Följ oss

Nyheter

Vilken Bitcoinprodukt är bäst?

Publicerad

den

Den 10 januari 2024 gav SEC grönt ljus till elva USA-noterade ETFer som investerar i spotbitcoin. Detta skedde ett decennium efter de första ETF-ansökningarna kom in 2013. Stora aktörer som ARK Investments, BlackRock och Fidelity är bland de godkända förvaltarna som såg sin Bitcoinprodukt få godkänt av den amerikanska finansinspektionen SEC.

Den 10 januari 2024 gav SEC grönt ljus till elva USA-noterade ETFer som investerar i spotbitcoin. Detta skedde ett decennium efter de första ETF-ansökningarna kom in 2013. Stora aktörer som ARK Investments, BlackRock och Fidelity är bland de godkända förvaltarna som såg sin Bitcoinprodukt få godkänt av den amerikanska finansinspektionen SEC.

Dessa ETFer är noterade på Nasdaq, NYSE och CBOE och spårar bitcoinindex, vilket potentiellt breddar Bitcoins marknadstillgänglighet. Privatpersoner och institutionella investerare kan nu sömlöst investera i en Bitcoinprodukt utan att behöva oroa sig för förvarings- eller säkerhetsfrågor.

Medan den första bitcoin-terminsbaserade ETFen godkändes 2021, är den senaste nicken en betydande förändring av marknadsplanen. USA, hem för betydande besparingar och kapital, kan bevittna ett betydande inflöde av medel till Bitcoin ETFer, vilket gynnar RIAer, pensionsplaner och större fonder.

Källa Statista/Coingecko

Bitcoin (BTC)-priset nådde sin all time high nivå på 67 566,83 dollar den 8 november 2021. Just den prishöjningen var kopplad till lanseringen av en Bitcoin ETF i USA, medan andra toppar under 2021 berodde på evenemang som involverar Tesla respektive Coinbase. Teslas tillkännagivande i mars 2021 att de hade förvärvat 1,5 miljarder US-dollars värde av det digitala myntet. Samma år såg vi börsintroduktionen av USA största kryptobörsen vilket väckte ett stort intresse hos allmänheten. Marknaden var dock märkbart annorlunda i slutet av 2022, men Bitcoin-priserna nådde ungefär 46 105,95 den 10 januari 2024 efter att en annan kryptobörs, FTX, ansökte om konkurs.

Håller världen få slut på Bitcoin?

Till skillnad från fiatvaluta som den amerikanska dollarn – eftersom Federal Reserve helt enkelt kan besluta att skriva ut fler sedlar – är Bitcoins utbud begränsat: BTC har ett maximalt utbud inbäddat i sin design, av vilket ungefär 89 procent hade uppnåtts i april 2021. Det antas att Bitcoin kommer att ta slut till 2040, trots kraftfullare gruvutrustning. Detta beror på att gruvdrift blir exponentiellt svårare och mer maktkrävande vart fjärde år, en del av Bitcoins ursprungliga design. På grund av detta kan en Bitcoin gruvtransaktion vara lika med energiförbrukningen i ett litet land 2021.

Bitcoins prisutsikter: en potentiell bubbla?

Kryptovalutor har få mått tillgängliga som tillåter prognoser, om än bara för att det ryktas att endast ett fåtal kryptovalutainnehavare äger en stor del av tillgängligt utbud. Dessa stora innehavare – kallade ”valar” – sägs utgöra två procent av anonyma ägarkonton, samtidigt som de äger ungefär 92 procent av BTC . Utöver detta är de flesta som använder kryptovalutarelaterade tjänster över hela världen privatkunder snarare än institutionella investerare. Detta innebär att utsikterna för huruvida Bitcoin-priserna kommer att falla eller växa är svåra att mäta, eftersom rörelser från en stor val redan har en betydande inverkan på denna marknad.

Även Europa erbjuder börshandlade produkter på Bitcoin

Även i Europa, till och med i Sverige, finns det börshandlade produkter på Bitcoin. Med ett undantag, Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF, är alla dessa produkter så kallade ETPer, då lagstiftningen i den Europeiska Unionen inte tillåter att en ETF har ett enda innehav. Det kan inte heller kallas för en UCITS-produkt. Jacobi-produkten är emellertid inte en UCITS-ETF, och kan endast säljas i Storbritannien och Nederländerna. Den har en dessutom ett krav minsta investering på 100 000 dollar.

En UCITS ETF är en börshandlad fond som följer ett system med säkerhetsåtgärder i enlighet med UCITS-bestämmelser. Detta innebär att dess innehav måste diversifieras, utan att ett enstaka innehav överstiger 10 procent av fondens nettotillgångsvärde (NAV). Med en enda underliggande tillgång så överstiger detta tio procent fondens nettotillgångsvärde.

Den måste vara likvid, vilket ger investerare flexibilitet att sälja sina aktier när som helst. Vidare måste UCITS ETFer hållas separat från fondleverantörens och övervakas av en oberoende förvaringsinstitut, för att skydda investerarnas tillgångar om leverantören hamnar i ekonomiska problem.

Den Bitcoinprodukt som finns som kallas för ETF, Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF, är registrerad på den brittiska kanalön Guernsey, och kommer därmed undan med detta. I grunden är det emellertid en mycket snarlik produkt alla emittenter erbjuder. För den som vill veta mer har vi skrivit en artikel om vad som är vad där vi förklarar skillnaden mellan produkter som ETP, ETF, ETC, ETN och ETI.

Nedanstående lista visar en rad olika produkter som erbjuder exponering mot priset på Bitcoin. De flesta av dem handlas på den tyska börsen Xetra och kan enkelt nås genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Utöver detta finns faktiskt tre emittenter som på ena eller andra sättet finns på den svenska marknaden. 21Shares som är specialiserade på kryptovalutor, och nyligen fyllde fem år, har noterat flera produkter på Nasdaq i Stockholm.

Schweiziska Valour noterade tidigt sina produkter på svenska Nordic Growth Market, NGM, och har faktiskt flera anställda som kommer från denna marknadsplats.

Slutligen finns svenska Virtune som fick sitt tillstånd förra året, och har noterat flera produkter på svenska Nasdaq. Virtune har även börjat notera produkter i Tyskland, där den mest likvida marknaden för börshandlade produkter i EU finns i dag.

NamnEmittentKortnamnAvgiftValuta
1Valour Bitcoin Physical Carbon NeutralValourVALOUR BTC CARBON NEUTRAL1,49%EUR
Valour Bitcoin (BTC) ZeroValourVALOUR BTC ZERO EUR0,00%EUR
Valour Bitcoin (BTC) ZeroValourValour Bitcoin Zero0,00%SEK
21Shares Bitcoin Core ETP21Shares21BC0,21%USD
21Shares Bitcoin ETP21Shares2BTC1,49%EUR
21Shares Bitcoin ETP21Shares2BTD1,49%USD
CoinShares Physical BitcoinCoinSharesBITC0,98%USD
DDA Physical Bitcoin ETPDDAXBTI0,95%USD
ETC Group Physical BitcoinETC GroupBTCE 2,00%USD
Fidelity Physical Bitcoin ETPFidelityFBTC0,35%EUR
Global X Bitcoin ETPGlobal XBT0X0,65%USD
Invesco Physical BitcoinInvescoBTIC0,39%USD
Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETFJacobiBCOIN1,50%USD
SEBA Bitcoin ETPSEBASETB0,75%USD
VanEck Bitcoin ETNVanEckVBTC1,00%USD
VirtuneVirtuneVIRBTC1,49%SEK
Virtune Bitcoin ETPVirtuneVIRBTC1,49%EUR
WisdomTree Physical BitcoinWisdomTreeWBIT0,35%USD

Vilken produkt är billigast?

Vi valde att sortera om tabellen, och istället se vilka produkter som är billigast. Valour, som bland annat noterar sin Valour Bitcoin (BTC) Zero SEK på svenska NGM, har för närvarande ingen förvaltningsavgift alls, något som kan komma att förändras.

Denna produkt finns även som en Euro-noterad produkt, inte heller denna har någon förvaltningskostnad. Dessa produkter går att handla genom de flesta svenska banker och mäklare. Notera, detta är den enda av de Bitcoinprodukter som vi tittar på som inte är fysiskt uppbackad, det är ett tracker certifikat.

De är däremot 100 procent hedgade med riktiga coins, så den är inte syntetisk i den meningen att den backas upp av terminer eller annat, utan den backas av riktiga coins. Men heller inte ”fysiskt uppbackad” i den legala mening där coinsen är knutna eller ”pledgeade” till investeringen.

NamnEmittentKortnamnAvgiftValuta
Valour Bitcoin (BTC) ZeroValourVALOUR BTC ZERO EUR0,00%EUR
Valour Bitcoin (BTC) Zero SEKValourValour Bitcoin Zero0,00%SEK
21Shares Bitcoin Core ETP21Shares21BC0,21%USD
WisdomTree Physical BitcoinWisdomTreeWBIT0,35%USD
Fidelity Physical Bitcoin ETPFidelityFBTC0,75%EUR
Invesco Physical BitcoinInvescoBTIC0,39%USD
Global X Bitcoin ETPGlobal XBT0X0,65%USD
SEBA Bitcoin ETPSEBASETC0,75%USD
DDA Physical Bitcoin ETPDDAXBTI0,95%USD
CoinShares Physical BitcoinCoinSharesBITC0,98%USD
VanEck Bitcoin ETNVanEckVBTC1,00%USD
1Valour Bitcoin Physical Carbon NeutralValour1VBT1,49%EUR
21Shares Bitcoin ETP21Shares2BTC1,49%EUR
21Shares Bitcoin ETP21Shares2BTD1,49%USD
VirtuneVirtuneVIRBTC1,49%SEK
Virtune Bitcoin ETPVirtuneVIRBTC1,49%EUR
Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETFJacobiBCOIN1,50%USD
ETC Group Physical BitcoinETC GroupBTCE 2,00%USD

Schweiziska 21Shares har kanske den längsta historiken av alla kryptoemittenterna, faktum är att detta företag haft sin produkt noterad i fem år. Dessutom har detta företag tillsammans med ARK Invest fått tillstånd att notera en av de elva amerikanska Bitcoin-produkterna. För deras 21Shares Bitcoin Core ETP ligger förvaltningskostnaden på endast 0,21 procent. Denna ETP kan handlas i både Euro och i dollar, beroende på den enskilde investerarens preferenser. Därav har den en fördel över Valours produkt som inte erbjuder ett pris i dollar.

21Shares Bitcoin ETP, som handlas under tickern 2BTC respektive 2BTD, lanserades i februari 2019, vilket gör den till den äldsta fysiska BTC ETPen på marknaden.

Tyska DDA Physical Bitcoin ETP och amerikanska WisdomTree Physical Bitcoin erbjuder sina börshandlade produkter för 0,35 procent per år vilket även Fidelity tar ut. Därefter följer Invesco Physical Bitcoin på 0,99 procent. CoinShares Physical Bitcoin tar 0,98 procent och VanEck Bitcoin ETN på en jämn procent.

Global X Bitcoin ETP tar ut en förvaltningsavgift om 0,65 procent för sin produkt, marginellt lägre än vad schweiziska SEBA Bank tar ut.

1,49 procent är en populär nivå där vi finner en rad olika produkter. 1Valour Bitcoin Physical Carbon Neutral som handlas i Euro, 21Shares Bitcoin ETP som finns i både USD och EUR, svenska Virtune Bitcoin ETP som kan köpas i både dollar och euro. På 1,50 procent finns slutligen Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF som är en enda produkt på denna lista som faktiskt är en ETF, alla andra är Exchange Traded Products eller Exchange Traded Notes.

Den produkt som har den högsta förvaltningskostnaden är brittiska ETC Group Physical Bitcoin där den årliga kostnaden ligger på 2,00 procent. Det är betydligt högre än vad många av konkurrenterna tar ut, men detta till trots så har denna Bitcoin-produkt en mycket hög marknadsandel på den tyska börsen Xetra, vilket beror på att det var en av de första att börja handlas där. Vi ser ett så kallat First mover advantage här, något som är väldigt vanligt när det gäller börshandlade produkter. Det är nämligen så att BTCE som är marknadsledare när det gäller både storlek och handelsvolymer, trots sin höga förvaltningsavgift.

Vilken Bitcoinprodukt är bäst?

I grund och botten är alla dessa olika förvaltarnas Bitcoinprodukt mycket lika varandra. De har till exempel alla en fysisk replikering. Ja det heter faktiskt så, även om det är digitala produkter. Det betyder att även om alla dessa emittenter, med ett undantag, erbjuder börshandlade produkter, det vill säga i detta fall en form av skuldebrev, så är risken minimerad genom att emittenterna har köpt minst det motsvarande värdet av den underliggande kryptovalutan.

Det finns en del skillnader, till exempel har en del av dessa förvaltare valt att ta ut en högre avgift för att kunna klimatkompensera och på detta sätt skapa en koldioxidneutral Bitcoinprodukt. Andra väljer att sponsra sin Bitcoinprodukt för att ta marknadsandelar, och få investerarna att känna sig trygga med dem, vilket kanske kan få dem att köpa andra produkter. Slutligen finns det de emittenter som arbetar med så kallad staking, vilket kan jämföras med aktielån, vilket gör att det kommer in en del pengar i ersättning som kan användas för att sänka förvaltningskostnaden. I grunden är det emellertid samma underliggande produkt, kryptovalutan Bitcoin, som ligger till grund för varje enskild Bitcoinprodukt.

Vi ger inte råd, vi vill inte ha ett rådgivaransvar, men om det endast är avgiften som skiljer så är det storleken på denna som fokus skall läggas på. I nästa hand kommer det företag som emitterat produkten. Många av dessa stora namn erbjuder en egen produkt, vid sidan av en globalfond eller en ETF som ger exponering mot det amerikanska S&P500 indexet. Andra företag arbetar enbart med kryptovalutor, vilken kan anses som en styrka då de då bör besitta en högre kompetens inom detta område.

Tänk även på, i vissa fall är den så kallade spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkursen, högre hos vissa emittenter än hos andra. Det gör att det kan vara värt att köpa en produkt från en emittent med högre förvaltningskostnad om spreaden är lägre än hos konkurrenterna.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tio ETFer för att investera i fastigheter

Publicerad

den

Om du vill investera i fastigheter eller vill diversifiera din portfölj är REIT ETFer ett utmärkt sätt att få exponering mot de globala och europeiska fastighetsmarknaderna.

Om du vill investera i fastigheter eller vill diversifiera din portfölj är REIT ETFer ett utmärkt sätt att få exponering mot de globala och europeiska fastighetsmarknaderna.

Real Estate Investment Trusts (REITs) är företag som direkt äger, driver eller finansierar inkomstbringande fastigheter. De fokuserar vanligtvis på kommersiella fastigheter som köpcentra, hotell, kontorsbyggnader etcetera snarare än bostäder, de kan handlas på börsen och de samlar investerarnas pengar i diversifierade innehav – se dem som motsvarigheten till fonder för fastigheter.

Hur fungerar REITs?

REITs är ett internationellt erkänt investeringsinstrument, som först etablerades i USA 1960, med målet att bredda deltagandet i fastigheter som en tillgångsklass. Storbritannien dök upp lite sent till spelet och antog REIT-lagstiftningen 2007. Kvalificeringskriterierna för REIT-status varierar beroende på territorium men generellt måste ett företag:

  • Investera minst 75 % av sina tillgångar i fastigheter.
  • Tjäna minst 75 % av vinsten från fastighetshyra, ränta på bolån eller från fastighetsförsäljningar.
  • Betala ut minst 90 % av den skattepliktiga inkomsten som utdelning till aktieägarna.
  • Högst 50 % av dess aktier får finnas hos 5 eller färre aktieägare.
  • I Storbritannien måste fastighetsuthyrningen omfatta minst 3 fastigheter och ingen enskild fastighet får stå för mer än 40 % av densamma. I utbyte drar REITs nytta av en godartad skatteordning. Till exempel betalar inte brittiska REITs bolagsskatt eller kapitalvinstskatt på sina fastighetsinvesteringar, till skillnad från mindre effektiva, äldre fordon som fastighetsbolag och Property Unit Trusts. Som ett resultat har majoriteten av gamla fastighetsbolag i Storbritannien (efter värde) konverterat till REITs enligt British Property Federation.

