Ett likaviktat index är ett aktiemarknadsindex – som består av en grupp av börsnoterade företag – som investerar lika mycket pengar i aktien i varje företag som utgör indexet. Således har resultatet för varje företags aktier lika stor betydelse för att bestämma indexets totala värde.
Ett likaviktat index jämfört med ett kapitalviktat index
Standarden i aktieinvesteringens värld är index som ger vikter på investeringar baserat på börsvärdet för varje företag som ingår i indexet.
En indexfond viktad mot marknadsvärde investerar mer i vissa företag än andra. Oavsett den övergripande skala av företag som ett index representerar – small-cap, mid-cap eller large-cap – staplas indexet kraftigt till förmån för de största företagen i indexet.
Med S&P 500-indexet som ett exempel består en majoritet av indexets värde av bara de tio bästa företagen som utgör indexet. Man kan lätt se av detta faktum att vägning av index gör en enorm skillnad i det beräknade värdet, och att ett lika viktat index kommer att skilja sig väsentligt från ett traditionellt marknadsvärderat index.
Skillnaden melllan värde och momentum i index
Det har sagts av vissa marknadsanalytiker att lika viktade index baseras på värde och marknadsvärdesvägda index drivs av momentum. Ett index med lika vikt i alla företag måste köpa och sälja när aktier i företagens aktiekurser ökar och minskar i värde, vilket återställer balansen genom att köpa fler aktier i ett företag med en fallande aktiekurs och sälja av aktier när ett företag ser dess aktiekurs stiga.
På det sättet kan marknadsstrategin för ett lika viktat index ses som en motsatt, genom att sälja aktier i det populära bolaget A medan man köper aktier i företaget som inte gynnar företaget B.
Sammanställningen av ett index vägt efter marknadsvärde dikteras däremot i stor utsträckning av aktiekursmomentet. När aktiekurserna för ett företag ökar behåller index aktierna och tilldelar automatiskt mer vikt till företaget inom indexet.
En fond som handlar med index kommer att allokera ytterligare kontanter mot sådana företag eftersom fler investerare investerar i dem. Det omvända är också sant. Om ett företags aktiekurs sjunker, fördelar indexet mindre kontanter till företagets aktier och ger det mindre vikt inom indexet.
Lika viktade index och småföretagets kraft
Likaviktat index gynnar i själva verket mindre företag genom att ha samma betydelse som stora företag. De tar bort marknadsvärdena och ger ett lika stort skott för varje företag inom indexet. Detta innebär att även de minsta företagen utövar mer makt i ett lika viktat index än vad det skulle göra i ett som vägs av marknadsvärde.
Fördelar med likaviktade indexfonder
En likaviktad indexfond har både fördelar och nackdelar i förhållande till en marknadsviktad indexfond. Några av de främsta för- och nackdelarna med en lika viktad indexfond är följande:
• Likviktade index är mer diversifierade än marknadsvärdesvägda index och kan därför medföra mindre risk • Lika viktade fonder fokuserar på värdeinvestering, vilket av många marknadsanalytiker och investerare anses vara en överlägsen investeringsstrategi
Nackdelar med likaviktade indexfonder
• Lika viktade index har en högre portföljomsättningshastighet, vilket innebär högre totala transaktionskostnader, och vilket också kan leda till mindre gynnsam skattebehandling • De är mer sårbara för plötsliga, volatila värdeförluster under en björnmarknadsfas (däremot är det troligt att marknadsviktade fonder som är mer investerade i stora, stora chip-aktier sannolikt är mer stabila på björnmarknaderna).
Likviktade index ger en viktig alternativ beräkning av marknadens totala värde. För investerare kommer valet om att investera i en fond som använder ett likaviktatindex eller ett marknadsviktat index helt enkelt ner till vilken typ av index de tror är mest sannolikt att uppvisa den högsta avkastningen på investeringen (ROI) .
Från 2009 till 2018 överträffade en lika viktad indexversion av S&P 500-index konsekvent det standardmarknadsviktade indexet. Ett lika vägt index för NASDAQ-100-indexet underpresterade dock jämfört med det marknadsviktade NASDAQ-100-indexet under samma tidsperiod. Det finns alltså inget klart eller enkelt svar på frågan ”Vilken är bättre, en marknadsviktad indexfond eller en likaviktad indexfond?”
Två nya andelsklasser från AXA IM MSCI Emerging Markets Ex-China Equity PAB UCITSETFutgivna av AXA Investment Managers har kunnat handlas på Xetra och Börse Frankfurt sedan i torsdags.
Den nyligen börsnoterade AXA IM MSCI Emerging Markets Ex-China Equity PAB UCITSETF är nu tillgänglig för investerare i både den distribuerande och den ackumulerande andelsklassen valutasäkrad till euro. Den utdelande andelsklassen erbjuds i de två handelsvalutorna euro och US-dollar.
AXA IM MSCI Emerging Markets Ex-China Equity PAB UCITSETFföljer utvecklingen av MSCI Emerging Markets ex-China Climate Paris Aligned Index. Jämförelseindexet omfattar för närvarande 240 stora och medelstora företag från 23 av de 24 tillväxtmarknaderna (exklusive Kina). Länderna med högst vikt är Taiwan, Indien och Sydkorea.
Jämförelseindexet syftar till att minska omställnings- och fysiska klimatrisker, dra nytta av möjligheter som uppstår vid övergången till en koldioxidsnål ekonomi och anpassa sig till kraven i klimatavtalet från Paris.
Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 359 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 18 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.
VOO är nu världens största börshandlade fond. Fredagen den 14 februari 2025 (Alla hjärtans dag), sista arbetsdagen före Presidents Day, firandet av George Washingtons födelsedag, kommer verkligen att komma ihåg som dagen VOO kunde överträffa SPYs enorma AUM (631,9 miljarder USD respektive 630,4 miljarder USD).
SPY, som lanserades 1993 och förvaltas av State Street SPDR ETFer, är fortfarande den överlägset mest likvida ETFen i världen och den första ETF som är tillgänglig för amerikanska investerare.
Introducerad 2010 och förvaltad av Vanguard, är VOO nu den största ETF i världen.
SPLG, som fortfarande förvaltas av SPDR, är den billigaste ETF som spårar utvecklingen för S&P Global S&P 500-index, med bara 2 bps (0,02 procent).
Anledningen till dagens milstolpe är främst orsakad av de olika kostnadskvoterna (VOO 3 bps vs SPY 9 bps) som förvärras över tiden, vilket påverkar avkastningen.
SPY, strukturerad som en Unit Investment Trust (UIT), som begränsar dess förmåga att återinvestera utdelningar direkt i fonden, möjliggör de mest effektiva ingångs- och exitpunkterna, eftersom dess enorma likviditet minimerar bud-försäljningsspreadar och marknadspåverkan.
VOO, strukturerad som en öppen fond som SPLG, har flexibiliteten att återinvestera utdelningar, vilket gör det mer attraktivt för långsiktiga investerare som prioriterar sammansatt tillväxt (bättre på en stigande marknad), utöver den attraktiva lägre kostnaden.
Sprott Direktör för ETF Product Management Steve Schoffstall gick med Steve Darling från Proactive för att diskutera de senaste trenderna som formar marknaderna för kärnenergi och uran. Han gav insikter om politiska förändringar, investerares sentiment och långsiktiga tillväxtfaktorer i sektorn.
Schoffstall lyfte fram den potentiella effekten av den tidigare amerikanska presidenten Donald Trumps politik på kärnenergi, och noterade ett starkt fokus på energioberoende, nätsäkerhet och en accelererad utbyggnad av kärnkraft. Han påpekade att den nyligen utnämnde USA:s energiminister Chris Wright redan vidtar åtgärder för att stödja sektorn, inklusive att främja forskning om nästa generations kärnreaktorer och effektivisera tillståndsprocesser för att påskynda projektutvecklingen.
Investerarnas intresse för uran och kärnkraftsfokuserade ETFer är fortsatt starkt trots den senaste tidens marknadsvolatilitet driven av geopolitiska faktorer. Schoffstall tog också upp de utmaningar som de senaste tullförändringarna medför, inklusive en 10 % tull på kanadensiskt uran och en 17,5 procent höjning av tullarna på anrikat uran från Kina. Denna utveckling introducerar osäkerhet för energiförsörjnings- och bränsleanskaffningsstrategier.
När vi blickar framåt pekade Schoffstall på viktiga långsiktiga efterfrågedrivkrafter, inklusive förväntad efterfrågan på el och ett pågående underskott av uranförsörjning.
Trots kortsiktiga prisfluktuationer förblir han optimistisk om urangruveföretag, eftersom investerare fortsätter att inse starka fundamenta och framtida möjligheter i sektorn.
Med ökande statligt stöd och ökande efterfrågan på kärnkraft ser Sprott uran som en nyckeltillgång för energisäkerhet och långsiktig investeringstillväxt.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.
Pingback: Tekniksektorn fortsätter att blomstra 2021 säger ETF-förvaltare - ETF-marknaden