Nyheter

Valutamarknaden föddes 1972

Publicerad

den

Valutamarknaden föddes 1972. Innan dess hade det så klart förekommit handel med valutor, men inte i standardiserad form. Den 16 maj 1972 listades terminskontrakt på sju utländska valutor på CME när International Monetary Market (IMM) öppnades för handel. Dessa valutor var Det brittiska pundet, den kanadensiska dollarna, den tyska D-Marken, den italienska liran, den japanska yenen, den mexikanska peson och schweizerfrancen.

Inom ett år kom handelsvolymerna att nästan tredubblas. De gick från 144 928 omsatta kontrakt 1972 till 436 374 kontrakt 1973. I och med den underliggande marknadstillväxten och diversifiering har dessa terminskontrakt kommit att fortsätta växa. Under 2016 omsattes det mer än 216 miljoner terminskontrakt på valutor CME.

Du hittar alla valutaparen på vår hemsida, klicka här för ytterligare information.

Valutamarknaden

Valutamarknaden, eller forexmarknaden (från engelskans ”foreign exchange”), är en världsomspännande decentraliserad finansiell marknad för handel med valutor. Handeln utförs i huvudsak ifrån finanscentrum världen över och sker mellan ett brett spektrum av köpare och säljare, dygnet runt med undantag för helger. Valutamarknaden bestämmer de relativa värdena mellan olika valutor.

Det främsta syftet med valutamarknaden är att bistå internationell handel och investeringar genom att göra det möjligt för företag att konvertera en valuta till en annan. Till exempel gör den det möjligt för ett amerikanskt företag att importera europeiska varor och betala för dem i euro, även om företagets inkomster är i amerikansk dollar. Den möjliggör även valutaspekulation och carry trade där investerare lånar valutor med låga räntor och investerar dem i valutor med hög ränta.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version