Följ oss

Nyheter

Varför Vanguards VGWD inte är för alla

Publicerad

den

Vanguards VGWD är en av de mest brett diversifierade indexfonderna som finns. Det verkar som om att välja VGWD som den enda fonden i din portfölj är en bra strategi på lång sikt. Men är det?

Vanguards VGWD är en av de mest brett diversifierade indexfonderna som finns. Det verkar som om att välja VGWD som den enda fonden i din portfölj är en bra strategi på lång sikt. Men är det?

Vi visar vikten av att definiera rätt investerarprofil, även för den typiska passiva investeraren, innan vi bestämmer oss för att köpa en eller annan fond. Vi börjar med att förklara vilken roll aktier och obligationer har i en portfölj. Vi gräver sedan djupare i kriterierna för att etablera rätt investerarprofil som matchar dina mål och behov. Dessa är viktiga för att välja rätt strategi som ger dig ekonomiskt lugn.

Vad är Vanguards VGWD?

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF Distributing (VGWD ETF) är mycket populär bland de passiva investerarna. Denna fond, som lanserades av Vanguard 2019 för att följa utvecklingen av FTSE All-World High Dividend Yield Index (”Indexet”).Indexet har avkastat cirka 9,4 % årligen sedan 2005, så det verkar som om att välja VGWD som den enda fonden i din portfölj är en bra strategi på lång sikt. Men är det det?

Aktiers och obligationers roll

Aktier är de främsta drivkrafterna för avkastning. Under decennierna har företag över hela världen fortsatt att förnya sig och därmed ge solida vinster till sina investerare. Globala aktier har gjort en genomsnittlig årlig avkastning på 5,2 % under de senaste 120 åren, och det är efter inflation. Det finns inga tecken på att denna trend kommer att sluta: drivkraften att skapa och förnya är en medfödd egenskap hos människor. Ändå finns det ingen gratis lunch i att investera. Högre avkastning kommer alltid med högre risker. I finansvärlden leder denna risk till större fluktuationer i aktiepriserna. De kan gå upp och ner väldigt snabbt, ibland så mycket som 45% under ett bra år som 1999, men också så lågt som -40% under en ”once in a lifetime”-kris som 2008. På finansjargong säger vi att aktier är mycket volatila och förhindrar inte systemrisk, det är risken för en global marknadssmälta… och det är då obligationer kommer in.

Obligationer är inte utformade för att söka avkastning, utan för att minska volatiliteten och stabilisera en portfölj. Det visar sig faktiskt att obligationer ofta stiger när aktier sjunker och vice versa. Så förlusterna för en typ av tillgång kan delvis kompenseras av vinsterna från den andra. I finansprat säger vi att det finns lite korrelation mellan aktier och obligationer. Detta innebär att att välja en 100 % aktiestrategi eller inte bör ligga i linje med hur smidig du vill att din avkastning ska vara, för att kompensera den potentiella effekten av en nedgång över din investeringsresa.

För att visa detta, låt oss jämföra en depå som enbart består av 100% av Vanguards VGWD och en portfölj med 60% VGWD och 40% obligationer:

Nedgångarna i 100% VGWD-portföljen är mycket djupare och bredare än portföljen med obligationer. Nedgångarna för aktier är skarpare och tar mycket längre tid att återhämta sig än för obligationer. Detta beror på att aktier är en mycket mer riskfylld tillgång än obligationer.

Hur är det med hållbarhet?

VGWD tillämpar inte hållbarhetskriterier när de väljer de företag som de investerar i. På grund av dess globalt diversifierade natur, som spårar resultatet för nära 3 700 företag av alla typer runt om i världen, kan du inte betrakta VGWD som hållbart när det gäller miljön. , sociala och bolagsstyrningskriterier (ESG). Till exempel innebär en investering i VGWD en investering i företag som tillverkar och säljer kontroversiella vapen. Bristen på etiska betänkligheter i urvalet av företag inom VGWD kan vara ett hinder för investerare som vill följa ansvarsfulla investeringar.

Med detta sagt är den definition som för närvarande finns med avseende på ESG-kriterier inte klart fastställd ännu. Etiska värderingar och övertygelser är subjektiva till sin natur. När efterfrågan från investerare som letar efter socialt ansvarsfulla investeringsprodukter blir vanligare, arbetar regeringar och institutioner från hela världen, såsom FN, med finansbranschen för att erbjuda en rättslig ram som kommer att accepteras över hela världen.

Definiera din investerarprofil

Det finns några avgörande frågor att ställa dig själv innan du påbörjar din investeringsresa.
De är:

  • när behöver du dina pengar?
  • hur länge kan du stå ut med att förlora innan du säljer panik?
  • vilka etiska värderingar är viktiga för dig när du investerar i företag?

Dessa frågor är viktiga för att definiera dina mål och din investeringsfilosofi. De kommer också att göra det möjligt att definiera vilken typ av investering som passar dig bäst vad gäller risk och avkastning, med hänsyn till hur länge du önskar och kan stanna investerad, och dina reaktioner på osäkra händelser. Värdepappersföretag använder frågeformulär för att fastställa din profil. Baserat på dina svar kommer de att tilldela dig en riskprofil som går från mer konservativ och riskvillig till mer risktagande. Även om vi inte kommer att gå igenom varje fråga som vanligtvis ställs i dessa frågeformulär, kommer vi att lyfta fram några av nyckelkategorierna av frågor.

Ställ in din investeringshorisont

Investeringshorisonten är den period under vilken du kan investera utan att behöva använda de pengarna för andra ändamål. Till exempel innebär en investeringshorisont på 10 år att du kan leva ekonomiskt utan att behöva dra dig ur din investering under minst 10 år. Att sätta en tidslinje är avgörande för att avgöra vilken typ av tillgångar du kommer att investera i och deras andel i din portfölj.

Ju längre investeringshorisont, desto mer har du råd att ta risker eftersom du har tillräckligt med tid att återhämta dig från eventuella kortsiktiga nedgångar. Det är ok att investera mer i aktier och mindre i obligationer för att uppnå högre avkastning när man investerar under en längre tid.

Att sätta din investeringshorisont beror på hur mycket sparande du har och dina finansiella mål. En 65-åring kommer inte att ha samma investeringshorisont som en 25-åring så deras portfölj kommer att se väldigt annorlunda ut. Den äldre kommer till största delen att investeras i mindre riskfyllda tillgångar som obligationer, medan den unge har råd att investera i mer riskfyllda tillgångar.

Definiera din risktolerans

Din risktolerans avgör hur du känslomässigt hanterar investeringsrisker, som kraftiga nedgångar. Vanligtvis är det fyra faktorer som gör att du kan bedöma din riskaptit:

  • Erfarenhet: Hur lång tid har du haft erfarenhet av att investera?
  • Förväntningar: Tror du att riskfyllda produkter med högre potentiell avkastning är mer attraktiva än mindre riskfyllda produkter med lägre potentiell avkastning på lång sikt?
  • Riskmedvetenhet: Hur skulle du dela upp dina tillgångar enligt vissa risk/avkastningsramar?
  • Förlustkänslighet: Hur skulle du reagera om din portfölj skulle falla med 30 %?

Definiera de risker du kan ta

När du väl vet hur bekväm du är med att ta risker måste du också veta hur mycket av det du har råd att ta. Även om du kanske känner dig bekväm känslomässigt med motgångar, skulle du inte vilja sätta din ekonomiska situation i fara genom att ta mer risk än du har råd med. Detta beskrivs bäst som din ekonomiska förmåga, eller förmåga, att hantera investeringsrisker. Till skillnad från din risktolerans är den inte baserad på dina känslor om risker utan har att göra med din ekonomiska situation, såväl som din ålder och det inkluderar din tidshorisont. Vanligtvis används 3 huvudfigurer:

  • Sparkapacitet: Hur mycket kan du spara på årsbasis, med hänsyn till alla utgifter och ekonomiska förpliktelser?
  • Tidshorisont: Ta en titt på de tillgångar du har till ditt förfogande. Behöver du en rejäl summa i framtiden? Om så är fallet, när?
  • Kapitalerosionens varaktighet: Antag att du förlorar din årsinkomst, hur länge kommer ditt sparande att räcka för att bibehålla din levnadsstandard?

När du investerar bör din risktolerans vara i linje med din riskkapacitet. Risktolerans är ett mått på hur mycket risk du kan stå emot känslomässigt, medan riskkapacitet är hur mycket risk du kan hantera ekonomiskt. I slutändan betyder din tolerans inte så mycket om den överskrider din kapacitet.

Definiera dina etiska värderingar

Hållbarhet är ett allt större intresse för investerare. Här igen bör du ställa dig själv några personliga frågor:

  • Vilka värderingar tycker du är viktiga när du investerar, såsom klimatpåverkan, mångfald och inkludering, etc…?
  • Vilken typ av företag skulle du betrakta som ”no-gos”, till exempel vapenindustri eller tobak?
  • Skulle du kunna sova lugnt om du vet att du har investerat i företag som inte är i linje med dina värderingar?
  • I vilken utsträckning är du redo att ge bort en del av din avkastning till förmån för att du är 100 % i linje med din etik?

Investera i rätt portfölj

Kanske tror du att din investeringshorisont är tillräckligt lång och en 100% aktieportfölj ger dig den högsta avkastningen. I så fall kan en portfölj som enbart består av VWVCE vara ett bra alternativ. Men det är också det bästa sättet att fatta dåliga beslut om marknaderna faller och du inte kan sova på natten. Det är då ett bra beslut att minska risken för din portfölj genom att inkludera obligationer, om det kommer att hindra dig från att sälja vid sämsta möjliga tidpunkt och dra på dig en mycket större förlust. Det är därför det är viktigt att förstå ditt eget unika förhållningssätt till risk, hur det påverkar dig och hitta rätt balans. Om du kan räkna ut det själv är det jättebra.

Handla VGWD ETF

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF Distributing (VGWD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SCWX ETF är en globalfond helt utan kostnad

Publicerad

den

Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C (SCWX ETF) med ISIN LU2903252349, försöker spåra MSCI All Country World (ACWI)-index. MSCI All Country World Index (ACWI) spårar stora och medelstora aktier från 23 utvecklade och 24 tillväxtmarknader världen över.

Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C (SCWX ETF) med ISIN LU2903252349, försöker spåra MSCI All Country World (ACWI)-index. MSCI All Country World Index (ACWI) spårar stora och medelstora aktier från 23 utvecklade och 24 tillväxtmarknader världen över.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,00 % p.a. det första året och 0,17 % p.a. efteråt. Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C är den billigaste ETF som följer MSCI All Country World (ACWI)-index. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C är en mycket liten ETF med 9 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 11 december 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.

Referensindex nyckelfunktioner

Syftet med MSCI ACWI-indexet är att återspegla följande marknadsresultat:

· Stora företag och medelstora börsnoterade företag från globala utvecklade marknader

· Täcker cirka 85 % av marknadsvärdet för fritt rörligt kapital

· Viktat med justerat börsvärde för fritt rörligt kapital

· Granskas kvartalsvis

Handla SCWX ETF

Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C (SCWX ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURSCWX
gettexEURSCWX

Största innehav

Vi vet att innehaven ser konstiga ut. Vi har meddelat DWS detta och kommer att uppdatera listan om och när de återkommer med korrigeringar.

ISINNamnVikt%MarknadsvärdeLandBranschTillgångsslag
LU20091477571D18,08%1,67 Mio. USDUnknownShare Class
LU22638035331D18,06%1,67 Mio. USDUnknownShare Class
LU25813750731D18,05%1,67 Mio. USDUnknownShare Class
IE0002W8NB38ISHARES MSCI USA SWAP UCITS ET16,32%1,51 Mio. USDIrlandUnknownMutual Fund
LU26752919131D9,96%0,92 Mio. USDUnknownShare Class
DK0062498333NOVO NORDISK CLASS B0,39%0,04 Mio. USDDanmarkConsumer, Non-cyclicalEquity
NL0010273215ASML HOLDING NV0,34%0,03 Mio. USDNederländernaTechnologyEquity
DE0007164600SAP0,30%0,03 Mio. USDTysklandTechnologyEquity
CH0012032048ROCHE HOLDING PAR AG0,23%0,02 Mio. USDSchweizUnknownEquity
GB0009895292ASTRAZENECA PLC0,23%0,02 Mio. USDStorbritannienUnknownEquity
CH0038863350NESTLE SA0,23%0,02 Mio. USDSchweizUnknownEquity
CH0012005267NOVARTIS AG0,22%0,02 Mio. USDSchweizUnknownEquity
FR0000121014LVMH0,21%0,02 Mio. USDFrankrikeConsumer, CyclicalEquity
JP3633400001TOYOTA MOTOR CORP0,21%0,02 Mio. USDJapanUnknownEquity
GB00BP6MXD84SHELL PLC0,19%0,02 Mio. USDStorbritannienEnergyEquity

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

AI, datacenter och Uranium Bull Market

Publicerad

den

Sprott Direktör för ETF Product Management Steve Schoffstall träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera den förändrade dynamiken på kärnenergi- och uranmarknaderna mitt i stigande elbehov som drivs av AI och datacenter. När teknikföretag söker pålitliga och hållbara energilösningar lyfte Schoffstall fram de växande partnerskapen mellan teknikjättar och kärnenergileverantörer.

Sprott Direktör för ETF Product Management Steve Schoffstall träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera den förändrade dynamiken på kärnenergi- och uranmarknaderna mitt i stigande elbehov som drivs av AI och datacenter. När teknikföretag söker pålitliga och hållbara energilösningar lyfte Schoffstall fram de växande partnerskapen mellan teknikjättar och kärnenergileverantörer.

Han noterade exempel som Amazons avtal med Talen Energy som en signal om sektorns potential. ”Kärnenergi växer fram som en nyckellösning för ren, pålitlig kraft,” anmärkte Schoffstall och betonade sin avgörande roll för att möta de energiintensiva behoven av AI-utveckling och storskaliga datacenter. Trots den senaste tidens volatilitet,

Schoffstall uttryckte optimism om uranmarknaden och beskrev den som en ”fortsatt tjurmarknad som drivs av en långsiktig efterfrågan på kärnkraft. Han diskuterade de geopolitiska faktorerna som formar uranproduktionen, såsom Kazakstans växande band med Kina, och de utmaningar detta innebär för västerländska marknader.

Schoffstall delade också förväntningar på ytterligare inhemskt stöd för kärnenergi under den kommande Trump-administrationen, särskilt politik som gynnar USA-baserad energiproduktion och investeringar i uranbrytning. Samtalet utforskade också internationella åtaganden som gjordes vid COP29, där nationer lovade att tredubbla kärnkraftskapaciteten i mitten av seklet.

Schoffstall påpekade att västerländska företag sannolikt kommer att säkra långsiktiga urankontrakt som en del av ansträngningarna att stärka energioberoendet och minska beroendet av utländska leveranskedjor. När världen övergår till renare energilösningar ser Schoffstall att kärnkraft spelar en allt viktigare roll, driven av både den privata sektorns efterfrågan och statliga initiativ. Med en hausseartad uranmarknad och växande kärnkraftskapacitet är sektorn redo för betydande tillväxt under de kommande åren.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

JRZD ETF, företag från Eurozonen med höga ESG-betyg

Publicerad

den

JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) (JRZD ETF), med ISIN IE000783LRG9, är en aktivt förvaltad ETF.

JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) (JRZD ETF), med ISIN IE000783LRG9, är en aktivt förvaltad ETF.

JP Morgans strategi för Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) investerar i företag från länder i euroområdet. Denna fond strävar efter att generera en högre avkastning än MSCI EMU. Dessutom undviker fondförvaltningen företag vars ESG-prestation har en negativ inverkan på verksamheten eller vars affärspraxis inte överensstämmer med fondförvaltningens standarder.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) är den billigaste ETF som följer JP Morgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna ETF delas ut till investerarna (kvartalsvis).

JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) är en mycket liten ETF med 2 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 26 april 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Delfonden strävar efter att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger MSCI EMU Index (Total Return Net) genom att aktivt investera i huvudsak i en portfölj av företag i euroområdet.

Handla JRZD ETF

JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) (JRZD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

Största innehav

NamnISINLandVikt%
ASML HOLDING NV /EUR/NL0010273215Netherlands7,20%
LVMH MOET HENNESSY LOUIS /EUR/FR0000121014France4,49%
TOTALENERGIES SE /EUR/FR0000120271France3,56%
SIEMENS AG-REG /EUR/DE0007236101Germany3,32%
SCHNEIDER ELEC SA /EUR/FR0000121972United States3,08%
SAP SE /EUR/DE0007164600Germany3,04%
ALLIANZ SE REGISTERED /EUR/DE0008404005Germany2,78%
AIR LIQUIDE SA /EUR/FR0000120073France2,55%
SANOFI /EUR/FR0000120578United States2,34%
BANCO SANTANDER SA /EUR/ES0113900J37Spain2,18%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära