Spårningsfel eller Tracking Error är skillnaden mellan en position eller en portföljs prisbeteende och ett riktmärkes prisbeteende. Detta är ofta i samband med en hedgefond, fond eller börshandlad fond (ETF) som inte fungerade lika effektivt som tänkt, vilket skapade en oväntad vinst eller förlust.
Spårningsfel rapporteras som en skillnad i standardavvikelse, som rapporterar skillnaden mellan den avkastning en investerare får och den jämförelse som de försökte imitera.
Spårningsfel är skillnaden i faktiska resultat mellan en position (vanligtvis en hel portfölj) och dess motsvarande riktmärke.
Spårningsfelet kan ses som en indikator på hur aktivt en fond förvaltas och dess motsvarande risknivå.
Att utvärdera ett tidigare spårningsfel hos en portföljförvaltare kan ge insikt i nivån på den benchmarkriskkontroll som förvaltaren kan visa i framtiden.
Tracking Error
Förstå ett spårningsfel
Eftersom portföljrisk ofta mäts mot ett becnhmark eller riktmärke är spårningsfel ett vanligt mått för att mäta hur bra en investering presterar. Spårningsfel visar en investerings konsistens kontra ett riktmärke under en viss tidsperiod. Även portföljer som är perfekt indexerade mot ett riktmärke beter sig annorlunda än riktmärket, även om denna skillnad dagligen, kvartalsvis eller kvartalsvis kan vara någonsin så liten. Måttet på spårningsfel används för att kvantifiera denna skillnad.
Spårningsfel är standardavvikelsen för skillnaden mellan en investerings avkastning och dess riktmärke. Med en sekvens av avkastning för en investering eller portfölj och dess riktmärke beräknas spårningsfelet enligt följande:
Där P är portföljavkastning och B är referensavkastning.
Ur en investerares synvinkel kan spårningsfel användas för att utvärdera portföljförvaltare. Om en förvaltare realiserar låg genomsnittlig avkastning och har ett stort spårningsfel är det ett tecken på att det är något som är signifikant fel med den investeringen och att investeraren sannolikt skulle hitta en ersättare.
Det kan också användas för att prognostisera resultat, särskilt för kvantitativa portföljförvaltare som konstruerar riskmodeller som innehåller de troliga faktorer som påverkar prisförändringar. Förvaltarna konstruerar sedan en portfölj som använder typen av beståndsdelar i ett riktmärke (som stil, hävstång, momentum eller marknadsvärde) för att skapa en portfölj som kommer att ha ett spårningsfel som följer riktmärket.
Särskilda överväganden
Faktorer som kan påverka ett spårningsfel
Nettotillgångsvärdet (NAV) för en indexfond tenderar naturligtvis att vara lägre än dess riktmärke eftersom fonderna har avgifter, medan ett index inte gör det. En hög kostnadskvot för en fond kan ha en väsentlig negativ inverkan på fondens resultat. Det är emellertid möjligt för fondförvaltare att övervinna de negativa effekterna av fondavgifter och överträffa det underliggande indexet genom att göra ett resultat över genomsnittet av portföljens återbalansering, hantera utdelningar eller räntebetalningar eller värdepapperslån.
Utöver fondavgifter kan ett antal andra faktorer påverka en fonds spårningsfel. En viktig faktor är i vilken utsträckning en fonds innehav matchar innehavet i det underliggande indexet eller riktmärket. Många fonder består bara av fondförvaltarens idé om ett representativt urval av de värdepapper som utgör det faktiska indexet. Det finns ofta också skillnader i viktning mellan fondens tillgångar och indexets tillgångar.
Illikvida värdepapper kan också öka risken för ett spårningsfel, eftersom detta ofta leder till att priserna skiljer sig avsevärt från marknadspriset när fonden köper eller säljer sådana värdepapper till följd av större bud-ask-spreadar. Slutligen kan volatilitetsnivån för ett index också påverka spårningsfelet.
Sektor-, internationella och utdelningsfonder tenderar att ha högre absoluta spårningsfel medan bredbaserade aktie- och obligationsfonder tenderar att ha lägre. Förvaltningskostnadsförhållanden (MER) är den mest framträdande orsaken till spårningsfel och det finns en direkt korrelation mellan storleken på MER och spårningsfel. Men andra faktorer kan ibland gå in och vara mer betydelsefulla.
Premie och rabatter till substansvärde
Premie eller rabatter till NAV kan uppstå när investerare bjuder marknadspriset på en ETF över eller under NAV i sin korg med värdepapper. Sådana avvikelser är vanligtvis sällsynta. I händelse av en premie skiljer den auktoriserade deltagaren det vanligtvis genom att köpa värdepapper i ETF-korgen. För agt byta dem mot ETF-enheter och sälja enheterna på aktiemarknaden för att tjäna vinst (tills premien är borta). Premie och rabatter så höga som 5% har varit kända för att förekomma, särskilt för tunt handlade börshandlade fonder.
Optimering
När det finns tunt handlade aktier i jämförelseindexet kan ETF-leverantören inte köpa dem utan att trycka upp priser väsentligt. De använder istället ett urval som innehåller mer likvida aktier för att approximera indexet. Detta kallas portföljoptimering.
Kassan
Index har inte kontantinnehav, men ETF: er har det. Kontanter kan ackumuleras med jämna mellanrum på grund av utdelning, saldon över natten och handelsaktivitet. Fördröjningen mellan att ta emot och återinvestera kontanterna kan leda till en nedgång i prestanda som kallas drag. Utdelningsfonder med hög avkastning är mest mottagliga för denna typ av tracking error.
Indexändringar
ETF: er spårar index och när indexen uppdateras måste ETF: erna följa. Uppdatering av ETF-portföljen medför transaktionskostnader. Och det är inte alltid möjligt att göra det på samma sätt som indexet. Till exempel kan en aktie läggas till den börshandlade fonden till ett annat pris än vad indextillverkaren valt.
Kapitalvinster
ETF: er är mer skatteeffektiva än traditionella fonder. Även om det kanske inte är omedelbart uppenbart skapar dessa fördelningar en annan prestanda än indexet efter skatt. Index med hög omsättningsnivå i företag (t.ex. fusioner, förvärv och avknoppningar) är en källa till kapitalvinster. Ju högre omsättningshastighet, desto högre är sannolikheten att den börshandlade fonden kommer att tvingas sälja värdepapper med vinst.
Värdepapperslån
Vissa ETF-företag kan kompensera spårningsfel genom värdepappersutlåning, vilket är praxis att låna ut innehav i ETF-portföljen för att säkra fonder för kort försäljning. Låneavgifterna som samlas in från denna metod kan användas för att sänka spårningsfelet om så önskas.
Valutasäkring
Internationella ETF: er med valutasäkring följer kanske inte ett jämförelseindex på grund av kostnaderna för valutasäkring, som inte alltid är förkroppsligade i MER. Faktorer som påverkar säkringskostnader inkluderar marknadsvolatilitet och ränteskillnader, vilket påverkar prissättningen och resultatet för terminskontrakt.
Terminsrullningar
Råvaru-ETF: er spårar i många fall priset på en vara genom terminsmarknaderna och köper det kontrakt som ligger närmast förfall, den så kallade front månaden. När veckorna går och kontraktet närmar sig utgången kommer ETF-leverantören att sälja det (för att undvika leverans) och köpa nästa månads kontrakt. Denna operation, känd som ”rullning”, upprepas varje månad. Om kontrakt längre fram till utgången har högre priser (contango) kommer lanseringen till nästa månad till ett högre pris, vilket medför en förlust. Så även om spotpriset på varan förblir densamma eller stiger något kan ETF fortfarande visa en nedgång. Omvänt, om terminer längre bort från utgången har lägre priser (backwardation), kommer ETF att ha en uppåtgående bias.
Upprätthålla konstant hävstång
Börshandlade fonder med hävstång och inverterade ETF: er använder swappar, terminer och futures för att replikera dagligen två eller tre gånger den direkta eller inversa avkastningen för ett jämförelseindex. Detta kräver att förvaltarna balanserar korgen med derivat dagligen för att säkerställa att de levererar den angivna multipeln av indexets förändring varje dag.
Exempel på ett spårningsfel
Antag till exempel att det finns en storfond som riktas mot S&P 500-indexet. Antag sedan att fond och index realiserade följande avkastning under en given femårsperiod:
Fonder: 11%, 3%, 12%, 14% och 8%.
S&P 500-index: 12%, 5%, 13%, 9% och 7%.
Med tanke på dessa data är skillnadsserien då (11% – 12%), (3% – 5%), (12% – 13%), (14% – 9%) och (8% – 7%). Dessa skillnader är lika med -1%, -2%, -1%, 5% och 1%. Standardavvikelsen för denna serie av skillnader, spårningsfelet, är 2,50%.
Many investors wonder: If I add Bitcoin to my portfolio, what difference will it make? To answer these questions, we analyzed data to see how even a small Bitcoin allocation can impact your overall investment returns and risk.
It’s Crypto Week. Keep an eye on these bills
This week, the US House of Representatives will host “Crypto Week,” a focused effort to create clearer rules for digital assets. If these new laws pass, they could help investors feel more confident about entering the crypto market. The historic Crypto Week will likely benefit crypto lending projects like Aave, which has recently exceeded $45 billion in total value locked. Take a closer look at what’s on Congress’s agenda and why it matters for the future of crypto.
Turning stocks into tokens? Why it’s cool, but complicated
Crypto keeps evolving, and one clear use case is tokenization, turning real-world assets like property, investment funds, or stocks into digital tokens on the blockchain. Tokenized stocks are grabbing headlines right now as they let you trade company shares anytime, anywhere, making investing easier and faster. But it’s still early days, and there are challenges ahead. Explore how stock tokenization works and what’s holding it back.
Research Newsletter
Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com
Disclaimer
The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.
Lyxor Smart Overnight Return UCITSETF C-EUR (LYOR ETF) med ISIN LU1190417599, är en aktivt förvaltad börshandlad fond. Denna ETF strävar efter att uppnå kortsiktig avkastning med låg volatilitet genom att investera i en portfölj av finansiella instrument och återköpsavtal.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,10 % p.a. Lyxor Smart Overnight Return UCITSETF C-EUR är den billigaste och största ETF som följer Lyxor Smart Overnight Return-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap.
Lyxor Smart Overnight Return UCITSETF C-EUR är en mycket stor ETF med tillgångar på 1 565 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 2 mars 2015 och har sin hemvist i Luxemburg.
Investeringsmål
Lyxor Smart Overnight Return – UCITSETF C-EUR är en UCITS-kompatibel börshandlad fond som syftar till att uppnå kortsiktig avkastning högre än Euro Short-Term Rate (€STR) med extremt låg volatilitet. Fonden är aktivt förvaltad och investerar i en diversifierad portfölj av finansiella instrument och återköpsavtal, i en miljö med strikt risk- och likviditetsövervakning. €STR återspeglar grossistkostnaderna för euro utan säkerhet över natten för banker i euroområdet. €STR beräknas och publiceras av ECB.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
WisdomTree Magnificent 7 3x Daily Leveraged ETPoch WisdomTree Magnificent 7 3x Daily ShortETP erbjuder en trippelhävstångsinvestering i ”Magnificent 7” amerikanska blue-chip-aktier. De syftar till att tredubbla den dagliga utvecklingen för WisdomTree U.S. Bluechip Select Index. Båda ETNerna är fullt säkerställda skuldebrev.
WisdomTree PHLX Semiconductor 3x Daily Leveraged ETPoch WisdomTree PHLX Semiconductor 3x Daily ShortETP ger en trippel daglig hävstångsexponering, lång respektive kort, mot de 30 största börsnoterade företagen i USA som huvudsakligen är involverade i design, distribution, tillverkning och försäljning av halvledare. Båda ETNerna är fullt säkerställda skuldebrev.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 484 ETFer, 202 ETCer och 265 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 25 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.