Kopparpriser har trendat högre de senaste åren. Vad var det högsta priset för koppar och när träffade den röda metallen den punkten?
Stark efterfrågan inför den pågående utbudsbristen har drivit priset på koppar till nya höjder de senaste åren.
Med ett brett utbud av applikationer inom nästan alla sektorer är koppar den klart mest efterfrågade av basmetallerna. I decennier har kopparpriset varit en nyckelindikator för global ekonomisk hälsa och tjänat den röda metallen namnet ”Dr. Koppar.” Stigande priser signalerar en stark global ekonomi, medan en betydande långsiktig sänkning av kopparpriset ofta är ett symptom på ekonomisk instabilitet.
Efter att ha bottnat till 2,17 dollar per pund i mitten av mars 2020 har kopparpriset befunnit på en brant uppåtgående bana sedan dess.
Högre kopparpriser år 2021 har tillskrivits ett mellanrum mellan utbud och efterfrågan som ökar när många av världens största ekonomier börjar växa fram från Coronaviruspandemin-den redan otydliga kopparförsörjningsbilden förvärrades av COVID-19-blockeringar. Kopparbrytnings- och raffineringsverksamheten har inte kunnat hänga med i den ekonomiska aktiviteten.
Som svar har kopparpriset nått rekordhöga nivåer 2021. Men vad var det högsta priset för koppar? Investing News Network (INN) kommer att svara på den frågan, men låt oss först titta närmare på vilka faktorer som driver priset på koppar, liksom historiska rörelser i kopparpriset.
Högsta pris för koppar: Kopparprisdrivare
Robust efterfrågan på koppar har länge varit en av de starkaste faktorerna som driver kopparpriserna. Det ständigt växande antalet kopparanvändningar i vardagen-från byggkonstruktion och elnät till elektroniska produkter och hushållsapparater-gör den till världens tredje mest förbrukade metall.
Koppars korrosionsskyddande och mycket ledande egenskaper är anledningen till att det är den föredragna metallen för byggindustrin i till exempel i kopparrör och kopparkablar. Faktum är att byggandet står för nästan hälften av den globala kopparförbrukningen. Stigande efterfrågan på nya bostäder och hemrenoveringar i både asiatiska och västra ekonomier förväntas stödja kopparpriserna framåt.
Dessutom efterfrågas koppars ledande egenskaper alltmer för användning i förnybara energitillämpningar, inklusive värme-, vatten-, vind- och solenergi.
Elektriska fordon behöver koppar
Men de största drivkrafterna för kopparförbrukningen inom sektorn för förnybar energi är den stigande globala efterfrågan på elfordon (EV), EV -laddningsinfrastruktur och energilagringsapplikationer. I takt med att regeringarna går framåt med transportnätets elektrifiering och energilagringsinitiativ som ett sätt att bekämpa klimatförändringar, förväntas kopparefterfrågan från detta segment öka.
Under de senaste decennierna har koppartoppspikarna varit starkt knutna till den ökande efterfrågan från Kina, eftersom det ekonomiska kraftverket injicerar statsfinansierad finansiering till nya bostäder och infrastruktur. En stark återhämtning inom industriproduktion och byggverksamhet i den asiatiska nationen förväntas leda till kopparpriser framöver. År 2022 ska förbrukningen i Kina nå 13,65 miljoner ton, enligt Statista.
Europa blir också en grogrund för kopparkonsumtion när dess förnybara energisektor växer. År 2020 ledde Europa världen i EV -försäljning, med totalt cirka 2 miljoner sålda enheter, och analytiker räknar med att den trenden kommer att fortsätta under 2021. Medan förbränningsmotorfordon använder cirka 22 kilo koppar använder hybrid-elbilar 40 kilo, plugg -i hybrid -elbilar använder 55 kilo, batteri -elbilar använder 80 kilo och batterier använder 253 kilo.
Eleni Joannides, huvudkopparanalytiker med forskningsföretaget Wood Mackenzie, berättade för INN att mängden koppar som Europa kommer att kräva för att möta den prognostiserade efterfrågan på elbilar kommer att bero på vilken typ av elbilar som väcker konsumentintresse.
På utbudssidan av kopparmarknaden står världens största koppargruvor inför utarmande högkvalitativa kopparresurser, medan det senaste decenniet eller fler nya kopparfynd har blivit få och långt mellan.
Corona-pandemin förvärrade situationen eftersom gruvverksamhet i flera av de främsta kopparproducerande länderna stod inför arbetsstopp och kopparföretag försenade investeringar i ytterligare prospektering och utveckling-ett utmanande problem med tanke på att det kan ta så många som 10 till 20 år att flytta ett projekt från upptäckt till produktion. Dessutom kommer försenade investeringar mitt i pandemin också att få långsiktiga konsekvenser för koppartillförsel.
Fram till 2024 har S&P Global Market Intelligence -råvareanalytiker Thomas Rutland sagt sin fasta ”prognos (er) att konsumtionen kommer att överstiga produktionen … vilket resulterar i ett växande förfinat marknadsunderskott och stigande kopparpriser.” S&P Global räknar med att underskottet på den globala marknaden för raffinerad koppar kommer att växa från 5 000 ton 2020 till mer än 200 000 ton år 2024.
Dessutom växer oro över låga lager av koppar. I slutet av april 2021 noterade råvaruanalytiker vid Bank of America att kopparlagret var på de lägsta nivåerna på 15 år och täckte bara 3,3 veckors efterfrågan. Analytikerna varnade för kopparmarknadsunderskott 2021 och 2022 och varnade för att brist på kopparförsörjning kan leda till ytterligare pristoppar när den globala ekonomin fortsätter att öppna sig efter COVID.
Detta innebär att slutanvändare kan behöva vända sig till marknaden för kopparskrot för att kompensera för leveransbristen. Ibland kallat ”världens största koppargruva” bidrar återvunnet kopparskrot avsevärt till att leverera och balansera kopparmarknaden.
Historisk kopparprisåtgärd
Med en tillbakablick på historiska prisåtgärder har kopparpriset haft en vild resa de senaste 20 åren.
Kopparpriset låg på 0,73 dollar i början av juni 2001 och följde den globala ekonomiska tillväxten upp till 3,91 dollar i april 2008. Naturligtvis ledde den globala ekonomiska krisen 2008 snart till en kopparkrasch som lämnade metallen vid 1,29 US dollar vid årets slut.
När den globala ekonomin började återhämta sig under 2011 noterade kopparpriserna ett nytt rekordhögt belopp på 4,58 US -dollar i början av året. Denna höjd var dock kortvarig då kopparpriset började en femårig nedåtgående trend och låg på cirka 1,95 dollar i början av 2016.
Kopparpriserna förblev ganska oförändrade under de kommande fyra åren och rörde sig mellan 2,50 och 3 dollar.
20 års kopparprisutveckling. Diagram via Macrotrends.
År 2020 pressade Coronaviruspandemins påverkan på gruvförsörjningen och raffinerat koppar priserna högre trots den ekonomiska avmattningen. Kopparpriset steg från en lägst på 2,17 dollar i mars för att avsluta året till 3,52 dollar.
År 2021 fortsatte kopparpriserna att höja förväntningarna på den ekonomiska återhämtningen och leveransbristen för att nå sitt nuvarande högsta värde. Så vad var exakt det högsta priset för koppar?
Högsta pris för koppar: 2021 ett rekordår
Koppar handlades till 4,90 US dollar för första gången någonsin den 10 maj 2021 innan den röda metallen föll tillbaka för att stänga på 4,76 USD.
Hur kom kopparpriset dit? Metallen började året på 3,55 dollar. Under det första kvartalet 2021 drev tecken på ekonomisk återhämtning och ett ökat intresse för elbilar och förnybar energi priset på koppar till rally högre och högre. Först bröt den röda metallen igenom USD 4-mitten i mitten av februari för att nå en 10-årig höjd på 4,30 USD den 24 februari. samma kvartal föregående år.
”Koppar steg kraftigt i början av 2021 och överträffade konsensusprognoser”, säger Dan Smith från Commodity Market Analytics till INN. ”Den största överraskningen var styrkan i tillverkningen av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, med undersökningsdata som pekar på snabba expansioner i Europa och USA.”
Förväntningarna på en högre efterfrågan på koppar fortsatte under andra kvartalet bland utbudet av två av världens största kopparproducenter: Chile och Peru. I slutet av april uppmanade hamnarbetare i Chile till strejk, medan presidentkandidaten Pedro Castillo i Peru föreslog att landet skulle nationalisera gruvdriften och omarbeta landets konstitution. Resultatet var en tioårstopp för koppar, som steg så högt som 4,50 US -dollar den 28 april 2021.
I början av maj kom nyheter om att kopparlagren var på sin lägsta punkt på 15 år. Analytiker som Bank of America råvarustrateg Michael Widmer varnade för ytterligare lagerminskningar i år och in i 2022 som leder till ett underskott i kopparmarknaden.
Strax därefter nådde kopparpriset sitt nuvarande högsta topp den 10 maj innan det stängde på 4,72 dollar. Sedan dess har kopparpriserna handlat något lägre in i juni, men har lyckats hålla sig över US $ 4,50 från och med den 7 juni.
Kopparprisets rally 2021 har uppmuntrat till hausseartade känslor om ännu starkare kopparpriser framöver. Adam Rozencwajg från Goehring & Rozencwajg berättade för INN att koppar kan stiga så högt som 15 US $. ”Jag tror att det är en mycket, mycket stark tjurmarknad framför oss,” sa han.
Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C (SCWX ETF) med ISIN LU2903252349, försöker spåra MSCI All Country World (ACWI)-index. MSCI All Country World Index (ACWI) spårar stora och medelstora aktier från 23 utvecklade och 24 tillväxtmarknader världen över.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,00 % p.a. det första året och 0,17 % p.a. efteråt. Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C är den billigaste ETF som följer MSCI All Country World (ACWI)-index. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C är en mycket liten ETF med 9 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 11 december 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.
Referensindex nyckelfunktioner
Syftet med MSCI ACWI-indexet är att återspegla följande marknadsresultat:
· Stora företag och medelstora börsnoterade företag från globala utvecklade marknader
· Täcker cirka 85 % av marknadsvärdet för fritt rörligt kapital
· Viktat med justerat börsvärde för fritt rörligt kapital
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Sprott Direktör för ETF Product Management Steve Schoffstall träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera den förändrade dynamiken på kärnenergi- och uranmarknaderna mitt i stigande elbehov som drivs av AI och datacenter. När teknikföretag söker pålitliga och hållbara energilösningar lyfte Schoffstall fram de växande partnerskapen mellan teknikjättar och kärnenergileverantörer.
Han noterade exempel som Amazons avtal med Talen Energy som en signal om sektorns potential. ”Kärnenergi växer fram som en nyckellösning för ren, pålitlig kraft,” anmärkte Schoffstall och betonade sin avgörande roll för att möta de energiintensiva behoven av AI-utveckling och storskaliga datacenter. Trots den senaste tidens volatilitet,
Schoffstall uttryckte optimism om uranmarknaden och beskrev den som en ”fortsatt tjurmarknad” som drivs av en långsiktig efterfrågan på kärnkraft. Han diskuterade de geopolitiska faktorerna som formar uranproduktionen, såsom Kazakstans växande band med Kina, och de utmaningar detta innebär för västerländska marknader.
Schoffstall delade också förväntningar på ytterligare inhemskt stöd för kärnenergi under den kommande Trump-administrationen, särskilt politik som gynnar USA-baserad energiproduktion och investeringar i uranbrytning. Samtalet utforskade också internationella åtaganden som gjordes vid COP29, där nationer lovade att tredubbla kärnkraftskapaciteten i mitten av seklet.
Schoffstall påpekade att västerländska företag sannolikt kommer att säkra långsiktiga urankontrakt som en del av ansträngningarna att stärka energioberoendet och minska beroendet av utländska leveranskedjor. När världen övergår till renare energilösningar ser Schoffstall att kärnkraft spelar en allt viktigare roll, driven av både den privata sektorns efterfrågan och statliga initiativ. Med en hausseartad uranmarknad och växande kärnkraftskapacitet är sektorn redo för betydande tillväxt under de kommande åren.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITSETF EUR (dist) (JRZD ETF), med ISIN IE000783LRG9, är en aktivt förvaltad ETF.
JP Morgans strategi för Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) investerar i företag från länder i euroområdet. Denna fond strävar efter att generera en högre avkastning än MSCI EMU. Dessutom undviker fondförvaltningen företag vars ESG-prestation har en negativ inverkan på verksamheten eller vars affärspraxis inte överensstämmer med fondförvaltningens standarder.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITSETF EUR (dist) är den billigaste ETF som följer JP Morgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna ETF delas ut till investerarna (kvartalsvis).
JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITSETF EUR (dist) är en mycket liten ETF med 2 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 26 april 2022 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Delfonden strävar efter att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger MSCI EMU Index (Total Return Net) genom att aktivt investera i huvudsak i en portfölj av företag i euroområdet.
Handla JRZD ETF
JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITSETF EUR (dist) (JRZD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.