Nyheter

Vad driver kakaopriset, ökad efterfrågan eller minskat utbud?

Publicerad

den

Kakao är den senaste råvaran i en växande lista över softs som har uppvisat en historisk prisökning på senare tid. I fredags morse steg priset på kakao för leverans i maj 2024 till över 8 800 dollar per ton. Det är en ökning på 113 procent sedan handeln med kakao stängde för nyårsfirande 2023. Vad är det som skapat denna kursuppgång, ökad efterfrågan eller minskat utbud-

Som vanligt hamnar verkligheten i situationen någonstans mittemellan. Liksom alla andra produktionsråvaror från jordbruket är kakao ett väderderivat i grunden, vilket betyder att vi måste titta på två saker: För det första, var odlas det mesta av världens utbud? För det andra, vad händer med vädret i den delen av världen? När vi väl har fastställt dessa fakta kan vi svara på den stora frågan om kakao: Är det en utbudsdriven marknad eller efterfrågedriven marknad?

Vad är skillnaden, frågar du dig? När vi tänker på en utbudsdriven marknad för det vanligtvis tankarna till vad som i branschen kallas en ”vädermarknad”, vilket innebär att kortsiktiga leveranser hotas av ogynnsamt väder. En vädermarknad resulterar vanligtvis i ett explosivt kortsiktigt rally som faller isär när vi väl kommer till nästa skörd och nya förråd blir tillgängliga.

Baksidan av myntet är en efterfrågemarknad. Här är standarddefinitionen ”ny efterfrågan som drar stadigt till växande utbud”. Detta skapar en långsiktig förändring av prisförväntningarna jämfört med den mer kortsiktiga karaktären hos en bristsituation. Ett av de bättre exemplen på en efterfrågemarknad är vad som hände i majs med antagandet av US Energy Policy Act från 2005 som inkluderade de nya standarderna för förnybara bränslen. Detta tände lågan under den amerikanska etanolindustrin och pressade National Corn Index (ICY00), det nationella genomsnittliga spotpriset, ur sitt historiska intervall från ungefär 1,50 till 3,00 USD per bushel. Inledningsvis höjde NCI till strax norr om 7,00 USD(juni 2008) innan det så småningom klättrade till 8,25 dollar (augusti 2012) innan majspriset etablerade sig i ett intervall mellan ungefär 3,00 och 4,50 dollar från juni 2014 till december 2020.

Så vilken situation passar kakao bäst i slutet av mars?

Låt oss fastställa våra två nyckelfakta:

  • Enligt uppgift kommer ungefär 60 procent av den globala kakaoproduktionen från Västafrika, framför allt Elfenbenskusten och Ghana.
  • Vädermönstret i El Nino som nyligen gav en viss lättnad till Sydamerika innebar mycket varmare temperaturer och mer luftfuktighet för Västafrika.

Området har dock sett den här typen av väderhändelser tidigare.

Men hur är det med efterfrågan? Kakaobönor förvandlas inte till bränsle, såvida du inte räknar de runt om i världen som är beroende av en chokladbit för att börja dagen eller varva ner i slutet av dagen. Den ena asterisken vi kan fästa vid denna idé om efterfrågan är stark konsumentism runt om i världen, till synes utan hänsyn till priset. Jag förstår inte att detta nödvändigtvis är sant med choklad eftersom det börjar bli en del tillbakadragande av höga priser på godis på väg in i påskhelgen.

Sammanfattningsvis är att kakao ser ut att vara en utbudsdriven marknad vid denna tidpunkt. Hur länge det varar är svårt att säga, men det är svårt att föreställa sig att köpare ställer upp med det närliggande terminskontraktet i maj (CCK24) som hittar vägen norr om $8 800 dollar per metriskt ton tidigt på fredagsmorgonen. Som nämnts ovan har vi sett liknande historiska rörelser inom apelsinjuice, kaffe och socker de senaste åren innan en väderförändring förde dessa marknader tillbaka mot jorden. Om inte någon typ av ny efterfrågan utvecklas för kakao, kan vi förvänta oss att samma sak skulle hända med kakao. Men vi pratar om Västafrika, så tanken på att området skulle kunna gå igenom ännu en varm växtsäsong är inte utesluten.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version