Precis som med aktiefonder finns det olika typer av REIT. Vissa är stora med mycket diversifierade portföljer medan andra är specialiserade på en viss typ av fastigheter. Till exempel fokuserar vissa REIT på självförvaring, eller läkarmottagningar eller små affärsenheter. De flesta av REITs är kända som equity REITS och investerar direkt i deras fastigheter. Mortgage REITs tillhandahåller bolån till fastighetsägare eller köper inteckningsskyddade värdepapper (MBS), medan hybrid REITs blandar och matchar de två tillvägagångssätten.

Varför är REITs bättre än att investera i fastigheter direkt?

REITs kan noteras och handlas på aktiemarknaden precis som andra börshandlade värdepapper. Det gör REITs mycket likvida i jämförelse med enstaka fastigheter som kan ta lång tid att köpa eller sälja – vilket alla husägare kan vittna om. Illikviditet har ofta varit ett problem även för de börsnoterade fastighetsbolagens fordon. Deras struktur har tvingat vissa att begränsa inlösen under tider av stress och låsa in investerare eftersom företaget inte kunde avveckla sina innehav snabbt nog.

Som poolade investeringsinstrument har REITs den finansiella eldkraften att investera i flera fastigheter, medan små investerare tvingas placera alla sina satsningar på en enda fastighet på en enda marknad om de investerar direkt. Du kan också investera i en globalt diversifierad REIT ETF för 1 000 kronor i motsats till de miljoner du skulle behöva köpa in i ett enda, glänsande London-torn.

Dessutom behöver du inte bli expert på planering, finansiering, utveckling och underhåll av fastigheter när du kan lägga ut allt detta till en REITs ledningsgrupp.

Hur passar REITs in i min portfölj?

Genom att inkludera REITs i din tillgångsallokering kan du minska risken för din portfölj med hjälp av diversifiering.

REITs används också i stor utsträckning av investerare som är intresserade av hög direktavkastning. REIT-kravet att föra över 90 procent av vinsten som utdelning, plus det faktum att många tecknar hyresgäster på långtidshyresavtal, gör REITs till en användbar inkomstkälla.

Hur väljer jag REIT ETFer?

REIT ETFer erbjuder samma fördelar som andra typer av ETFer: ett enkelt, transparent, prisvärt sätt att investera i en handelbar korg med värdepapper.

REIT ETFer spårar REIT-aktieindex så att du kan dra nytta av avkastningen på hela fastighetsmarknader istället för att satsa gården på ett fåtal fastighetsbolag. Dessutom har internationellt erkännande av REIT:er möjliggjort utvecklingen av billiga globala fastighets-ETFer.

Om du föredrar internationell exponering och potential för starkare avkastning, titta på FTSE EPRA/NAREIT Developed Dividend+ Index.

Om du är säker på de långsiktiga utsikterna för den brittiska marknaden, undersök då FTSE EPRA/NAREIT United Kingdom Index.

Naturligtvis är det viktigt att undersöka sammansättningen av de index som spåras av dina kortlistade ETF:er.

De 10 största fastighets-ETF:erna på marknaden

Tabellen nedan tar upp tio av de största fastighets-ETFerna som är tillgängliga för europeiska investerare som vill investera i fastigheter med hjälp av en börshandlad fond.

För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.

NamnKortnamnValutaAvgift, %
iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETFIQQ6USD0.59%
iShares European Property Yield UCITS ETFIQQPEUR0.40%
iShares UK Property UCITS ETFIUKPGBP0.40%
iShares US Property Yield UCITS ETFIQQ7USD0.40%
Xtrackers FTSE EPRA/NAREIT Developed Europe Real Estate UCITS ETF 1CD5BKEUR0.33%
iShares Asia Property Yield UCITS ETFIQQ4USD0.59%
Amundi ETF FTSE EPRA NAREIT Global UCITS ETF DREPRAEUR0.24%
SPDR Dow Jones Global Real Estate UCITS ETFSPYJUSD0.40%
HSBC FTSE EPRA/NAREIT Developed UCITS ETF USDH4ZLUSD0.40%
VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETFTRETGBP0.25%

Fortsätt läsa

Nyheter

ESGW ETF spårar de största företagen över hela världen

Publicerad

den

Invesco MSCI World ESG Universal Screened UCITS ETF Acc (ESGW ETF), med ISIN IE00BJQRDK83, försöker spåra MSCI World ESG Universal Select Business Screens-index. MSCI World ESG Universal Select Business Screens-index spårar de största företagen över hela världen. Indexet exkluderar företag som är involverade i verksamheter relaterade till termiskt kol, kontroversiella vapen, tobak och andra kontroversiella industrier. Indexkomponenternas viktning justeras utifrån ESG-faktorer. Som ett resultat kommer företräde att ges till företag med en robust ESG-profil och en positiv trend mot att förbättra denna profil.

Invesco MSCI World ESG Universal Screened UCITS ETF Acc (ESGW ETF), med ISIN IE00BJQRDK83, försöker spåra MSCI World ESG Universal Select Business Screens-index. MSCI World ESG Universal Select Business Screens-index spårar de största företagen över hela världen. Indexet exkluderar företag som är involverade i verksamheter relaterade till termiskt kol, kontroversiella vapen, tobak och andra kontroversiella industrier. Indexkomponenternas viktning justeras utifrån ESG-faktorer. Som ett resultat kommer företräde att ges till företag med en robust ESG-profil och en positiv trend mot att förbättra denna profil.

Denna börshandlade fonds TER (total cost ratio) uppgår till 0,19 % p.a. Invesco MSCI World ESG Universal Screened UCITS ETF Acc är den enda ETF som följer MSCI World ESG Universal Select Business Screens index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Invesco MSCI World ESG Universal Screened UCITS ETF Acc har tillgångar på 138 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 13 juni 2019 och har sin hemvist i Irland.

Översikt

Invesco MSCI World ESG Universal Screened UCITS ETF Acc syftar till att tillhandahålla den totala nettoavkastningen för MSCI World ESG Universal Select Business Screens Index (”Referensindexet”), minus avgifternas inverkan.

Referensindexet spårar resultatet för stora och medelstora företag på utvecklade marknader över hela världen och syftar till att representera resultatet för en investeringsstrategi som genom att justera beståndsdelars fritt flytande marknadsvärde baserat på vissa miljömässiga, sociala och styrande (“ ESG”) strävar efter att öka den totala exponeringen mot de företag som uppvisar både en robust ESG-profil och en positiv trend för att förbättra den profilen.

Referensindexet är konstruerat från MSCI World Index genom att exkludera värdepapper som: 1) inte har bedömts eller betygsatts av MSCI på basis av deras ESG-uppgifter; 2) har mött mycket allvarliga kontroverser angående ESG-frågor under de senaste tre åren; eller 3) har en MSCI ESG Rating av CCC; eller 4) är inblandade i kontroversiella vapen, konventionella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, oljesand, termiskt kol, tobak eller fritids cannabis. Var och en av de kvalificerade komponentvärdepapperen tilldelas sedan en kombinerad ESG-poäng, som återspeglar MSCI:s bedömning av både värdepapperets nuvarande ESG-betyg, såväl som trenden i det betyget, definierat som förändringen i värdepapperets ESG-betyg över tiden. Denna kombinerade ESG-poäng används sedan för att omvikta de godtagbara värdepapperen i referensindexet.

Fonden strävar efter att uppnå sitt mål genom att köpa och hålla, så långt det är möjligt och praktiskt, alla värdepapper i referensindex i sina respektive vikter. Fonden balanseras om i takt med förändringar i referensindexet, som ses över och ombalanseras halvårsvis.

Denna ETF hanteras passivt.

En investering i denna fond är ett förvärv av andelar i en passivt förvaltad indexföljande fond snarare än i de underliggande tillgångarna som ägs av fonden.

Handla ESGW ETF

Invesco MSCI World ESG Universal Screened UCITS ETF Acc (ESGW ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, SAVR och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXESGG
gettexEURESGW
Stuttgart Stock ExchangeEURESGW
Borsa ItalianaEURESGW
London Stock ExchangeUSDESGW
SIX Swiss ExchangeUSDESGW
SIX Swiss ExchangeEURESGWIN
XETRAEURESGW

Största innehav

NamnCUSIPISINVikt %
NVIDIA CORP USD0.00167066G104US67066G10406,31%
MICROSOFT CORP USD0.00000625594918104US59491810454,92%
APPLE INC USD0.00001037833100US03783310053,29%
AMAZON.COM INC USD0.01023135106US02313510671,50%
NOVO NORDISK A/S DKK 0.1DK00624983331,27%
ALPHABET INC-CL A USD0.00102079K305US02079K30591,20%
UNITEDHEALTH GROUP INC USD0.0191324P102US91324P10211,07%
ALPHABET INC-CL C USD0.00102079K107US02079K10791,05%
ASML HOLDING NV EUR0.09N07059202NL00102732150,96%
BROADCOM INC NPV11135F101US11135F10120,89%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Enkelt & billigt – så fungerar SAVRs courtage

Publicerad

den

SAVRs Courtage När SAVR tog fram sin prismodell för aktiehandel hade de två mål: Det skulle vara enkelt och billigt att handla aktier hos SAVR. SAVR har därför tagit fram en modell där det ofta blir billigare hos SAVR än hos deras största konkurrenter. Läs mer om vad det kostar att investera i aktier hos SAVR nedan.

När SAVR tog fram sin prismodell för aktiehandel hade de två mål: Det skulle vara enkelt och billigt att handla aktier hos SAVR. SAVR har därför tagit fram en modell där det ofta blir billigare hos SAVR än hos deras största konkurrenter. Läs mer om vad det kostar att investera i aktier hos SAVR nedan.

Automatiskt courtage

När SAVR lanserade sin aktiehandel i september 2024 introducerade SAVR automatiska courtageklasser på den svenska marknaden. Majoriteten av investeringstjänster i Sverige, exempelvis banker och nätbanker, erbjuder fortfarande manuella courtagesystem.

Manuellt courtage innebär att du som kund själv behöver se till att varje enskild transaktion, det vill säga dina inköp och försäljningar av aktier, ligger i rätt courtageklass. Detta är ett problem av flera anledningar:

1. Många oerfarna aktieinvesterare har inte kunskap om hur courtagesystemet fungerar eller att de behöver ändra courtageklass själva. Därför ligger de ofta kvar i courtageklassen som deras bank eller nätbank angett som standard. Om deras transaktioner inte hör hemma i denna klass kommer de att behöva betala för mycket courtage i onödan, oavsett om transaktionen egentligen borde ligga i en lägre eller högre klass.

2. Hos vissa aktörer kan kunderna endast byta courtageklass en gång om dagen. Detta innebär en inlåsningseffekt för kunder som under ett och samma dygn vill göra transaktioner som egentligen hör hemma i olika klasser: någon av transaktionerna kommer att hamna i fel klass, vilket gör att courtaget blir onödigt dyrt.

Hos SAVR är courtaget automatiskt, vilket innebär att du per automatik hamnar i rätt courtageklass för varje transaktion – oavsett hur liten eller stor den är.

Exempel – så funkar automatiskt courtage för svenska aktier:

Anders, en kund på Nätbanken, vill omfördela sina svenska aktier. När han säljer Aktie A för 55 000 kr är han i rätt courtageklass och betalar 69 kr i courtage. Därefter investerar han 11 000 kr i fem andra svenska aktier, men då hamnar han i en felaktig courtageklass. Han måste därför betala 69 kr per köp, vilket totalt blir 345 kr.

Total courtagekostnad på Nätbanken: 414 kr.

Om Anders hade använt SAVR, skulle systemet automatiskt placera honom i rätt courtageklass. Då skulle han ha betalat 55 kr för försäljningen (0,10 % av 55 000 kr) och 22 kr per köp (0,2 % av 11 000 kr).

Total courtagekostnad hos SAVR: 165 kr

(ca 60 % lägre än hos Nätbanken)

Exempel – så funkar automatiskt courtage för amerikanska aktier:

Lisa, en kund på Nätbanken, vill omfördela sina amerikanska aktier. När hon säljer Aktie A för 55 000 kr ligger hon i rätt courtageklass och betalar 8 USD (ca 83 kr*) i courtage samt 137,50 kr i växlingsavgift (0,25 % av 55 000 kr).

Därefter investerar hon 11 000 kr vardera i fem andra amerikanska aktier. Då hamnar hon i fel courtageklass och får betala 8 USD (ca 83 kr*) i courtage och 27,50 kr (0,25 % av 11 000 kr) i växlingsavgift per köp. Varje transaktion kostar därmed 110,50 kr, och tillsammans kostar de fem köpen 552,50 kr.

Total courtagekostnad på Nätbanken: 773 kr.

Om Lisa hade använt SAVR, skulle systemet automatiskt placera henne i rätt courtageklass. Då skulle hon för försäljningen ha betalat 55 kr i courtage (0,10 % av 55 000 kr) + 104,50 kr (0,19 % av 55 000 kr) i växlingsavgift.

För vart och ett av de fem köpen skulle hon ha betalat 22 kr (0,2 % av 11 000 kr) i courtage + 20,90 kr (0,19 % av 11 000 kr) i växlingsavgift.

Total courtagekostnad hos SAVR: 374 kr

(ca 50 % mindre än hos Nätbanken)

Minimipris på endast 1 kr

SAVRs fasta minimipris för aktiehandel är endast 1 kr. Det innebär att om din transaktion, det vill säga summan du köper eller säljer för, är max 500 kr så betalar du bara 1 kr i courtage. Detta gäller för all aktiehandel på vår plattform oavsett vilken börs du handlar på. Hos majoriteten av våra konkurrenter skiljer sig minimipriset beroende på vilket land du handlar från, och kan ibland ligga på flera hundra kronor. För transaktioner som är större än 500 kr betalar du istället ett rörligt courtage, se nedan

Exempel – så funkar minimipris:

Anders är kund på Nätbanken. Han köper en tysk aktie för 480 kr, och får betala 1 EUR (ca 11 kr*) i courtage och. Han köper sedan en amerikansk aktie för 335 kr och får betala 1 USD (ca 10 kr*) i courtage.

Lisa är kund hos SAVR. Hon gör exakt samma köp som Anders, men betalar istället 1 kr i courtage för respektive köp.

Handla aktier enkelt och billigt – skapa ett konto hos SAVR redan idag.

Lågt rörligt courtage

SAVRs courtage är inte bara automatiskt, det är billigt också. Som vi redan nämnt betalar du endast 1 kr i courtage om din transaktion är 500 kr eller mindre. För transaktioner som är större än 500 kr tillkommer istället ett rörligt, procentuellt courtage. Denna del ser olika stor ut beroende på hur stor din transaktion är. Generellt kan sägas att ju större transaktion, desto lägre procentandel betalar du i courtage.

SAVRs courtagemodell:

• Handel för 1-500 kr: 1 kr i courtage

• Handel för 501-20 000 kr: 0,20 % i courtage

• Handel för 20 001-50 000 kr: 0,15 % i courtage

• Handel för 50 001-100 000 kr: 0,10 % i courtage

• Handel för över 100 000 kr: 0,05 % i courtage

Exempel – så funkar SAVRs rörliga courtage:

Lisa är kund hos SAVR. Hon handlar en svensk aktie för 10 000 kr och får betala 0,20 % i courtage. Totalsumman för transaktionen blir då 10 000 kr + 20 kr = 10 020 kr.

Lisa handlar sedan en annan svensk aktie för 22 000 kr och får då betala 33 kr (0,15 % av 22 000 kr) i courtage. Totalsumman för transaktionen blir då 22 000 kr + 33 kr = 22 033 kr.

Om Lisa hade handlat utländska aktier istället hade samma courtagenivåer gällt. Dock hade en växlingsavgift på 0,19 % av transaktionsvärdet (10 000 kr respektive 22 000 kr i exemplen ovan) tillkommit.

Samma prismodell överallt

Till skillnad från majoriteten av banker och nätbanker som erbjuder aktiehandel har vi samma enkla prismodell oavsett vilket land du handlar aktier från: Lågt, automatiskt courtage från 1 kr. Den enda skillnaden är att det för utländsk handel tillkommer en växlingsavgift på 0,19 % av transaktionskostnaden (dvs kostnaden utan att courtage är inräknat).

Handla aktier enkelt och billigt – skapa ett konto hos SAVR redan idag.

Fortsätt läsa

Populära