Följ oss

Nyheter

Varför är blankningar lagligt? En kort översikt

Publicerad

den

Securities and Exchange Commission (SEC) möjlighet att reglera blankningar i syfte att förhindra missbruk. Varför är blankningar lagligt är den fråga vi tittar närmare på i denna artikel.

Blankningar var en av de centrala frågorna den amerikanska kongressen undersökte innan den antog Securities and Exchange Act 1934. Kongressen kongressen gjorde inga bedömningar om dess tillåtlighet. Istället gav kongressen Securities and Exchange Commission (SEC) möjlighet att reglera blankningar i syfte att förhindra missbruk. Varför är blankningar lagligt är den fråga vi tittar närmare på i denna artikel.

Blankningar blev lagligt

1937 antog SEC regel 10a-1, som också kom att bli känd som ”up tick regeln”, som sade att investerare kunder blanka aktierelaterade instrument först efter en prisuppgång från det tidigare avslutet. Att blanka i en nedgång var med några få undantag förbjudet. Denna regel hindrade blankningar till successivt lägre priser, en strategi som syftar till att artificiellt driva ned aktiekursen. Uptick-regeln möjliggjorde obegränsad närsäljning när marknaden rörde sig upp, ökade likviditeten och fungerade som en kontroll av uppåtriktade prisrörelser.

Trots sin nya rättsliga status och de synliga fördelarna med att sälja, var många beslutsfattare, tillsynsmyndigheter – och allmänheten – misstänksamma för övningen. Att kunna dra nytta av andras förluster på en björnmarknad verkade bara orättvist och oetiskt för många människor. Som ett resultat beordrade kongressen 1963 SEC att undersöka effekten av en kort försäljning på efterföljande prissättningar. Studien visade att förhållandet mellan blankningar och total volym i börsen ökade på en avtagande marknad.

1976 inleddes en offentlig undersökning av blankningar, testa vad som skulle hända om regel 10a-1 reviderades eller eliminerades. Börser och marknadsförespråkare motsatte sig dessa föreslagna ändringar och SEC drog tillbaka sina förslag år 1980 och lämnade kvar uptick-regeln.

Uptick-regeln kom att elimineras

SEC eliminerade så småningom uptickregeln 2007 efter en årslång studie som drog slutsatsen att förordningen gjorde lite för att begränsa missbruk och hade potential att begränsa likviditeten på marknaden. Många andra akademiska studier av effektiviteten av förbud mot blankningar fastslog också att förbud mot övningen inte mildrade marknadsdynamiken. Efter börsnedgången och lågkonjunkturen under 2008 krävde många att man skulle ha större restriktioner mot blankningar, inklusive att återuppta regeln för uptick. För närvarande har SEC i själva verket en alternativ upptagningsregel som inte är tillämplig på alla värdepapper och utlöses av ett prisfall om 10 procent eller större prisfall från dess tidigare stängning.

Den nakna blankningen

Trots att SEC beviljades status som statlig auktoritet under 20-talet och förlängde sin rätt i början av 2000-talet, betraktar vissa aktiehandlare kortförsäljningsrutinerna som rättsligt tvivelaktiga. Till exempel, i en ”naken kort försäljning” måste säljaren ”lokalisera” aktier att sälja för att undvika att ”sälja aktier som inte har bekräftats att existera.” I USA måste mäklare ha rimliga skäl att tro att aktier kan lånas så att de kan levereras i tid innan de tillåter en blankning.

Den som genomför en blankning löper risken att inte kommer att kunna leverera dessa aktier till den mottagande parten i kortförsäljningen. En annan förbjuden aktivitet är att sälja kort och sedan misslyckas med att leverera aktier vid tidpunkten för avveckling med avsikt att driva ned en tillgångs pris.

Slutsats

Under tider av marknadskris när aktiekurserna faller snabbt har regulatorn trätt in för att antingen begränsa eller förbjuda användning av blankning tillfälligt tills beställningen återställs. Begränsade värdepapper är de som identifieras av tillsynsmyndigheter som tror att de kan vara benägna att falla offer för moderna ”björnslag”. Effektiviteten av dessa åtgärder är emellertid en öppen fråga bland marknadsaktörer och tillsynsmyndigheter.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

En ny Janus Hendersons Active ETF med fokus på en koncentrerad portfölj av europeiska företag

Publicerad

den

Sedan i torsdags handlas en ny Janus Hendersons Active ETF på Xetra och Börse Frankfurt. Med Janus Henderson Tabula Pan European High Conviction Equity UCITS ETF (JCEU) får investerare tillgång till en aktivt förvaltad portfölj av aktier i europeiska företag. Fonden kan investera i företag av alla storlekar och branscher, med en målstorlek på minst tjugo och högst trettio positioner.

Sedan i torsdags handlas en ny Janus Hendersons Active ETFXetra och Börse Frankfurt. Med Janus Henderson Tabula Pan European High Conviction Equity UCITS ETF (JCEU) får investerare tillgång till en aktivt förvaltad portfölj av aktier i europeiska företag. Fonden kan investera i företag av alla storlekar och branscher, med en målstorlek på minst tjugo och högst trettio positioner.

Investment management teamet väljer företag som sannolikt kommer att dra nytta av strukturella teman och trender på den europeiska marknaden. Det kan vara förändringar i enskilda företag, t.ex. förändringar i ledning eller produktinnovationer, eller på makronivå som påverkar en eller flera sektorer.

Företag bedöms främst utifrån deras kvalitativa och kvantitativa egenskaper.

NamnISINAvgiftUtdelnings-
policy
Janus Henderson Tabula Pan European High Conviction Equity UCITS ETFIE0002A3VE770,49 %Ackumulerande

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 292 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

MIBX ETF investerar i de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

Amundi FTSE MIB UCITS ETF Dist (MIBX ETF) med ISIN FR0010010827, försöker spåra FTSE MIB-index. FTSE MIB-index spårar de 40 största italienska företagen.

Amundi FTSE MIB UCITS ETF Dist (MIBX ETF) med ISIN FR0010010827, försöker spåra FTSE MIB-index. FTSE MIB-index spårar de 40 största italienska företagen.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,35 % p.a. Amundi FTSE MIB UCITS ETF Dist är den största ETF som följer FTSE MIB-index. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).

Amundi FTSE MIB UCITS ETF Dist har tillgångar på 407 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 3 november 2003 och har sin hemvist i Frankrike.

Investeringsmål

Amundi FTSE MIB UCITS ETF Dist är en UCITS-kompatibel börshandlad fond som syftar till att spåra jämförelseindexet FTSE MIB Net Total Return Index. FTSE MIB Net Total Return Index är det primära jämförelseindexet för den italienska aktiemarknaden. FTSE MIB Index tar upp cirka 80 % av det inhemska börsvärdet och mäter resultatet för de 40 mest likvida och kapitaliserade italienska aktierna och försöker replikera de breda sektorvikterna på den italienska aktiemarknaden.

Handla MIBX ETF

Amundi FTSE MIB UCITS ETF Dist (MIBX ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURLYMK
Borsa ItalianaEURETFMIB
Euronext ParisEURMIB
London Stock ExchangeGBXMIBX

Största innehav

Denna fond använder fysisk replikering för att spåra indexets prestanda.

NamnValutaViktSektor
UNICREDIT SPAEUR11,49 %Finans
INTESA SANPAOLOEUR11,30 %Finans
ENEL SPAEUR10,12 %Utilities
STELLANTIS MILANEUR8,66 %Sällanköpsvaror
FERRARI NV MILANEUR8,63 %Sällanköpsvaror
ENI SPA MILANEUR6,20 %Energi
ASSICURAZIONI GENERALIEUR5,88 %Finans
STMICROELECTRONICS/MILANEUR4,75 %Informationsteknologi
PRYSMIAN SPAEUR2,94 %Industri
MONCLER SPAEUR2,46 %Sällanköpsvaror

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Aktiva ETFer från BNP Paribas möjliggör hållbar exponering mot företag över hela världen

Publicerad

den

Sedan i tisdags har två nya börshandlade fonder, aktiva ETFer från BNP Paribas, kunnat handlas på Xetra och Börse Frankfurt.

Sedan i tisdags har två nya börshandlade fonder, aktiva ETFer från BNP Paribas, kunnat handlas på Xetra och Börse Frankfurt.

BNP Paribas Easy Sustainable World UCITS ETF är tillgänglig för investerare i aktieklasserna euro och US-dollar och eftersträvar en aktiv hållbar investeringsstrategi baserad på MSCI World Index. Vid val av investeringsuniversum tillämpar investeringsförvaltningen en bindande och heltäckande ESG-integrationsmetod för att förbättra fondens ESG-profil i förhållande till index.

Syftet är att utesluta företag med dåliga ESG-poäng eller kontroversiella affärsområden och att uppnå ett lägre koldioxidavtryck och minskad intensitet av växthusgasutsläpp. Även könsmångfald i lednings- och tillsynsorgan beaktas. Dessutom ska, enligt artikel 2.17 i offentliggörandeförordningen, minst 45 procent av portföljen investeras i hållbara investeringar.

NamnKortnamnISINAvgiftValutaUtdelnings-
policy
BNP Paribas Easy Sustainable World UCITS ETF USD CapitalizationLM9BIE000629MKR40,20 %USDAckumulerande
BNP Paribas Easy Sustainable World UCITS ETF EUR CapitalizationLM9CIE0007QB4QS20,20 %EURAckumulerande

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 292 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära