Magic Formula Investing hänvisar till en regelbaserad, disciplinerad investeringsstrategi som lär människor en relativt enkel och lättförståelig metod för värdeinvesteringar. Den förlitar sig på kvantitativa skärmar av företag och aktier, och är utformad för att slå aktiemarknadens genomsnittliga årliga avkastning genom att använda S&P 500 för att representera marknadsavkastningen. Enkelt uttryckt fungerar det genom att rangordna aktier baserat på deras pris och avkastning på kapital.
Magisk formelinvestering berättar hur du ska närma dig värdeinvestering ur ett metodiskt och känslolöst perspektiv. Formeln har utvecklats av Joel Greenblatt – en investerare, hedgefondförvaltare och affärsprofessor – formeln gäller för stora aktiebolag men inkluderar inte några småbolag eller mikrobolag.
Förstå Magic Formula Investing
Den magiska formelstrategin beskrevs först i 2005 års bästsäljande bok The Little Book That Beats the Market och i 2010 års uppföljning, The Little Book That Still Beats the Market av investeraren Joel Greenblatt. Greenblatt, grundare och tidigare fondförvaltare på Gotham Asset Management, är examen från Wharton School vid University of Pennsylvania. Han är adjungerad professor vid Columbia Universitys handelshögskola.
I boken skisserar Greenblatt två kriterier för aktieinvestering: Aktiepris och företagets kapitalkostnad. Istället för att genomföra grundläggande analyser av företag och aktier använder investerare Greenblatts online-verktyg för aktiescreening för att välja de 20 till 30 högst rankade företagen att investera i. Företagsrankingen baseras på:
• Deras akties resultat som beräknas som resultat före räntor och skatter (EBIT).
• Deras avkastning, beräknad som vinst per aktie (EPS) dividerat med aktuell aktiekurs.
• Deras avkastning på kapital mäter hur effektivt de genererar intäkter från sina tillgångar.
Investerare som använder strategin säljer de förlorande aktierna innan de har hållit dem i ett år för att dra fördel av inkomstskatten som gör det möjligt för investerare att använda förluster för att kompensera sina vinster. De säljer de vinnande aktierna efter ettårsgränsen, för att dra fördel av sänkta inkomstskattesatser på långsiktiga kapitalvinster. Sedan börjar de processen igen.
Som Greenblatt sa i en intervju med Barron’s 2006, är den magiska formeln utformad för att hjälpa investerare att ”köpa bra företag, i genomsnitt, till billiga priser, i genomsnitt.” Genom att använda detta enkla, icke-emotionella tillvägagångssätt undersöker investerare företag som har goda framtidsutsikter ur ett värdeinvesteringsperspektiv.
Den magiska formeln investerar bara i large caps och inkluderar inte småbolag.
Krav för Magic Formula Investing
Eftersom Greenblatts magiska formel endast gäller företag med börsvärden större än 100 miljoner dollar, utesluter den småbolagsaktier. Resten kommer alla att vara stora företag men exkluderar finansiella företag, allmännyttiga företag och icke-amerikanska företag.
Följande punkter beskriver hur formeln fungerar:
Ställ in ett lägsta börsvärde för dina portföljbolag. Detta bör vanligtvis vara högre än 100 miljoner dollar.
Se till att du utesluter alla finansiella eller nyttoaktier när du väljer ditt företag.
Exkludera amerikanska depåbevis (ADR). Det är aktier i utländska företag.
Beräkna varje företags resultatavkastning (EBIT ÷ Enterprise Value).
Beräkna varje företags avkastning på kapital [EBIT ÷ (Netto Fixed Assets + Working Capital)].
Rangordna utvalda företag efter högsta vinstavkastning och högsta avkastning på kapital.
Köp två till tre positioner varje månad bland de 20 till 30 bästa företagen under ett år.
Balansera om portföljen varje år genom att sälja bort förlorare en vecka innan årsperiodens slut. Sälj ut vinnarna en vecka efter årsskiftet.
Upprepa processen varje år i minst fem till tio år eller mer.
Enligt Greenblatt har hans investeringsstrategi med magiska formel genererat en årlig avkastning på 30 %. Även om de skiljer sig åt i sin beräkning av avkastningen från strategin, har ett antal oberoende forskare funnit att den magiska investeringsmetoden med den magiska formeln har tyckts visa goda resultat när den testats i backning jämfört med S&P 500.
Fördelar och nackdelar med Magic Formula Investing
Den största fördelen med den magiska formelmetoden är dess enkelhet: du behöver inte vara en utbildad investeringsspecialist eller Wall Street underbarn för att investera effektivt. Allt som krävs är några enkla regler för att hitta en korg med pålitliga investeringar. Det minskar också känslomässigt eller irrationellt beslutsfattande.
Men i motsats till dess namn finns det inget magiskt med den magiska formeln, och det kanske inte alltid är den bästa strategin. Vissa marknadstester av formeln har funnit lägre avkastning än förväntat, möjligen på grund av förändrad marknadsdynamik eller det ökade antalet investerare som följer Greenblatts metod. Dessutom hävdar vissa analytiker att de har förbättrat metoden genom att införa ytterligare variabler, såsom skuldsättningsgrad eller direktavkastning.
Magic Formulas fördelar
• Enkla, lätta att följa regler som passar alla investerare.
• Underlättar rationella, sifferbaserade investeringar utan känslor eller stress.
• Visar bättre än marknadens avkastning i flera backtests.
Nackdelar med Magic Formula
• Avkastningen matchar inte alltid de höga siffror som Greenblatt uppnådde.
• Vissa analytiker tror att metoden kan förbättras genom att introducera nya variabler eller ombalansera oftare.
Vanliga frågor om Magic Formula Investing
Vad betyder Magic Formula?
Magisk formelinvestering hänvisar till en regelbaserad investeringsstrategi som tillåter vanliga människor att identifiera undervärderade eller överpresterande företag. Den beskrevs första gången av Joel Greenblatt i The Little Book That Beat the Market 2005.
Hur använder du Magic Formula Investing?
Den magiska formelinvesteringen använder en uppsättning kvantitativa skärmar för att eliminera vissa företag och rankar resten i ordning efter högsta avkastning och avkastning. Genom att långsamt bygga och balansera om portföljen varje år är det möjligt att nå en rimligt hög avkastning.
Hur beräknar man Magic Formula?
Nyckelmåtten för att investera med den magiska formelmetoden är avkastningen och avkastningen på kapitalet. Resultatavkastningen bestäms genom att dividera varje företags resultat före räntor och skatter med företagets totala värde. Avkastning på kapital bestäms genom att dividera företagets EBIT med summan av dess netto anläggningstillgångar och rörelsekapital.
Fungerar Magic Formula Investing?
Den magiska formeln kan inte längre skryta med avkastning på en sammansatt årlig tillväxttakt på 30 %, men vissa studier visar ändå gynnsamma resultat. En backtest av marknadsutvecklingen mellan 2003 och 2015 visade att den magiska formelstrategin hade en årlig avkastning på 11,4 %, jämfört med 8,7 % från S&P500. ”Detta är helt klart en överprestation av riktmärket”, skrev författaren till backtestet, ”men inte i närheten av så mycket som den lilla boken hävdar.”
Poängen
Den magiska formeln är ett enkelt, regelbaserat system utformat för att ge hög avkastning inom räckhåll för den genomsnittliga investeraren. Genom att följa ett enkelt, algoritmiskt tillvägagångssätt, tillåter den magiska formeln investerare att enkelt identifiera överpresterande eller undervärderade företag, utan att låta känslor eller instinkt grumla deras omdöme. Även om avkastningen nu är mycket lägre än när den magiska formeln först publicerades, kan metoden fortfarande slå marknaden, särskilt med några få modifieringar.
BNP Paribas Easy ESG Momentum Europe UCITSETF (MOED ETF) med ISIN LU1481201538, försöker följa BNP Paribas Momentum Europe ESG-index. BNP Paribas Momentum Europe ESG-index spårar aktier med hög kursmomentum från Europa. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,31 % p.a. BNP Paribas Easy ESG Momentum Europe UCITSETFär den billigaste ETF som följer BNP Paribas Momentum Europe ESG-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).
BNP Paribas Easy ESG Momentum Europe UCITSETF är en mycket liten ETF med tillgångar på 0 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 31 januari 2017 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Valour Akash (AKT) SEK (VALOUR AKT SEK) med ISIN CH1108679437, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar AKT, Akash Networks infödda token. Akash är en decentraliserad cloud computing-plattform som förbinder utvecklare med oanvända datorresurser, och erbjuder ett kostnadseffektivt och skalbart alternativ till traditionella molnleverantörer.
AKT-tokenen används för betalningar, insatser och styrning, vilket gör att innehavare kan påverka beslut om plattformens verksamhet och tillväxt. Genom att möjliggöra flexibel, behörighetslös åtkomst till molntjänster stödjer Akash Network innovation och decentralisering i den digitala ekonomin.
Beskrivning
Valour’s Certificate-produktlinje erbjuder börshandlade produkter som uppfyller kraven, var och en helt säkrad av sina respektive digitala tillgångar. För att säkerställa säker kylförvaring samarbetar Valour med nivå 1-licensierade förvaringsinstitut som Copper.
Handlade på reglerade börser och MTF:er ger dessa certifikat transparent prissättning och likviditet, vilket stärker investerarnas förtroende för säkra digitala tillgångsinvesteringar. Valours grundprospekt är godkända av Finansinspektionen och uppfyller EU:s krav på fullständighet, tydlighet och konsekvens.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.
”Det är ingen hemlighet att USAs tillträdande president Donald Trump är missnöjd med Nato-medlemmarnas försvarsutgifter. På kampanjspåret föreslog han ofta att USA inte längre skulle tolerera medlemmar som letade efter en gratis åktur, och hotade till och med att dra sig ur alliansen om Europa inte betalade sin beskärda del.
”USA stod i åratal för lejonparten av Natos försvarsutgifter, och många av alliansens medlemmar har följt det skisserade målet på 2 % av BNP. Medan ett alltmer tumultartat geopolitiskt landskap har sett en partiell vändning av detta – med 23 av de 32 medlemmar som nu uppfyller eller överskrider målet – Trump tror uppenbarligen att detta fortfarande inte är tillräckligt.
”Trump har nu enligt uppgift sagt till europeiska tjänstemän att Nato-medlemmarnas försvarsutgifter bör hoppa till 5% av BNP, mer än dubbelt så högt som det nuvarande målet. Med Rysslands invasion av Ukraina som inte visar några tecken på att avta, och fortsatt instabilitet i Mellanöstern, är det inte så. svårt att förstå varför.
”Nu är alla ögon riktade mot europeiska NATO-medlemmar. Källor hävdar att Trump skulle vara nöjd med en ökning till 3,5%, åtminstone på kort sikt, men det är en betydande ökning i båda riktningarna. Utsikterna att USA ska överge alliansen är utan tvekan en anledning till oro, och det kanske inte finns något annat val än att uppfylla den tillträdande presidentens mål. Antingen spenderar de europeiska NATO-medlemmarna mer för att behålla USA i alliansen, eller så spenderar de mer att anpassa sig till en värld utan den största spenderaren i alliansen.
”Den 24 december uppmanade ledarna för Lettland, Estland och Finland alliansens medlemmar att lyssna på varningen och hävdade att Nato inte är redo att bekämpa Ryssland utan amerikanskt bistånd.
”Så europeiska NATO-medlemmar kanske redan spenderar mer på försvar, men det verkar som om de kommer att behöva spendera mycket, mycket mer.
”Även om det kortsiktiga målet på 3,5 % fortfarande representerar en kraftig ökning, är det realistiskt och kanske mer uppnåeligt. Europeiska försvarsföretag skulle sannolikt vara de främsta förmånstagarna, med många som redan har ökat sin produktion under de senaste åren:
Rheinmetall (4,6 % vikt i NATO ETF) säkrade nyligen ett kontrakt med ”mellanstora tvåsiffriga miljoner euro” med Ukraina för att tillhandahålla 155 mm drivladdningsmoduler till Ukraina.
Palantir (7,62 % vikt i NATO ETF) har kommit överens om ett kontrakt på 400,7 miljoner dollar för att fortsätta att förse den amerikanska armén med dess AI-aktiverade Vantage-system som tjänstens huvudsakliga dataplattform
BAE Systems (4,19 % vikt i NATO ETF) har säkrat ett kontrakt på 68 miljoner dollar med den amerikanska armén för att tillverka 44 ytterligare terrängfordon för kallt väder (CATV).
”Future of Defense UCITSETF (ticker: ASWC) syftar till att ge exponering för NATO och NATO+ allierade försvars- och cyberförsvarsutgifter. Unikt är att försvars ETF använder en ”NATO-skärm”, som begränsar exponeringen till företag med hemvist i NATO eller NATO+ allierade medlemsländer.
”På detta sätt försöker ETF anpassa sig till värderingarna hos investerare som kan ha oro över försvarsinvesteringar, men som inte kan ignorera det nuvarande politiska klimatet och därför söker ett smartare och mer övervägt tillvägagångssätt. Nato är en defensiv allians och själv säger att ”avskräckning och försvar är en av dess kärnuppgifter” – att fokusera på företag som verkar i Nato-allierade länder begränsar möjligheten för ETFens beståndsdelar att vara företag som verkar i länder som en dag kan bli motståndare till alliansen.”
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Pingback: De populäraste börshandlade fonderna i november 2023 | Aktiegruvan