Följ oss

Nyheter

Vad är skillnaden mellan ETFer och indexfonder?

Publicerad

den

Vad är skillnaden mellan ETFer och indexfonder?

Grundläggande investeringsgrunder inkluderar att förstå skillnaden mellan en indexfond och en börshandlad fond eller ETF. För det första anses ETF vara mer flexibla och bekvämare än de flesta fonder. ETF kan handlas lättare än indexfonder och traditionella fonder, precis som vanliga aktier handlas på en börs. Dessutom kan investerare köpa ETF i mindre storlekar och med färre hinder än fonder. Det finns emellertid likheter mellan ETFer och indexfonder också.

Indexfonder

Indexfonder är fonder som representerar ett teoretiskt segment av marknaden. Detta kan vara stora företag, små företag eller företag åtskilda av branschen, bland många alternativ. Det är en passiv form av investering som anger regler för vilka aktier ska inkluderas och sedan spårar aktierna utan att försöka slå dem. Indexfonder är inte investerbara.1

Människor som är intresserade av att investera i en indexfond kan i allmänhet göra det genom en fond som är utformad för att efterlikna indexet.

Börshandlade fonder

ETF:er är korgar med tillgångar som handlas som värdepapper. De kan köpas och säljas på en börs, precis som vanliga aktier, i motsats till fonder, som bara prissätts i slutet av dagen.

Andra skillnader mellan ETFer och indexfonder avser kostnaderna. Vanligtvis finns det inga transaktionskostnader för aktieägare för fonder. Kostnader som förvaltningsavgifter är dock lägre för ETF: er. De flesta passiva detaljhandelsinvesterare väljer indexfonder över ETF:er baserat på kostnadsjämförelser mellan de två. Passiva institutionella investerare tenderar å andra sidan att föredra ETF: er. En kostnad som ofta nämns av förespråkarna för traditionella fonder är den så kallade spreaden.

Jämfört med värdeinvestering betraktas investeringar i indexfonder av finansiella experter som en ganska passiv investeringsstrategi. Båda dessa typer av investeringar anses vara konservativa, långsiktiga strategier. Värdeinvestering tilltalar ofta investerare som är ihållande och villiga att vänta på ett fynd. Att få aktier till låga priser ökar sannolikheten för att tjäna vinst på lång sikt. Värdeinvesterare ifrågasätter ett marknadsindex och undviker vanligtvis populära aktier i hopp om att slå marknaden.

Vad säger experterna?

Förvirringen är naturlig, eftersom båda är passivt förvaltade investeringsmedel utformade för att efterlikna prestanda för andra tillgångar. En indexfond är en typ av fond som spårar ett visst marknadsindex: S&P 500, Russell 2000 eller MSCI EAFE (därav namnet). Eftersom det inte finns någon originalstrategi krävs inte mycket aktiv förvaltning, så indexfonder har en lägre kostnadsstruktur än vanliga fonder.

Även om de också har en korg med tillgångar, är ETF:er mer besläktade med aktier än fonder. De är noterade på börser precis som enskilda aktier, de är mycket likvida: De kan köpas och säljas som aktier under hela handelsdagen, där priserna fluktuerar konstant. ETF kan inte bara spåra ett index utan en bransch, en råvara eller till och med en annan fond.

Varför väljer då så många vanliga fonder framför ETFer?

Varför är det så många som väljer vanliga fonder jämfört med ETF:er? Speciellt folk som väljer indexfonder som inte är Avanza Zero och Avanza Zero är bara intressant eftersom den har 0% i förvaltningsavgift. Denna fond har emellertid inte bara varit en bra affär.

Genomsnittlig avkastning för Avanza Zero ett enskilt år de senaste tio åren har varit 10,32% för fonden. Sedan den 22 maj 2006 har denna fond avkastat 253,42 procent. En imponerande siffra, som motsvarar 8 till 9 procent per år. Stockholmsbörsen har slagit detta index med 47 procent detta år.

Avanza Zeros svaga utveckling visar på riskerna när passiva förvaltare följer ett alldeles för snävt index. Spararna i Avanza Zero har betalat ett högt pris för att äta gratis. Pris är vad du betalar. Värde är vad du får. Avanza Zero är följer indexet SIX30RX och det innebär enkelt förklarat att det innehåller Stockholmsbörsens 30 mest värderingsmässigt omsatta bolag. Fonden delar inte ut några pengar utan allt ”återinvesteras” inom fonden. Industri och finans står för över hälften av fondens värde. Bland bolagen som ingår hittar vi framförallt banker som utgör en stor del av indexet SIX30RX.

Fortsätt läsa
Annons
7 Kommentarer

1 kommentar

  1. Pingback: 9 av 10 aktiefonder går sämre än index - ETF-marknaden

  2. Pingback: Yales endowment portfölj – vikter 2013 - ETF-marknaden

  3. Pingback: FI – nu kommer provisionsförbudet - ETF-marknaden

  4. Pingback: Så här fungerar indexfonder - ETF-marknaden

  5. Pingback: Indexfonder pressar aktiefondsavgifter för andra året i rad - ETF-marknaden

  6. Pingback: Bygg långsiktigt med ETFer - ETF-marknaden

  7. Pingback: Femtio år med indexfonder - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Den perfekta tillväxtmarknaden

Publicerad

den

Bra segment med Kevin T. Carter och CNBCs Bob Pisani som diskuterade varför Indien är den "perfekta tillväxtmarknaden."

Bra segment med Kevin T. Carter och CNBCs Bob Pisani som diskuterade varför Indien är den ”perfekta tillväxtmarknaden.”

Särskilda shoutouts till några av de snabbast växande företagen i Indiens internet- och e-handelslandskap: Zomato, Swiggy och Zepto.

Jeffrey Gundlach kanske sa det bäst tidigare i år: ”Om jag var tvungen att äga en marknad i världen och låta den vara ifred i 30 år, skulle det vara Indien.”

Handla INQQ ETF

INQQ India Internet & Ecommerce ESG-S UCITS ETF (INQQ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad är Staking?

Publicerad

den

Staking är en strategi som används över krypto och web3 som ger användare möjlighet att delta i att hålla ett blockchain-nätverk ärligt och säkert.

Staking är en strategi som används över krypto och web3 som ger användare möjlighet att delta i att hålla ett blockchain-nätverk ärligt och säkert.

Att låsa upp tokens är vanligt på webb3 och är ofta vad som händer när du ser en referens till att ”utsätta” tokens. Användare får vanligtvis någon form av åtkomst, privilegium eller belöning över tid i utbyte mot deras låsning, och kan dra tillbaka sina tokens när och när de vill.

Det finns redan gott om belöningsprogram i världen; tänk om du kunde låsa dina flygbolagsmil och tjäna extra, eller istället för ett hålkort på ditt lokala kaffeställe, låser du belöningspolletter för att få påsar med kaffe eller en fin mugg.

Men den här formen av att sätta in tokens för belöningar på en DeFi-plattform är faktiskt inte staking. Staking sker på nätverksnivå och handlar om att säkra nätverket.

Gå in i Ethereums Proof of Stake-system. Vem som helst kan välja att bli en validator och låsa sin ETH genom att deponera den i ett smart kontrakt – ett program som körs på Ethereums blockchain.

Med över 1 000 000 validatorer som satsar standarden 32 ETH vardera – mer än 100 miljarder dollar i dagens kurs – är Ethereums Proof of Stake (PoS)-mekanism det största exemplet på insats i web3.

Så varför finns staking?

Den trettioandra versionen: när Ethereum lanserades var det ett världsomspännande nätverk av människor som körde programvara på sina datorer (kända som noder) som synkroniserade data från en delad databas – en distribuerad reskontra. Dessa noder skulle nå och upprätthålla konsensus om det aktuella tillståndet för den databasen. Huvudutmaningen var säkerheten: hur förhindrar man att en dålig aktör får kontroll över databasen och ändrar den så att den passar sig själv?

Ethereum löste ursprungligen detta problem genom att använda Proof of Work (PoW). PoW – ett system som fortfarande används av Bitcoin och andra blockkedjenätverk – kräver att man löser extremt komplexa matematiska problem innan någon information kan läggas till blockkedjan. Du kanske känner till det som krypto ”mining”.

PoW gör en potentiell attack på nätverket så matematiskt komplicerad att ens ett försök skulle vara ekonomiskt otänkbart, eftersom det skulle krävas så många avancerade datorer. Med tiden blev PoWs matematiska problem svårare och krävde allt kraftfullare datorer för att lösa dem. Kraftfulla datorer kräver, ja… kraft; i takt med att komplexiteten ökade, ökade även gruvarbetarnas koldioxidavtryck.

Datorutrustningens kapprustning och miljöutmaningen i PoW har nu förkastats av Proof of Stake (PoS). Under PoS är nätverket säkrat genom att många parter sätter in 32 ETH i ett smart kontrakt. Ju fler tokens som satsas, desto dyrare blir det för en dålig skådespelare att attackera nätverket. Denna insättning eller insats ger dig rätten att delta i att bygga nya block för blockkedjan och att bli belönad i gengäld. Om du inte spelar den här rollen på rätt sätt kommer en del eller hela din insats att tas från dig – ett straff som kallas ”slashing”.

Genom att byta till PoS kunde Ethereum upprätthålla säkerheten i sitt nätverk och minska koldioxidutsläppen med över 99,95 %, jämfört med PoW.

Var satsar jag?

De som kan och är redo att satsa en full nod (32 ETH) kan satsa ensam genom att köra en validator själva hemma, eller använda självvårdande satsningslösningar som Consensys Staking.

Ett mer lättillgängligt alternativ, speciellt om du inte har 32 ETH liggande (och de flesta av oss inte har det), är vätskeinsats: möjligheten att sätta in mindre än 32 ETH i en pool som sedan används för att initiera och underhålla utsättningsnoder.

Flytande insats ger den extra fördelen att få, i utbyte mot din insättning, en flytande insatspolett. Denna token representerar mängden ETH du har satsat plus belöningarna som genereras av din ETH; som gör det enkelt att hålla reda på din insättning när du vill ta ut din insats, eller så kan du till och med använda denna token som säkerhet någon annanstans i DeFi.

Det finns många insättningsalternativ där ute från dedikerade validatorer, insatspooler och flytande insättningsprotokoll, och det är viktigt att göra din forskning innan du lägger din surt förvärvade ETH i en.

Så nu förstår du att staking är en allmännytta som hjälper till att säkra ett blockchain-nätverk, och det finns olika sätt att engagera sig.

Fortsätt läsa

Nyheter

BNQA ETC spårar priset på Brent Crude Oil

Publicerad

den

BNPP ICE Brent ÖL ETC (BNQA ETC) med ISIN DE000PS701L2, försöker följa ICE 1mth Brent Oil Futures-index. ICE 1mth Brent Oil Futures-index spårar priset på terminskontrakt på Brent Crude Oil.

BNPP ICE Brent ÖL ETC (BNQA ETC) med ISIN DE000PS701L2, försöker följa ICE 1mth Brent Oil Futures-index. ICE 1mth Brent Oil Futures-index spårar priset på terminskontraktBrent Crude Oil.

Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 0,90 % p.a. BNPP ICE Brent ÖL ETC är den enda ETC som följer ICE 1mth Brent Oil Futures-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.

BNPP ICE Brent ÖL ETC är en mycket liten ETC med tillgångar på 17 miljoner euro under förvaltning. Denna ETC lanserades den 11 april 2017 och har sin hemvist i Nederländerna.

Information

ISINDE000PS701L2
Securities identification number (German WKN)PS701L
BloombergBNQA GY
ReutersBNQA.DE
TypeETC
Entitlement1.31732383
CurrencyEUR
Currency hedgedNo
Roll optimizedNo
LeveragedNo
Physical deliveryNo
Total Return Yes
ExchangeFrankfurt Stock Exchange (Regulated Market – Xetra®), Stuttgart Stock Exchange
Trading periods08:15 am – 20:00 pm
Maturityopen end

Handla BNQA ETC

BNPP ICE Brent ÖL ETC (BNQA ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBNQA

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära