Vi krossar myten om vad en stark dollar innebär för aktiemarknaden. När värdet på den amerikanska dollarn stiger så blir de amerikanska varorna dyrare, och därmed kommer de att kosta mer för de företagen utanför USA att importera, allt annat lika.
I allmänhet är en svag lokal valuta bra för en exportdriven ekonomi med stora handelsöverskott, som till exempel Sverige. Den amerikanska dollarn har visat en styrka de senaste veckorna, och med tanke på den betydande exponeringen som de flesta amerikanska företag har mot utländska företag så borde det innebära att börserna i USA skall rasa.
Konventionell kunskap säger att en stark växelkurs sannolikt är en negativt för aktierna på USAs börser eftersom de amerikanska produkterna då blir betydligt mindre konkurrenskraftiga på exportmarknaderna. RBC Capital Markets Jonathan Golub skriver emellertid i en ny analys att deras forskning tyder på att så inte är fallet.
Golub anser att ekonomin och dollarn rör sig parallellt, vilket innebär att en starkare ekonomi bör resultera i en stark dollar. Han är också av den åsikten att en starkare dollar leder till högre vinstmultiplar, eller p/e-tal för den som så föredrar det uttrycket. Ett högre p/e-tal innebär att investerare är villiga att betala en högre premie för aktier under perioder av dollarstyrka. Se även grafen.
Intressant nog så stöds han tankar av andra analytiker. Så har till exempel Charles Schwabs Liz Ann Sonders har noterat att det också finns stora ekonomiska fördelar med att ha en starkare dollar. En starkare dollar medför lägre importpriser, lägre råvarupriser och billigare utlandsresor för amerikaner. Hon säger att i allmänhet betyder det att en stark dollar är positiv för både ekonomin och för aktiemarknaden.