Spårningsfel eller Tracking Error är skillnaden mellan en position eller en portföljs prisbeteende och ett riktmärkes prisbeteende. Detta är ofta i samband med en hedgefond, fond eller börshandlad fond (ETF) som inte fungerade lika effektivt som tänkt, vilket skapade en oväntad vinst eller förlust.
Spårningsfel rapporteras som en skillnad i standardavvikelse, som rapporterar skillnaden mellan den avkastning en investerare får och den jämförelse som de försökte imitera.
Spårningsfel är skillnaden i faktiska resultat mellan en position (vanligtvis en hel portfölj) och dess motsvarande riktmärke.
Spårningsfelet kan ses som en indikator på hur aktivt en fond förvaltas och dess motsvarande risknivå.
Att utvärdera ett tidigare spårningsfel hos en portföljförvaltare kan ge insikt i nivån på den benchmarkriskkontroll som förvaltaren kan visa i framtiden.
Tracking Error
Förstå ett spårningsfel
Eftersom portföljrisk ofta mäts mot ett becnhmark eller riktmärke är spårningsfel ett vanligt mått för att mäta hur bra en investering presterar. Spårningsfel visar en investerings konsistens kontra ett riktmärke under en viss tidsperiod. Även portföljer som är perfekt indexerade mot ett riktmärke beter sig annorlunda än riktmärket, även om denna skillnad dagligen, kvartalsvis eller kvartalsvis kan vara någonsin så liten. Måttet på spårningsfel används för att kvantifiera denna skillnad.
Spårningsfel är standardavvikelsen för skillnaden mellan en investerings avkastning och dess riktmärke. Med en sekvens av avkastning för en investering eller portfölj och dess riktmärke beräknas spårningsfelet enligt följande:
Där P är portföljavkastning och B är referensavkastning.
Ur en investerares synvinkel kan spårningsfel användas för att utvärdera portföljförvaltare. Om en förvaltare realiserar låg genomsnittlig avkastning och har ett stort spårningsfel är det ett tecken på att det är något som är signifikant fel med den investeringen och att investeraren sannolikt skulle hitta en ersättare.
Det kan också användas för att prognostisera resultat, särskilt för kvantitativa portföljförvaltare som konstruerar riskmodeller som innehåller de troliga faktorer som påverkar prisförändringar. Förvaltarna konstruerar sedan en portfölj som använder typen av beståndsdelar i ett riktmärke (som stil, hävstång, momentum eller marknadsvärde) för att skapa en portfölj som kommer att ha ett spårningsfel som följer riktmärket.
Särskilda överväganden
Faktorer som kan påverka ett spårningsfel
Nettotillgångsvärdet (NAV) för en indexfond tenderar naturligtvis att vara lägre än dess riktmärke eftersom fonderna har avgifter, medan ett index inte gör det. En hög kostnadskvot för en fond kan ha en väsentlig negativ inverkan på fondens resultat. Det är emellertid möjligt för fondförvaltare att övervinna de negativa effekterna av fondavgifter och överträffa det underliggande indexet genom att göra ett resultat över genomsnittet av portföljens återbalansering, hantera utdelningar eller räntebetalningar eller värdepapperslån.
Utöver fondavgifter kan ett antal andra faktorer påverka en fonds spårningsfel. En viktig faktor är i vilken utsträckning en fonds innehav matchar innehavet i det underliggande indexet eller riktmärket. Många fonder består bara av fondförvaltarens idé om ett representativt urval av de värdepapper som utgör det faktiska indexet. Det finns ofta också skillnader i viktning mellan fondens tillgångar och indexets tillgångar.
Illikvida värdepapper kan också öka risken för ett spårningsfel, eftersom detta ofta leder till att priserna skiljer sig avsevärt från marknadspriset när fonden köper eller säljer sådana värdepapper till följd av större bud-ask-spreadar. Slutligen kan volatilitetsnivån för ett index också påverka spårningsfelet.
Sektor-, internationella och utdelningsfonder tenderar att ha högre absoluta spårningsfel medan bredbaserade aktie- och obligationsfonder tenderar att ha lägre. Förvaltningskostnadsförhållanden (MER) är den mest framträdande orsaken till spårningsfel och det finns en direkt korrelation mellan storleken på MER och spårningsfel. Men andra faktorer kan ibland gå in och vara mer betydelsefulla.
Premie och rabatter till substansvärde
Premie eller rabatter till NAV kan uppstå när investerare bjuder marknadspriset på en ETF över eller under NAV i sin korg med värdepapper. Sådana avvikelser är vanligtvis sällsynta. I händelse av en premie skiljer den auktoriserade deltagaren det vanligtvis genom att köpa värdepapper i ETF-korgen. För agt byta dem mot ETF-enheter och sälja enheterna på aktiemarknaden för att tjäna vinst (tills premien är borta). Premie och rabatter så höga som 5% har varit kända för att förekomma, särskilt för tunt handlade börshandlade fonder.
Optimering
När det finns tunt handlade aktier i jämförelseindexet kan ETF-leverantören inte köpa dem utan att trycka upp priser väsentligt. De använder istället ett urval som innehåller mer likvida aktier för att approximera indexet. Detta kallas portföljoptimering.
Kassan
Index har inte kontantinnehav, men ETF: er har det. Kontanter kan ackumuleras med jämna mellanrum på grund av utdelning, saldon över natten och handelsaktivitet. Fördröjningen mellan att ta emot och återinvestera kontanterna kan leda till en nedgång i prestanda som kallas drag. Utdelningsfonder med hög avkastning är mest mottagliga för denna typ av tracking error.
Indexändringar
ETF: er spårar index och när indexen uppdateras måste ETF: erna följa. Uppdatering av ETF-portföljen medför transaktionskostnader. Och det är inte alltid möjligt att göra det på samma sätt som indexet. Till exempel kan en aktie läggas till den börshandlade fonden till ett annat pris än vad indextillverkaren valt.
Kapitalvinster
ETF: er är mer skatteeffektiva än traditionella fonder. Även om det kanske inte är omedelbart uppenbart skapar dessa fördelningar en annan prestanda än indexet efter skatt. Index med hög omsättningsnivå i företag (t.ex. fusioner, förvärv och avknoppningar) är en källa till kapitalvinster. Ju högre omsättningshastighet, desto högre är sannolikheten att den börshandlade fonden kommer att tvingas sälja värdepapper med vinst.
Värdepapperslån
Vissa ETF-företag kan kompensera spårningsfel genom värdepappersutlåning, vilket är praxis att låna ut innehav i ETF-portföljen för att säkra fonder för kort försäljning. Låneavgifterna som samlas in från denna metod kan användas för att sänka spårningsfelet om så önskas.
Valutasäkring
Internationella ETF: er med valutasäkring följer kanske inte ett jämförelseindex på grund av kostnaderna för valutasäkring, som inte alltid är förkroppsligade i MER. Faktorer som påverkar säkringskostnader inkluderar marknadsvolatilitet och ränteskillnader, vilket påverkar prissättningen och resultatet för terminskontrakt.
Terminsrullningar
Råvaru-ETF: er spårar i många fall priset på en vara genom terminsmarknaderna och köper det kontrakt som ligger närmast förfall, den så kallade front månaden. När veckorna går och kontraktet närmar sig utgången kommer ETF-leverantören att sälja det (för att undvika leverans) och köpa nästa månads kontrakt. Denna operation, känd som ”rullning”, upprepas varje månad. Om kontrakt längre fram till utgången har högre priser (contango) kommer lanseringen till nästa månad till ett högre pris, vilket medför en förlust. Så även om spotpriset på varan förblir densamma eller stiger något kan ETF fortfarande visa en nedgång. Omvänt, om terminer längre bort från utgången har lägre priser (backwardation), kommer ETF att ha en uppåtgående bias.
Upprätthålla konstant hävstång
Börshandlade fonder med hävstång och inverterade ETF: er använder swappar, terminer och futures för att replikera dagligen två eller tre gånger den direkta eller inversa avkastningen för ett jämförelseindex. Detta kräver att förvaltarna balanserar korgen med derivat dagligen för att säkerställa att de levererar den angivna multipeln av indexets förändring varje dag.
Exempel på ett spårningsfel
Antag till exempel att det finns en storfond som riktas mot S&P 500-indexet. Antag sedan att fond och index realiserade följande avkastning under en given femårsperiod:
Fonder: 11%, 3%, 12%, 14% och 8%.
S&P 500-index: 12%, 5%, 13%, 9% och 7%.
Med tanke på dessa data är skillnadsserien då (11% – 12%), (3% – 5%), (12% – 13%), (14% – 9%) och (8% – 7%). Dessa skillnader är lika med -1%, -2%, -1%, 5% och 1%. Standardavvikelsen för denna serie av skillnader, spårningsfelet, är 2,50%.
År 2025 visar sig bli ett tufft år för finansmarknaderna. Med det första kvartalet fortfarande att avslutat upplever de stora internationella aktieindexen kraftiga nedgångar, där indexfonder baserade på S&P 500 och Nasdaq-100 drabbas särskilt hårt. Det finns dock en kategori som står sig starkt: Ibex 35 indexfonder, som har blivit en av årets mest räddningsvärda tillgångar. Det finns fem spanska fonder som har ökat med +12% under 2025.
Mer specifikt har fonder som investerar i spanska aktier (både indexfonder och aktivt förvaltade) ackumulerat en genomsnittlig avkastning på 14,29 % hittills under 2025. Denna siffra gör kategorin till den mest lönsamma bland aktiefonder, och den näst mest lönsamma av alla investeringsfondkategorier, efter endast guld- och ädelmetallfonder, som har skjutit i höjden med en omvärdering på mer än 40 %.
Inom den spanska kategorin upplever Ibex 35 indexfonder en stark utveckling, med avkastning överstigande 12 % under 2025. Nedan granskar vi årets fem mest lönsamma Ibex indexfonder, rangordnade från lägst till högst avkastning:
BBVA Bolsa Índice FI
Denna Ibex 35 indexfond, som förvaltas av BBVA Asset Management, har stigit med 12,03 % hittills i år. Under de senaste 5 åren har den erbjudit en genomsnittlig avkastning på 16,12 %.
Den har tillgångar på 116,5 miljoner euro och följer Ibex 35 Net Return-indexet, vilket inkluderar utdelningar. Dess nuvarande kostnader är 1,21 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
13,57%
Banco Santander S.A.
13,16%
Iberdrola S.A.
12,39%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
10,32%
CaixaBank S.A.
5,36%
Amadeus IT Group S.A.
4,57%
Ferrovial SE
4,42%
Futuro sobre IBEX 35
3,75%
Aena SME S.A.
3,60%
Telefónica S.A.
3,40%
Santander Indice España FI Openbank
Santander Asset Managements indexfond Ibex 35 har en avkastning på 12,08 % år 2025. Under fem år har den ackumulerat en avkastning på 16,20 %.
Den förvaltar tillgångar till ett värde av 961,7 miljoner euro, vilket gör den till en av de största fonderna i detta urval. Förvaltningsavgiften är 0,70 % och de löpande kostnaderna är 1,11 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
14,18%
Iberdrola S.A.
12,70%
Banco Santander S.A.
10,82%
Futuro sobre Ibex 35 (venc. 02/2025)
9,90%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
9,16%
Bono España 0,65%
5,57%
CaixaBank S.A.
4,84%
Amadeus IT Group S.A.
4,60%
Ferrovial SE
4,40%
Aena SME S.A.
3,60%
ING Direct Fondo Naranja Ibex 35 FI
Fondo Naranja Ibex 35 de ING, som förvaltas av Amundi Iberia, har hittills under 2025 haft en avkastning på 12,13 %. Under femårsperioden har den ackumulerat en avkastning på 16,31 %.
Denna fond har tillgångar på 268,4 miljoner euro och replikerar Ibex 35 Net Return. Förvaltningsavgiften är 0,99 % och de löpande kostnaderna är 1,1 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
13,90%
Banco Santander S.A.
13,48%
Iberdrola S.A.
12,69%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
10,57%
CaixaBank S.A.
5,49%
Amadeus IT Group S.A.
4,68%
Ferrovial SE
4,53%
Aena SME S.A.
3,68%
Telefónica S.A.
3,49%
Cellnex Telecom S.A.
3,48%
Caixabank Bolsa Índice España Estándar FI
Caixabank AM-fonden har hittills under 2025 redovisat en ökning på 12,23 %. Dess genomsnittliga avkastning under de senaste fem åren har varit 16,72 %.
Dess förvaltade tillgångar uppgår till 335,5 miljoner euro, och det motsvarar Ibex 35 Net Return. Din provision är i detta fall 1 % och dina nuvarande utgifter är 1,03 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Iberdrola S.A.
13,61%
Banco Santander S.A.
13,28%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
12,13%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
10,22%
CaixaBank S.A.
5,82%
Amadeus IT Group S.A.
4,49%
Ferrovial SE
4,25%
Aena SME S.A.
3,68%
Telefónica S.A.
3,49%
Cellnex Telecom S.A.
3,28%
Bindex España Índice FI
Och den mest lönsamma fonden bland de som är indexerade mot Ibex 35 år 2025 (även om vi talar om tiondelar och hundradelar jämfört med resten) är Bindex Spain Index, från BBVA Asset Management. Denna fond har hittills i år haft en avkastning på 12,35 % och en 5-årsavkastning på 17,35 %.
Med tillgångar på 146,4 miljoner euro har denna fond etablerat sig som det billigaste alternativet av de fem (förvaltningsavgift på 0,11 % och löpande kostnader på 0,14 %). Den replikerar också Ibex 35 Total Return.
BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF EUR (ASRP ETF) med ISIN LU2365457410, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.
Den börshandlade fondens (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF EUR är den billigaste och största ETF som följer ECPI Global ESG Medical Tech-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF EUR är en mycket liten ETF med tillgångar på 12 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 10 december 2021 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
HANetf har släppt sin rapport om börshandlade europeiska ETPer för första kvartalet 2025, som avslöjar banbrytande insikter i den snabba utvecklingen av den europeiska ETF-marknaden.
Tillgångar i europeiska ETPer nådde 2,4 biljoner dollar under första kvartalet, varav ETFer stod för 2,28 biljoner dollar. Kärnaktions-ETFer ledde flödena (45,70 miljarder dollar) medan räntebärande ETFer ökade med 15,19 miljarder dollar.
Viktiga data
Europeiska ETPer överstiger 2,4 biljoner dollar i förvaltat kapital under första kvartalet 2025
Flöden omdirigerades till Europafokuserade ETPer jämfört med USA-fokuserade mitt i tullkrisen
Kärnaktions-ETFer överstiger milstolpen på 1 biljon dollar i förvaltat kapital med 45,70 miljarder dollar i nettoflöden under första kvartalet
Aktiva ETFer i förvaltat kapital ökade med 11,65 % under första kvartalet och optionsbaserade ETFer i förvaltat kapital med 54,55 %.
Antalet europeiska ETP-varumärken fortsätter att öka och uppgår nu till totalt 131.
Europa godkänner semitransparenta ETFer, vilket potentiellt uppmuntrar fler aktiva förvaltare i USA att gå in på den europeiska ETF-marknaden.
Försvars-ETFer såg flöden på 4,16 miljarder dollar under första kvartalet, vilket motsvarar 4,5 % av de totala ETF-flödena i Europa och en 5-faldig ökning jämfört med föregående kvartal.
Läs hela rapporten för att upptäcka kvartalsdata, ETF-marknadens utveckling, tillväxten inom nya områden som optionsbaserade ETFer och mer.