Följ oss

Nyheter

Varför små börshandlade fonder inte nödvändigtvis är mindre likvida

Publicerad

den

Om du tänker tillbaka på första gången du hörde talas om börshandlade fonder (ETF) förklarades de förmodligen för dig som "liknar fonder men de handlas som aktier på en börs." För det mesta är detta sant, det gäller även små börshandlade fonder.

Om du tänker tillbaka på första gången du hörde talas om börshandlade fonder (ETF) förklarades de förmodligen för dig som ”liknar fonder men de handlas som aktier på en börs.” För det mesta är detta sant, det gäller även små börshandlade fonder.

Fonder har en enda officiell daglig nettotillgångsvärdering (NAV) som används av alla köpare och säljare på dagen. Om du vill köpa eller sälja en fond, lägger du din orderoch den kommer att fyllas i slutet av dagen med den dagens NAV. Däremot är ETF-aktiekurserna live kontinuerligt under varje handelsdag baserat på ett intradags NAV som bör återspegla fondens underliggande innehav.

Som ett resultat av detta liknar ETFer mer enskilda aktier och handlas under hela dagen. Men denna jämförelse slutar fungera när investerare gör antaganden om att jämföra individuell aktie och ETF-aktielikviditet.

Fler köpare än säljare

Ofta när du frågar varför aktierna i ett publikt bolag steg får du svaret att ”det fanns fler köpare än säljare.” Alla skrattar, och det är underförstått att personen du frågar antingen inte vill dela med sig av sin insikt om företaget eller helt enkelt inte vet. Sanningen är att oavsett handlarnas motivation fanns det verkligen fler köpare än säljare och att efterfrågan på aktier var det som drev upp priset. Om vi når tillbaka till grundkursen i företagsekonomi, kommer vi ihåg att givet ett fast utbud kommer en ökning av efterfrågan att göra att det upplevda värdet av det utbudet ökar. Denna princip plus en hel massa korrelationstabeller är hur marknadsgaranter gör sitt voodoo och sätter ett pris på aktier.

ETFer är något annorlunda. När det gäller ETFer, om det finns fler köpare än säljare, skapas fler andelar. ETFer lanseras med ett fast antal aktier. Marknadsaktörer kan dock skapa och dra tillbaka aktier genom det som kallas Skapande/Inlösen-processen. Aktierna i en ETF representerar ägandet av en portfölj av värdepapper som kallas en ”korg”.

I grund och botten, när det finns en obalans i en ETF-orderbok (till exempel fler köpare än säljare) kommer aktiekursen att börja avvika från det faktiska värdet på fondens tillgångar (NAV). När premien blir tillräckligt hög kliver marknadsaktörer in, köper korgen med aktier som ETFen spårar och byter den underliggande korgen med aktier mot aktier i ETFen. De kommer sedan att ta dessa ETF-andelar och sälja dem på den öppna marknaden, vilket gör skillnaden.

Avgörande är dock att hela denna process håller pris och NAV i linje. För det första sätter det press nedåt på ETFens kurs, och förhoppningsvis pressar det den närmare NAV. För det andra sätter det ett tryck uppåt på de underliggande aktierna i ETFen, eftersom hela processen har sett marknadsaktörer köpa dessa aktier på marknaden. Denna process kommer att upprepas tills pris och substansvärde konvergerar. När de väl gör det, minskar arbitragegapet.

Aktielikviditet kan mätas på flera olika sätt. Till exempel kan vissa titta på börsvärde och aktievolym och andra kan titta på bud/ask-spread. Sammantaget är målet med att utvärdera aktielikviditet att se till att en enskild handel inte kommer att ha en otillbörlig inverkan på aktiekursen (påverka prisupptäckt). Ett annat mål kan vara att ta reda på om du kommer att kunna varva ner din position när du vill. Även om mätning av bud/ask spreaden kan användas effektivt med ETFer, är uppfattningen att en fonds Assets Under Management (AUM) eller Average Daily Volume (ADV) har något att göra med att din handel blir fylld helt enkelt fel.

Som jag nämnde tidigare representerar ETF-andelar ägande i en korg av värdepapper. Detta är viktigt eftersom när du lägger en ETF-köporder investerar du i huvudsak i de underliggande aktierna som innehas av den ETFen.

Säg att jag precis har lanserat en ny FANGMAN ETF och på dag ett listas den med 100 000 andelar till en NAV på 15 USD vilket ger den ett AUM på 1,5 miljoner USD. Eftersom jag har ett bra marknadsföringsteam vill alla ha andelar i den här fonden så fort den är noterad. Kämpar de alla mot över 100 000 aktier i en fond på 1,5 miljoner dollar, driver upp aktiekurserna och skapar likviditetsproblem? Självklart inte.

Dessa FANGMAN-aktier representerar ett sammanlagt börsvärde på cirka sju biljoner dollar, så även om jag dag ett har en miljard dollar i inflöden spelar det ingen roll eftersom marknadsaktörer, genom att använda mekanismen för skapande och inlösen, kommer att leverera en miljard dollar i aktier från en pool på sju biljoner dollar!

Det här exemplet kan verka extremt men principen är densamma även om du pratar om relativt små ETFer. AUM och handelsvolym för en ETF bör vara irrelevant när det gäller att utvärdera fondens strategi. Om du vill bedöma en fonds förmåga att absorbera din handel, titta på de nuvarande innehaven och gör en snabb matematik för att ta reda på om allokeringen av din investering kommer att skapa likviditetsproblem för något av de underliggande värdepapperen.

Under åren har jag talat på olika konferenser och förklarat detta för rum fulla av både mäklare och privata investerare. Under min presentation ser jag alltid huvuden som nickar instämmande och några tecken på upplysning. Någon gång senare under konferensen kommer jag alltid att prata med några av samma personer och fråga dem deras tankar om en ny eller lägre AUM-fond och den omedelbara reaktionen är ”för liten, inte tillräckligt med volym.” Investerare som oroar sig för likviditet bör sluta oroa sig så mycket för ETF-storleken och istället fokusera på de underliggande innehaven.

Texten är en kolumn av Mark Abssy, chef för indexering på Tematica Research och medchef för Tematica Bita Cleaner Living Sustainability Screened Index och publiceras i samarbete och med tillstånd på Etfmarknaden.se. Denna text publicerades ursprungligen av HANetf.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

VSUI ETN spårar priset på kryptovalutan SUI

Publicerad

den

VanEck Sui ETN (VSUI ETN) med ISIN DE000A4A5Z72, spårar värdet på kryptovalutan SUI. Den börshandlade produktens TER (total cost ratio) uppgår till 1,50 % p.a. Denna ETN replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av kryptovalutan.

VanEck Sui ETN (VSUI ETN) med ISIN DE000A4A5Z72, spårar värdet på kryptovalutan SUI. Den börshandlade produktens TER (total cost ratio) uppgår till 1,50 % p.a. Denna ETN replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av kryptovalutan.

VanEck Sui ETN är en stor ETN med 92 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETN lanserades den 7 november 2024 och har sin hemvist i Liechtenstein.

Produktbeskrivning

Upplev hastigheten och skalbarheten hos nästa generations blockkedjeteknik. Sui erbjuder omedelbar finalitet och parallell transaktionsbearbetning, vilket banar väg för mer lyhörda och användarvänliga decentraliserade applikationer. VanEck Sui ETN är ett fullständigt säkerställd börshandlad certifikat som investerar i SUI Token.

100 % uppbackad av SUI Token

Förvaras hos en reglerad kryptodepå

Kan handlas som en ETF på reglerade börser (om än inom ett annat segment)

Huvudriskfaktorer

Volatilitetsrisk: Handelspriserna för många digitala tillgångar har upplevt extrem volatilitet under de senaste perioderna och kan mycket väl fortsätta att göra det. Digitala tillgångar har bara introducerats under det senaste decenniet och klarhet i regelverket är fortfarande svårfångad i många jurisdiktioner.

Valutarisk, teknikrisk, juridiska och regulatoriska risker. Du kan förlora pengar genom att investera i fonderna. Värdet på investeringarna kan gå upp eller ner och investeraren kanske inte får tillbaka det investerade beloppet.

Underliggande index

MarketVector™ Sui VWAP Close Index (MVSUIV Index).

Handla VSUI ETN

VanEck Sui ETN (VSUI ETN) är en europeisk börshandlad kryptovaluta. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Euronext Amsterdam.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETN genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamEURVSUI
Euronext ParisUSDVSUI

Fortsätt läsa

Nyheter

Stablecoins: The real powerhouse of crypto

Publicerad

den

Stablecoins are digital currencies tied to assets like the U.S. dollar, offering the price stability needed for payments. They maintain their peg by being backed 1:1 by their underlying fiat currency, with issuers holding equivalent amounts in cash and cash equivalents, making stablecoins a digital representation of those reserves. Their market has doubled to over $235 billion, with daily usage nearly doubling in two years.

Stablecoins are digital currencies tied to assets like the U.S. dollar, offering the price stability needed for payments. They maintain their peg by being backed 1:1 by their underlying fiat currency, with issuers holding equivalent amounts in cash and cash equivalents, making stablecoins a digital representation of those reserves. Their market has doubled to over $235 billion, with daily usage nearly doubling in two years.

Why are stablecoins making headlines now?

Due to their clear product-market fit and growing mainstream adoption, stablecoins have become a top priority for regulation, with both industry leaders and policymakers calling for swift action.

On April 4, the Securities and Exchange Commission’s Division of Corporation Finance finally clarified that stablecoins are not securities if backed one-for-one by USD or similar assets and used for payments or value storage. These “Covered Stablecoins” are not marketed as investments, lack profit incentives, and include protections like reserves, making securities law registration unnecessary for issuance or redemption.

The GENIUS Act, introduced in February and advanced by the U.S. Senate Banking Committee in March, marks a major step toward creating a clear legal framework for stablecoin issuance and oversight. This clarity is driving momentum as Fidelity is set to launch its own stablecoin, and Bank of America is preparing to follow it once legislation is finalized.

Globally, the European Union’s Markets in Crypto Assets (MiCA) framework has already come into effect, reinforcing a broader shift toward formal integration of stablecoins into traditional finance. These developments reflect a growing consensus that stablecoins are emerging as essential infrastructure for global payments, treasury management, and digital asset adoption.

What are the benefits of stablecoins?

Stablecoins are digital currencies designed for fast, low-cost, and stable transactions. Since their launch in 2014, they’ve become a go-to tool for online payments, especially cross-border transfers. As they’re pegged to stable assets like the U.S. dollar or euro, they avoid the wild price swings seen in other cryptocurrencies.

They’re accessible to anyone with internet, making them especially valuable in regions with high inflation or limited banking access, like Argentina or Turkey.

With some built on public blockchains, stablecoins offer transparency, letting users track transfers and supply in real time. For institutions, they also simplify treasury management by acting as efficient digital cash that can be deployed instantly.

Who are the major players in the stablecoin race?

Tether (USDT) and Circle (USDC), the two largest stablecoin issuers, collectively hold over $204 billion in U.S. Treasuries, making them the 14th largest holders globally. Their combined treasury holdings surpass those of entire nations, including Norway and Brazil.

USDT leads with $144 billion in circulation; USDC, backed by Coinbase and known for compliance, has become a trusted digital dollar across global finance.

Why stablecoins matter: A revenue engine for blockchains

Stablecoins generate steady revenue for blockchains like Ethereum and Solana by driving transaction fees with each transfer. With trillions in annual volume, they help sustain network activity beyond speculation.

On Ethereum, for example, USDT and USDC transactions are major contributors to daily gas fees. Year to date, Tether ranks #3 and USDC ranks #5 in terms of total gas consumed. Tether and Circle also dominate daily transaction activity on Ethereum, averaging approximately 12 million and 6 million transactions per day, respectively, making them the top two entities on the network by daily transaction count.

Meanwhile, on Solana, stablecoin activity has surged, helping sustain validator rewards and strengthen protocol economics. In addition to the mainstream utility, stablecoins represent reliable, protocol-level cash flow, making them crypto’s killer use case.

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Nyheter

BE29 ETF är en portfölj företagsobligationer med förfall 2029

Publicerad

den

Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Dis (BE29 ETF) med ISIN IE000ZC4C5Q1, försöker följa Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened-index. Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index spårar företagsobligationer denominerade i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2029) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2029 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Dis (BE29 ETF) med ISIN IE000ZC4C5Q1, försöker följa Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened-index. Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index spårar företagsobligationer denominerade i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2029) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2029 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,10 % p.a. Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Dis är den billigaste ETF som följer Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Dis är en mycket liten ETF med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 juni 2024 och har sin hemvist i Irland.

Produktbeskrivning

Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF Dist syftar till att tillhandahålla den totala avkastningen för Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index (”Referensindexet”), minus avgifternas inverkan. Fonden har en fast löptid och kommer att upphöra på Förfallodagen. Fonden delar ut intäkter på kvartalsbasis.

Referensindexet är utformat för att återspegla resultatet för EUR-denominerade, investeringsklassade, fast ränta, skattepliktiga skuldebrev emitterade av företagsemittenter. För att vara kvalificerade för inkludering måste företagsvärdepapper ha minst 300 miljoner euro i nominellt utestående belopp och en effektiv löptid på eller mellan 1 januari 2029 och 31 december 2029.

Värdepapper är uteslutna om emittenter: 1) är inblandade i kontroversiella vapen, handeldvapen, militära kontrakt, oljesand, termiskt kol eller tobak; 2) inte har en kontroversnivå enligt definitionen av Sustainalytics eller har en Sustainalytics-kontroversnivå högre än 4; 3) anses inte följa principerna i FN:s Global Compact; eller 4) kommer från tillväxtmarknader.

Portföljförvaltarna strävar efter att uppnå fondens mål genom att tillämpa en urvalsstrategi, som inkluderar användning av kvantitativ analys, för att välja en andel av värdepapperen från referensindexet som representerar hela indexets egenskaper, med hjälp av faktorer som index- vägd genomsnittlig varaktighet, industrisektorer, landvikter och kreditkvalitet. När en företagsobligation som innehas av fonden når förfallodag kommer kontanterna som fonden tar emot att användas för att investera i kortfristiga EUR-denominerade skulder.

ETFen förvaltas passivt.

En investering i denna fond är ett förvärv av andelar i en passivt förvaltad indexföljande fond snarare än i de underliggande tillgångarna som ägs av fonden.

Förfallodag: den andra onsdagen i december 2029 eller annat datum som bestäms av styrelseledamöterna och meddelas aktieägarna.

Handla BE29 ETF

Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Dis (BE29 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Borsa Italiana.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURBE29
XETRAEURBE29

Största innehav

NamnCUSIPISINKupongränta %Vikt
AT&T Inc 2.35% 05/09/2900206RHH8XS19071207912.3502.22%
Holcim Finance Luxembourg SA 1.75% 29/08/29L4806FAH4XS16721514921.7502.14%
Unibail-Rodamco-Westfield SE 1.5% 29/05/29F95094ST0XS16195683031.5002.08%
Baxter International Inc 1.3% 15/05/29XS19982155591.3002.08%
Euronext NV 1.125% 12/06/29N3113KAT5XS20099433791.1252.06%
Blackstone Property Partners Europ 1.75% 12/03/29L1051PAD9XS20516703001.7502.04%
Walmart Inc 4.875% 21/09/29U9311FAG3XS04531339504.8751.72%
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA 4.375% 14/10/29E118054J9XS25452061664.3751.65%
Toyota Motor Credit Corp 4.05% 13/09/29U89233WV5XS25970930094.0501.63%
Nykredit Realkredit AS 4.625% 19/01/29K74493TG0DK00305124214.6251.62%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära