Följ oss

Nyheter

Varför faller guldpriset?

Publicerad

den

Varför faller guldpriset? De placerare som föredrar guld, så kallade ”gold bugs” är inte ensamma om att vara oförstående till att guldpriset utvecklats så pass dåligt under 2015.

Varför faller guldpriset? De placerare som föredrar guld, så kallade ”gold bugs” är inte ensamma om att vara oförstående till att guldpriset utvecklats så pass dåligt under 2015. Under året har den gula ädelmetallen backat med nästan tre procent trots att guld normalt är att betrakta som en ”safe haven” i tider av oro. Det finns inte heller några indikationer på att vi kommer att se att guldkursen utvecklas bättre inom den närmaste framtiden. Så varför faller guldpriset?

Under de senaste åren har vi sett flera globala händelser som normalt borde ha bidragit till ett stigande guldpris. Det förefaller emellertid som guldmarknaderna har förkastat alla dessa händelser, inklusive krisen i Grekland, och ser dem som obetydliga. Det gör att guldhandlarna ställer sig frågan vad det är som kommer att krävas för att vi skall få se en uppgång i guldkursen.

Orsaker till att guldkursen inte stiger

Det finns som sagt en rad olika faktorer som har bidragit till den dåliga utvecklingen av guldpriset.

Krisen i Grekland är en icke-händelse på guldmarknaderna. Kaos och global oro får vanligen guldhandlarna att reagera, men denna gång är inte marknaden på humör att agera på en repetition av en ny grekisk kris. Guldmarknaden har sannolikt redan prissatt olika alternativa utfall i den grekiska krisen, och det kommer inte att leda till några större avbrott i utvecklingen på de finansiella marknaderna. Detta är på sätt och vis, goda nyheter för världsekonomin och även att oron för effekterna av en Grexit på det globala finanssystemet är oproportionerligt överdriven.

Den grekiska regeringen behöver ytterligare 50 miljarder euro från sina långivare under de närmaste åren för att kunna behålla sitt medlemskap i den europeiska unionen. I utbyte mot detta har den Tsipras-ledda regeringen erbjudit sig att genomföra en rad smärtsamma nedskärningar och skattehöjningar som vida överstiger tidigare åtaganden från Grekland.

Hotet om en kommande räntehöjning från FED. Janet Yellen, ordförande i den amerikanska centralbankskommittén FED, kommunicerade nyligen att marknaderna bör förbereda sig på en räntehöjning under den senare delen av 2015. Finansmarknaderna har tidigare förväntat sig att detta skulle ske i samband med räntemötet i juni, något som senare kom att ändras till räntemötet i september. Nu verkar det således som om det inte kommer att ske i september heller.

Investerarna är emellertid på det klara med att en amerikansk räntehöjning kommer att ske, för eller senare. När detta sker kommer vi att få se hur placerarna viktar om till dollarn, något som bland annat kommer att ske på bekostnad av guldet. Dollarn kommer då att överta guldets roll som en safe haven.

Aktier har blivit allt mer attraktiva. Det råder ingen tvekan om att de globala finansmarknaderna befinner sig i ett tillstånd där aktier som investeringskategori betraktas som mer lovande än för bara några år sedan. Det går också att se det som att investerarna är mindre rädda för att ta risker. När Nasdaq stigit med cirka fem procent, DAX med mer än tio procent och Hang Seng med cirka fyra procent i år är investerarna mer intresserade av att köpa aktier billigt när aktiekurserna faller än av att köpa en ”ointressant metall” som guld.

Kina. Alltfler röster höjs för att situationen i Kina är en överreaktion. Många investerare har förväntat sig en avmattning i Kina, en av världens största ekonomier vilket de trott skulle leda till ett ökat intresse för guldpriset. Vi ser istället hur guldkursen inte har reagerat på situationen i Kina, något som tyder på att situationen i Asiens största ekonomi inte är så akut som befarat.

Den senaste tidens kursfall på de kinesiska aktiemarknaderna ansågs av många vara en signal till bättre tider för guldet. Det visade sig istället vara det omvända. Enligt en artikel som nyligen publicerades i Wall Street Journal har många kinesiska investerare sålt av sitt guld för att istället öka likviditeten i efterdyningarna av den kinesiska börskraschen.

Lägre oljepriser. Oljan handlas i dag till ungefär hälften av vad denna råvara handlas till under det första halvåret och det finns förväntningar om att oljepriser kommer att förbli lågt under resten av 2015 och en bra bit in på 2016.

IEA, den internationella energimyndigheten, anser att de lägre oljepriserna är ett tecken på att det finns ett massivt överutbud av olja globalt. Enligt IEA måste priserna falla ytterligare för att överutbudet inte längre skall vara lönsamt att producera. Innan dess anser inte IEA att det finns anledning att förvänta sig stigande oljepriser.

Aktiemarknaden. Enligt de senaste uppgifterna från US CFTC har förvaltarna minskat sina långa positioner. Enligt de data som US CFTC har publicerat har de långa positionerna på terminsmarknaden minskat med åtta (8) procent, medan de korta positionerna har ökat med sjutton (17) procent under den vecka som slutade den 30 juni 2015.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

X026 ETF satsar på småbolag i Europa som förändrar klimatet

Publicerad

den

Amundi MSCI Europe Small Cap ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITS ETF Dist (X026 ETF) med ISIN LU2572257470, försöker spåra MSCI Europe Small Cap ESG Broad CTB Select-index. MSCI Europe Small Cap ESG Broad CTB Select-index följer europeiska småbolagsaktier. Värdepapper väljs och viktas enligt hållbarhetskriterier och EU:s direktiv om klimatskydd. Moderindexet är MSCI Europe Small Cap.

Amundi MSCI Europe Small Cap ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITS ETF Dist (X026 ETF) med ISIN LU2572257470, försöker spåra MSCI Europe Small Cap ESG Broad CTB Select-index. MSCI Europe Small Cap ESG Broad CTB Select-index följer europeiska småbolagsaktier. Värdepapper väljs och viktas enligt hållbarhetskriterier och EU:s direktiv om klimatskydd. Moderindexet är MSCI Europe Small Cap.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,35 % p.a. Amundi MSCI Europe Small Cap ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITS ETF Dist är den största ETF som följer MSCI Europe Small Cap ESG Broad CTB Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).

Amundi MSCI Europe Small Cap ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITS ETF Dist är en liten ETF med tillgångar på 91 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 10 mars 2023 och har sin hemvist i Luxemburg.

Investeringsmål

Amundi MSCI Europe Small Cap ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITS ETF Dist försöker replikera, så nära som möjligt, prestanda för MSCI Europe Small Cap ESG Broad CTB Select Index. Delfondens mål är att uppnå en tracking error-nivå för delfonden och dess index som normalt inte kommer att överstiga 1 %. Denna ETF har exponering mot småbolagsvärdepapper i utvecklade marknader i Europa.

Handla X026 ETF

Amundi MSCI Europe Small Cap ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITS ETF Dist (X026 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURX026
XETRAEURX026

Största innehav

Denna fond använder sig av fysisk replikering för att spåra det underliggande indexet.

NamnValutaVikt %Sektr
INTERMEDIATE CAPITAL GROUPGBP1.09 %Finans
BANCO DE SABADELL SAEUR1.08 %Finans
HOWDEN JOINERY GRP PLCGBP0.94 %Industri
DIPLOMA PLCGBP0.94 %Industri
ROTORK PLCGBP0.79 %Industri
IMI PLCGBP0.73 %Industri
TATE & LYLE PLCGBP0.72 %Dagligvaror
BAWAG GROUP AGEUR0.72 %Finans
GALENICA AGCHF0.71 %Health Care
MARKS & SPENCER GROUP PLCGBP0.71 %Dagligvaror

Innehav kan komma att förändras.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Pendle SEK spårar Pendle Finance token

Publicerad

den

Valour Pendle (PENDLE) SEK (Valour Pendle SEK) med ISIN CH1108679346, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar PENDLE, den ursprungliga symbolen för Pendle Finance-protokollet. Pendle är en decentraliserad finansplattform (DeFi) som gör det möjligt för användare att tokenisera och handla framtida avkastning, vilket ger större kontroll över avkastningshanteringen. Genom att dela upp avkastningsbärande tillgångar i huvud- och avkastningskomponenter tillåter Pendle användare att engagera sig i fasta eller rörliga avkastningsstrategier.

Valour Pendle (PENDLE) SEK (Valour Pendle SEK) med ISIN CH1108679346, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar PENDLE, den ursprungliga symbolen för Pendle Finance-protokollet. Pendle är en decentraliserad finansplattform (DeFi) som gör det möjligt för användare att tokenisera och handla framtida avkastning, vilket ger större kontroll över avkastningshanteringen. Genom att dela upp avkastningsbärande tillgångar i huvud- och avkastningskomponenter tillåter Pendle användare att engagera sig i fasta eller rörliga avkastningsstrategier.

PENDLE-tokenen underlättar deltagande i styrning och stimulerar likviditetsförsörjning inom ekosystemet. Genom sitt innovativa tillvägagångssätt för avkastningstokenisering, förbättrar Pendle flexibiliteten och effektiviteten i DeFi-avkastningsoptimering.

Beskrivning

Valour’s Certificate-produktlinje erbjuder börshandlade produkter som uppfyller kraven, var och en helt säkrad av sina respektive digitala tillgångar. För att säkerställa säker kylförvaring samarbetar Valour med nivå 1-licensierade förvaringsinstitut som Copper. Handlade på reglerade börser och MTFer ger dessa certifikat transparent prissättning och likviditet, vilket stärker investerarnas förtroende för säkra digitala tillgångsinvesteringar. Valours grundprospekt är godkända av Finansinspektionen och uppfyller EUs krav på fullständighet, tydlighet och konsekvens.

Produktinformation

Handla Valour Pendle SEK

Valour Pendle (PENDLE) SEK (Valour Pendle SEK) är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Spotlight Stock Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Spotlight Stock MarketSEKVALOUR PENDLE SEK

Fortsätt läsa

Nyheter

AAVE ETP spårar kryptovalutan AAVE

Publicerad

den

21Shares Aave ETP (AAVE ETP) med ISIN CH1135202120 är 100 % fysiskt uppbackad, 21Shares Aave ETP (AAVE) spårar prestandan för Aave-tokens. 21Shares Aave ETP tillhandahåller ett reglerat och transparent sätt för investerare att utnyttja tillväxten av Aaves ledande DeFi-låneprotokoll, en av de snabbast växande kategorierna inom DeFi.

21Shares Aave ETP (AAVE) med ISIN CH1135202120 är 100 % fysiskt uppbackad, 21Shares Aave ETP (AAVE) spårar prestandan för Aave-tokens. 21Shares Aave ETP tillhandahåller ett reglerat och transparent sätt för investerare att utnyttja tillväxten av Aaves ledande DeFi-låneprotokoll, en av de snabbast växande kategorierna inom DeFi.

Fördelar

Defi utlåning

Aave – ett av de ledande decentraliserade utlåningsprotokollen – tillåter användare att låna ut och låna kryptotillgångar. Sedan 2021 har DeFi-utlåningen vunnit betydande dragkraft och samlat på sig betydande TVL, vilket återspeglar dess växande användning.

Enkelt och bekant

Att lägga till krypto till din portfölj behöver inte vara komplicerat. Investera med din befintliga rådgivare eller mäklarplattform och håll dina tillgångar på ett ställe.

100% fysiskt uppbackad

AAVE är 100 % fysiskt uppbackad av de underliggande Aave-tokens och hålls i kylförvaring av ett institutionellt förvaringsinstitut, vilket erbjuder ett bättre skydd än förvaringsalternativ som är tillgängliga för enskilda investerare.

Koldioxidneutral

21Shares har deltagit i koldioxidkompensationsprogram sedan 2018. Deras åtagande innebär att kompensera sitt koldioxidavtryck genom gröna initiativ, som renare kraftgenerering, återplantering av skog och skydd av korallrev, allt inriktat på att skydda planeten för framtida generationer.

Produktinformation

Namn21Shares Aave ETP
Lanseringsdatum31 januari 2022
Emittent21Shares AG
Förvaltningsavgift2,5%
UtlåningNej
Valor113520212
ISINCH1135202120
ReutersAAVE-S
WKNA3GW2E
iNAVDE000SL0DRN5
BloombergAAVE SW

Handla AAVE ETP

21Shares Aave ETP (AAVE) är en europeisk börshandlad kryptovaluta.

Denna produkt handlas på Euronext Amsterdam, en marknadsplats som är relativt svår att handla på som svensk. Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Denna produkt handlas även på BX Swiss, en marknadsplats som är relativt svår att handla på som svensk. Det finns emellertid en svensk fondkommissionär som tillhandla håller handel på denna marknadsplats, Mangold Fondkommision AB.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
BX SwissUSDAAVE
Euronext ParisEURAAVE
Euronext AmsterdamUSDAAVE

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära