Polkadot har fått stor uppmärksamhet för sin innovativa parachain smetod. Här är allt du behöver veta om blockchain-kedjan. Polkadot har snabbt blivit en av de mest populära och, överlägset, bland de största kryptovalutablockkedjorna i hela branschen. Men vad är polkadot?
Det verkar som att hypen kring Polkadot bara växer sig starkare, så vi har tagit oss friheten att sammanställa en omfattande genomgång och vägleda dem som är mindre medvetna om projektet och vad det handlar om.
Vad är Polkadot i enkla ord?
Polkadot är Ethereums medgrundare Gavin Woods satsning mot blockchain-maximalism. Dess ökade popularitet och vinster har varit häpnadsväckande sedan lanseringen i maj 2020. Sedan dess har den blivit en av de 10 bästa kryptovalutorna efter börsvärde, enligt CoinGecko.
Men vad är Polkadot, och vilken inverkan har det på branschen? Vem använder den, och är hypen tom eller välgrundad? Enkelt uttryckt är Polkadot (DOT) ett blockchain -nätverk som:
Ansluter blockchains till varandra
Gör det möjligt för användare att enkelt bygga en blockchain med sin Substrate –ram
Fungerar som värd för blockchains, hanterar deras säkerhet och transaktioner
Skapar broar blockchains på Polkadot med andra nätverk som Ethereum och Bitcoin
Låt oss titta på var och en av dessa funktioner mer detaljerat.
Funktioner hos Polkadot
Anslutningar: Reläkedjan
Att ha en blockchain är bra, men för de flesta projekt kommer det att ha begränsade applikationer om det inte kan nå ut till det större blockchain -samhället. I sig skulle ett blockchain -projekt behöva utveckla betydande infrastruktur för att säkert och effektivt göra detta, och många projekt har misslyckats eftersom de inte kunde tillhandahålla de sömlösa anslutningar som krävs.
Polkadot fungerar som en ”reläkedja” – i huvudsak en stor blockchain vars huvudsakliga syfte är att ansluta andra kedjor till sig själv och tillhandahålla kommunikation mellan dem. Att ha ”nav och ek” -strukturen erbjuder också andra fördelar för de mindre blockchains som är fästa vid reläkedjan.
Substrat
Polkadot -ramverket innehåller ett mycket kraftfullt verktyg som heter Substrate som gör det lättare att bygga en blockchain från grunden. Det är utformat för att hjälpa team att bygga upp den specifika blockchain de vill ha, och har protokollanslutningspunkterna som kopplas till reläkedjans funktioner.
Detta har två viktiga fördelar: det gör att team kan fokusera mindre på att bygga den grundläggande infrastrukturen för ännu ett blockchain -projekt, och låter dem fokusera sin energi på mervärdet av deras projekt.
Det ger också tillgång till blockchain-världen för team med bra idéer men utan den expertis som behövs för att bygga ett nätverk från grunden. Denna typ av dubbelaktiverande teknik är kraftfull och har redan nämnts som en viktig anledning till att team väljer Polkadot för sina projekt.
Säkerhet och hastighet: värdplattform
När blockchain -projekt, kallade parachains, eftersom Polkadot bearbetar transaktioner från alla kedjor parallellt, är på reläkedjan och fungerar, får de en av de största fördelarna: att använda Polkadots etablerade säkerhet och snabba och skalbara transaktionshastigheter.
Att inte behöva skapa sin egen högsta säkerhet med fullständiga granskningar och att kunna undvika de höga gasavgifterna för andra nät gör att team kan utnyttja ännu mer av sin tid och energi till kärnvärdet i sin kedja.
Anslutning till världen: Broar
Polkadot är naturligtvis utformat för att fungera som ett relä mellan fallskärmarna i sitt nätverk. Det har dock också broar till Ethereum- och Bitcoin -nätverk, vilket innebär att fallskärmar kan komma åt och interagera med ett stort nätverk av system och inte längre behöver välja vilket nätverk som har de bästa anslutningarna för dem. På detta sätt deltar Polkadot inte i en vinnare-ta-alla-tävling med toppnätverk som Ethereum, utan konkurrerar istället om användare samtidigt som de samarbetar och tillför värde till dem på båda sidor.
Uppgraderingar i kedjan
För det första har Polkadot meddelat sin förmåga att genomföra uppgraderingar inom själva kedjan, vilket förhindrar risker för en hard fork för betydande uppdateringar. Detta minskar risken för att samhället delas i två, en massiv mängd administrativ sanering och oönskad volatilitet.
Riskerna bakom Polkadot
Det finns många saker att tycka om Polkadot, och det är lätt efter att ha sett funktionerna i varför plattformen har fått mycket uppmärksamhet. Det är dock också viktigt att utforska riskerna med Polkadots modell och ta itu med några av de viktigaste problemen.
Den största risken för Polkadot är risken för många plattformar: konkurrens. Medan Polkadot tillhandahåller en viss innovation i sitt tillvägagångssätt, är dess kärnvärde en Proof of Stake-plattform för allmänna ändamål som skapar förbindelser mellan andra kedjor.
Det finns ett antal andra plattformar som gör detsamma, var och en med sina egna unika vändningar om hur de får jobbet gjort. Förutom de två juggernauts inkluderar konkurrerande plattformar Polygon, Avalanche och Cosmos.
Precis som med Ethereum har Polkadot möjlighet att överbrygga med något av dessa andra nätverk om det väljer att bestämma att det är värt ansträngningen, så det skyddas från att sina egna medlemmar isoleras från ett attraktivt nätverk av blockchains. Ändå är blockchain -konkurrensen intensiv just nu och marknaden har ännu inte hittat mättnad.
Plattformen har drabbats av stora motgångar, särskilt under ett hack 2017, som skadade dess ekonomiska ställning och dess rykte. Även om det verkligen har fungerat för att åtgärda sårbarheterna och sannolikt mer aggressivt testar sin kod än andra plattformar tack vare dessa ärr, är det aldrig bra att se förtroende skakas i en plattform när över $ 150 miljoner påverkas.
Slutligen är en av reläkedjans arkitektur mer intressanta egendomar också en potentiell risk. Det faktum att för att gå med i Polkadots stafettkedja måste blockchains bjuda på platsen i en ”slot -auktion”, där det vinnande budet betalas i DOT och hålls under hela deras deltagande.
Nästa år kommer att belysa denna process mer och vilka konsekvenser det kan få för mindre projekt utan medel att konkurrera om en plats.
Riskbegränsning med Kusama
”Varning: det här är ett experimentellt nätverk. FÖRVÄNT KAOS. ”
Ovanstående finns i dokumentationen som ingår i Kusama, Polkadots kanarienätverk (tänk – ”kanarie i kolgruvan”). För att ge en aktiv riskreducering för sig själva och sina användares projekt skapade Polkadot en nära klon av sig själv som ett sätt att testa nya idéer, kontrollera om det finns kvalitets- eller osynliga problem och i huvudsak krockprovsprojekt innan de går live på Polkadot.
Detta har mottagits mycket väl, och med tanke på att anslutningen har skett genom begränsade spelautomater måste även de projekt som vill gå med vänta på nästa auktion (och vinna den) för att gå med i Polkadot.
Kusama erbjuder ett sätt med låga insatser att fullt ut räkna ut eventuella knäckar i ett projekts kod och tillåter Polkadot att prova ny kod själv utan att påverka någon av dess fallskärmar. Enligt Kusama-teamet står FoU för Risk & Danger. Detta är det bästa sättet att testa galna idéer, finslipa dem till användbara lösningar och sedan föra dem online som verkligt innovativa språng.
Relay Chain / Parachain Structure. Källa: Polkadot Wiki
Några ledande projekt på Polkadot
Medan Polkadots infrastruktur är imponerande, erbjuder de olika byggda och bifogade projekten en intressant titt på kvaliteten på plattformen som helhet. Vissa fokuserar på att möjliggöra Polkadots kärnfunktioner, och andra använder helt enkelt fallskärmen för att erbjuda sin egen produkt eller tjänst. Ett urval av Polkadots bästa nätverksprojekt inkluderar:
Karura Network (Acala) är inriktat på att skapa och distribuera DeFi smarta kontrakt för olika användare. Genom att göra det har det skapat ett DeFi-nav som möjliggör cross-blockchain-likviditet och applikationer.
Moonriver (Moonbeam) är en Ethereum-kompatibel smart kontraktskärm som kopplar Ethereum-baserade projekt till Polkadot, med fokus på att möjliggöra minimala smarta omkonfigurationer eller behovet av att använda nya utvecklingsverktyg för att interagera mellan kedjor.
Khala (Phala) nätverk fokuserar på sekretessbevarande molntjänster. Den är baserad på TEE-Blockchain Hybrid Architecture och ger användarna en stabil balans mellan datorkraft, molnbaserad flexibilitet och blockchain-baserad säkerhet.
Bifrost byggdes som ett DeFi -nav, värdprogram som tillåter användare att komma åt en mängd olika DeFi -funktioner samtidigt som de erbjuder ett antal olika insatser och likviditetsalternativ.
Shiden (Plasm) är en annan smart kontraktsplattform, utformad för att stödja Dapps på Kusama/Polkadot. Det byggdes med hastighet och skalbarhet i åtanke och fokuserade sina tjänster på L2 -kedjorna.
Slutliga ord
När spänningen kring Polkadot växer med att spelautomaterna kommer online och nätverkets fulla kapacitet får uppmärksamhet från både investerare och projekt, är det lätt att fastna i hypen och undra hur den här unika plattformen kommer att se ut om ett eller två år från nu.
Även om plattformen inte är utan några risker och möjliga nackdelar, har den stöttats av ett fantastiskt team, har fått sällskap av ledande partnerprojekt och har hittills levererat vad den har annonserat.
Handla Polkadot ETP
Då detta certifikat är noterat på svenska Nordic Growth Market betyder det att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.
En ny börshandlad fond från iShares är sedan i fredags handlas på Xetra och Börse Frankfurt. Denna iShares ETF erbjuder koncentrerade investeringar i de 20 största företagen i S&P 500-indexet.
Företag från IT-sektorn står idag för cirka 48 procent, följt av konsument- och kommunikationsbranschen med 16 procent respektive 14 procent. Resterande 22 procent utgörs av finans-, hälsovårds- och energisektorerna.
Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 293 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.
ETF:er är gränsöverskridande produkter med försäljningsrekord i flera länder. I Europa finns det 12 olika länder för hemvist för ETFer, men Luxemburg och Irland är de föredragna leverantörerna. Irland, med 628,6 miljarder euro, är den största ETF -bostaden för förvaltade tillgångar. De följs av Luxemburg (226 900 miljoner), Tyskland (61 700), Frankrike (32 800) och Schweiz (32 500).
Enligt Detlef Glow beror orsaken till det stora antalet hemvister på vissa leverantörers ansträngningar att betjäna specifika investerare i specifika länder.”För att göra detta måste de ta hänsyn till lokala bestämmelser, särskilt när det gäller skatter. Detta kan tvinga dem att starta en börshandlad fond på en specifik adress ”, förklarar Refinitivs analysdirektör.
Vissa ETF -marknadsförare i Europa fokuserar också bara på sina specifika marknader och har sina produkter hemmahörande endast i dessa länder.
Med tanke på att ETF:er är riktiga gränsöverskridande produkter som vill dra full nytta av UCITS-passporteringen, som gör det möjligt för dem att registrera sig för försäljning i flera EU-länder, är Irlands och Luxemburgs dominans som hemvist inte förvånande. Speciellt eftersom lokala fondföreningar i dessa länder (Irish Funds och ALFI) erbjuder sina medlemmar stöd för sina internationella fondfördelningsinsatser inom och utanför EU.
Skillnad på tillgångsslag
Med tanke på att Irland (63,59% av tillgångarna) och Luxemburg (22,96%) står för 86,55% av de totala förvaltade tillgångarna i den europeiska ETF -industrin är det värt att titta på produkttypernas struktur i dessa två adresser. Enligt Glow är den första skillnaden mellan de två i tillgångsslag som används av ETF:er med hemvist i båda länderna. ”Det finns inga penningmarknadsprodukter eller duvhål i den andra kategorin med hemvist i Irland, medan dessa produkter har en marknadsandel på 0,82% respektive 0,03% av tillgångarna i storhertigdömet.”
Källa: Refinitiv Lipper.
Skillnader på typ av replikering
En syn på marknadsandelarna för de olika metoderna för hantering av tillgångstillgångar visar en större skillnad mellan Irland och Luxemburg. Även om optimerad är den föredragna replikeringsmetoden för ETF:er med hemvist i Irland (57,51% av förvaltade tillgångar), har denna metod den lägsta marknadsandelen av förvaltade tillgångar i Luxemburg (18,44%).
”ETF:er som använder full replikation äger de flesta tillgångar som förvaltas av produkter med Luxemburgs hemvist (43,78%). Denna strategi är dock den näst mest använda replikationsmetoden av börshandlade fonder med hemvist i Irland (35,38%) ”, understryker experten.
ETF:er som använder syntetisk replikation, särskilt swapbaserade metoder, äger 37,77% av förvaltade tillgångar i Luxemburg. Däremot är dess marknadsandel i Irland bara 5,15%. Dessutom motsvarar 1,96% av förvaltade tillgångar i Irland ETF som använder andra replikeringsmetoder.
Enligt Glow beror skillnaderna i replikeringsmetodiken mellan Irland och Luxemburg på investerarnas preferenser, liksom på reglerings- och skattemässiga skillnader mellan dessa två hemvist för ETFer, eftersom dessa skillnader kan användas för att optimera avkastningen för respektive ETF- och ETF -leverantör förtjänst.
Kostnadsskillnader
En mer detaljerad analys av genomsnittliga totala kostnadskvoter (TER) för ETF:er med hemvist i Irland och Luxemburg efter tillgångstyp visar några skillnader mellan de två hemvisterna. Den genomsnittliga TER för aktie -ETF:er är likartad i båda hemmen. I ränteprodukter finns det dock skillnader. De med hemvist i Irland är dyrare än deras luxemburgska motsvarigheter.
”När man tittar på dessa siffror måste man ta hänsyn till att de representerar det enkla genomsnittet av TER. Denna bild förväntas förändras om ett tillgångsvägt genomsnitt beräknas, eftersom några av de viktigaste typerna av tillgångar (räntor och aktier) har betydligt lägre än genomsnittliga totala kostnadskvoter ”, avslutar analyschefen för Refinitiv.
Källa: Refinitiv Lipper.
Enligt Glow beror skillnaderna i replikeringsmetodiken mellan Irland och Luxemburg på investerarnas preferenser, liksom på reglerings- och skattemässiga skillnader mellan dessa två hemvist för ETFer, eftersom dessa skillnader kan användas för att optimera avkastningen för respektive ETF- och ETF -leverantör förtjänst.
HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITSETF (HGGA ETF), med ISIN IE000XGNMWE1, strävar efter att spåra Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-weighted index. Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-Weighted spårar ESG (environmental, social and governance) screenade obligationer från emittenter över hela världen. Indexet innehåller företagsobligationer och statsobligationer. Tid till förfall: 1-3 år. Betyg: Investment Grade.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITSETF är den enda ETF som följer Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-Weighted index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITSETF är en liten ETF med tillgångar på 67 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 13 januari 2022 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-Weighted Index (indexet). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot obligationer utgivna av stater som utgör indexet. Fonden är kvalificerad enligt artikel 8 i SFDR.
Investeringspolicy
Indexet är en delmängd av Bloomberg Global Aggregate 1-3 Year Index (moderindexet), och består av obligationer med fast ränta som förfaller inom 1 till 3 år från både utvecklade marknader och emittenter på tillväxtmarknader, som definieras av indexleverantören. Indexet strävar efter att uppnå en minskning av koldioxidutsläppen och en förbättring av MSCI:s miljö-, sociala och/eller styrning (ESG) rating jämfört med dess moderindex. Indexet identifierar värdepapper baserade på uteslutande kriterier för hållbarhet inkluderar: emittenter involverade i affärsverksamhet, såsom alkohol, hasardspel, civila skjutvapen, fossila bränslen, kontroversiella vapen och intäkter från termiskt kol.
Fonden förvaltas passivt och använder en investeringsteknik som kallas optimering. Fonden kan investera upp till 30 % i totalavkastningsswappar, upp till 30 % i värdepapper som handlas på CIBM och kan investera upp till 10 % i andra fonder, inklusive HSBC-fonder. Se prospektet för en fullständig beskrivning av investeringsmålen och användningen av derivat.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.