Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

Vad är skillnaden på en ETF och en ETC?

Publicerad

den

I vardagliga samtal kan en börshandlad råvara (ETC) hänvisa till en börshandlad råvarufond (ETF), men en ETC är faktiskt ett produktnamn för en specifik typ av värdepapper.

I vardagliga samtal kan en börshandlad råvara (ETC) hänvisa till en börshandlad råvarufond (ETF), men en ETC är faktiskt ett produktnamn för en specifik typ av värdepapper.

Termen ETC används ofta i Europa, där börser som Xetra och London Stock Exchange tillhandahåller handelsprodukter som kallas ETC. De flesta investerare kommer inte att märka någon skillnad mellan de flesta råvaru-ETFer eller commodity exchange traded notes (ETNs) och ETCer, men det finns strukturella skillnader.

Skillnader

  • En börshandlad råvara (ETC) beskrivs ofta som en råvarufokuserad börshandlad fond (ETF), men det är inte hela historien.
  • En ETC är också en specifik typ av värdepapper som handlas på en börs som spårar en råvara eller ett riktmärke men vars tillgångar är ett skuldebrev utfärdat av en bank.
  • Till skillnad från ETFer, som vanligtvis innehåller en korg med råvaror eller andra värdepapper, tillåter en ETC exponering mot en enskild råvara.
  • Fördelen med en ETC är att den tillåter investerare exponering mot råvaror utan att behöva handla med terminer och optioner, som är mer komplicerade instrument.

ETC

En börshandlad råvara (ETC) handlas på en börs, som en aktie, men spårar priset på en råvara eller ett råvaruindex. Detta tillåter investerare att få exponering mot råvarumarknader utan att köpa terminskontrakt eller den fysiska råvaran. I denna mening har ETCer en aktiekurs som rör sig upp och ner när priset på de underliggande råvarorna fluktuerar i värde.

ETCer gör det lättare för enskilda investerare att få tillgång till specifika råvaror som vanligtvis kan vara svåra att få tillgång till, särskilt utan att investera i terminer eller optioner, som är mer komplicerade produkter. Medan ETFer i allmänhet är en korg av aktier eller råvaror, tillåter en ETC exponering mot en enda råvara.

Prestanda för en ETC är kopplad till antingen en av två faktorer: spotpriset på råvaran eller terminspriset. Råvarupriset är det aktuella priset för leverans medan terminspriset är för leverans vid ett framtida datum.

ETCer är investeringsfonder som förvaltas av en investeringsförvaltare och tar ut en kostnadskvot för att täcka förvaltningskostnaderna.

ETF (eller ETN)

Råvaruhandlade fonder (ETF) investerar i en råvara; antingen genom att köpa eller sälja den underliggande råvaran som ETF är tänkt att spåra, eller genom att köpa eller sälja terminskontrakt på den underliggande råvaran. En ETC gör inte detta direkt.

En ETC är ett certifikat eller ett skuldinstrument som garanteras av en bank för emittenten av ETC. Ett ETN har samma struktur. Därför finns det en risk för att försäkringsgivaren skulle kunna fallera och därmed inte kan finansiera ETN. Detta skulle göra ETN värdelöst, även om den underliggande råvaran fortfarande har värde.

Fördelarna med att investera i råvaror inkluderar att fungera som en inflationssäkring och att ha en låg korrelation till aktier och obligationer.

En ETC är en fusion mellan en ETF och ETN. Den backas upp av ett garanterat certifikat, men certifikatet är ställt som säkerhet av fysiska råvaror, köpta med kontanter från kapitalinflöden till ETC. Detta minskar risken för emissioner av försäkringsgivare.

Liksom ett ETN har en ETC väldigt få spårningsfel, certifikatet spårar ett index och inte de fysiska terminskontrakt eller fysiska råvaror den innehar. En ETF spårar sina innehav, vilket gör den mottaglig för spårningsfel, där rörelserna i råvarupriset återspeglas inte korrekt i ETFens prisrörelser över tiden.

Viktiga skillnader mellan ETF och ETC

Låt oss sammanfatta några av de viktigaste skillnaderna mellan de två. De viktigaste skillnaderna mellan en ETF och en ETC är:

  • Underliggande tillgångar: ETFer kan inneha en mängd olika tillgångar såsom aktier, obligationer eller en kombination av olika tillgångsklasser. ETCer spårar specifikt prestandan för råvaror som ädla metaller (guld, silver), energiresurser eller jordbruksprodukter.
  • Struktur: ETFer är investeringsfonder som handlas på börser. De representerar vanligtvis en diversifierad portfölj av tillgångar. ETCer handlas också på börser, men de är specifikt utformade för att ge exponering för prisrörelser för en viss vara. På vissa sätt kan investerare se ETCer som mindre diversifierade.
  • Förvaltning: ETFer kan hanteras passivt eller aktivt. ETCer hanteras ofta passivt.
  • Likviditet och handel: ETFer är i allmänhet mycket likvida. I många fall handlar ETFer många aktier under hela dagen. ETCer, som är råvarufokuserade, kan ha likviditet som påverkas av den specifika råvarumarknad de spårar. I det här fallet kan de ha mindre likviditet jämfört med vanligare ETFer.

