Följ oss

Nyheter

Vad är hållbar finansiell information?

Publicerad

den

Det är ett år sedan EU införde sin förordning om hållbar finansiell information (SFDR). SFDR tillhandahåller ett ramverk för att klassificera ESG-risker och investeringsfonders sociala och miljömässiga påverkan.

Det är ett år sedan EU införde sin förordning om hållbar finansiell information (SFDR). SFDR tillhandahåller ett ramverk för att klassificera ESG-risker och investeringsfonders sociala och miljömässiga påverkan.

Allt fler fonder har anammat detta sätt att rapportera, men det råder fortfarand en stor osäkerhet kring vad alla dessa termer egentlig står för.

Vi har därför ställt samman en lista på flera av dessa begrepp. Känner du att du saknar något så får du gärna höra av dig.

Agenda 2030

En universell agenda för hållbar utveckling antagen av FN:s medlemsländer 2015. Innehåller 17 globala mål som ska uppnås till år 2030.

Artikel 6

EUs klassificering av fonder som integrerar hållbarhetsrisker eller förklarar varför man inte gör det. En delkomponent av EUs action plan on sustainable finance.

Artikel 8

EUs klassificering av fonder som främjar ESG men saknar ett uttalat hållbarhetsrelaterat mål. Exkludering och integrering är inte nödvändigtvis tillräckligt för artikel 8. Breda sektor-, lands- och blandfonder. En delkomponent av EUs action plan on sustainable finance.

Artikel 9

EUs klassificering av fonder som har hållbara investeringar som mål. Målet ska ligga i linje med aktiviteterna definierade i EU:s taxonomi och målet ska utmanas, följas upp och mätas kvantitativt. Impact- och temafonder där hållbarhet styr val av bolag. En delkomponent av EUs action plan on sustainable finance.

Positiv screening

Ett tillvägagångsätt där ett företags ESG-prestationer jämförs med hur jämförbara företag (dvs. i samma sektor eller bransch) presterar inom området baserat på ett hållbarhetsbetyg. Alla bolag med en rating över ett definierat tröskelvärde betraktas som investerbara.

CDP

Uppmanar företag och städer att mäta, redovisa och minska sin klimatpåverkan.

Cirkulär ekonomi

I stället för att tillverka, köpa och kassera saker utnyttjar man i en cirkulär ekonomi allt som man tillverkat så länge det går. När sakerna en dag är förbrukade återanvänds och återvinns så mycket som möjligt om och om igen.

Do No Significant Harm (DNSH)

Innebär att ett bolag bidrar positivt till ett eller flera av de sex uppsatta hållbarhetskriterierna i EUs taxonomi, utan att motverka något av de andra målen samtidigt.

EUs taxonomi

En delkomponent av EUs action plan on sustainable finance. Ett klassificeringssystem på EU-nivå för att definiera och underlätta hållbara investeringar. Består av en lista med ekonomiska aktiviteter som bidrar positivt till minst ett av de sex uppsatta hållbarhetskriterierna, utan att motverka något av de andra.

GHG-protokollet

Den mest använda internationella redovisningsstandarden som används av regeringar, företag och organisationer. Standarden används för att förstå, kvantifiera och hantera utsläppen av växthusgaser. Enligt protokollet redovisar man detta genom att dela in utsläppen i olika scope (områden): scope 1, 2, och 3 för att ge en tydlig bild av vilka utsläpp som är direkta eller indirekta.

GHG Scope 1

Består av direkta växthusgasutsläpp som bolaget har direkt kontroll över.

GHG Scope 2

Består av indirekta växthusgasutsläpp från förbrukning av el, fjärrvärme och fjärrvärmekyla.

GHG Scope 3

Består av indirekta växthusgasutsläpp, utöver inköpt energi, som sker utanför verksamhetens gränser. Man brukar dela in utsläppen i två kategorier beroende på om de sker före (uppströms) eller efter (nedströms) av den egna verksamhetskedjan.

Global Reporting Initative (GRI)

En internationell oberoende standardorganisation som hjälper företag, regeringar och andra organisationer att förstå och kommunicera deras effekter på frågor som klimatförändringar, mänskliga rättigheter och korruption.

Greenwashing

Innebär att företag eller organisationer skapar en bild av att de är miljövänliga i sin marknadsföring, samtidigt som åtgärderna de gör är verkningslösa eller åtminstone obetydliga i jämförelse med de negativa effekter verksamheten har på miljön.

Grön obligation

En obligation där kapitalet är öronmärkt åt olika former av miljöprojekt.

Net Zero

För att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C måste vi uppnå nettonollutsläpp senast 2050.

Parisavtalet

Ett globalt klimatavtal som trädde i kraft 2016. Kärnan i avtalet är att begränsa den globala uppvärmningen genom att minska utsläppen av växthusgaser. Bland annat syftar avtalet till att hålla den globala uppvärmningen långt under 2°C, och sträva efter att begränsa den till 1,5°C.

Principal Adverse Impact (PAI)

Står för negativa konsekvenser för hållbar utveckling. Syftar till att visa hur investeringsbeslut genom en finansiell aktör kan ha eller inte ha negativa konsekvenser för hållbar utveckling. Består av ett antal obligatoriska indikatorer som måste rapporteras årsvis, exempelvis utsläpp scope 1, 2, 3 samt koldioxidavtryck.

Proaktiv påverkansdialog

Många fonder upprätthåller en regelbunden dialog med sina innehav då de som långsiktiga investerare vill framföra våra synpunkter och förväntningar som vi har på våra innehav. En röd tråd i proaktiva dialoger är att uppmuntrar sina innehav att bli mer strukturerade i sitt hållbarhetsarbete och integrera det i samtliga delar av sin verksamhet.

Science Based Target (SBT)

Ett vetenskapligt verifierat mål som säger att bolaget åtar sig att arbeta i linje med de mål som satts upp inom ramen för Parisavtalet 2015. Bolaget måste inom två år från att de åtagit sig att sätta ett SBT (committed) sätta verifierbara mål som godkänts av SBT (targets set)

Science Based Target Initative (SBTi)

En organisation skapad av CDP, UN Global Compact, WWF och WRI med syfte att stödja bolag som önskar att minska sina utsläpp så pass mycket att världen kan uppnå Parisavtalet. SBTi verifierar att ett bolags målsättning och strategi är tillräckligt ambitiösa och allomfattande.

SFDR

EUs förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar. Syftar till att harmonisera regelverket, öka transparensen och jämförbarheten samt styra kapitalet för att främja omställning. Huvudpunkterna i SFDR är integration av hållbarhetsrisker, hänsyn till huvudsakliga negativa hållbarhetskonsekvenser, klassificering av fonder, rapportering och Taxonomin.

Sustainable Development Goals (SDGs)

Annat ord för FNs 17 hållbarhetsmål. De globala målen har i sin tur 169 delmål och drygt 230 globala inikatorer för hur arbetet ska genomföras och följas upp.

Sustainalytics

Ett bolag som bevakar drygt 19 000 företag globalt för att kontrollera branschtillhörighet och för att säkerställa att företagen lever upp till de internationella normer som formuleras i framför allt FN Global Compact.

Task Fore on Climate-related Financial Disclosures (TCFD)

Ett initiativ för att underlätta och förbättra för företag och organisationer att identifiera sina klimatrelaterade finansiella risker och möjligheter. Över 1000 företag och organisationer världen över är med i TCFD.

UN Global Compact

FNs principer om hur företag bör agera i frågor om mänskliga rättigheter, anti-korruption, miljö och arbetsrätt.

UN PRI

Världens största samarbetsorgan för ansvarsfulla investeringar som hjälper kapitalförvaltare att integrera ESG-hänsyn i investeringsprocessen.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

FLXS ETF är ett sätt att få exponering mot Saudiarabien

Publicerad

den

Franklin FTSE Saudi Arabia UCITS ETF (FLXS ETF) med ISIN IE000C7DDDX4, försöker följa FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped-index. FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped-index följer den saudiarabiska aktiemarknaden. Den största positionen i indexet är begränsad till en vikt på 30 procent. Alla andra bolag i indexet är begränsade till 18 procent.

Franklin FTSE Saudi Arabia UCITS ETF (FLXS ETF) med ISIN IE000C7DDDX4, försöker följa FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped-index. FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped-index följer den saudiarabiska aktiemarknaden. Den största positionen i indexet är begränsad till en vikt på 30 procent. Alla andra bolag i indexet är begränsade till 18 procent.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,39 % p.a. Franklin FTSE Saudi Arabia UCITS ETF är den enda ETF som följer FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 28 oktober 2024 och har sin hemvist i Irland.

Sammanfattning av fondens mål

Fondens mål är att ge exponering mot stora och medelstora aktier i Saudiarabien. Fonden strävar efter att följa resultatet för FTSE Saudi Arabia 30/18 Capped Index-NR (”Indexet”) så nära som möjligt, oavsett om indexnivån stiger eller faller, samtidigt som man försöker minimera spårningen så långt som möjligt felet mellan fondens och indexets resultat.

Handla FLXS ETF

Franklin FTSE Saudi Arabia UCITS ETF (FLXS ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURSAUDI
XETRAEURFLXS
London Stock ExchangeUSDKSA

Största innehav

VärdepapperSektorVikt %
AL RAJHI BANKFINANS14,53
AL RAJHI BANKFINANS14,53
SAUDI ARABIAN OIL COENERGI10,02
SAUDI ARABIAN OIL COENERGI10,02
THE SAUDI NATIONAL BANKFINANS7,73
THE SAUDI NATIONAL BANKFINANS7,73
ACWA POWER COUTILITIES6,83
ACWA POWER COUTILITIES6,83
SAUDI TELECOM COKOMMUNIKATIONSTJÄNSTER6,01
SAUDI TELECOM COKOMMUNIKATIONSTJÄNSTER6,01

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HODL fyller sex år

Publicerad

den

HODL fyller sex år! 🎉 21Shares var den första emittenten att erbjuda en fysisk krypto-ETP-korg i Europa. Denna lanserades när BTC handlades till 4 400 $. Idag svävar den runt $91 000! Upptäck mer om HODL (eller 21XH som den också kallas beroende på börs) och dess resa.

HODL fyller sex år! 🎉 21Shares var den första emittenten att erbjuda en fysisk krypto-ETP-korg i Europa. Denna lanserades när BTC handlades till 4 400 $. Idag svävar den runt $91 000! Upptäck mer om HODL (eller 21XH som den också kallas beroende på börs) och dess resa.

Handla 21XH ETP

21Shares Crypto Basket Index ETP (21XH ETP) är en europeisk börshandlad kryptovaluta. Denna ETP handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Amsterdam.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Friskrivningsklausul

Detta dokument är inte ett erbjudande att sälja eller en uppmaning till ett erbjudande att köpa eller teckna värdepapper i 21Shares AG i någon jurisdiktion. Exklusivt för potentiella investerare i alla EES-medlemsstater som har implementerat Prospektförordningen (EU) 2017/1129, görs Emittentens Grundprospekt (EU) tillgängligt på Emittentens webbplats under www.21Shares.com.

Fortsätt läsa

Nyheter

BT27 ETF köper italienska statsobligationer med förfall 2027

Publicerad

den

Amundi Fixed Maturity 2027 Italy BTP Government Bond UCITS ETF Dist (BT27 ETF) med ISIN LU2780872128, försöker spåra FTSE Italy Government 2027 Maturity index. FTSE Italy Government 2027 Maturity Index följer italienska statsobligationer. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2027) i indexet. Betyg: BBB. Löptid: december 2027 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Amundi Fixed Maturity 2027 Italy BTP Government Bond UCITS ETF Dist (BT27 ETF) med ISIN LU2780872128, försöker spåra FTSE Italy Government 2027 Maturity index. FTSE Italy Government 2027 Maturity Index följer italienska statsobligationer. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2027) i indexet. Betyg: BBB. Löptid: december 2027 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,09 % p.a. Amundi Fixed Maturity 2027 Italy BTP Government Bond UCITS ETF Dist är den enda ETF som följer FTSE Italy Government 2027 Maturity index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).

Denna ETF lanserades den 25 april 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.

Investeringsmål

Amundi Fixed Maturity 2027 Italy BTP Government Bond UCITS ETF Dist försöker replikera, så nära som möjligt, utvecklingen av FTSE Italy Government 2027 Maturity Index (”Indexet”) oavsett om trenden är stigande eller fallande, och att minimera tracking error mellan delfondens nettotillgångsvärde och indexets utveckling. Den förväntade nivån av tracking error under normala marknadsförhållanden anges i delfondens prospekt. Indexet är ett totalavkastningsindex: de kuponger som betalas av indexbeståndsdelarna ingår i indexavkastningen.

Handla BT27 ETF

Amundi Fixed Maturity 2027 Italy BTP Government Bond UCITS ETF Dist (BT27 ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Borsa Italiana.

Borsa Italiana är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURBT27

Största innehav

Denna fond använder fysisk replikering för att spåra indexets prestanda.

NamnValutaVikt %Sektor
ITALIAN REPUB BTPS 6.5% 01NOV27EUR22,18 %Statsobligationer
REPUBLIC OF I BTPS 0.95% 15SEP27EUR14,44 %Statsobligationer
ITALIAN REPUB BTPS 2.2% 01JUN27EUR14,04 %Statsobligationer
REPUBLIC OF I BTPS 0.85% 15JAN27EUR13,47 %Statsobligationer
ITALIAN REPUB BTPS 2.05% 01AUG27EUR13,42 %Statsobligationer
REPUBLIC OF I BTPS 2.65% 01DEC27EUR12,73 %Statsobligationer
REPUBLIC OF I BTPS 1.1% 01APR27EUR9,72 %Statsobligationer

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära