HANetf, ett europeiskt företag, har lanserat Future of European Defence UCITSETF (ticker: 8RMY) på Deutsche Börse Xetra och Euronext Paris (ticker: ARMY) – en världsnyhet.
Denna ETF spårar VettaFi Future of Defence Ex US Index, enligt en metod som liknar HANetfs prisbelönta Future of Defence UCITSETF (ticker: ASWC), som har 1,8 miljarder USD i tillgångar under förvaltning (AUM).
Den nya Europa-fokuserade försvarsfonden utesluter USA, vilket möjliggör högre exponering mot europeiska företag samtidigt som företag som är involverade i kontroversiella vapen utesluts.
Detta är första gången som ett europeiskt ETF-företag har lanserat en europeiskt fokuserad försvars-ETF.
ETFen kommer också att finnas tillgänglig på London Stock Exchange och Borsa Italiana i sinom tid.
HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITSETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av digitala tillgångar ETP, är glada över att tillkännage lanseringen av Future of European Defence UCITSETF (ticker: 8RMY). Detta är första gången ett europeiskt företag har lanserat en europeisk försvars-ETF. ETF noteras idag på Deutsche Börse Xetra och Euronext Paris, med London Stock Exchange och Borsa Italiana strax efter.
Future of European Defence UCITS ETF (ticker: 8RMY)
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Denna ETF syftar till att ge exponering för NATO och NATO+ allierade försvars- och cyberförsvarsföretag, exklusive USA, i syfte att fånga Europas upprustningshistoria. Som ett europeiskt företag anser HANetf att det är en plikt att stödja investeringar i europeiskt försvar eftersom kontinenten försöker stärka sin säkerhet.
Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 % av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.
Europas upprustning handlar inte bara om att spendera mer – det handlar om att bygga europeiskt oberoende och självständighet i försvaret. För att minska beroendet av amerikansk utrustning prioriterar EU europeiskt tillverkade vapen, fordon och system, vilket ger en stark medvind till den europeiska försvarssektorn.
HANetf har visat framgång inom globala försvarsinvesteringar. European Defense ETF följer i fotspåren av den prisbelönta Future of Defence UCITSETF (ticker: ASWC), som har vunnit betydande dragkraft bland investerare, och nyligen översteg 1,8 miljarder USD i förvaltade tillgångar (AUM) med 1,06 miljarder USD netto nya tillgångar bara i år.
Den europeiska försvarsfonden erbjuder dock ett mer fokuserat tillvägagångssätt genom att säkerställa en högre exponering mot europeiskt börsnoterade försvarsföretag, exklusive amerikanska företag, samtidigt som företag med hög intäktsexponering för kontroversiella vapen sållas bort.
Nyckelfunktioner
UCITS-kompatibel ETF– Ger exponering mot europeiskt noterade försvarsföretag inom en transparent, reglerad struktur.
Högre europeisk exponering – En viktig skillnad från bredare försvars-ETF:er, med fokus på företag som drar nytta av Europas säkerhetsanpassning.
NATO-anpassad metodik – Följer den beprövade strategin för HANetfs prisbelönta NATO ETF samtidigt som förbättrade europeiska skärmar tillämpas.
Uteslutning av kontroversiella vapen – Se till att företag med hög exponering för kontroversiella vapen utesluts.
Europeiskt försvar med stöd av ett europeiskt företag – Den första europeiska försvarsfonden som lanserades av ett europeiskt företag.
Denna europeiska försvars-ETF, liksom NATO ETF, använder sig av ”NATO-skärmen”, vilket begränsar exponeringen för företag med hemvist i NATO eller NATO+ allierade medlemsländer.
På detta sätt försöker ETF anpassa sig till värderingarna hos investerare som kan ha oro över försvarsinvesteringar, men som inte kan ignorera det nuvarande politiska klimatet och därför söker ett smartare och mer övervägt tillvägagångssätt. Nato är en defensiv allians och säger själv att ”avskräckning och försvar är en av dess kärnuppgifter” – att fokusera på företag som verkar i Nato-allierade länder begränsar möjligheten för att beståndsdelar i ETF är företag som verkar i länder som en dag kan bli motståndare till alliansen.
Hector McNeil, med-VD och medgrundare av HANetf, kommenterar: ”Den europeiska upprustningshistorien är inget annat än häpnadsväckande. Även om det har varit uppenbart ett tag att kontinenten kollektivt underutnyttjar försvaret, har den senaste hållningen som den amerikanska administrationen tagit, fungerat som en verklighetskontroll av att försvaret av Europa i slutändan faller på Europa självt. Europeiska ledare förenas kring ett gemensamt mål – att förbereda sig mot sig själva och varandra.
”Som ett stolt europeiskt företag anser vi att det är vår plikt att stödja investeringar i europeiskt försvar. Vi ansåg därför att det var viktigt att vara det första europeiska ETF-företaget att lansera en Europafokuserad försvars-ETF, ”RRMY”. Det är uppenbart att geopolitiken äntligen är balanserad i dag och Europa måste bygga upp försvarsoberoende från USA. Vi känner att att vara en europeisk leverantör innebär att vi inte kan påverkas på samma sätt som en leverantör av ett amerikanskt huvudkontor. För europeiska investerare att investera effektivt i den europeiska försvarssektorn är vårt mål. Denna ETF bygger på den prisbelönta Future of Defence UCITSETF, men fokuserar på Europa, med USA uteslutet.
”Med tanke på de senaste händelserna ser vi en förändring av investerarnas attityder till försvarsinvesteringar, eftersom många börjar se försvaret som ett viktigt och nödvändigt medel för att upprätthålla livet som vi känner det. Samtidigt använder ETFen den ”NATO-skärm” vi använder för vår Nato ETF. Genom att begränsa exponeringen mot företag som är hemmahörande i NATO och NATO+ allierade medlemsländer, kan ETFen inte ha någon oro för försvaret, men som fortfarande inte kan ta hänsyn till investerarnas värden. det nuvarande politiska klimatet, och därför strävar efter ett smartare och mer genomtänkt tillvägagångssätt, är Nato, till sin natur, en defensiv allians, med ”avskräckning och försvar är en av dess kärnuppgifter.”