Följ oss

Nyheter

Varför du skall ompröva investeringar i Japan

Publicerad

den

Varför du skall ompröva investeringar i Japan

Vår senaste titt på Japan illustrerar än en gång varför varför portföljförvaltare ibland måste gå bortom ekonomiska uppgifterna och forskningsrapporterna och faktiskt besöka de länder där de investerar. Det är en orsak till att det kan vara dags att ompröva investeringar i Japan.

Det finns en energi och en dynamik i Japan just nu, som helt enkelt inte är väl infångad av traditionell ekonomisk statistik. Denna ökade aktivitet återspeglas i byggnadskranarna som syns i Tokyos horisont, fyllda barer och restauranger och en stadig ström av börsintroduktioner som tar unga företagande japanska företag till aktiemarknaden.

Kopplingen mellan spänningen som händer på marken i den japanska ekonomin och de mer sedativa ekonomiska data kan kanske bäst förklaras av de unika demografiska drivrutinerna som driver den japanska ekonomin. Till exempel har premiärminister Abe försökt att bryta de japanska konsumenternas deflationära tankegångar genom att sätta ett treprocentigt mål för löneutvecklingen, men de faktiska lönevinsterna har konsekvent fallit långt ifrån detta mål.

Höglönearbetare går i pension och ersätts av yngre lågkostnadsarbetare

Japans åldrande arbetskraft står för en del av besvikelsen i lönevinsterna, eftersom höglönearbetare går i pension och ersätts av yngre lågkostnadsarbetare. Vi tror emellertid att två av Abes mest framgångsrika ekonomiska policys också har försämrat den nominella löneökningen, även om dessa politiker har hjälpt till att bränna den ökade dynamiken som är synlig i den japanska ekonomin.

Abe-förvaltningen har försökt motverka en fallande befolkning genom att uppmuntra kvinnor att återgå till arbetsmarknaden. Denna politik har varit extremt framgångsrik, och Japans 70% kvinnliga arbetskraftsdeltagande är bland de högsta i världen.

Det innebär att fler japanska hushåll dra nytta av två inkomster istället för en, med motsvarande ökning av hushållens utgifter. Tyvärr har kvinnor i Japan (som kvinnor över hela världen) lider av ett lönegap i förhållande till sina manliga motsvarigheter. När arbetskraftsdeltagandet stiger för låglönade kvinnor, blir lönevinsterna för den japanska ekonomin som helhet deprimerad även om de japanska hushållens finansiella välbefinnande förbättras.

Från deltid till heltid

En annan unik japansk arbetsmarknadsdynamik är flyttningen från deltid till heltidsanställning. Under de senaste 20 åren reagerade japanska företag på den stagnanta japanska ekonomin genom att förlita sig på deltidsarbetare. Trots namnet arbetar dessa arbetare vanligtvis vid heltidspositioner. De får däremot inte förmåner och skydd mot uppsägningar som erbjuds traditionella, heltidsanställda.

Den japanska arbetslösheten har fallit under tre procent och företagen står inför ett betydande uppåtgående lönetryck för deltidsanställda. Arbetsgivare kan undvika att erbjuda betydande löneökningar till sina deltidsanställda genom att istället erbjuda dem heltidsanställning. Fulltidspersonal i Japan har mycket högre social status och arbetare är villiga att acceptera ökat ”ansikte” i stället för en högre inkomst.

Trots att detta bidrar till att hålla lönevinsterna nere, bidrar detta drag till heltidsanställning väsentligt till ökad ekonomisk dynamik och tillväxt. Japanska deltidsarbetare tenderar att spara som om de kan sparkas när som helst, även efter år med konsekvent anställningsavtal. Deltidsanställda skjuter ofta upp äktenskap och stora utgifter som att köpa hus eller bil tills de uppnår fulltidsstatus. Att flytta fler arbetstagare till fulltidsstatus tenderar att dämpa de totala lönevinsterna, men frigör också mer konsumtion och mindre besparingar från dessa japanska arbetare, enligt vår åsikt.

Bättre ekonomi omvandlas till bättre företagsvinster

Abes framgångsrika reform av bolagsstyrningen i Japan hjälper till att öka den japanska konsumentens ökade köpkraft och förtroende till mycket starkare företagsresultat och mycket förbättrade avkastningsperspektiv, enligt vår uppfattning. Investerare har fått höra så ofta och så länge att skuld och demografi förklarar den långa björnmarknaden i japanska aktier som det nu är accepterat som sant.

Den japanska aktiemarknaden har kämpat i nästan 20 år, eftersom de japanska bolagens struktur förhindrat detta. Mitsubishi Life äger Mitsubishi Automotive som äger Mitsubishi Steel, vilket förhindrat en rationell popping av den japanska aktiemarknadens bubbla och samtidigt deprimerade lönsamhet bolagsstyrelser värderade stabilitet över lönsamhet.

Aktiebubblan 1999/2000, också känd som IT-kraschen uppstod vid ca 35x intäkter och när bubblan dök upp tog det bara cirka 18 månader att återgå till mer normala värderingar på 22x intäkterna. Däremot bidrog det japanska keiretsu-systemet med sammankopplat företagsägande att blåsa upp en mycket större bubbla och förhindrade en rationell popping av den egna bubblan. Den japanska kapitalbubblan toppade på 70x vinst 1990 och sjönk inte under 22x förrän till 18 år senare under 2008 års finanskris.

Abe har byggt på tidigare reformer för att i stor utsträckning demontera de sammankopplade keiretsu-företagen, och japanska aktier handlar till priser som nu är vanligtvis mindre än 14x resultat. Lönsamheten har också förbättrats tack vare Abe insisterande på ROE-mål för alla börshandlade bolag.

En fråga om ansikte

Att nå dessa mål är nu en fråga om ”ansikte” i Japan, och om en konkurrent höjer sitt ROE-mål så möter varje företag i den branschen socialt tryck som matchar eller överstiger det nya, högre benchmarket. Under 1980-talet var bl a ”Japan, Inc.” när Sony, Panasonic och Honda var de mest värdefulla varumärkena i världen, vinstmarginalerna i Clubby, den sammankopplade världen av företags Japan, överskred aldrig ungefär 4%. Tack vare Abe sörjande bolagsstyrningsreformer närmar sig japanska icke-finansiella vinstmarginaler 6% och växer snabbt.

Slutsats

Några av de bästa investeringsmöjligheterna skapas när ett etablerat marknadstema börjar förändras. Efter en 28-års björnmarknad kan investerare vara motvilliga att ändra sin inställning till japanska aktieplaceringar.

Vi kan se de materiella fördelarna med ökade hushållsinkomster och sysselsättningsstabilitet och förbättrad bolagsstyrning översätter dessa ekonomiska förbättringar till de bästa vinstmarginalerna japanska företag har producerat sedan andra världskriget. Investerare som inte känner igen Japans stora prestationer under de senaste 5 åren kan komma att missa en av de bästa investeringsmöjligheterna på den globala marknaden, nämligen investeringar i Japan.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

I förra veckan gjorde SAVR årets första återbetalning av fondprovisioner

Publicerad

den

Sedan starten har SAVR nu betalat tillbaka över 67 000 000 kr i kickbacks av fondprovisioner. Förra året blev det ännu förmånligare att fondspara hos SAVR då företaget sänkte sin egen årliga avgift för just fondsparande till 0,04 % samt 0,06 % på ränte- och indexfonder, en avgift som självklart är inbakad i varje enskild fonds totala årliga avgift och rabatt.

Sedan starten har SAVR nu betalat tillbaka över 67 000 000 kr i kickbacks av fondprovisioner.

Förra året blev det ännu förmånligare att fondspara hos SAVR då företaget sänkte sin egen årliga avgift för just fondsparande till 0,04 % samt 0,06 % på ränte- och indexfonder, en avgift som självklart är inbakad i varje enskild fonds totala årliga avgift och rabatt.

Dessa avgifter appliceras endast på fondsparande – inte på aktier, ETFer eller likvider.

Fortsätt läsa

Nyheter

FLXA ETF investerar enligt katolska principer

Publicerad

den

Franklin MSCI World Catholic Principles UCITS ETF USD Capitalisation (FLXA ETF), ISIN IE000AZOUN82, försöker spåra MSCI World Select Catholic Principles ESG Universal och Low Carbon-index. MSCI World Select Catholic Principles ESG Universal och Low Carbon Index spårar stora och medelstora värdepapper från utvecklade länder över hela världen. De utvalda företagen screenas enligt deras koldioxidexponering, deras ESG-profil (miljö, social och styrning) och katolska principer. Som ett resultat är företag som är involverade i vapen, hasardspel, vuxenunderhållning, abort, preventivmedel, stamcellsforskning och djurförsök uteslutna.

Franklin MSCI World Catholic Principles UCITS ETF USD Capitalisation (FLXA ETF), ISIN IE000AZOUN82, försöker spåra MSCI World Select Catholic Principles ESG Universal och Low Carbon-index. MSCI World Select Catholic Principles ESG Universal och Low Carbon Index spårar stora och medelstora värdepapper från utvecklade länder över hela världen. De utvalda företagen screenas enligt deras koldioxidexponering, deras ESG-profil (miljö, social och styrning) och katolska principer. Som ett resultat är företag som är involverade i vapen, hasardspel, vuxenunderhållning, abort, preventivmedel, stamcellsforskning och djurförsök uteslutna.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,27 % p.a. Franklin MSCI World Catholic Principles UCITS ETF USD Capitalization är den enda ETF som följer MSCI World Select Catholic Principles ESG Universal och Low Carbon-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Franklin MSCI World Catholic Principles UCITS ETF USD Capitalization är en liten ETF med tillgångar på 34 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 24 april 2024 och har sin hemvist i Irland.

Handla FLXA ETF

Franklin MSCI World Catholic Principles UCITS ETF USD Capitalisation (FLXA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, SAVR och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURFLXA
Borsa ItalianaUSDFAITH
London Stock ExchangeUSDFIDE

Största innehav

NamnSektorVikt %KortnamnISINValuta
NVIDIA CORPINFORMATION TECHNOLOGY12,65NVDAUS67066G1040USD
ASML HOLDING NVINFORMATION TECHNOLOGY2,11ASMLNL0010273215EUR
MASTERCARD INC AFINANCIALS2,05MAUS57636Q1040USD
BROADCOM INCINFORMATION TECHNOLOGY2,03AVGOUS11135F1012USD
HOME DEPOT INCCONSUMER DISCRETIONARY1,8HDUS4370761029USD
ADVANCED MICRO DEVICESINFORMATION TECHNOLOGY1,43AMDUS0079031078USD
LVMH MOET HENNESSY LOUIS VUICONSUMER DISCRETIONARY1,22MCFR0000121014EUR
VISA INC CLASS A SHARESFINANCIALS1,2VUS92826C8394USD
ADOBE INCINFORMATION TECHNOLOGY1,11ADBEUS00724F1012USD
APPLIED MATERIALS INCINFORMATION TECHNOLOGY0,97AMATUS0382221051USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

5 crypto trends to watch in 2025

Publicerad

den

2024 was a landmark year for bitcoin, solidifying its role as a fully institutionalised asset class. 5 crypto trends to watch in 2025

2024 was a landmark year for bitcoin, solidifying its role as a fully institutionalised asset class.

Institutional inflows into physical bitcoin exchange-traded products (ETPs) reached nearly $35 billion globally, signalling a major shift in how traditional investors view crypto. As bitcoin continued to enhance portfolios’ risk-return profiles, more institutional investors followed suit, reshaping the financial landscape.

Looking ahead, 2025 promises to bring exciting developments across the crypto ecosystem. Here are the top five crypto trends to watch.

Fear of being left behind

    The era of bitcoin as a niche investment is over. Institutional adoption is creating a ripple effect, forcing hesitant players to reconsider. Portfolios with bitcoin allocations are consistently outperforming those without, highlighting its growing importance.

    Figure 1: Bitcoin in a multi-asset portfolio

    60/40
    Global Portfolio
    1%
    Bitcoin Portfolio
    3%
    Bitcoin Portfolio
    5%
    Bitcoin Portfolio
    10%
    Bitcoin Portfolio
    MSCI AC WorldBloomberg MultiverseBitcoin
    Annualised Return5.77%6.46%7.83%9.20%12.57%9.07%0.56%56.24%
    Volatility8.79%8.86%9.14%9.62%11.42%13.94%5.05%67.28%
    Sharpe Ratio0.480.550.680.790.960.54-0.200.81
    Information Ratio1.011.011.011.00
    Beta70%71%73%75%81%100%24%181%

    Source: Bloomberg, WisdomTree. From 31 December 2013 to 30 November 2024. In USD. Based on daily returns. The 60/40 Global Portfolio is composed of 60% MSCI All Country World and 40% Bloomberg Multiverse. You cannot invest directly in an index. Historical performance is not an indication of future performance and any investment may go down in value.

    With bitcoin’s ability to noticeably improve portfolios’ risk-return profiles, asset managers face a clear choice: integrate bitcoin into multi-asset portfolios or risk falling behind in a rapidly evolving financial landscape. In 2025, expect the competition to heat up as clients demand exposure to this powerhouse cryptocurrency.

    Expanding crypto investment options

      In 2024, regulatory breakthroughs opened the doors for physical bitcoin and ether ETPs in key developed markets. This marked a critical step towards making cryptocurrencies mainstream, providing seamless access to institutional and retail investors alike.

      Figure 2: Global physical crypto ETP assets under management (AUM) and 2024 net flows

      Source: Bloomberg, WisdomTree. 02 January 2025. Historical performance is not an indication of future performance and any investment may go down in value.

      In 2025, this momentum is expected to accelerate as the crypto regulatory environment becomes more friendly in the United States and as key developed markets follow Europe’s lead and approve ETPs for altcoins such as Solana and XRP. With their clear utility and growing adoption, these altcoins are strong candidates for institutional investment vehicles.

      This next wave of altcoin ETPs will expand the diversity of crypto investment opportunities and further integrate cryptocurrencies into the global financial system.

      The maturing of Ethereum’s layer-2 ecosystem

        Ethereum’s role as the backbone of decentralised finance (DeFi), non-fungible tokens (NFTs), and Web3 is unmatched, but its scalability challenges remain a hurdle. Layer-2 solutions—technologies such as Arbitrum and Optimism—are transforming Ethereum’s scalability and usability by enabling faster, cheaper transactions.

        In 2025, Ethereum’s recent upgrades, such as Proto-Danksharding (introduced in the ‘Dencun’ upgrade), will drive layer-2 adoption even further. Innovations like Visa’s layer-2 payment platform leveraging Ethereum for instant cross-border transactions will underscore the platform’s evolution.

        Expect Ethereum’s layer-2 ecosystem to power real-world use cases ranging from tokenized assets to decentralised gaming, positioning it as the infrastructure of a truly scalable digital economy.

        Stablecoins: bridging finance and blockchain

          Stablecoins are becoming indispensable to the global financial system, offering the stability of traditional assets with the efficiency of blockchain. Platforms such as Ethereum dominate the stablecoin landscape, hosting stablecoin giants Tether (USDT) and USD Coin (USDC), which facilitate billions in daily transactions.

          Figure 3: Key stablecoin chains

          Source: Artemis Terminal, WisdomTree. 05 January 2025. Historical performance is not an indication of future performance and any investment may go down in value.

          As we move into 2025, stablecoins will increasingly interact with blockchain ecosystems such as Solana and XRP. Solana’s high-speed, low-cost infrastructure makes it ideal for stablecoin payments and remittances, while XRP Ledger’s focus on cross-border efficiency positions it as a leader in global settlements. With institutional adoption rising and DeFi applications booming, stablecoins will serve as the backbone of a seamless, interconnected financial ecosystem.

          Tokenization: redefining ownership and revolutionising finance

            Tokenization is set to redefine how we think about ownership and value. By converting tangible assets like real estate, commodities, stocks, and art into digital tokens, tokenization breaks down barriers to entry and creates unprecedented liquidity.

            In 2025, tokenization will expand dramatically, empowering investors to own fractions of high-value assets. Platforms such as Paxos Gold and AspenCoin are already showcasing how tokenization can revolutionize markets for gold and luxury real estate. The integration of tokenized assets into DeFi will unlock new financial opportunities, such as using tokenized real estate as collateral for loans. As tokenization matures, it will transform industries ranging from private equity to venture capital, creating a more inclusive and efficient financial system.

            For the avoidance of any doubt, tokenization complements crypto by expanding the use cases of blockchain to include real-world applications.

            Looking ahead

            2025 is set to be a defining year for crypto, as innovation, regulation, and adoption converge. Whether it is bitcoin cementing its position as a portfolio staple, Ethereum scaling for mainstream use, or tokenization unlocking liquidity in untapped markets, the crypto ecosystem is poised for explosive growth. For investors and institutions alike, the opportunities have never been clearer or more compelling.

            This material is prepared by WisdomTree and its affiliates and is not intended to be relied upon as a forecast, research or investment advice, and is not a recommendation, offer or solicitation to buy or sell any securities or to adopt any investment strategy. The opinions expressed are as of the date of production and may change as subsequent conditions vary. The information and opinions contained in this material are derived from proprietary and non-proprietary sources. As such, no warranty of accuracy or reliability is given and no responsibility arising in any other way for errors and omissions (including responsibility to any person by reason of negligence) is accepted by WisdomTree, nor any affiliate, nor any of their officers, employees or agents. Reliance upon information in this material is at the sole discretion of the reader. Past performance is not a reliable indicator of future performance.

            Fortsätt läsa

            21Shares

            Prenumerera på nyheter om ETFer

            * indicates required

            21Shares

            Populära