Valour fortsätter att utöka sitt produktsortiment då de fått godkännande från Nordic Growth Market (NGM) att lista nya ETPer, Valour Terra (LUNA) SEK och Valour Avalanche (AVAX) SEK. Formellt sett skedde Valours lansering av Terra– och Avalanche börshandlade produkter på Nordic Growth Market redan förra veckan.
Dessa nya ETPer, som är de första i sitt slag i Norden, kommer att göra det möjligt för Valour att fortsätta sitt uppdrag att slå samman traditionell bankverksamhet och framväxande teknologier för att möjliggöra för både privata och institutionella investerare att få exponering mot de inhemska symbolerna från Terra- och Avalanche-nätverken genom deras bank eller mäklare. Produkterna kommer initialt att erbjudas på NGM-börsen med andra börser inom kort och noteringsdatum kommer att meddelas i sinom tid.
Tommy Fransson, VD för Valour sa: ”Valours lansering av de eftertraktade Terra och Avalanche-produkterna är särskilt spännande eftersom vi är den första emittenten i Norden som erbjuder dem till privatkunder och institutionella kunder. Vi är övertygade om att de kommer att följa våra tidigare framgångar med Uniswap, Solana, Cardano, Polkadot, Ethereum och Bitcoin. Dessa produkter stärker ytterligare Valours position som en ledande leverantör av digitala tillgångar i Europa.”
Valour Terra (LUNA) ETP (ISIN CH1114178804) spårar utvecklingen för LUNA, den ursprungliga symbolen för Terra-protokollet, ett ledande decentraliserat och öppen källkod för offentligt blockkedjeprotokoll för algoritmiska stabila mynt. Genom att använda en kombination av öppna marknadsarbitrage-incitament och decentraliserad Oracle-röstning, skapar Terra-protokollet stablecoins som konsekvent spårar priset på vilken fiat-valuta som helst och Terra-ekosystemet är ett snabbt växande nätverk av decentraliserade applikationer. LUNA är bland de tio bästa kryptovalutorna i världen efter börsvärde, för närvarande på 22,3 miljarder USD.
Valour Avalanche (AVAX) ETP (ISIN CH1114178788) spårar prestandan för AVAX, den infödda symbolen för Avalanche-plattformen. Avalanche är en öppen, programmerbar smart kontraktsplattform för decentraliserade applikationer som syftar till att konkurrera med Ethereum på grund av dess höga hastighet. Avalanches kärninnovation är att den är sammansatt av tre blockkedjor snarare än den vanliga, vilket möjliggör distribution av uppgifter för att hjälpa till att hålla Avalanche-plattformen smidig samtidigt som decentralisering, säkerhet och skalbarhet uppnås. AVAX är bland de femton bästa kryptovalutorna i världen efter börsvärde, för närvarande på 22,2 miljarder USD.
Valour erbjuder helt säkrade ETPer för digitala tillgångar med låga till noll förvaltningsavgifter, med produktlistor på fyra europeiska börser. Valours befintliga produktsortiment inkluderar Uniswap (UNI),Cardano (ADA),Polkadot (DOT) och Solana (SOL) ETP, samt Valours flaggskepp Bitcoin Zero och Valour Ethereum Zero, den första fullt säkrade, passiva investeringsprodukten med Bitcoin ( BTC)och Ethereum (ETH) som underliggande objekt som är helt avgiftsfria, med konkurrenter som fortfarande tar ut upp till 2,5 % i förvaltningsavgifter.
Handla Valour Terra (LUNA) SEK
Valour Terra (LUNA) SEK är en börshandlad kryptovaluta som handlas på svenska Nordic Growth Market (NGM).
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnetoch Avanza.
Handla Valour Avalanche (AVAX) SEK
Valour Avalanche (AVAX) SEK är en börshandlad kryptovaluta som handlas på svenska Nordic Growth Market (NGM).
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnetoch Avanza.
En ny börshandlad fond från iShares är sedan i fredags handlas på Xetra och Börse Frankfurt. Denna iShares ETF erbjuder koncentrerade investeringar i de 20 största företagen i S&P 500-indexet.
Företag från IT-sektorn står idag för cirka 48 procent, följt av konsument- och kommunikationsbranschen med 16 procent respektive 14 procent. Resterande 22 procent utgörs av finans-, hälsovårds- och energisektorerna.
Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 293 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.
ETF:er är gränsöverskridande produkter med försäljningsrekord i flera länder. I Europa finns det 12 olika länder för hemvist för ETFer, men Luxemburg och Irland är de föredragna leverantörerna. Irland, med 628,6 miljarder euro, är den största ETF -bostaden för förvaltade tillgångar. De följs av Luxemburg (226 900 miljoner), Tyskland (61 700), Frankrike (32 800) och Schweiz (32 500).
Enligt Detlef Glow beror orsaken till det stora antalet hemvister på vissa leverantörers ansträngningar att betjäna specifika investerare i specifika länder.”För att göra detta måste de ta hänsyn till lokala bestämmelser, särskilt när det gäller skatter. Detta kan tvinga dem att starta en börshandlad fond på en specifik adress ”, förklarar Refinitivs analysdirektör.
Vissa ETF -marknadsförare i Europa fokuserar också bara på sina specifika marknader och har sina produkter hemmahörande endast i dessa länder.
Med tanke på att ETF:er är riktiga gränsöverskridande produkter som vill dra full nytta av UCITS-passporteringen, som gör det möjligt för dem att registrera sig för försäljning i flera EU-länder, är Irlands och Luxemburgs dominans som hemvist inte förvånande. Speciellt eftersom lokala fondföreningar i dessa länder (Irish Funds och ALFI) erbjuder sina medlemmar stöd för sina internationella fondfördelningsinsatser inom och utanför EU.
Skillnad på tillgångsslag
Med tanke på att Irland (63,59% av tillgångarna) och Luxemburg (22,96%) står för 86,55% av de totala förvaltade tillgångarna i den europeiska ETF -industrin är det värt att titta på produkttypernas struktur i dessa två adresser. Enligt Glow är den första skillnaden mellan de två i tillgångsslag som används av ETF:er med hemvist i båda länderna. ”Det finns inga penningmarknadsprodukter eller duvhål i den andra kategorin med hemvist i Irland, medan dessa produkter har en marknadsandel på 0,82% respektive 0,03% av tillgångarna i storhertigdömet.”
Källa: Refinitiv Lipper.
Skillnader på typ av replikering
En syn på marknadsandelarna för de olika metoderna för hantering av tillgångstillgångar visar en större skillnad mellan Irland och Luxemburg. Även om optimerad är den föredragna replikeringsmetoden för ETF:er med hemvist i Irland (57,51% av förvaltade tillgångar), har denna metod den lägsta marknadsandelen av förvaltade tillgångar i Luxemburg (18,44%).
”ETF:er som använder full replikation äger de flesta tillgångar som förvaltas av produkter med Luxemburgs hemvist (43,78%). Denna strategi är dock den näst mest använda replikationsmetoden av börshandlade fonder med hemvist i Irland (35,38%) ”, understryker experten.
ETF:er som använder syntetisk replikation, särskilt swapbaserade metoder, äger 37,77% av förvaltade tillgångar i Luxemburg. Däremot är dess marknadsandel i Irland bara 5,15%. Dessutom motsvarar 1,96% av förvaltade tillgångar i Irland ETF som använder andra replikeringsmetoder.
Enligt Glow beror skillnaderna i replikeringsmetodiken mellan Irland och Luxemburg på investerarnas preferenser, liksom på reglerings- och skattemässiga skillnader mellan dessa två hemvist för ETFer, eftersom dessa skillnader kan användas för att optimera avkastningen för respektive ETF- och ETF -leverantör förtjänst.
Kostnadsskillnader
En mer detaljerad analys av genomsnittliga totala kostnadskvoter (TER) för ETF:er med hemvist i Irland och Luxemburg efter tillgångstyp visar några skillnader mellan de två hemvisterna. Den genomsnittliga TER för aktie -ETF:er är likartad i båda hemmen. I ränteprodukter finns det dock skillnader. De med hemvist i Irland är dyrare än deras luxemburgska motsvarigheter.
”När man tittar på dessa siffror måste man ta hänsyn till att de representerar det enkla genomsnittet av TER. Denna bild förväntas förändras om ett tillgångsvägt genomsnitt beräknas, eftersom några av de viktigaste typerna av tillgångar (räntor och aktier) har betydligt lägre än genomsnittliga totala kostnadskvoter ”, avslutar analyschefen för Refinitiv.
Källa: Refinitiv Lipper.
Enligt Glow beror skillnaderna i replikeringsmetodiken mellan Irland och Luxemburg på investerarnas preferenser, liksom på reglerings- och skattemässiga skillnader mellan dessa två hemvist för ETFer, eftersom dessa skillnader kan användas för att optimera avkastningen för respektive ETF- och ETF -leverantör förtjänst.
HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITSETF (HGGA ETF), med ISIN IE000XGNMWE1, strävar efter att spåra Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-weighted index. Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-Weighted spårar ESG (environmental, social and governance) screenade obligationer från emittenter över hela världen. Indexet innehåller företagsobligationer och statsobligationer. Tid till förfall: 1-3 år. Betyg: Investment Grade.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITSETF är den enda ETF som följer Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-Weighted index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITSETF är en liten ETF med tillgångar på 67 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 13 januari 2022 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-Weighted Index (indexet). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot obligationer utgivna av stater som utgör indexet. Fonden är kvalificerad enligt artikel 8 i SFDR.
Investeringspolicy
Indexet är en delmängd av Bloomberg Global Aggregate 1-3 Year Index (moderindexet), och består av obligationer med fast ränta som förfaller inom 1 till 3 år från både utvecklade marknader och emittenter på tillväxtmarknader, som definieras av indexleverantören. Indexet strävar efter att uppnå en minskning av koldioxidutsläppen och en förbättring av MSCI:s miljö-, sociala och/eller styrning (ESG) rating jämfört med dess moderindex. Indexet identifierar värdepapper baserade på uteslutande kriterier för hållbarhet inkluderar: emittenter involverade i affärsverksamhet, såsom alkohol, hasardspel, civila skjutvapen, fossila bränslen, kontroversiella vapen och intäkter från termiskt kol.
Fonden förvaltas passivt och använder en investeringsteknik som kallas optimering. Fonden kan investera upp till 30 % i totalavkastningsswappar, upp till 30 % i värdepapper som handlas på CIBM och kan investera upp till 10 % i andra fonder, inklusive HSBC-fonder. Se prospektet för en fullständig beskrivning av investeringsmålen och användningen av derivat.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.