Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

Vad är ett Master Limited Partnership (MLP)?

Publicerad

den

Vad är ett Master Limited Partnership (MLP)?

Master limited partnerships (MLP) är ett affärsföretag som finns i form av ett börsnoterat aktiebolag. De kombinerar skattefördelarna med ett privat partnerskap – vinster beskattas endast när investerare får utdelningar – med likviditeten i ett börsnoterat företag (PTP).

Ett Master limited partnerships handlas på nationella börser, främst i USA. MLP är konstruerade att dra nytta av kassaflödet, eftersom de måste distribuera alla tillgängliga kontanter till investerare. De kan också bidra till att minska kapitalkostnaderna i kapitalintensiva företag, till exempel energisektorn.

Den första MLPn organiserades 1981. Men 1987 begränsade den amerikanska kongressen användningen av denna företagstyp till sektorerna för fastigheter och naturresurser. Dessa begränsningar infördes på grund av en oro över stora förlorade företagsskatteintäkter eftersom MLPs inte betalar federala inkomstskatter.

Förstå ett Master Limited Partnership (MLP)

MLP är en unik hybrid juridisk struktur som kombinerar delar av ett partnerskap med delar av ett företag. Först och främst betraktas det som ett samlat partnerskap snarare än som en separat juridisk enhet – vilket är fallet med ett företag. För det andra har den tekniskt sett inga anställda. De allmänna partnerna ansvarar för att tillhandahålla alla nödvändiga operativa tjänster. Allmänna partners äger vanligtvis en andel på 2 procent i satsningen och har möjlighet att öka sitt ägande.

Som ett partnerskap utfärdar en MLP enheter istället för aktier. Dessa enheter handlas emellertid ofta på nationella börser. Tillgången på börser erbjuder betydande likviditet som traditionella partnerskap inte erbjuder. Eftersom dessa börsnoterade enheter inte är aktier, kallas de som investerar i MLP vanligen andelsägare snarare än aktieägare. De som köper in en MLP kallas också begränsade partners (limited partners). Dessa andelsägare tilldelas en andel av MLP: s inkomster, avdrag, förluster och krediter.

MLP har två klasser av partners:

  1. Limited partners är investerare som köper aktier i MLP och tillhandahåller kapital för företagets verksamhet. De får periodiska utdelningar från MLP, vanligtvis varje kvartal. Limited partners är också kända som silent partners.
  2. General partners är ägarna som är ansvariga för att hantera MLP: s dagliga verksamhet. De får ersättning baserat på partnerskapets affärsresultat.

Grovt förenklat kan en Master Limited Partnership (MLP) liknas vid ett svenskt kommanditbolag.

Nyckelfrågor

Ett master limited partnership (MLP) är ett företag organiserat som ett börsnoterat partnerskap.

MLP: er kombinerar ett privat partnerskaps skattefördelar med aktiens likviditet.

MLP har två typer av partners, General partners och Limited partners.

Investerare får skattebeskyddade utdelningar från MLP.

MLP betraktas som långsiktiga investeringar med låg risk, vilket ger en långsam men stadig inkomstström.

MLP: er är begränsade till sektorerna för naturresurser och fastigheter.

Skattebehandling av Master Limited Partnerships

En MLP behandlas som ett begränsat partnerskap för skatteändamål. Ett kommanditbolag har en genomgående skattestruktur. Denna beskattningsmetod innebär att alla vinster och förluster överförs till deras delägare. Med andra ord är MLP i sig inte ansvarig för bolagsskatt på sina intäkter, som de flesta inkorporerade företag är. Istället är ägarna – eller andelsägare – bara personligen ansvariga för inkomstskatt på sina delar av MLP: s intäkter. Detta har gjort det svårt för svenska placerare att köpa denna typ av företag, men det finns numera lösningar även på detta.

Detta skattesystem erbjuder MLP en betydande skattefördel. Vinster är inte föremål för dubbelbeskattning från företags- och andelsägare. Normalt sett betalar företag bolagsskatt, och sedan måste aktieägarna också betala personlig skatt på inkomsten från sina innehav. Vidare övergår avdrag som avskrivningar till delägarna. Limited partners kan använda dessa avdrag för att minska sin skattepliktiga inkomst.

För att upprätthålla sin godkännandestatus måste minst 90 procent av MLP: s inkomst vara kvalificerad inkomst. Kvalificerade intäkter inkluderar intäkter från prospektering, produktion eller transport av naturresurser eller fastigheter. Med andra ord, för att kvalificera sig som ett kommanditbolag måste ett företag ha alla utom procent av sina intäkter från råvaror, naturresurser eller fastighetsaktiviteter. Denna definition av kvalificerad inkomst minskar de sektorer där MLP kan bedrivas.

Kvartalsvisa utdelningar från MLP är inte olik utdelningen från aktier. Men de behandlas som avkastning på kapital (ROC), i motsats till utdelningsintäkter. Så, andelsägaren betalar inte inkomstskatt på avkastningen. Merparten av intäkterna skjuts upp tills andelsägaren säljer sin del. Därefter får intäkterna den lägre skattesatsen för kapitalvinst snarare än den högre personliga inkomstnivån. Denna kategorisering erbjuder betydande ytterligare skattefördelar. Det är normalt sett inte att betrakta som en utdelning utan som en återföring av kapital.

Fördelar och nackdelar med MLP

Som alla investeringar har MLP: s sina fördelar och nackdelar. MLP: er kanske inte fungerar för alla investerare. Dessutom måste en investerare kompensera nackdelarna mot eventuella fördelar med att inneha MLP-enheter innan de investerar.

Uppsidan av MLP:er

MLP är kända för att erbjuda långsamma investeringsmöjligheter. Den långsamma avkastningen beror på det faktum att MLP ofta finns i långsamt växande industrier, som rörledningskonstruktion. Denna långsamma och stadiga tillväxt innebär att MLP: er har låg risk. De tjänar en stabil inkomst ofta baserat på långsiktiga serviceavtal. MLP erbjuder stabila kassaflöden och konsekventa kassafördelningar.

Kontantutdelningarna från ett master limited partnership växer vanligtvis något snabbare än inflationen. För limited partners är 80 -90 procen av utdelningarna ofta skatteuppskjutna. Sammantaget låter MLP erbjuda attraktiva inkomstavkastningar – ofta betydligt högre än den genomsnittliga utdelningsavkastningen för aktier. Med en genomströmningsenhetsstatus och genom att undvika dubbelbeskattning leder det till att mer kapital är tillgängligt för framtida projekt. Tillgången på kapital håller MLP-företaget konkurrenskraftigt i sin bransch.

För en limited partnern överstiger kumulativa kontantutdelningar vanligtvis de kapitalvinstskatter som uppskattats när alla enheter sålts.

Det finns också fördelar med att använda MLP för fastighetsplanering. När andelsägare presenterar eller överför MLP-enheterna till förmånstagarna kommer båda att undvika att betala skatt under överföringstiden. Kostnadsbasen kommer att justeras baserat på marknadspriset under överföringstiden. Om andelsägaren dör och investeringen övergår till arvtagare bestäms deras verkliga marknadsvärde som värdet från och med dödsdagen. Tidigare distributioner beskattas inte heller.

Fördelar

Stadig inkomst

Låg risk

Skattegynnad behandling

Likvid tillgång då den är noterad på en börs

Nackdelar

Komplex skatteregistrering

Begränsad uppsida

Begränsat till två branscher

Nackdelar med MLP

Kanske det största problemet med att vara en MLP-begränsad partner är att du måste skicka det ökända Internal Revenue Service (IRS) Schema K-1-formuläret. K-1 är en komplicerad form och kan kräva en revisors tjänster – även om du inte sålde några enheter. K-1-formulär är också ökända för att anlända sent, efter att många trott att de hade slutfört sina skatter. Som ett extra problem fungerar också vissa MLP i flera tillstånd. Inkomster som erhålls kan kräva statliga skattedeklarationer som lämnas in i flera stater, vilket kommer att öka investerarens kostnader. Dessa problem uppstår inte för den som investerar i en MLP genom en börshandlad fond, en ETF.

En annan skatterelaterad nackdel är att du inte kan använda en nettoförlust – mer förluster än vinster – för att kompensera för andra inkomster. Nettoförluster kan dock överföras till nästa år. När du så småningom säljer alla dina enheter kan en nettoförlust användas som avdrag mot andra inkomster.

En sista negativ är begränsad uppåtriktad potential – historiskt sett – men detta kan förväntas av en investering som kommer att producera en gradvis men ändå tillförlitlig inkomstflöde över flera år.

De flesta MLP är för närvarande verksamma inom energibranschen. Ett EMLP (Energy Master Limited Partnership) kommer normalt att tillhandahålla och hantera resurser för andra befintliga energibaserade företag. Exempel kan vara företag som tillhandahåller rörledningstransport, raffinaderitjänster och leverans- och logistiksupporttjänster för oljebolag.

Använder MLP istället för aktier

Många olje- och gasföretag kommer att utfärda MLP istället för aktier. Med den här strukturen kan de båda skaffa kapital från investerare samtidigt som de behåller sin andel i verksamheten. Vissa företag kan äga ett stort intresse i sina MLP. Separata aktieemitterande företag inrättas också, med deras enda intresse att äga enheter i företagets MLP. Denna struktur möjliggör omfördelning av passiv inkomst genom företaget som en vanlig utdelning.

Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (MMLP) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med säte i Irland. Fonden strävar efter att ge diversifierad exponering till energibolag som är involverade i bearbetning, transport och lagring av olja, naturgas och naturgasvätskor på de amerikanska och kanadensiska marknaderna och inkluderar MLP och C-corps.

MMLP är den första UCITS ETF som ger exponering för energiinfrastruktursektorn via ett index som har tagits fram av Alerian. Genom att använda en syntetisk strategi möjliggör MMLP effektiv replikering av indexet. Förvaltningsavgiften ligger på 0,40 procent per år. Fonden arbetar med fysisk replikering och är utdelande vilket betyder att den vidaredistribuerar de utdelningar som den erhåller. MMLP går att handla i både USD och GBP.

Alerian Midstream Energy Dividend Index, MMLP: s jämförelseindex har en femårig genomsnittlig avkastning på 7,3% och har en aktuell avkastning på 10,4% per den 30 juni.

Fonden gör det möjligt för europeiska investerare att komma åt MLP-marknaden som vanligtvis inte ingår i de amerikanska aktiemarknadsindexen.

Denna ETF handlas på Deutsche Boerse (Xetra). Det betyder att det går att handla andelar i Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (MMLP) genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnetoch Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

MONTLEV, Sveriges första globala ETF med hävstång

Publicerad

den

Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF (MONTLEV), Sveriges första globala ETF med hävstång är utvecklad för investerare som tror på långsiktig tillväxt och vill ha en extra skjuts i sin portfölj. Perfekt för pensionsspar, barnspar eller som en långsiktig bas i din investeringsstrategi.

Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF (MONTLEV), Sveriges första globala ETF med hävstång är utvecklad för investerare som tror på långsiktig tillväxt och vill ha en extra skjuts i sin portfölj. Perfekt för pensionsspar, barnspar eller som en långsiktig bas i din investeringsstrategi.

Första handelsdag: 10 april 2025

Total avgift: 0,41%

Valuta: SEK

Hävstång: x1,25

Inbyggd hävstång

Hävstång för den som är långsiktig

Ingen valutaväxling

Eftersom ETFen är noterad och handlas i Sverige slipper du valutaväxling. Handlar du ETFen hos Montrose köper du den även helt courtagefritt.

ETFen är optimerad för den långsiktiga investeraren som vill maximera sin marknadsexponering på ett effektivt och stabilt sätt. För konton där traditionell belåning inte är möjlig, som tjänstepension och barnspar, erbjuder den även ett sätt att öka avkastningspotentialen.

Hävstången ger en förstärkt marknadsexponering, där en uppgång på 10% i det underliggande indexet innebär en ökning på cirka 12,5% – och vice versa vid nedgång. Finansieringskostnaden för hävstången är STIBOR 3M + 0,60 och rebalanseras i slutet av varje månad.

Innehav och exponering

Starkare global exponering med MSCI World Index

Få möjlighet att ta del av avkastningen från världens största bolag, som NVIDIA, Apple och Microsoft. Med MSCI World Index får du en bred global exponering mot över 1500 ledande företag från 23 utvecklade marknader – med 1,25x hävstång för extra potential.

Handla MONTLEV ETF

Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF (MONTLEV) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas i svenska kronor på svenska Nasdaq Stockholm.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Notera att MONTLEV ETF handlas courtagefritt hos Montrose.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Nasdaq StockholmSEKMONTLEV

Montrose Global Leverage 125 – 10 största innehav

VärdepapperVikt %
Apple4,90%
Microsoft4,03%
Nvidia4,03%
Amazon3,17%
Alphabeth Inc3,12%
Meta2,13%
Tesla1,56%
Broadcom1,37%
JPMorgan Chase1,06%
Eli Lilly0,92%

Innehav kan komma att förändras

Vilka parter är involverade i ETFen?

Investeringsförvaltaren är FundLogic SAS, medan MSIM Fund Management (Ireland) Limited, som förvaltare och global distributör, har utsett Montrose by Carnegie AB som underdistributör. Morgan Stanley agerar som hedge-leverantör och har kontrakterats för att tillhandahålla derivat.

ETFens juridiska namn är Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF. Montrose som underdistributör får ersättning baserat på AUM i ETFen. Ersättningen beror på volymen i ETFen och uppgår mellan 0,07% – 0,12%

Vad kostar Montrose Global Leverage 125?

ETFen har en estimerad total avgift på 0,405%. 0,38% i löpande avgift och 0,025% i transaktionsavgifter.

Vilken risknivå har ETFen?

Fonden har risknivå 5 på en sjugradig skala. Om den svenska valutan stärks mot underliggande utländska valutor kan ETFen minska i värde.

Ger ETFen ut någon utdelning?

Nej, alla utdelningar återinvesteras direkt i ETFen och återspeglas därför direkt i NAVet och utvecklingen.

Vilket underligggande index har ETFen?

Det underliggande indexet är MSCI World Developed Market Index, denominerat i SEK (NDDUWI composite SEK).

Hur ofta rebalanseras belåningen?

I slutet på varje månad sker en omviktning för att återställa belåningen till 125%. Beroende på hur marknaden har gått sedan den senaste omviktningen kan den faktiska belåningen vara både högre eller lägre. I de fall som marknaden har gått ner är belåningen högre än 125% och ifall den har gått upp är den lägre än 125%. Genom att inte rebalasera dagligen så undviker man att kortsiktigt snabba marknadsrörelser urholkar värdet på ETF.en.

Justeras finansieringskostnaden regelbundet?

Ja, finansieringskostnaden justeras dagligen baserat på änringar av 3M STIBOR. Går räntan upp blir finansieringen dyrare och vice versa om den går ner.

Vad är finansieringskostnaden per år i procent?

För den extra inbyggda 25% belåningen i ETFen är finansieringskostnaden 3M STIBOR + 60 bps. STIBOR (Stockholm Interbank Offered Rate) är den ränta som banker i Sverige tar ut av varandra för kortfristiga lån utan säkerhet på interbankmarknaden. Det är en referensränta som ofta används för att bestämma räntor på olika finansiella produkter, såsom lån, obligationer och derivat. 2025-03-13 var 3M STIBOR 2,339%. Aktuell ränta går att se här.

De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montrose storsatsning på ETFer fortsätter – lanserar Sveriges första globala ETF med hävstång

Publicerad

den

Efter att ha lanserat Sveriges första månatligt utdelande ETF tar Montrose nu ytterligare ett steg för att utveckla den svenska ETF-marknaden. Nu introduceras Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF, Sveriges första globala ETF med hävstång. Den nya ETFen ger investerare en bred global exponering med en inbyggd hävstång på 1,25x.

Efter att ha lanserat Sveriges första månatligt utdelande ETF tar Montrose nu ytterligare ett steg för att utveckla den svenska ETF-marknaden. Nu introduceras Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF, Sveriges första globala ETF med hävstång. Den nya ETFen ger investerare en bred global exponering med en inbyggd hävstång på 1,25x.

Första handelsdag är 10 april 2025.

Den svenska ETF-marknaden har länge legat steget efter den internationella, men intresset växer snabbt. Montrose vill driva utvecklingen genom att erbjuda innovativa och lättillgängliga investeringsprodukter som tidigare saknats på den svenska börsen.

”Vi såg ett stort intresse för vår första ETF och ser att svenska investerare efterfrågar fler alternativ som är både enkla och effektiva. Med Montrose Global Leverage 125 gör vi det möjligt att förstärka sin globala exponering utan att behöva ta traditionell belåning,” säger Alexander Boman, vd på Montrose.

En ETF för långsiktiga investerare

Montrose Global Leverage 125 är särskilt anpassad för investerare som har en lång placeringshorisont och tror på global tillväxt. ETFen kan vara ett intressant alternativ för investerare som vill ha mer än 100% aktieexponering i sina investeringar inom exempelvis tjänstepension eller barnspar, där traditionell belåning ofta inte är ett alternativ.

Finansieringskostnaden för hävstången är STIBOR 3M + 0,60 och rebalanseras i slutet av varje månad.

”Trots den turbulens vi ser på börsen just nu har historien visat att långsiktighet lönar sig.

Sedan 1987 har MSCI World levererat en årlig snittavkastning på 8,45%, trots IT-krasch, finanskris, brexit, coronakrasch och krig. Med en inbyggd hävstång kan långsiktiga investerare förstärka ränta på ränta-effekten över tid, medan kortsiktiga investerare får ett flexibelt alternativ för taktisk allokering – särskilt i en marknad där index redan tappat 7 procent och dollarn försvagats med 15 procent mot kronan sen årshögsta,” säger Nicklas Andersson, sparekonom på Montrose.

Kortfakta om Montrose Global Leverage 125

  • Hävstång: 1,25x
  • Total avgift: 0,405%
  • Handlas i: SEK
  • Utdelning: Ackumulerande
  • Rebalansering: Månatlig
  • Börshandlad: Ja, handlas i realtid

Montrose driver innovation på den svenska ETF-marknaden

ETFer har länge varit populära internationellt, men i Sverige har marknaden utvecklats långsammare. Montrose har som mål att förändra detta genom att lansera innovativa ETFer som ger svenska investerare bättre verktyg för att bygga långsiktiga portföljer.

”Många svenska investerare känner fortfarande inte till fördelarna med ETFer, och utbudet har varit begränsat. Vi vill ändra på det genom att lansera produkter som möter verkliga behov – vare sig det handlar om månadsutdelning, hävstång eller andra strategiska verktyg för sparande,” säger Daniel Bargiel Almer, produktchef på Montrose.

Med Montrose Global Leverage 125 introduceras en kontrollerad hävstång på den svenska ETF-marknaden, vilket ger investerare möjlighet att öka sin exponering utan att behöva ta eget lån och därmed riskera tvångsförsäljning vid nedgångar.

Så handlar du Montrose Global Leverage 125

Montrose Global Leverage 125 är en börshandlad fond (ETF), vilket innebär att den kan köpas och säljas i realtid under börsens öppettider. Fonden finns tillgänglig hos nätmäklare och banker och har kortnamnet MONTLEV. Hos Montrose köps den courtagefritt.

Första handelsdag är 10 april 2025.

I samarbete med Morgan Stanley

Investeringsförvaltaren är FundLogic SAS, medan MSIM Fund Management (Ireland) Limited, som förvaltare och global distributör, har utsett Montrose by Carnegie AB som underdistributör. Morgan Stanley agerar som hedge-leverantör och har kontrakterats för att tillhandahålla derivat. ETFens juridiska namn är Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF.

Vill du veta mer?

Läs mer om Montrose Global Leverage 125

Om Montrose

Montrose är en investeringsplattform byggd för investerare, av investerare. Vi kombinerar avancerade verktyg, expertkunskap och insiktsfull marknadsanalys för att ge våra kunder full kontroll över sina investeringar. Vårt mål är att skapa den bästa upplevelsen för alla som älskar investeringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kommer snart – en europeisk försvars-ETF, från ett europeiskt företag, utan USA-exponering

Publicerad

den

En europeisk försvarsöversikt: Med ökande hot och USA:s stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 % av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.

En europeisk försvarsöversikt: Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 % av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.

Ett europeiskt försvar

Europa åtar sig att göra seriösa försvarsinvesteringar

Efter årtionden av underutnyttjande, rustar Europa äntligen upp sig. EU har fastställt en försvarsplan på 800 miljarder euro, medan enskilda europeiska NATO-medlemmar – från Polen till Storbritannien – snabbt ökar sina egna militärbudgetar.

Strategisk autonomi innebär att köpa europeiskt

Europas upprustning handlar inte bara om att spendera mer – det handlar om att bygga europeiskt oberoende och självständighet inom försvaret. För att minska beroendet av amerikansk utrustning prioriterar EU europeiskt tillverkade vapen, fordon och system, vilket ger en stark medvind till den europeiska försvarssektorn.

Byggd av Europas ledande ETF-experter för försvar

Denna ETF bygger på HANetfs bevisade framgång inom globala försvarsinvesteringar. Uppbackad av teamet bakom den snabbväxande NATO ETF erbjuder den diversifierad tillgång till Europas försvarssektor – från traditionella försvarsnamn till cybersäkerhet, vilket speglar den moderna krigföringens natur. HANetf är ett europeiskt företag.

Indexmetodik

Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 procent av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.

Landsviktningar

Största innehav

Data as of March 31, 2025. Source: VettaFi

Rheinmetall

Rheinmetall, en tyskbaserad försvarsentreprenör, har legat i framkant när det gäller att modernisera NATOs militärer och åtgärda kritiska luckor i europeisk försvarskapacitet. Rheinmetall är känt för sin expertis inom pansarfordon, artillerisystem och ammunition, och har sett en ökning i efterfrågan på grund av ökade Natos försvarsutgifter efter Rysslands invasion av Ukraina.

Att ta itu med geopolitiska spänningar

Rheinmetall har utnyttjat de europeiska NATO-medlemmarnas strävan att nå eller överträffa målet för försvarsutgifterna på 2 procent av BNP. Med många Nato-länder som försöker modernisera sina landstyrkor, har Rheinmetalls erbjudanden, inklusive Leopard 2-stridsvagnsuppgraderingarna och Lynx pansarfordon, varit i hög efterfrågan.

Stark orderbok

Shell produktionskapacitet

BAE Systems

BAE Systems, med huvudkontor i Storbritannien, är en av de största försvarsentreprenörerna globalt och en kritisk leverantör för Natos försvarsinfrastruktur. Med en portfölj som spänner över luft-, hav-, land- och cyberdomäner har BAE Systems varit avgörande för att göra det möjligt för NATO-medlemmar att förbättra sin försvarsförmåga.

Betydande bidrag till luftförsvaret

BAE Systems tillverkar nyckelkomponenter till Eurofighter Typhoon och F-35 LightningII, båda väsentliga för Natos överlägsenhet i luften. Företaget tillhandahåller även avancerade radar- och elektroniska krigföringssystem för att stödja NATO-operationer.

AUKUS ubåtsprogram

Cyber och elektronisk krigföring

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  NordnetSAVRDEGIRO och Avanza.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära