Vad är ett smart beta? Om finans var high fashion, skulle ”smarta beta ETFer” vara motsvarigheten till modebranschen presentationen av årets vårkollektion i Paris. Dessa börshandlade fonder har internationellt fått en hel del medial uppmärksamhet, och flera undersökningar visar att institutionella investerare planerar att öka användandet av smarta beta ETFer. Vad är smart beta ETFer och vilka tillgångar lämpar sig för detta? Vi anser att frågan är av stor vikt för både privata och institutionella investerare.
Vad är ett traditionellt beta?
För att kunna definiera smarta beta ETFer måste vi först definiera de tradionella beta ETFerna. I sin renaste form är en ETF som erbjuder en traditionell betaexponering en ETF som följer och replikerar ett kapitalvägt brett index som till exempel S&P 500 eller OMXS30. Så, om detta är ett traditionellt beta, vad är då ett smart beta och hur ser en börshandlad fond ut som bygger på ett sådant beta?
En teoretiker eller en akademiker skulle kunna definiera det som en ETF som ger en indexbaserade exponering för alla sorters investeringar utöver den breda marknadsrisken. Genom denna snäva måttstock, kan en ETF som spårar S & P Small Cap 600 kan anses omfatta ett ”smart beta” eftersom det ger placeraren en riktad exponering mot storleksrisken. Med den ursprungliga bokstavliga beskrivningen är inte en ETF som replikerar S & P 500 eller svenska OMXS30 vara en ren betaexponering eftersom dessa två index inte omfattar alla aktierna på marknaden och det dessutom finns krav på storlek, omsättning i de underliggande aktierna, historik etcetera.
Vi har inget emot vare sig teoretiker eller akademiker, men i detta läge är vi mer intresserade av den praktiska definitionen av ett smart beta. Nedan följer en sådan definition.
En ETF som replikerar ett regelbaserat index som ger exponering mot en specifik riskfaktor, annat än börsvärdets vikt och storlek, (tillväxt/värde) eller bransch.
De olika huvudkomponenterna
Vi kan bryta ner denna definition i sina huvudkomponenter:
Indexbaserat, det gör att de aktivt förvaltade ETFerna inte räknas in i detta eftersom dessa börshandlade fonder inte följer ett index. I huvudsak är smartbeta-ETF: er indexföljande, och vi ser att skillnaden mellan aktiv och passiv investering håller på att suddas ut.
Specifik riskfaktor: Dessa ETF: er bör ge tillgång till en målinriktad definierbar risk eller strategi såsom låg volatilitet, fart etc. Vi utesluter kvantitativa strategiska ETFs även om de är indexbaserade om inte deras risk eller strategi är inte noga definierad.
Exkludera marknadsstorlek, typ och sektor: Det här är helt klart en bedömningsfråga, men en nyttig och viktig. Bruket att indexbaserade investeringar i börsviktad storlek (till exempel småbolag), typ (till exempel värde) och industrisektorer har varit väl etablerat i flera år. Genom begreppet ”smarta beta” försöker investerarna identifiera de strategier som investerarna inte hade tillgång till genom indexbaserade lågkostnadsprodukter till nyligen.
En exponering mot den amerikanska aktiemarknaden
Tabellen nedan visar tillgångarna för de listade ETFer i USA som erbjöd placerarna en exponering mot den amerikanska aktiemarknaden. Dessa har delats upp i kategorierna traditionellt beta, smart beta och övrigt baserat på ovanstående definitioner från First Bridge ETF database.
Som vi kan se så svarar ”Smarta Beta” för så pass mycket som 75 miljarder USD i tillgångar, eller cirka nio procent av det de tillgångar som finns hos de ETFer som listas i USA, med en exponering mot den amerikanska aktiemarknaden. Med tanke på intresset kan vi förvänta oss att denna andel kommer att växa. Vid något tillfälle kommer emellertid smart beta att slå i taket eftersom de stora institutionerna har ett behov av att hålla en marknadsportfölj, men eftersom ETF: er som en kategori är fortfarande en minoritet av tillgångar i förhållande till fonder och värdepappersinnehav, teoretiskt finns det fortfarande tillräckligt utrymme för tillväxt.
Alla fonder är inte smartare än vanliga fonder
Smart beta är ett bra marknadsföringsfras, men det kan vara missvisande att investera i dessa börshandlade fonder och tror att de är ”smartare” än vanliga fonder eller traditionella, marknadsviktade ETFer som finns på marknaden. I själva verket kommer de olika riskfaktorerna att reagera på olika sätt i marknadscyklerna. Till exempel:
Volatilitet kontra Hög Beta: S & P High Beta index har presterat mycket bra de senaste fem åren (28 procent årlig totalavkastning till och med mitten av mars 2014) att jämföra med 19,5 procent för S & P Low Volatility Index. Detta resultat var väntat eftersom S & P 500 sedan mars 2009 har haft en årlig totalavkastning på 21,6 procent. Läget är emellertid annorlunda nu, den nuvarande krisen i Ukraina, avmattningen i Kina och de relativt höga aktievärderingarna i USA tynger marknaden, och en rotation tillbaka till lägre volatilitet är troligt.
Likaviktad vs Börsvärde: De senaste fem år har S & P Equal weight index utvecklats betydligt bättre än S & P 500 (27 årlig årlig TR versus 21,6 procent). Detta beror på att likaviktade ETFer i huvudsak ger en lutning mot relativt sett mindre och medelstora aktier vilka har utvecklats betydligt bättre än stora bolag under den här perioden. När vi går in i en marknad där investerare är mindre riskbenägna, kan vi förvänta oss denna prestandaskillnad kommer att minska. Vid likavikt (till skillnad från med låg volatilitet), kommer dess förespråkare hävdar att dess överlägsna prestanda kan kvarstå i förhållande till de större företagen på grund av dess ”storlekspremium”.
Uppgår till nio procent av de amerikanska ETF tillgångarna
Avslutningsvis, vi uppskattar att storleken på de smarta beta ETFerna för inhemska amerikanska aktieexponering är redan 75 miljarder USD eller 9 procent av de totala ETF tillgångar för inhemska amerikanska aktier. Men ”smarta beta” innebär inte att dessa produkter alltid kommer att överträffa traditionella marknadsviktade produkter. När vi går in i en mer instabil miljö, kommer investerarna roterar från hög beta in i låg volatilitets-ETFer och prestandaskillnaden mellan likaviktade och marknadsviktade ETFer kommer att minska.
Robeco 3D EM Equity UCITSETF förvaltas aktivt och investerar i aktier i företag från tillväxtmarknader. Målet är att uppnå avkastning över genomsnittet genom kvantitativ optimering i form av en 3D-strategi baserad på risk, avkastning och hållbarhet.
WisdomTree AT1 CoCo Bond UCITSETF investerar i Additional Tier 1 (AT1) CoCo-obligationer denominerade i euro, amerikanska dollar och pund sterling, utfärdade av finansinstitut i utvecklade europeiska länder. Dessa är långfristiga, efterställda obligationer, vanligtvis med en fast kupong, som automatiskt konverteras från skuld till eget kapital när fördefinierade händelser (konverteringskriterier) inträffar.
WisdomTree BrentCrude Oil 3x Daily Leveraged ETC följer tre gånger den dagliga utvecklingen av Solactive BrentCrude Oil Commodity Futures SL Index. Detta består av terminskontrakt för BrentCrude Oil. Den börshandlade råvaran är en fullt säkerställd obligation.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 407 ETFer, 199 ETCer och 256 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.
Efter att VanEcks utdelnings-ETF, VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITSETF, nådde en miljard euro i oktober 2024 har ETFen nu fördubblat sin volym till två miljarder euro på bara sex månader.
”I en ganska osäker marknadsmiljö kan utdelningsaktier vara ett bra sätt att isolera sig från volatilitet och bilda en motvikt till tillväxtaktier i en diversifierad portfölj”, förklarade Martijn Rozemuller, VD för VanEck Europe. ”Stigande räntor har generellt sett inte lika negativ inverkan på utdelningsaktier som på tillväxtaktier – och vår utdelnings-ETF värdesätter kvalitet högt. Den erbjuder möjligheten att investera i företag med potentiellt höga utdelningar och utmärker sig tack vare sin globala diversifiering och omfattande urvalskriterier”, säger Rozemuller. Investerare bör dock komma ihåg att utdelningsstrategier också är föremål för marknadsrisker och värdeförluster kan inte uteslutas.
Historiskt sett har VanEcks utdelnings-ETF erbjudit både stark och stabil potential för utdelningsflöden och möjligheten för investerare att delta i prisuppgången på 100 stora globala aktier. ETFens metod, utvecklad av Morningstar, går utöver enkla utdelningskoncept genom att välja aktier baserat på flera faktorer. Fokus ligger på utdelningstillväxt och stabilitet över tid.
”Denna strategi ger långsiktigt värde för investerare – den starka tillväxten och efterfrågan på vår ETF visar oss att vi möter investerarnas efterfrågan med denna strategi”, tillade Dmitrii Ponomarev, produktchef på VanEck.
Strikta urvalskriterier
Fonden inkluderar exponering mot de 100 globala aktierna med högst direktavkastning och viktas sedan enligt den totala utbetalda utdelningen. Dessutom föreskriver metoden att den aktuella utdelningen per aktie inte får vara lägre än fem år sedan, utdelningen måste ha betalats ut under de senaste 12 månaderna och viktningen per aktie är begränsad till maximalt 5 procent, medan viktningen per sektor inte får överstiga 40 procent vid tidpunkten för granskningen.
Fonden följer Morningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Screened Select Index. Morningstar identifierar 100 aktier från ett brett universum av aktier på utvecklade marknader för indexval. Utöver strikta kriterier relaterade till företagens utdelningspolicy tillämpas även prognoser för framtida utdelningar, likviditet samt ESG-filter för att exkludera, till exempel, företag med påstådda brott mot FN:s Global Compact och kontroversiella produktinvesteringar. ETFen har dock inte ett hållbarhetsinvesteringsmandat som investeringsmål.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Fördubblats på sex månader: VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITSETF erbjuder tillgång till företag med potentiellt höga utdelningar
Fokus på kvalitet: Det underliggande indexet väljer aktier enligt strikta kriterier som utdelningstillväxt, utdelningsstabilitet och global diversifiering
Aktiemarknadsrisk: Priserna på värdepapper i fonden är föremål för de risker som är förknippade med investeringar på värdepappersmarknaden, inklusive allmänna ekonomiska förhållanden och plötsliga och oförutsägbara prisfall. En investering i fonden kan leda till förluster.
Valutarisk: Eftersom fonden helt eller delvis investerar i värdepapper denominerade i utländsk valuta, kan fondens investeringar i utländsk valuta och förändringar i värdet på utländska valutor mot basvalutan leda till lägre avkastning för fonden och värdet på vissa utländska valutor kan vara föremål för betydande fluktuationer.
iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITSETF USD (Dist) (WENE ETF) med ISIN IE000MELAE65, strävar efter att spåra MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar energisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITSETF USD (Dist) är den enda ETF som följer MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITSETF USD (Dist) är en liten ETF med tillgångar på 90 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 7 april 2022 och har sin hemvist i Irland.
Varför WENE?
Exponering för stora och medelstora företag på utvecklade marknader inom energisektorn Global Industry Classification Standard (GICS).
Designad för investerare som vill ha exponering mot World Energy Sector optimerad för att minska kolintensiteten och potentiella utsläpp, öka ESG-poängen och minimera tracking error i förhållande till moderindex.
Undersökt för att ta bort företag som är inblandade i kontroversiella, kärnvapen och konventionella vapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer, samt företag som har varit inblandade i allvarliga ESG-relaterade kontroverser
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped Index.
Pingback: Smart beta var allt, nu försvinner några aktörer - ETF-marknaden
Pingback: XACT lanserar en ny smart ETF med fokus på högutdelande bolag - ETF-marknaden
Pingback: Ny ETF från IndexIQ med en twist - ETF-marknaden
Pingback: Ossiam lanserar ETF för biologisk mångfald - ETF-marknaden
Pingback: Nasdaq lanserar tre nya index - ETF-marknaden