ekonomiska problem.

Den Bitcoinprodukt som finns som kallas för ETF, Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF, är registrerad på den brittiska kanalön Guernsey, och kommer därmed undan med detta. I grunden är det emellertid en mycket snarlik produkt alla emittenter erbjuder. För den som vill veta mer har vi skrivit en artikel om vad som är vad där vi förklarar skillnaden mellan produkter som ETP, ETF, ETC, ETN och ETI.

Nedanstående lista visar en rad olika produkter som erbjuder exponering mot priset på Bitcoin. De flesta av dem handlas på den tyska börsen Xetra och kan enkelt nås genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Utöver detta finns faktiskt tre emittenter som på ena eller andra sättet finns på den svenska marknaden. 21Shares som är specialiserade på kryptovalutor, och nyligen fyllde fem år, har noterat flera produkter på Nasdaq i Stockholm.

Schweiziska Valour noterade tidigt sina produkter på svenska Nordic Growth Market, NGM, och har faktiskt flera anställda som kommer från denna marknadsplats.

Slutligen finns svenska Virtune som fick sitt tillstånd förra året, och har noterat flera produkter på svenska Nasdaq. Virtune har även börjat notera produkter i Tyskland, där den mest likvida marknaden för börshandlade produkter i EU finns i dag.

NamnEmittentKortnamnAvgiftValuta
1Valour Bitcoin Physical Carbon NeutralValourVALOUR BTC CARBON NEUTRAL1,49%EUR
Valour Bitcoin (BTC) ZeroValourVALOUR BTC ZERO EUR0,00%EUR
Valour Bitcoin (BTC) ZeroValourValour Bitcoin Zero0,00%SEK
21Shares Bitcoin Core ETP21Shares21BC0,21%USD
21Shares Bitcoin ETP21Shares2BTC1,49%EUR
21Shares Bitcoin ETP21Shares2BTD1,49%USD
CoinShares Physical BitcoinCoinSharesBITC0,98%USD
DDA Physical Bitcoin ETPDDAXBTI0,95%USD
ETC Group Physical BitcoinETC GroupBTCE 2,00%USD
Fidelity Physical Bitcoin ETPFidelityFBTC0,35%EUR
Global X Bitcoin ETPGlobal XBT0X0,65%USD
Invesco Physical BitcoinInvescoBTIC0,39%USD
Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETFJacobiBCOIN1,50%USD
SEBA Bitcoin ETPSEBASETB0,75%USD
VanEck Bitcoin ETNVanEckVBTC1,00%USD
VirtuneVirtuneVIRBTC1,49%SEK
Virtune Bitcoin ETPVirtuneVIRBTC1,49%EUR
WisdomTree Physical BitcoinWisdomTreeWBIT0,35%USD

Vilken produkt är billigast?

Vi valde att sortera om tabellen, och istället se vilka produkter som är billigast. Valour, som bland annat noterar sin Valour Bitcoin (BTC) Zero SEK på svenska NGM, har för närvarande ingen förvaltningsavgift alls, något som kan komma att förändras.

Denna produkt finns även som en Euro-noterad produkt, inte heller denna har någon förvaltningskostnad. Dessa produkter går att handla genom de flesta svenska banker och mäklare. Notera, detta är den enda av de Bitcoinprodukter som vi tittar på som inte är fysiskt uppbackad, det är ett tracker certifikat.

De är däremot 100 procent hedgade med riktiga coins, så den är inte syntetisk i den meningen att den backas upp av terminer eller annat, utan den backas av riktiga coins. Men heller inte ”fysiskt uppbackad” i den legala mening där coinsen är knutna eller ”pledgeade” till investeringen.

NamnEmittentKortnamnAvgiftValuta
Valour Bitcoin (BTC) ZeroValourVALOUR BTC ZERO EUR0,00%EUR
Valour Bitcoin (BTC) Zero SEKValourValour Bitcoin Zero0,00%SEK
21Shares Bitcoin Core ETP21Shares21BC0,21%USD
WisdomTree Physical BitcoinWisdomTreeWBIT0,35%USD
Fidelity Physical Bitcoin ETPFidelityFBTC0,75%EUR
Invesco Physical BitcoinInvescoBTIC0,39%USD
Global X Bitcoin ETPGlobal XBT0X0,65%USD
SEBA Bitcoin ETPSEBASETC0,75%USD
DDA Physical Bitcoin ETPDDAXBTI0,95%USD
CoinShares Physical BitcoinCoinSharesBITC0,98%USD
VanEck Bitcoin ETNVanEckVBTC1,00%USD
1Valour Bitcoin Physical Carbon NeutralValour1VBT1,49%EUR
21Shares Bitcoin ETP21Shares2BTC1,49%EUR
21Shares Bitcoin ETP21Shares2BTD1,49%USD
VirtuneVirtuneVIRBTC1,49%SEK
Virtune Bitcoin ETPVirtuneVIRBTC1,49%EUR
Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETFJacobiBCOIN1,50%USD
ETC Group Physical BitcoinETC GroupBTCE 2,00%USD

Schweiziska 21Shares har kanske den längsta historiken av alla kryptoemittenterna, faktum är att detta företag haft sin produkt noterad i fem år. Dessutom har detta företag tillsammans med ARK Invest fått tillstånd att notera en av de elva amerikanska Bitcoin-produkterna. För deras 21Shares Bitcoin Core ETP ligger förvaltningskostnaden på endast 0,21 procent. Denna ETP kan handlas i både Euro och i dollar, beroende på den enskilde investerarens preferenser. Därav har den en fördel över Valours produkt som inte erbjuder ett pris i dollar.

21Shares Bitcoin ETP, som handlas under tickern 2BTC respektive 2BTD, lanserades i februari 2019, vilket gör den till den äldsta fysiska BTC ETPen på marknaden.

Tyska DDA Physical Bitcoin ETP och amerikanska WisdomTree Physical Bitcoin erbjuder sina börshandlade produkter för 0,35 procent per år vilket även Fidelity tar ut. Därefter följer Invesco Physical Bitcoin på 0,99 procent. CoinShares Physical Bitcoin tar 0,98 procent och VanEck Bitcoin ETN på en jämn procent.

Global X Bitcoin ETP tar ut en förvaltningsavgift om 0,65 procent för sin produkt, marginellt lägre än vad schweiziska SEBA Bank tar ut.

1,49 procent är en populär nivå där vi finner en rad olika produkter. 1Valour Bitcoin Physical Carbon Neutral som handlas i Euro, 21Shares Bitcoin ETP som finns i både USD och EUR, svenska Virtune Bitcoin ETP som kan köpas i både dollar och euro. På 1,50 procent finns slutligen Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF som är en enda produkt på denna lista som faktiskt är en ETF, alla andra är Exchange Traded Products eller Exchange Traded Notes.

Den produkt som har den högsta förvaltningskostnaden är brittiska ETC Group Physical Bitcoin där den årliga kostnaden ligger på 2,00 procent. Det är betydligt högre än vad många av konkurrenterna tar ut, men detta till trots så har denna Bitcoin-produkt en mycket hög marknadsandel på den tyska börsen Xetra, vilket beror på att det var en av de första att börja handlas där. Vi ser ett så kallat First mover advantage här, något som är väldigt vanligt när det gäller börshandlade produkter. Det är nämligen så att BTCE som är marknadsledare när det gäller både storlek och handelsvolymer, trots sin höga förvaltningsavgift.

Vilken Bitcoinprodukt är bäst?

I grund och botten är alla dessa olika förvaltarnas Bitcoinprodukt mycket lika varandra. De har till exempel alla en fysisk replikering. Ja det heter faktiskt så, även om det är digitala produkter. Det betyder att även om alla dessa emittenter, med ett undantag, erbjuder börshandlade produkter, det vill säga i detta fall en form av skuldebrev, så är risken minimerad genom att emittenterna har köpt minst det motsvarande värdet av den underliggande kryptovalutan.

Det finns en del skillnader, till exempel har en del av dessa förvaltare valt att ta ut en högre avgift för att kunna klimatkompensera och på detta sätt skapa en koldioxidneutral Bitcoinprodukt. Andra väljer att sponsra sin Bitcoinprodukt för att ta marknadsandelar, och få investerarna att känna sig trygga med dem, vilket kanske kan få dem att köpa andra produkter. Slutligen finns det de emittenter som arbetar med så kallad staking, vilket kan jämföras med aktielån, vilket gör att det kommer in en del pengar i ersättning som kan användas för att sänka förvaltningskostnaden. I grunden är det emellertid samma underliggande produkt, kryptovalutan Bitcoin, som ligger till grund för varje enskild Bitcoinprodukt.

Vi ger inte råd, vi vill inte ha ett rådgivaransvar, men om det endast är avgiften som skiljer så är det storleken på denna som fokus skall läggas på. I nästa hand kommer det företag som emitterat produkten. Många av dessa stora namn erbjuder en egen produkt, vid sidan av en globalfond eller en ETF som ger exponering mot det amerikanska S&P500 indexet. Andra företag arbetar enbart med kryptovalutor, vilken kan anses som en styrka då de då bör besitta en högre kompetens inom detta område.

Tänk även på, i vissa fall är den så kallade spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkursen, högre hos vissa emittenter än hos andra. Det gör att det kan vara värt att köpa en produkt från en emittent med högre förvaltningskostnad om spreaden är lägre än hos konkurrenterna.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Hashdex kryptokorg nominerad till Digital Assets ETP Of The Year

Publicerad

den

Hashdex Nasdaq Crypto Index ETP, den största kryptoindexprodukten i Europa med över 500 miljoner USD i AUM, har nominerats till ETF Stream Awards 2024, i kategorin "Digital Assets ETP Of The Year"!

Hashdex Nasdaq Crypto Index ETP, den största kryptoindexprodukten i Europa med över 500 miljoner USD i AUM, har nominerats till ETF Stream Awards 2024, i kategorin ”Digital Assets ETP Of The Year”!

Hashdex är glada över att se sitt engagemang för att tillhandahålla innovativ, reglerad tillgång till kryptotillgångsklassen erkänd. Detta erkännande belyser deras ledarskap när det gäller att utveckla kryptoinvesteringslösningar.

Hashdex Nasdaq Crypto Index ETP, den största kryptoindexprodukten i Europa med över 500 miljoner USD i AUM, har nominerats till ETF Stream Awards 2024, i kategorin ”Digital Assets ETP Of The Year”!

Detta erkännande belyser Hashdex engagemang för att tillhandahålla innovativa, robusta produkter som förenklar tillgången till kryptotillgångarnas värld. HDX1 erbjuder diversifierad exponering och tydlighet på en komplex marknad, vilket förkroppsligar Hashdex uppdrag att föra kryptons framtid in i nutiden av investeringar.

Prisutdelningen äger rum den 28 november i London, där Hashdex kommer att ansluta sig till branschens främsta ETF-spelare.

Fortsätt läsa

Nyheter

China’s ETF outflows captured elsewhere in Asia

Publicerad

den

For years, India has been ramping up to contend with China as the region’s top technology leader. Pandemic-era supply chain issues hastened its successes in luring foreign tech firms. Now, equity investment flows are following suit. Dina Ting, Head of Global Index Portfolio Management at Franklin Templeton, highlights a few factors behind how the subcontinent is benefiting from rotational flows.

For years, India has been ramping up to contend with China as the region’s top technology leader. Pandemic-era supply chain issues hastened its successes in luring foreign tech firms. Now, equity investment flows are following suit. Dina Ting, Head of Global Index Portfolio Management at Franklin Templeton, highlights a few factors behind how the subcontinent is benefiting from rotational flows.

As China braces for renewed friction over President-elect Donald Trump’s tariff threats, investor flows may be following similar currents as those of regional supply chain shifts—that is to say, diversifying from China and toward opportunities in markets such as India and Japan.

After the People’s Bank of China revealed the most aggressive stimulus package it’s rolled out since the COVID-19 pandemic, China stock markets saw a short-lived rally at the end of September. A lack of detailed measures targeting consumption seems to have disappointed investors and led the bullish sentiment to deflate.

Adding to the country’s economic woes are societal changes like falling birthrates and a rapidly ageing population. Estimates by China’s National Health Commission suggest the country’s elderly population will grow to over 400 million by about 2035. To better cope with this crisis, China’s statutory retirement age will be extended, starting in January 2025, for the first time since the 1950s.

India investors, meanwhile, are finding the subcontinent—which has already overtaken China as the world’s most populous nation—appealing for its relative immunity to global risks, given its domestic-driven economy. Its younger labor force has also attracted a market pivot to this prime alternative to China manufacturing. For the 12-month period prior to China’s September 2024 stimulus announcement, US-listed India equity exchange traded funds (ETFs) garnered US$7.5 billion in flows—a sharp contrast to the US$6 billion in outflows experienced by China ETFs over the same period.1

Judging by India’s impressive initial public offering (IPO) environment, businesses there are feeling the optimism. The country’s 258 IPOs accounted for 30% of the global total by number by the end of September and 12% by the amount of money raised, in an economy that makes up just over 3% of global GDP.2

And investors in India are taking note. Aided by the improving digitalization of finance and increased internet access, India’s middle class is also an expanding retail investor class. By one measure, nationwide stock trading accounts nearly tripled from 2019 to 2023 to roughly 140 million.3

In dollar terms, total returns for Indian stocks have risen by 93% over the past five years, compared with about a 24% rise overall for emerging markets and drop of 5% for China stocks over the same period.

Many investors seeking to better diversify emerging market exposure or layer in targeted broad country allocation can tap single-country exchange-traded strategies.

Emerging markets in the Asia region are not the only beneficiaries of a potential US-China trade war. Earlier this year, investors were already driving up flows into Japan ETFs. Market watchers consider Japanese stocks to be indirect beneficiaries of Trump’s reflationary economic policy—which may keep interest rates high, thereby boosting the dollar and weakening the yen to the advantage of Japanese exporters.

The MSCI Japan Index is up nearly 21% in US dollar terms in the one-year period ending October 31, 2024. Consumer discretionary, financials and industrials holdings led gains during this time.

An element of uncertainty around the policies of a second Trump term, however, are still causing jitters around Asia, especially given the president-elect’s transactional approach to international relations.

Fortunately, Japan is seeing a renaissance in its semiconductor industry for which Tokyo is investing heavily (more than US$25 billion through 2025) and has established strong multilateral trade partnerships.

Japan has already elevated its role in global supply chain reorganization in recent years, and seeks to take advantage of its clout in joint free trade initiatives, such as the US’s Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity to strengthen its regional supply-chain leadership.

Fortsätt läsa

Nyheter

30IG ETF köper eurodenominerade företagsobligationer med förfall 2030

Publicerad

den

iShares iBonds Dec 2030 Term EUR Corporate UCITS ETF EUR (Dist) (30IG ETF) med ISIN IE000LX17BP9, strävar efter att spåra Bloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened index. Bloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened-index följer företagsobligationer i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2030) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2030 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

iShares iBonds Dec 2030 Term EUR Corporate UCITS ETF EUR (Dist) (30IG ETF) med ISIN IE000LX17BP9, strävar efter att spåra Bloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened index. Bloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened-index följer företagsobligationer i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2030) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2030 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,12 % p.a. iShares iBonds Dec 2030 Term EUR Corporate UCITS ETF EUR (Dist) är den enda ETF som följer Bloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Denna ETF lanserades den 9 maj 2024 och har sin hemvist i Irland.

Varför 30IG?

Exponering mot företagsobligationer i euro denominerade i investeringsklass, skattepliktiga, fast ränta och som förfaller mellan 01/01/30 och 02/12/30

Det är en investeringsperiod i fonden att andelsägare den 02/12/30 kommer att få sina andelar inlösta utan ytterligare meddelande eller aktieägargodkännande den 30/03/12

Indexet tillämpar skärmar som exkluderar emittenter som är involverade i följande affärsområden/aktiviteter: tobak, kärnvapen, civila skjutvapen, kontroversiella vapen, termisk kolbrytning, generering av termisk kolkraft, oljesand, konventionella vapen och vapensystem/komponenter/ stödsystem/tjänster.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från Bloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened Index, fondens jämförelseindex.

Handla 30IG ETF

iShares iBonds Dec 2030 Term EUR Corporate UCITS ETF EUR (Dist) (30IG ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEUR30IG

Största innehav

EmittentVikt (%)
BANQUE FEDERATIVE DU CREDIT MUTUEL SA2.66
INTESA SANPAOLO SPA2.54
VOLKSWAGEN INTERNATIONAL FINANCE NV2.09
COMPAGNIE DE SAINT GOBAIN SA1.95
MERCEDES-BENZ GROUP AG1.82
VERIZON COMMUNICATIONS INC1.82
VONOVIA SE1.78
MIZUHO FINANCIAL GROUP INC1.69
BANCO SANTANDER SA1.35
PERNOD-RICARD SA1.35

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära