Följ oss

Nyheter

Vi tittar på myten om likviditeten hos ETFer

Publicerad

den

Vi tittar på myten om likviditeten hos ETFer


WisdomTree’s Zach Hascoe, kapitalmarknadschef på WisdomTree Europe har skrivit en analys att ETF-handeln motsvarar likviditeten hos ETFer. Han skriver att det är den största myten i ETF-industrin att handelsvolymen är likvärdig när det gäller börshandlade fonder.

”Det är viktigt för investerare att förstå att volymen och förvaltat kapital (AUM) sällan påverkar den potentiella underliggande likviditet”, skriver han. ”Likviditeten hos ETFer kan hämtas från både primärmarknaden (skapande/inlösen), sekundärmarknaden (börsen) och derivatmarknaderna. Investerare minskar sina horisonter genom att flockas till de mest omsatta produkterna och inte överväga nya produkter med lägre omsättning. Omsatt volym är handlad volym, inte likviditet. ”

Olika typer av ETFer kan tjäna olika ändamål

Titta på hur olika typer av ETFer kan tjäna olika ändamål beroende på exponeringen de ger, konstaterar Hascoe att vissa ETFs används främst för säkring och intradagportföljhandel. Dessa ETF spårar typiskt stora världsindex, och de kan omsätta miljontals aktier per dag. Börshandlade fonder kan också struktureras som mer än investeringsverktyg och har då vanligtvis inte mycket höga genomsnittliga dagliga handelsvolymer. Investerare gör investeringar i dessa produkter, håller sina positioner och så småningom avvecklar investeringarna månader eller år framåt.

Även om ETFer kan ägas i längre perioder eller handlas intradag upplever vissa ETFs en högre sekundärmarknadshandel än andra. På WisdomTree strukturerar vi alla våra ETFer med likviditetsscreening för att ge tillräcklig underliggande likviditet. Även om ETFen har en låg genomsnittlig daglig volym i ETF-termer, betyder det inte att den börshandlade fonden är illikvid skriver han.

När en ETF lanseras lanseras den vanligen på en låg tillgångsnivå

Han skriver att när en ETF lanseras lanseras den vanligen på en låg tillgångsnivå. När den börshandlade fonden går live har den inte handelshistorik och men oftare en låg AUM-nivå. ”Detta påverkar emellertid inte den potentiella underliggande likviditeten som i sig finns i en ETF. ETF-likviditet kan erhållas genom dess underliggande värdepapper, och stora affärer kan enkelt göras för investerare. Beroende på det underliggande intresset kan handel ofta ske som är större än ETFens genomsnittliga dagliga volym. Detta beror på att ETF-market makers eller auktoriserade deltagare (AP) som köper likviditeten hos den underliggande korgen och extrapolerar det till ETF-likviditet för investeraren. ”

AP har rätt att skapa och lösa in andelar i den börshandlade fonden. Auktoriserade deltagare köper och säljer ETFs och kan ofta i förväg skapa eller lösa in andelar. ”Genom att säkra på de underliggande marknaderna kan de dynamiskt prissätta ETFer för att tillgodose denna efterfrågan och planera hedgen genom att skapa nya enheter i slutet av dagen. Detta sker tusentals gånger om dagen i ETF-industrin och det finns många globala ledande handelsföretag med kompetens inom ETF-handel som underlättar detta för kunder.”

Hascoe konstaterar att investerare fortfarande kan vara skeptiska till att en stor handel/investering kan ske i en ETF med låg daglig volym och på låg AUM-nivå. ”Det beror på att andelarna i börshandlade fonder historiskt sett är det gemensamma sättet att köpa aktier är att använda den dagliga genomsnittliga volymen som ett tröskelvärde för att göra en investering som inte påverkar de underliggande priserna. Detta tänkande har felaktigt tillämpats på ETFer. Det bör dock endast tillämpas på de underliggande aktierna eller tillgångarna i ETF-korgen som representerar index eller jämförelseindex som spåras. Detta mäter sann ”underförstådd likviditet”.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vad är Staking?

Publicerad

den

Staking är en strategi som används över krypto och web3 som ger användare möjlighet att delta i att hålla ett blockchain-nätverk ärligt och säkert.

Staking är en strategi som används över krypto och web3 som ger användare möjlighet att delta i att hålla ett blockchain-nätverk ärligt och säkert.

Att låsa upp tokens är vanligt på webb3 och är ofta vad som händer när du ser en referens till att ”utsätta” tokens. Användare får vanligtvis någon form av åtkomst, privilegium eller belöning över tid i utbyte mot deras låsning, och kan dra tillbaka sina tokens när och när de vill.

Det finns redan gott om belöningsprogram i världen; tänk om du kunde låsa dina flygbolagsmil och tjäna extra, eller istället för ett hålkort på ditt lokala kaffeställe, låser du belöningspolletter för att få påsar med kaffe eller en fin mugg.

Men den här formen av att sätta in tokens för belöningar på en DeFi-plattform är faktiskt inte staking. Staking sker på nätverksnivå och handlar om att säkra nätverket.

Gå in i Ethereums Proof of Stake-system. Vem som helst kan välja att bli en validator och låsa sin ETH genom att deponera den i ett smart kontrakt – ett program som körs på Ethereums blockchain.

Med över 1 000 000 validatorer som satsar standarden 32 ETH vardera – mer än 100 miljarder dollar i dagens kurs – är Ethereums Proof of Stake (PoS)-mekanism det största exemplet på insats i web3.

Så varför finns staking?

Den trettioandra versionen: när Ethereum lanserades var det ett världsomspännande nätverk av människor som körde programvara på sina datorer (kända som noder) som synkroniserade data från en delad databas – en distribuerad reskontra. Dessa noder skulle nå och upprätthålla konsensus om det aktuella tillståndet för den databasen. Huvudutmaningen var säkerheten: hur förhindrar man att en dålig aktör får kontroll över databasen och ändrar den så att den passar sig själv?

Ethereum löste ursprungligen detta problem genom att använda Proof of Work (PoW). PoW – ett system som fortfarande används av Bitcoin och andra blockkedjenätverk – kräver att man löser extremt komplexa matematiska problem innan någon information kan läggas till blockkedjan. Du kanske känner till det som krypto ”mining”.

PoW gör en potentiell attack på nätverket så matematiskt komplicerad att ens ett försök skulle vara ekonomiskt otänkbart, eftersom det skulle krävas så många avancerade datorer. Med tiden blev PoWs matematiska problem svårare och krävde allt kraftfullare datorer för att lösa dem. Kraftfulla datorer kräver, ja… kraft; i takt med att komplexiteten ökade, ökade även gruvarbetarnas koldioxidavtryck.

Datorutrustningens kapprustning och miljöutmaningen i PoW har nu förkastats av Proof of Stake (PoS). Under PoS är nätverket säkrat genom att många parter sätter in 32 ETH i ett smart kontrakt. Ju fler tokens som satsas, desto dyrare blir det för en dålig skådespelare att attackera nätverket. Denna insättning eller insats ger dig rätten att delta i att bygga nya block för blockkedjan och att bli belönad i gengäld. Om du inte spelar den här rollen på rätt sätt kommer en del eller hela din insats att tas från dig – ett straff som kallas ”slashing”.

Genom att byta till PoS kunde Ethereum upprätthålla säkerheten i sitt nätverk och minska koldioxidutsläppen med över 99,95 %, jämfört med PoW.

Var satsar jag?

De som kan och är redo att satsa en full nod (32 ETH) kan satsa ensam genom att köra en validator själva hemma, eller använda självvårdande satsningslösningar som Consensys Staking.

Ett mer lättillgängligt alternativ, speciellt om du inte har 32 ETH liggande (och de flesta av oss inte har det), är vätskeinsats: möjligheten att sätta in mindre än 32 ETH i en pool som sedan används för att initiera och underhålla utsättningsnoder.

Flytande insats ger den extra fördelen att få, i utbyte mot din insättning, en flytande insatspolett. Denna token representerar mängden ETH du har satsat plus belöningarna som genereras av din ETH; som gör det enkelt att hålla reda på din insättning när du vill ta ut din insats, eller så kan du till och med använda denna token som säkerhet någon annanstans i DeFi.

Det finns många insättningsalternativ där ute från dedikerade validatorer, insatspooler och flytande insättningsprotokoll, och det är viktigt att göra din forskning innan du lägger din surt förvärvade ETH i en.

Så nu förstår du att staking är en allmännytta som hjälper till att säkra ett blockchain-nätverk, och det finns olika sätt att engagera sig.

Fortsätt läsa

Nyheter

BNQA ETC spårar priset på Brent Crude Oil

Publicerad

den

BNPP ICE Brent ÖL ETC (BNQA ETC) med ISIN DE000PS701L2, försöker följa ICE 1mth Brent Oil Futures-index. ICE 1mth Brent Oil Futures-index spårar priset på terminskontrakt på Brent Crude Oil.

BNPP ICE Brent ÖL ETC (BNQA ETC) med ISIN DE000PS701L2, försöker följa ICE 1mth Brent Oil Futures-index. ICE 1mth Brent Oil Futures-index spårar priset på terminskontraktBrent Crude Oil.

Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 0,90 % p.a. BNPP ICE Brent ÖL ETC är den enda ETC som följer ICE 1mth Brent Oil Futures-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.

BNPP ICE Brent ÖL ETC är en mycket liten ETC med tillgångar på 17 miljoner euro under förvaltning. Denna ETC lanserades den 11 april 2017 och har sin hemvist i Nederländerna.

Information

ISINDE000PS701L2
Securities identification number (German WKN)PS701L
BloombergBNQA GY
ReutersBNQA.DE
TypeETC
Entitlement1.31732383
CurrencyEUR
Currency hedgedNo
Roll optimizedNo
LeveragedNo
Physical deliveryNo
Total Return Yes
ExchangeFrankfurt Stock Exchange (Regulated Market – Xetra®), Stuttgart Stock Exchange
Trading periods08:15 am – 20:00 pm
Maturityopen end

Handla BNQA ETC

BNPP ICE Brent ÖL ETC (BNQA ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBNQA

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Aave SEK är ett sätt att få exponering mot kryptovalutan AAVE

Publicerad

den

Valour Aave (AAVE) SEK (Valour Aave SEK) med ISIN CH1108679338, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar AAVE, Aave-protokollets infödda token. Aave är en decentraliserad finansplattform (DeFi) som gör det möjligt för användare att låna ut, låna och tjäna ränta på digitala tillgångar genom ett säkert ekosystem utan förvaring. Drivs av smarta kontrakt på Ethereum och andra blockkedjor, erbjuder Aave innovativa funktioner som snabblån och rörliga räntor.

Valour Aave (AAVE) SEK (Valour Aave SEK) med ISIN CH1108679338, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar AAVE, Aave-protokollets infödda token. Aave är en decentraliserad finansplattform (DeFi) som gör det möjligt för användare att låna ut, låna och tjäna ränta på digitala tillgångar genom ett säkert ekosystem utan förvaring. Drivs av smarta kontrakt på Ethereum och andra blockkedjor, erbjuder Aave innovativa funktioner som snabblån och rörliga räntor.

AAVE-tokenen används för styrning, insats och säkrande av protokollet, vilket gör att innehavare kan påverka viktiga beslut och tjäna belöningar. Genom att främja transparens och tillgänglighet främjar Aave ett robust och inkluderande finansiellt ekosystem i den decentraliserade ekonomin.

Produktöversikt

Valour’s Certificate-produktlinje erbjuder börshandlade produkter som uppfyller kraven, var och en helt säkrad av sina respektive digitala tillgångar. För att säkerställa säker kylförvaring samarbetar Valour med nivå 1-licensierade förvaringsinstitut som Copper. Handlade på reglerade börser och MTFer ger dessa certifikat transparent prissättning och likviditet, vilket stärker investerarnas förtroende för säkra digitala tillgångsinvesteringar. Valours grundprospekt är godkända av Finansinspektionen och uppfyller EU:s krav på fullständighet, tydlighet och konsekvens.

Produktbeskrivning

NamnValour AAVE
EmittentValour Inc
BasvalutaSEK
Föraltningskostnad1,9%
ISINCH1108679338
Valoren110867933
WKNA4A55V
FörfallodagOpen-ended

Handla Valour Aave

Valour Aave (AAVE) (Valour Aave SEK) är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Spotlight Stock Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Spotlight Stock MarketSEKVALOUR AAVE SEK

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära