Nyheter
Varför kapitalförvaltare behöver en ETF strategi
Publicerad
4 år sedanden

Du kan inte stava till framtiden utan E-T-F
Europeiska ETF-tillgångar ökade med nästan 20 procent under 2019 och tillförde otroligt 150 miljarder USD i tillgångar under året. I början av 2020 investerades mer än ~ 6 biljoner dollar i form av institutionella och detaljistiska tillgångar i ETF:er, en stor del av denna marknadsandel vann från traditionella fonder över hela världen.
Lipper-data understryker omfattningen av denna subtila revolution och avslöjar att ETF:er bidrog med otroligt 12,5 miljarder euro till de totala 62 miljarder euro av de europeiska fondflödena i januari 2020. Denna är desto mer imponerande med tanke på att innehaven i ETF:er är små i jämförelse med de 46,7 miljarder dollar globala tillgångar som ICI uppskattar innehas i fonder, fonder som har dragit nytta av över 100 års marknadsföring och distribution på en marknad med historiskt höga försäljningsincitament, dåligt informerade konsumenter och få konkurrenter.

European ETF Asset Growth: Source ETFGI
Dubbelsiffrig tillväxt på den europeiska ETF-marknaden kommer sannolikt att vara den ”nya normalen” eftersom ETF:er efter bara 20 års existens har en utmärkt position för att dra nytta av en konvergens av megatrender som driver förändringar i investerarnas beteende och leverans av investerings- och förmögenhetshanteringslösningar.
Smarta kapitalförvaltare håller på att ombygga sina företag för att anpassa sig till dessa trender och erkänner den viktiga roll som ETF:er kommer att spela för att bestämma framtida framgång och driva tillväxt.
Trend 1 – Självstyrda investeringar / Empowered investerare
Den första trenden är det globala skiftet mot självstyrt sparande och investering. Bara i Storbritannien har uppskattningsvis 1,8 miljoner människor investerat över 250 miljarder pund i en självinvesterad personlig pension (SIPP), varav många är ETF-användare, liksom investerare i andra personliga sparprodukter som ISA som också kan inkludera börshandlade fonder.
Tidigare distribuerades investeringsprodukter i Europa huvudsakligen genom banker och rådgivare som fick ersättningar och provisioner från fondleverantörerna. Detta stimulerade försäljningen av produkter med hög kostnad, det vill säga högst provision och placerade investerarnas intressen efter ersättning från säljaren. Med mindre beroende av mellanliggande försäljningsprocesser och större autonomi när det gäller val av fonder tittar självstyrda investerare på ETF och gillar vad de ser.
Börshandlade fonder har egenskaper som gör dem mycket attraktiva för självstyrda investerare och mycket konkurrenskraftiga jämfört med traditionella fonder. ETF:er är transparenta och den underliggande strategin och de dagliga innehaven kan lätt förstås och jämföras.
Detta står i skarp kontrast till många fonder som bara tenderar att avslöja sina topp 10 innehav – och då ofta på försenad basis. Farorna med icke-transparenta fonder framhölls i Neil Woodford-krisen när många investerare upptäckte att Woodford hade investerat i mycket illikvida onoterade aktier. Investerare var tvungna att luta sig tillbaka och se hur deras förmögenhet förstördes när Woodford försökte hitta köpare för tillgångar som aldrig borde ha någon plats i hans fonder.
Å andra sidan kallas ETF:er ofta för ”demokratiska” investeringsprodukter – den enskilda investeraren får samma fond, samma information och samma handelsalternativ som ett institut – så inga särskilda andelsklasser, ingen särskild behandling, ingen informationsobalans , bara lika villkor.
ETF:er är också kostnadseffektiva och har i allmänhet låga minimitröskelvärden, vilket gör dem till ett tillgängligt alternativ för även små investerare. Eftersom detaljhandelsplattformar och mäklare ökar tillgängligheten för fraktionerad handel – att köpa en del av en andel av en ETF för att säkerställa att alla summor investeras hela tiden – sänks hindren för deltagande ytterligare. Denna inneboende flexibilitet förbättras ytterligare när handel övervägs. ETFer kan handlas under dagen, vilket gör det möjligt för investerare att snabbt komma in i eller avsluta positioner utan besväret och förseningen av en gång per dag prissättning och en T + 1 eller T + 2 avvecklingscykel.
Trend 2 – Reglering, transparens och isberg
Tillsynsmyndigheter i Europa håller jämna steg med ökat ETF-investerares deltagande genom att förbättra kvaliteten, aktualiteten och insynen i tillgänglig information. Till exempel kan MiFID II-rapporteringskrav göra det möjligt för investerare att bättre förstå nivån på handelsaktiviteten i europeiska ETFer, trots trots ”E” i dess namn, hade de europeiska ETF-marknaderna sett ungefär 2/3 handeln ske i opaka, bilaterala over the counter transaktioner.
Före MiFID II fanns inget krav på att europeiska ETF-transaktioner skulle rapporteras, vilket innebär att investerare bara kunde se toppen av isberget i förhållande till den verkliga nivån på underliggande aktivitet. Enligt MiFID II European ETF kan nya krav på handelsrapportering äntligen få en fullständig bild av bredden av ETF-handelsaktiviteter över alla europeiska arenor.
Detta är en viktig utveckling eftersom likviditet skapar likviditet. I det här fallet nämns ofta den jämförande bristen på öppenhet som en anledning till att vissa europeiska investerare inte hade deltagit i ETF-marknader i den skala de annars skulle göra.
Det handlade om ”information under belastning”. Beroende av en sammanlagd syn på handelsvolymer upplevde europeiska investerare en mycket mindre levande, mycket mindre, mindre energiserad marknad än vad som verkligen finns. Inte imponerad av utsikten såg vissa över Atlanten efter den likviditet de inte kunde se i Europa.
Att avslöja bredden av den europeiska ETF-marknadsaktiviteten och volymerna innebär att europeiska investerare har mindre incitament att leta utomlands för effektivitet i handeln och kan börja återföra likviditeten till de inhemska marknaderna. Lägg till detta bekvämligheten med lokala öppettider och börsnoterade UCITS-ETF:er bör samla sig bra jämfört med sina amerikanska kusiner som inte börjar handla förrän den europeiska eftermiddagen.
Trend 3 – Avgifter och värde
När enskilda investerare tar över äganderätt till sina portföljer är de förståeligt inriktade på kostnader, avgifter och värde. Övergången till ”all-in” avgiftsupplysning enligt MiFID II gör det lättare för både institutionella och privatpersoner att förstå och jämföra fondavgifter. Detta kommer sannolikt att vara en välsignelse för ETF:er som vanligtvis prissätts till mycket lägre nivåer än traditionella fonder med motsvarande exponeringar. Till exempel har Halifax FTSE 100 UK Tracker en nettokostnad på 1%, till skillnad från Vanguard FTSE UK All Share Index ETF, som ger exakt samma exponering, till en avgift på bara 0,09%. Det är exakt samma exponering men Halifax debiterar sina kunder tio gånger mer än Vanguard.
Med informationen för att jämföra kostnaderna för kärnportföljsexponeringar som FTSE 100, MSCI Emerging Markets eller S&P 500 på äpple-till-äpple-basis kan investerare bedöma det mest kostnadseffektiva sättet att få den exponering de vill ha och byta till alternativ som ger mest valuta för pengarna.
Varför köpa ett äpple för 1 £ när du kan köpa ett från nästa marknadsstånd för bara 10p?
En intensiv medietäckning av kapitalförvaltningsavgifter har lett till att många investerare undersöker effekten av höga avgifter på långsiktig portföljavkastning. Några extra baspoäng i avgifter kan betyda 100 000 pund under en individs livstidsinvesteringsresa och 1 000 000 pund tillgångar för en institutionell portfölj. Om investerare var övertygade om att dessa avgifter representerade bra värde, skulle det inte finnas något problem, men mer medvetenhet om aktiva underpresterande och indexkramning har inneburit att många investerare avböjer att betala för konsekvent misslyckande eller dyr spårning. För att omformulera Churchill: ”Aldrig har så mycket betalats till så få av så många för så lite resultat.”
Branscher som telekom, verktyg, media, flygbolag och mode är redan lätta att jämföra – det är snabbt och enkelt att hitta det bästa priset för ett bredbandspaket, en uppsättning golfklubbr eller en flygresa mellan London och New York. Allt annat lika, förutom pris, bryr du dig om du flyger BA eller Virgin? Många resenärer säger nej – bara ta mig dit säkert, i tid och till bästa pris. Investeringsprodukter kommer i allt högre grad att bedömas och väljas på ett liknande sätt. Det här är bra nyheter för chefer med unik IP och starka track records, sämre nyheter för garderobspårare, prissäljare och prestationshackare.
Med fler produktval än någonsin, erbjuder europeiska ETF:er en rad låga grundläggande byggstenar, tematiska vändningar och aktiva strategier för att bygga ett stort utbud av portföljer. ETF:er är utmärkta positionerade för att vara stora vinnare i en tid där valuta för pengarna är i rampljuset och jämförelser mellan investeringsprodukter är enkla att utföra.
Trend 4 – Teknik och distributionsrevolutionen
“ETFs continue to take market share away from other products, and firms will either have to launch ETFs or create other investment vehicles which are competitive with the performance, tax efficiency, and costs of ETFs”
Pwc, Etf 2020: Preparing For A New Horizon.
Över hela Europa och majoriteten av den utvecklade världen är Millennials beredda att motta den största generationens förmögenhetsförskjutning i historien genom att ärva tillgångarna hos sina föräldrar. Med miljarder dollar som förbereder sig för att byta händer inom nästa generation måste kapitalförvaltare som försöker förbli konkurrenskraftiga förstå Millennial-investerarnas förväntningar.
Millennialgenerationen handlar inte som deras föräldrar gjorde, de konsumerar inte media som deras föräldrar gjorde och de kommer inte att investera som sina föräldrar gjorde. De är vana vid en personlig “on-demand” -värld där omedelbarhet och lyhördhet värderas och där inköpsbeslut informeras och påverkas av kollegiala recensioner online och ett brett spektrum av expertröster. Förmedlade produkter från högkostnadsleverantörer med låga tjänster är inte lämpliga för surfning och urvalsbeteende hos denna demografiska – det kan vara anledningen till att enligt en Charles Schwab-undersökning mer än 90% av investerarna sa att ETF var deras val av investeringar.
När en ny generation framträder som värderar enkelhet, användarvänlighet och omedelbarhet leder tekniska framsteg ETF till en bredare publik på ett sätt som överensstämmer med deras behov. Börshandlade fonder är nu allmänt tillgängliga på europeiska detaljhandelsmäklare, bank-D2C-plattformar och mobila handelsappar. ETF-modellportföljer och fraktionshandel har gjort det lättare för investerare att börja bygga en diversifierad portfölj, ofta till en mycket konkurrenskraftig kostnad jämfört med traditionella fonder och portföljtjänster.
Nya företag växer också fram för att tillhandahålla paketerade ETF-baserade lösningar för en ny generation investerare. Detaljhandel, ROBO-rådgivare och kompletta betalkort tillhandahåller alltmer ETF-baserade modellportföljer och välfärdshanteringstjänster. Dessa nästa generations tillgångsallokerare växer i betydelse – det finns nu nära 100 ROBO-rådgivare i Europa och många arbetar endast börshandlade fonder och utnyttjar den inneboende handeln, transparensen och kostnadseffektiva exponeringen som ETF-marknaden erbjuder.
Inte ”Ska jag starta?” utan ”Hur startar jag?”
Denna konvergens av trender innebär att kapitalförvaltare som använder sig av en ”business as usual” -stämning förlorar framtiden. Utan en ETF som erbjuder sina produkter riskerar de att bli irrelevanta för nästa generation investerare och olämpliga för användning i modern distributionsteknik – motsvarande Wall Street i VHS-uthyrningsbutiken i Netflix-åldern. Slutresultatet av en sådan brist på vision kommer att se deras tillgångsbas dräneras av mer framåtblickande och smidiga konkurrenter.
De största kapitalförvaltarna förstod ETF-möjligheten tidigt den 17 av de 20 största kapitalförvaltarna i IPE-undersökningen för 2019 erbjuder redan ETF med andra som förbereder sig på att lansera produkter inom en snar framtid. Det här är ingen överraskning med tanke på hur entusiastiskt investerare anammar ETF:er – BBH Global ETF-undersökning 2020 rapporterar att 70% av investerarna vill öka sin användning av ETF under det kommande året. Med en ökning av tillgångar som letar efter ett ETF-hem måste kapitalförvaltare ha ett ETF-erbjudande för att konkurrera och överleva.
Ipe Rank |
Företag |
Erbjuder ETFer? |
Erbjuder aktiva ETFer? |
1 |
Blackrock |
Ja |
Ja |
2 |
Vanguard |
Ja |
Ja |
3 |
State Street Global Advisors |
Ja |
Ja |
4 |
Fidelity |
Ja |
Ja |
5 |
BNY Mellon |
|
|
6 |
JP Morgan |
Ja |
Ja |
7 |
PIMCO |
Ja |
Ja |
8 |
Capital Group |
|
|
9 |
Prudential Financial |
Ja |
Ja |
10 |
Goldman Sachs Asset Management |
Ja |
|
11 |
Amundi |
Ja |
|
12 |
Legal & General |
Ja |
|
13 |
Wellington Management |
Ja (via Virtus) |
|
14 |
Northern Trust |
Ja (via Flexshares) |
Ja |
15 |
Nuveen |
Ja |
|
16 |
Natixis |
Ja |
Ja |
17 |
Invesco |
Ja |
Ja |
18 |
T Rowe Price |
|
|
19 |
Deutsche Asset Management |
Ja |
|
20 |
AXA Investment Management |
Ja |
|
Det finns färre och färre aktiva strategier som inte kan replikeras i ETF-format och alla utom de mest illikvida tillgångsklasserna som fysisk fastighet är inom räckhåll för ETF-emittenter. Det betyder att vi sannolikt kommer att se mer aktiva ETF:er, inklusive icke-transparenta ETF:er, komma ut på marknaden med ”aktiva” avgiftsstrukturer som inkluderar prestationsavgifter eller high watermark. Kapitalförvaltare behöver utveckla sin ETF-strategi snabbt, eftersom det inte är svårt att föreställa sig att nästan alla traditionella fonder har omvandlats till ETF-format inom de närmaste 15 åren.
Aktiva förvaltare och ETF:er
ETF-tillväxtens omfattning och snabbhet är sådan att de har blivit en faktor som allt färre kapitalförvaltare har råd att ignorera. Frågan i många styrelserum har ändrats från ”Ska vi starta ETF:er?” till ”Hur lanserar vi ETF: er och vad lanserar vi?”
Kapitalförvaltare som överväger att starta börshandlade fonder kan se ETF som synonymt med ”passiv” (indexspårning) investering. Det finns en viss motivering för denna idé eftersom majoriteten av tillgångarna idag fortfarande ligger i vanliga, marknadsvärdesviktade ETF:er – det här är utmärkt för investerare som vill ha lågkostnadskärnbeta och bra för de fonder som började marknadsföra tidigt och samlade tillgångar.
Men uppfattningarna utvecklas och aktiva förvaltare ser mindre benägna att se ETF:er som konkurrenter, utan ser dem istället som en värdefull teknik för att distribuera investeringsidéer på en marknad som kännetecknas av förändrade regler, teknik och investerares förväntningar. Aktiva börshandlade fonder är inget nytt. De har funnits i USA i över ett decennium och den europeiska marknaden börjar röra sig i samma riktning med en uppsjö av aktiva aktie- och räntebaserade strategier, tidigare tillgängliga som fonder eller separat förvaltade konton som kommer att marknadsföra i ett ytterligare ETF-format.
Det är värt att påpeka att många av de största ETF-emittenterna på båda sidor om Atlanten också har väletablerade aktiva kapitalförvaltningsföretag. USA:s lärdomar visar att traditionella aktiva fondförvaltare kan vara extremt framgångsrika när det gäller att utnyttja sina befintliga analys- och produktutvecklingsmöjligheter för att tillhandahålla ETF:er som sitter bredvid deras aktiva fondserier och fungerar som alternativa distributionsmekanismer för viktiga strategier.
Denna utveckling har hjälpt börshandlade företag att omförstås som ett universellt fondfördelningsförslag, relevant för aktiva och systematiska kapitalförvaltare, i motsats till en fullmakt för indexinvesteringar. Faktum är att kapitalförvaltare i allt högre grad ser ETF:er som ett sätt att förlänga och modernisera sin distributionsstrategi, andas nytt liv och utvidga tillgängligheten till befintliga fonder eller flaggskeppsstrategier i det moderna digitala fonddistributionslandskapet.
För mer information om hur vi tänker på icke-transparenta ETF:er, läs vårt papper ”Don’t Look”.
Tre vägar till marknaden
För kapitalförvaltare som frågar ”Hur startar jag en ETF?” Finns det tre alternativ:
1) bygga upp sin egen verksamhet från grunden
2) skaffa en befintlig verksamhet eller,
3) samarbeta med en white label plattform.
Det finns för- och nackdelar med varje tillvägagångssätt:
Att bygga en europeisk ETF-verksamhet från grunden kan vara en tidskrävande och dyr övning – det krävs 24 månader eller mer för att skapa ett team, bygga en fondplattform, utföra produktutveckling, utveckla marknadsföringsstrategier och formulera försäljningsplaner. Det finns också betydande allmänna omkostnader att tänka på när det gäller personal, kontor och juridiska avgifter. Allt som allt kan en kapitalförvaltare spendera mellan £ 5- £ 10 miljoner innan det kommer in kapital i fonderna.
Kapitalförvaltare som vill bygga sin egen verksamhet står också inför en brant inlärningskurva när det gäller att bygga en specialiserad ETF-arkitektur och expertis som krävs på kapitalmarknader, produkthantering och distributionsstrategier – som alla fungerar på ett helt annat sätt än fonder.
Även om företag med storskaliga och omfattande resurser kanske kan förbinda sig till denna investeringsnivå, kanske den här vägen inte är vettig för företag med färre interna resurser eller de som vill lansera ett mindre ETF-produktsortiment.
Många företag har lanserat börshandlade fonder i Europa och misslyckades sedan med att attrahera tillgångar eftersom de inte helt uppskattade de specifika komplexiteten i europeisk ETF-distribution eller trodde att de kunde sälja ETF på samma sätt som fonder – dessa visade sig ofta vara dyra och pinsamma misstag. Av dessa skäl är build-your-own ett stort engagemang, hög risk och hög kostnad som bara är öppet för stora företag med betydande tid och resurser att begå.
Att köpa in sig på marknaden kommer sannolikt också att vara ett stort engagemang som betyder höga kostnader, under förutsättning att ett lämpligt mål kan hittas. I Europa finns det få kvarvarande uppköpsmål som gör att denna väg till marknaden verkar tilltalande eller möjlig. Att köpa upp ett tredjepartsfondsutbud har också den potentiella svårigheten att köpa upp produkter som kan komma i konflikt med en förvaltares kärnutbud eller framtida strategi. Detta tillvägagångssätt är beroende av slump och möjlighet och kan inte användas av majoriteten av kapitalförvaltare och ger inte kapacitet för många nya aktörer.
Om det är för dyrt att bygga och köpa för svårt kan kapitalförvaltare titta på ett tredje alternativ – fullservice-ETF-plattformar med full service.
En white label plattform, som HANetf, kan göra det möjligt för alla kapitalförvaltare att starta en börshandlad fond utan att behöva bygga sin egen ETF-verksamhet från grunden. Genom att tillhandahålla den kompletta reglerings-, teknologi- och distributionsinfrastruktur som är nödvändig för att få ut medel på marknaden gör white label plattformar det snabbare, mer kostnadseffektivt och enklare att starta en börshandlad fond, samtidigt som den underliggande kapitalförvaltaren bibehåller varumärkesidentitet och investeringsförmåga.
Nästan vilken kapitalförvaltare som helst – indexerad, systematisk eller aktiv – kan föra sin investerings-IP till en white label plattform för att få en produkt lanserad, men det är viktigt att notera att inte alla vitmärkesplattformar erbjuder samma kombination av tjänster. Vissa plattformar tillhandahåller bara den regulatoriska och operativa infrastrukturen för att hantera ETFer.
Andra plattformar, som HANetf, tar ett annat tillvägagångssätt och tillhandahåller en omfattande tjänst som går utöver lanseringen för att tillhandahålla pågående försäljnings-, distributions- och marknadsföringsprogram. Med ett fullserviceutbud behöver kapitalförvaltare inte etablera sin egen plattform, expertförsäljningsteam, kapitalmarknadsrelationer, tjänsteleverantörsrelationer eller marknadsföringsprogram och kan fokusera på vad de gör bäst – att utveckla och förfina investeringsidéer.
Kraften i HANetf-plattformen har redan erkänts av både erfarna ETF-spelare från länder utanför Europa som EMQQ och Purpose Investments, traditionella fondföretag som GINS Global och KMEFIC och helt nya aktörer som The Royal Mint, som lanserade sin första ETF någonsin i sin tusenåriga historia.
Tre vägar till den europeiska ETF-marknaden
|
Build-Your-Own |
Köp |
White-Label |
Kostnad |
Hög – €10’s Miljoner |
Hög |
Kostnadseffektiv |
Speed-to-market |
1-2 år |
Variabel |
2-3 månader |
Komplexitet |
Hög |
Hög |
Låg |
Produktsortiment |
Krävs många ETFer för att motivera investeringar |
Produktutbudet återspeglar kanske inte köparnas kärnstrategier |
Starta bara en ETF eller en full svit |
Overhead |
Personal, kontor, marknadsföring |
Personal, kontor, marknadsföring |
Låga årliga avgifter |
Omfamna framtiden
Kapitalförvaltare som avfärdar ETF:er eftersom ”Vi är aktiva och gör inte passiva” saknar poängen. ETF är bara en distributionsteknik för alla investeringsstilar eller strategier och ETF-tillväxten drivs av stark regulatorisk, demografisk och strukturell medvind. När den europeiska börshandlade fonder bryter igenom tröskeln på en biljon dollar i slutet av 2019 finns det en betydande avgiftsbas för kapitalförvaltare att vinna, behålla eller förlora.
Kapitalförvaltare som positionerar sig för att tävla om den växande avgiftsbasen erkänner att ETF:er kommer att vara en central del av deras framtida tillväxtstrategi, men förstår att utmaningen inte bara är att starta en börshandlad fond utan att skapa en hållbar långsiktig och framgångsrik ETF-verksamhet.
Endast de största företagen kommer att kunna närma sig komplexiteten i den europeiska ETF-marknaden med sitt eget ETF-erbjudande och team. Vissa företag saknar de interna resurserna för att skapa sina egna affärer, medan andra kanske bara vill lansera ett mindre antal börshandlade fonder för flaggskeppsstrategier och fonder och inte har skalan för att motivera utvecklingen av en fristående plattform. ETF-möjligheten är inte bara begränsad till de största företagen som kan ägna åratal och miljontals dollar i investeringar för att starta en ETF-verksamhet. ETF:er är demokratiska investeringsprodukter och företag som HANetf gör det lättare för kapital- och kapitalförvaltare i alla former och storlekar att delta i marknadens tillväxt och bättre betjäna sina kunder genom att ta bort de strukturella, kommersiella och operativa inträdeshinder som de har påträffade.
Eftersom miljarder dollar i tillgångar migrerar mot ETF, tror vi att varje kapitalförvaltare behöver en ETF-strategi – nu.
Download the full whitepaper ”Win The Future – Why Asset Managers Need an ETF Strategy” here.
Detta white paper är producerat av HANetf och publiceras i samarbete och med tillstånd på ETFmarknaden.se
Du kanske gillar
-
Den brittiska försvarsbudgetens ökning speglar ny säkerhetsverklighet, säger HANetf
-
HANetf fortsätter den dramatiska tillväxtbanan och når 6 miljarder USD AUM
-
Nasdaq Stockholm välkomnar HANetf som ny ETP-leverantör
-
HANetf lanserar Europa-fokuserad försvars-ETF
-
Indiens digitala boom: EMQQ Globals ETF-möjlighet
-
Nasdaq Stockholm välkomnar HANetf som ny ETP-emittent
Nyheter
Virtune lanserar Virtune Litecoin ETP på Nasdaq Stockholm
Publicerad
5 timmar sedanden
31 mars, 2025
Virtune, en svensk reglerad kapitalförvaltare av kryptotillgångar, meddelar idag lanseringen av Virtune Litecoin ETP på Nasdaq Stockholm, den största börsen i Norden.
Om Virtune Litecoin
Virtune Litecoin ETP erbjuder exponering mot Litecoin. Precis som alla Virtunes börshandlade produkter är Virtune Litecoin ETP 100% fysiskt backad och handlas i SEK för den nordiska marknaden och tillgänglig på Avanza och Nordnet.
Viktig information om Virtune Litecoin
• 1:1 exponering mot Litecoin (LTC)
• 100% fysiskt backad av LTC
• 1,95% årlig förvaltningsavgift
Virtune Litecoin
• Fullständigt namn: Virtune Litecoin ETP
• Kortnamn: Virtune Litecoin
• Ticker: VIRLTC
• Handelsvaluta: SEK
• Första handelsdag: Måndagen den 31 mars 2025
• ISIN: SE0023951082
• Börs: Nasdaq Stockholm
Om Litecoin
Litecoin är en snabb, kostnadseffektiv och tillförlitlig krypto¬tillgång som grundades 2011 och är utformad för vardagliga transaktioner. Den bygger på ett decentraliserat nätverk med hög säkerhet och likviditet, och erbjuder snabbare transaktioner och lägre avgifter än Bitcoin.
Christopher Kock, VD för Virtune:“Efter en händelserik start på 2025 för Virtune, där vi har gjort betydande framsteg i form av ytterligare expansion och utökad distribution, är vi glada att kunna tillkännage lanseringen av Nordens första Litecoin ETP. Denna produkt är 100% fysiskt backad av Litecoin som förvaras hos vårt förvaringsinstitut Coinbase, och är tillgänglig för både institutionella och privata investerare genom olika nätmäklare och banker. Detta markerar ett viktigt steg i den fortsatta expansionen av vårt innovativa ETP-erbjudande.”

De flesta konsumenter blir bekanta med rese- och turistbranschen när de tar flyg eller njuter av familjesemestern. Men samma aktiviteter kan också ge investeringsmöjligheter, eftersom många turistföretag är börsnoterade. Självklart finns det börshandlade fonder för att investera i resor och turism.
Nedan listas tre börshandlade fonder med fokus på rese- och turismmarknaden som kan visa sig vara lukrativa för investerare. Det kan också hjälpa engagerade resenärer att bättre förstå landskapet och jaga några reseerbjudanden.
Nedan är några, men inte alla de sektorer som ingår i dessa börshandlade fonder.
Onlineresebyråer
Som med många branscher fortsätter intäkterna att flyttas till internet när det gäller att tillhandahålla rese- och turismtjänster. Aktiemäklare har till stor del ersatts med handelsplattformar på nätet, medan traditionella resebyråer har fått konkurrera med webbsidor som gör det möjligt för konsumenter att handla för låga priser och bekväma scheman.
Ledande onlinereseleverantörer inkluderar börshandlade aktörer som Orbitz, Priceline och Expedia. I synnerhet har Booking Holdings Priceline varit mycket framgångsrika när det gäller att driva trafik till sin webbplats för att boka flyg och lägga bud på billiga, sista minuten-resor.
Kryssningar
Kryssningsrederibranschen har funnits i mer än ett sekel, men är fortfarande inte så utbredd som reseval för många konsumenter. Carnival, världens största kryssningsrederi, har 157 fartyg över hela världen, med en total kapacitet på över 400 000 passagerare per år.
Hotell
Hotellbranschen domineras av börsnoterade företag som Marriott International, Hilton Worldwide och Hyatt Hotels. De har till stor del täckt sin hemmamarknad i USA och växer internationellt. Kedjorna har också drivit förvaltning av fastigheter åt hotellägare, samt timeshare som ger konsumenterna rätt att använda sina fastigheter under en vecka eller mer under varje kalenderår.
Mega Resorts
Stora resortoperatörer kombinerar utvecklingen av hotell med annan underhållning och relaterade bekvämligheter. Börshandlade operatörer i detta område inkluderar Ryman Hospitality Group, som äger resorten Opryland i Nashville och andra fastigheter i Texas, Florida och Maryland. Det är specialiserat på enorma orter som tillåter stora resegrupper att vara värd för kongresser och andra gigantiska sammankomster.
Vail Resorts äger några av de mest kända skidorterna i Colorado och omgivande områden. Detta inkluderar Vail Mountain, Breckenridge och Beaver Creek Resort.
Naturligtvis är The Walt Disney Company specialiserat på barnvänliga nöjesparker, hotell och nöjeskomplex, som Disney World i Florida och Disneyland i Kalifornien.
Kasinon
Hasardspel i Las Vegas-stil växer snabbt i Asien. Macao har vuxit till den största spelmarknaden i världen och har byggt enorma kasinoresorter från Las Vegas-baserade företag som Wynn Resorts och Las Vegas Sands. Båda är börsnoterade företag. Denna tillväxt expanderar till andra delar av Asien, inklusive Singapore, och potentiellt Vietnam och Japan.
Hur lönsam är turistnäringen?
Internationell turism spelar en viktig roll i den amerikanska ekonomin, såväl som världsekonomin. Enligt International Trade Administration bidrar turismen med cirka 2,3 biljoner dollar till USAs BNP varje år och står för 22 procent av landets tjänsteexport.
Vilken är den största hotellkedjan?
Marriott International är världens största hotellkedja både sett till intäkter och vinst. 2024 rapporterade Marriott 25 miljarder dollar i intäkter och 2,4 miljarder dollar i resultat.
Det här är bara några av de många möjligheterna att investera i rese- och turismbranschen över hela världen. Tillväxten, särskilt i tillväxtekonomier, bör fortsätta att överträffa den på mer utvecklade marknader i Nordamerika och Europa. Men precis som med onlinereseutrymmet kommer det alltid att finnas fickor som tar marknadsandelar i alla delar av världen.
Börshandlade fonder för att investera i resor och turism
Denna investeringsguide hjälper dig att välja de bästa ETFernas spårningsindex för resor och turism. För närvarande finns det åtta index som spåras av nio olika ETFer. Den årliga förvaltningskostnaden för dessa börshandlade fonder varierar mellan 0,20 och 0,69 procent.
När man väljer en ETF för resor och turism bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla börshandlade fonder som investerar i resor och turism med information om namn, kortnamn, förvaltningskostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.
Handla börshandlade fonder för att investera i resor och turism
Alla dessa tre börshandlade fonder handlas på tyska Xetra. Det betyder att det går att handla andelar i dessa ETFer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Namn ISIN | Kortnamn | Avgift % | Utdelnings- policy | Hemvist | Replikerings- metod |
iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE) DE000A0H08S0 | EXV9 | 0,46% | Utdelande | Tyskland | Fysisk replikation |
HANetf The Travel UCITS ETF IE00BMFNW783 | 7RIP | 0,69% | Ackumulerande | Irland | Fysisk replikation |
Invesco European Travel Sector UCITS ETF IE00B5MJYC95 | SC0R | 0,20% | Ackumulerande | Irland | Syntetisk replikation |
Nyheter
HWWD ETF en multifaktorfond som köper aktier från hela världen
Publicerad
22 timmar sedanden
30 mars, 2025
HSBC Multi-Factor Worldwide Equity UCITS ETF USD (HWWD ETF) med ISIN IE00BKZGB098, är en aktivt förvaltad ETF. HSBC Multi-Factor Worldwide Equity-index spårar aktier från utvecklade och tillväxtmarknader över hela världen. Titelurvalet baseras på stilfaktorer: Värde, Momentum, Kvalitet, Låg Risk och Storlek.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. HSBC Multi-Factor Worldwide Equity UCITS ETF USD är den billigaste och största ETF som följer HSBC Multi-Factor Worldwide Equity-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).
HSBC Multi-Factor Worldwide Equity UCITS ETF USD är en mycket stor ETF med tillgångar på 1 156 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 4 juli 2014 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fondens mål är att ge långsiktig kapitaltillväxt.
Investeringspolicy
Under normala marknadsförhållanden kommer fonden att investera minst 90 % av sina tillgångar i aktier i företag av alla storlekar, som är baserade var som helst i världen, inklusive tillväxtmarknader. Investeringsförvaltaren identifierar aktier från MSCI All Country World Index och rangordnar dem från det minst attraktiva till det mest attraktiva baserat på vissa faktorer, såsom värde, kvalitet, momentum, låg risk och storlek. Investeringsförvaltaren kommer sedan kvantitativt att välja aktierna för att skapa en portfölj som maximerar exponeringen mot de högst rankade aktierna samtidigt som fondens riskegenskaper minimeras genom tillämpning av en rad restriktioner såsom sektor- och företagsvikter.
Fonden kan investera i Kina A. -andelar genom Shanghai-Hong Kong och/eller Shenzhen-Hong Kong Stock Connect och i CAAPs eller genom fonder. Fonden kan investera upp till 10 % i andra fonder och upp till 10 % i totalavkastningsswappar och kontrakt för skillnad. Fonden förvaltas aktivt och följer inte ett jämförelseindex. Hänsyn kan tas till ett referensriktmärke vid val av investeringar. Fondens referensriktmärke är MSCI All Country World Index (USD) Net. Se prospektet för en fullständig beskrivning av investeringsmålen och användningen av derivat.
Handla HWWD ETF
HSBC Multi-Factor Worldwide Equity UCITS ETF USD (HWWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.
London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.
Börsnoteringar
Största innehav
ISIN | Värdepapper | Land | Valuta | Vikt % |
US0378331005 | Apple Inc | USA | USD | 4,83679 |
US67066G1040 | NVIDIA Corp | USA | USD | 4,52876 |
US5949181045 | Microsoft Corp | USA | USD | 4,21029 |
US02079K3059 | Alphabet Inc Class A | USA | USD | 1,86088 |
US0231351067 | Amazon.com Inc | USA | USD | 1,77402 |
US30303M1027 | Meta Platforms Inc Class A | USA | USD | 1,53093 |
US02079K1079 | Alphabet Inc Class C | USA | USD | 1,29549 |
US4781601046 | Johnson & Johnson | USA | USD | 0,96979 |
US8825081040 | Texas Instruments Inc | USA | USD | 0,78365 |
US92532F1003 | Vertex Pharmaceuticals Inc | USA | USD | 0,74348 |
Innehav kan komma att förändras

Virtune lanserar Virtune Litecoin ETP på Nasdaq Stockholm

Fonder för att investera i resor och turism

HWWD ETF en multifaktorfond som köper aktier från hela världen

Crypto Market Risks & Opportunities: Insights on Bybit Hack, Bitcoin, and Institutional Adoption

BCFN ETF en börshandlad fond som investerar i Nasdaq-100

100 gånger pengarna, aktier som gör 10 000 kronor till 1 miljon

Fonder som ger exponering mot försvarsindustrin

WisdomTree lanserar europeisk försvarsfond.

Warren Buffetts råd om vad man ska göra när börsen kraschar

Trumps återkomst får europeiska aktier att rusa
Populära
-
Nyheter4 veckor sedan
100 gånger pengarna, aktier som gör 10 000 kronor till 1 miljon
-
Nyheter1 vecka sedan
Fonder som ger exponering mot försvarsindustrin
-
Nyheter3 veckor sedan
WisdomTree lanserar europeisk försvarsfond.
-
Nyheter6 dagar sedan
Warren Buffetts råd om vad man ska göra när börsen kraschar
-
Nyheter3 veckor sedan
Trumps återkomst får europeiska aktier att rusa
-
Nyheter4 veckor sedan
SAVR Global by Vanguard: Ett billigt alternativ till globala indexfonder
-
Nyheter2 veckor sedan
De bästa börshandlade fonderna för tyska utdelningsaktier
-
Nyheter4 veckor sedan
De bästa ETFerna för att investera i EURO STOXX 50 ETFer