Exempel

iShares Gold Trust (IAU). En trust är en typ av ETF som köper fysiskt guld i utbyte mot utgivna aktier. Köparen av ETF äger därför en bråkdel av guldet som hålls i förtroende.

När det gäller iShares Physical Gold ETC (SGLN), äger investerare inte en bit av guldet de investerar i. Snarare backar fondens försäkringsgivare ekonomiskt upp sedeln (ETC) med innehaven. Strukturerna är lika, men inte desamma.

Medan den första fonden, IAU, har en kostnadskvot på 0,25 %, har SGLN en kostnadskvot på 0,12 %. Ändå spårar båda mycket effektivt prisrörelserna för London Bullion Market Association (LBMA) guldpris, som investeringsinstrumenten är avsedda att spåra. Den årliga avkastningen nedan visar att det finns minimala prestandaskillnader mellan de två, mot jämförelseindex.

Årlig avkastning

202320222021
iShares Physical Gold ETC (SGLN)13,7%-0,5%-3,9%
iShares Gold Trust (IAU)13,5%-0,7%-4,0%
LBMA Gold Price (Benchmark)13,8%-0,4%-3,8%

Ofta finns det bara mindre skillnader mellan prestanda för en ETF, ETN och ETC, men under vissa omständigheter kan prestandan variera mycket. Innan du investerar eller handlar i någon produkt, sök efter jämförbara ETFer, ETNer och ETCer. Det kan finnas en som konsekvent presterar bättre än sina kollegor, eller som har en lägre kostnadskvot (vilket hjälper till att öka avkastningen).

Prestanda och strukturen hos ett investeringsinstrument är inte de enda övervägandena när du väljer om du ska investera i en ETF, ETN eller ETC. Andra faktorer, såsom volym, bör också beaktas.

Även om en fond i teorin kan följa sitt index mycket noggrant, om investeringsinstrumentet har liten volym kommer det att vara svårt att gå in och lämna positioner (särskilt stora) till effektiva priser, och det kan ha en negativ inverkan på den personliga avkastningen.

Är råvaru-ETFer värt det?

Ja, råvaru-ETFer kan vara en bra investering och ett bra sätt för en investerare att diversifiera sin portfölj. Det finns en mängd olika råvaru-ETFer som kan passa en investerares investeringsmål och risktolerans. Som alla investeringar bör en investerare undersöka den potentiella investeringen för att avgöra om den passar dem.

Vilken är den största råvaru-ETF?

Den största råvaru-ETFen är SPDR Gold Trust (GLD). Från och med januari 2024 förvaltar företaget 57,06 miljarder dollar. Fonden har fysiskt guld och tillåter investerare exponering för guld utan att behöva hålla fysiskt guld själva.

Vilken är den mest diversifierade råvaru-ETF?

En av de mest diversifierade råvaru-ETFerna är Invesco DB Commodity Index Tracking Fund (DBC). Fonden handlar med 14 av de mest omsatta och viktigaste råvarorna i världen, enligt dess prospekt.6 De råvaror som handlas är NY Harbor ULSD, Brent crude, bensin, WTI crude, guld, vete, aluminium, majs, sojabönor, naturliga gas, zink, koppar, socker och silver.

Sammanfattning

Skillnaderna mellan en ETC, en ETF och en ETN är komplexa och fyllda med juridisk jargong. När det gäller strukturella skillnader mellan en ETF och en ETC investerar ETF direkt i fysiska råvaror eller terminskontrakt. En ETC är en skuldsedel, som backas upp av en försäkringsgivare, som sedan ställer säkerhet för sedeln med köpet av varan.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

MONTDIV ETF är Sveriges första månadsutdelande ETF

Publicerad

den

Sveriges första månadsutdelande ETF Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF (MONTDIV ETF) med IE000DMPF2D5, kombinerar månatliga utdelningar, global diversifiering i världens största bolag och en systematisk optionsstrategi. ETFen går att handla även hos andra nätmäklare, men köps courtagefritt hos Montrose.

Sveriges första månadsutdelande ETF Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF (MONTDIV ETF) med IE000DMPF2D5, kombinerar månatliga utdelningar, global diversifiering i världens största bolag och en systematisk optionsstrategi. ETFen går att handla även hos andra nätmäklare, men köps courtagefritt hos Montrose.

Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF försöker följa MSCI World Index. Med MSCI World Index får du en bred global exponering mot över 1500 ledande företag från 23 utvecklade marknader.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,44 % p.a. Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (månadsvis). Vid lanseringstillfället var målet att den månatliga utdelningen skulle vara 0,5 procent, motsvarande en direktavkastning om cirka 6,0 procent. . Den absoluta månadsvisa utdelningen kommer variera från månad till månad och bli högre ifall ETFen stiger i värde och mindre ifall den istället sjunker.

Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF började handlas på Nasdaq Stockholm den 24 februari 2025 och är domicil på Irland.

Ett stabilt kassaflöde med månatliga utdelningar

  • Ha en stabil utdelningsstrategi med utbetalningar varje månad.
  • Perfekt för dig som vill säkra en återkommande inkomst. ETFen har som mål att generera en ungefärlig årlig direktavkastning på 6%, vilket motsvarar 0,5% per månad.
  • Den höga direktavkastningen genereras både genom bolagens ordinarie utdelningar samt ETFens innovativa covered call-strategi.

Ingen valutaväxling

Eftersom ETFen är noterad och handlas i Sverige slipper du valutaväxling. Dessutom betalar du ingen källskatt på utdelningar vare sig på ISK eller kapitalförsäkring, då den är registrerad på Irland.

Om den svenska valutan stärks mot underliggande utländska valutor kan ETF:en minska i värde.

Hur påverkas ETFen av en börsnedgång, olika marknadsförhållanden och en långsiktig börsuppgång?

Fonden förväntas överträffa en direkt investering i de underliggande tillgångarna i sidledes och måttligt positiva marknader tack vare den extra inkomsten som genereras via premierna. Vid en börsnedgång förväntas fonden ha en negativ utveckling, men ändå prestera bättre än en direkt investering i de underliggande tillgångarna tack vare de intäkter som skapas genom försäljning av köpoptioner. Däremot kan fondens återhämtning efter en nedgång påverkas negativt av optionsförsäljningen. Detta om marknaden snabbt stiger över lösenpriserna så att fondens återhämtning begränsas.

I en långsiktig uppåtgående marknad kan fonden dra nytta av tillväxt både i underliggande tillgångar upp till strikepriserna samt optionspremierna. I de fall som underliggande index rör sig över strikepriset kan avkastningen bil mindre än om man investerat direkt i den underliggande tillgången. Vid ett simulerat test av strategin för perioden 16 februari 2018 till 17 december 2024 blev den genomsnittliga strike-nivån satt till att motsvara en uppgång på 4,59 procent varje månad, med en maximal uppgång på 19,18 procent. Detta innebär att ETFen inte fullt ut kunde dra nytta av positiv kursuppgång över dessa nivåer under den enskilda månaden, eftersom dessa begränsades av covered call-strategin. Som mest missades 3,60 procent i avkastning under en månad.

Hur fungerar Covered Call-strategin i fonden?

Covered calls är en strategi där en investerare äger aktier eller en portfölj av aktier och samtidigt säljer köpoptioner på dem. Genom att sälja köpoptionerna får investeraren en premie (intäkt), men begränsar möjligheten till avkastning över en viss nivå (strikepriset). I de fall som kursen är under strikepriset får man ta del av både all utveckling samt premierna som försäljningen av köpoptionerna har genererat. Skulle kursen stiga över strikepriset får man ta del av kursutveckligen fram till dess. Optionerna ställs varje månad på en korg av index, S&P 500, Euro Stoxx, Nikkei och FTSE, inte på enskilda aktier. Strikepriset bestäms månadsvis baserat på de underliggande aktiernas utdelning samt marknadsförhållanden. I de fall som börsen är mer volatil kommer strikepriset normalt att vara högre. Den kommer minst att sättas till 3% uppgång under en enskild månad.

Vid ett simulerat test av strategin för perioden 16 februari 2018 till 17 december 2024 blev den genomsnittliga strike-nivån satt till att motsvara en uppgång på 4,59 procent varje månad, med en maximal uppgång på 19,18 procent. Detta innebär att ETFen inte fullt ut kunde dra nytta av positiv kursuppgång över dessa nivåer under den enskilda månaden, eftersom dessa begränsades av covered call-strategin. Som mest missades 3,60 procent i avkastning under en månad. Tänk på att historisk simulering inte ska ses som en indikator på framtida resultat.

Handla MONTDIV ETF

Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF (MONTDIV ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Nasdaq Stockholm.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, SAVR och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Nasdaq StockholmSEKMONTDIV

Största innehav

NamnVikt %
Apple4,90%
Microsoft4.03%
Nvidia4,03%
Amazon3,17%
Alphabet Inc3,12
Meta2,13%
Tesla1,56%
Broadcom1,37%
JPMorgan Chase1,06%
Eli Lilly & Co0,92%

Innehav kan komma att förändras

De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Direktavkastning är en uppskattad årlig siffra som skulle kunna resultera i en månatlig utdelning om 0,5 år procent. Innan du investerar bör du läsa ETFens faktablad och FAQ.

Fortsätt läsa

Nyheter

ETFer som satsar på en åldrande befolkning

Publicerad

den

Människors medellivslängd har ökat konsekvent i decennier. För personer födda i Europa 2019 var det redan runt 80 år. Som jämförelse nåddes 1911 endast en medelålder på 49 år. Samtidigt föds allt färre barn i industriländerna. Det är därför inte förvånande att vi ser en åldrande befolkning där andel äldre har ökat stadigt de senaste åren och kommer att fortsätta att göra det i framtiden.

Människors medellivslängd har ökat konsekvent i decennier. För personer födda i Europa 2019 var det redan runt 80 år. Som jämförelse nåddes 1911 endast en medelålder på 49 år. Samtidigt föds allt färre barn i industriländerna. Det är därför inte förvånande att vi ser en åldrande befolkning där andel äldre har ökat stadigt de senaste åren och kommer att fortsätta att göra det i framtiden.

Företag som har riktat sin affärsmodell till denna befolkningsgrupp gynnas av den demografiska utvecklingen. Dessa företag inkluderar innovativa läkemedelsföretag, specialiserade fastighetsbyråer, finansiella företag och många fler.

I den här investeringsguiden hittar du de två ETFer som gör att du kan investera i den åldrande befolkningen. Den genomsnittliga förvaltningsomkostnaden ligger på mellan 0,40 och 0,55 procent per år.

En jämförelse mellan olika börshandlade fonder

När man väljer en ETF som satsar på en åldrande befolkning bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla ETFer som satsar på en åldrande befolkning med information om namn, kortnamn, förvaltningskostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.

Handla

Det går att handla andelar i dessa ETFer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, SAVR och Avanza.

Namn
ISIN
KortnamnAvgift%Utdelnings-
policy
HemvistReplikerings-
metod
iShares Ageing Population UCITS ETF
IE00BYZK4669
2B770.40%.AckumulerandeIrlandOptimerad sampling
VanEck Bionic Engineering UCITS ETF A
IE0005TF96I9
CIB00.55%AckumulerandeIrlandFysisk replikering

Fortsätt läsa

Nyheter

EXSD ETF ger exponering mot europeiska mid cap företag

Publicerad

den

iShares STOXX Europe Mid 200 UCITS ETF (DE) (EXSD ETF) med ISIN DE0005933998, försöker följa STOXX® Europe Mid 200-indexet. STOXX® Europe Mid 200-index följer 200 europeiska medelstora aktier, definierade som den 201:a till 400:e största aktien i STOXX® Europe 600 Index.

iShares STOXX Europe Mid 200 UCITS ETF (DE) (EXSD ETF) med ISIN DE0005933998, försöker följa STOXX® Europe Mid 200-indexet. STOXX® Europe Mid 200-index följer 200 europeiska medelstora aktier, definierade som den 201:a till 400:e största aktien i STOXX® Europe 600 Index.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,21 % p.a. iShares STOXX Europe Mid 200 UCITS ETF (DE) är den enda ETF som följer STOXX® Europe Mid 200-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Minst årligen).

iShares STOXX Europe Mid 200 UCITS ETF (DE) har 479 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 4 april 2005 och har sin hemvist i Tyskland.

Varför EXSD?

Exponering mot ett brett utbud av företag från utvecklade länder i Europa
Direktinvestering i medelstora företag

Regional exponering

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa utvecklingen av ett index som består av mitten av 200 företag från STOXX Europe 600 Index.

Handla EXSD ETF

iShares STOXX Europe Mid 200 UCITS ETF (DE) (EXSD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, SAVR och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREXSD
Stuttgart Stock ExchangeEUREXSD
XETRAEUREXSD

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENRSIEMENS ENERGY N AGIndustrials1.22DE000ENER6Y0EUR
PRYPRYSMIANIndustrials1.20IT0004176001EUR
VACNVAT GROUP AGIndustrials1.07CH0311864901CHF
NXTNEXT PLCConsumer Discretionary1.01GB0032089863GBP
HEIHEIDELBERG MATERIALS AGMaterials0.95DE0006047004EUR
ALFAALFA LAVALIndustrials0.91SE0000695876SEK
PKOPOWSZECHNA KASA OSZCZEDNOSCI BANKFinancials0.90PLPKO0000016PLN
BESIBE SEMICONDUCTOR INDUSTRIES NVInformation Technology0.89NL0012866412EUR
PNDORAPANDORAConsumer Discretionary0.87DK0060252690DKK
NNNN GROUP NVFinancials0.85NL0010773842EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära